joulukuu 07, 2019, 06:46:58 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Takametsän tarinoita

Aloittaja Jomppe, marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Aji Panca ja Rocoto Guatemala Orange itänyt, kaksi siementä molemmista. Huomenna pääsevät multiin.

Noista huonekasveista Valencia-appelsiinin kesällä hommattu pistokas yrittää jo toistamiseen kukkia. Neljän kukan voimin, jos nyt antaisi kukkia ja tuoda vähän tuoksua vaikka kasvuun ehkä vähän vaikuttaisikin. Juuria on väsäillyt pitkään ja toivottavasti vähän kehittelisi lisää lehtiä boostaamaan aineenvaihduntaa. Kaksikymmentäsenttinen nysä vielä.

Jomppe

tammikuu 15, 2018, 14:04:15 ip #21 Viimeisin muokkaus: tammikuu 15, 2018, 14:55:30 ip käyttäjältä Jomppe
Ym. itäneet nakattu multiin. Itämään laitettu Trepadeira do Werner.

Kaikki latvotut chilit reagoivat latvomiseen toivotulla tavalla. Kaksi tai kolme uutta oksaa, jopa paikoin huonoksi haarautumaan mainittu Brazilian Starfish.
Toisen latvomisen teen sitten vielä myöhemmin, ennen kuin alan nostamaan lamppuja ylöspäin.

Jomppe

Kauden ensimmäinen nuppuja työntävän tittelin sai kaupan hedelmästä otettu lempinineltään Punainen Snack-paprika. Kerran latvottu ensimmäisen oikean lehtiparin jälkeen, teki kaksi uutta versoa joista molemmissa kahdet lehtiparit ja nyt nuppuja näkyvissä. Ei lainkaan huonosti. Itse hedelmä josta siemenet otin, oli todella hyvän makuinen. Toivotaan että maku säilyisi myös tässä sukupolvessa, vaikka rulettiahan se tahtoo olla.
Jollei itse tiputtele kukkiaan niin autan siinä, ei vielä.

Jomppe

Kysymys: Kolmisirkkaisia taimia on tullut vastaan eikä tunnu olevan kovin harvinaistakaan.
Mutta, eräs Rocoto Guatemala Orangen siemenistä työntää kahta TAI kaksihaaraista sirkkajuurta. En tuota vielä laita multiin vaan annan mennä sirkkalehdille saakka. Onko muilla esiintynyt vastaavaa?

Sen tiedän, että sitruksilla tämä on kohtuu yleistäkin, omallekin kohdalle aikanaan sattunut, mutta chileillä enkä muilla ole vastaavaan törmännyt.

Hubert

Eli siemenen sisältä tunkeutuu kaksi itujuurta?
En muista nähneeni, mutta en toisaalta ole vuosiin idättänyt chilejä lautalla, vaan kivivillassa. Järkeviä selityksiä voisi olla, että siellä on kaksi kasvialkiota saman kuoren sisällä. Tai sitten pienen hormonihäiriön seurauksena juuri on haarautunut ennen aikojaan. Laita kuva ihmeteltäväksi!  ;D

Jomppe

tammikuu 16, 2018, 17:28:36 ip #25 Viimeisin muokkaus: tammikuu 16, 2018, 17:34:03 ip käyttäjältä Jomppe
Odotan ensin että asia varmistuu täysin, että todella on kaksi itujuurta ;) Tällä hetkellä vahvasti siltä näyttää.
Sitruksilla on todellakin usein polyembryonisia siemeniä, jopa kolme neljäkin on suhteellisen yleistä.

Edit. Asia varmistui, kaksi juurta tosiaan on. Räpsäsin kuvat kameralla, illalla luvassa kuvaa jos onnistun uploadaamaan. En tosiaan ole koskaan aiemmin törmännyt polyembryoniseen chilinsiemeneen.

JomppeTuoltapa se näyttää. Muuta palvelua en ole käytellyt kuin aijaa.comia.

Hubert

No onpa se komea!  ;D
Tulee mieleen hämähäkin pedipalpit!  :D

Jomppe

tammikuu 17, 2018, 23:20:00 ip #28 Viimeisin muokkaus: tammikuu 17, 2018, 23:22:46 ip käyttäjältä Jomppe
Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 16, 2018, 20:40:11 ip
No onpa se komea!  ;D
Tulee mieleen hämähäkin pedipalpit!  :D


Pedipalpeilta tosiaankin näyttää ;D Kyllä ne molemmat rinta rinnan nätisti lykkäsi häntää, viskasin multaan ja katsotaan minkälainen mutantti sieltä nousee. Tuskinpa kovinkaan erikoinen.

Koetin googletella lontoonkielisiä artikkeleita aiheesta, mutten kovinkaan montaa löytänyt. Kuitenkaan ei kovin harvinaista näyttäisi olevan.

Tässä vähän emännän kanssa ollut käenvääntöä avomaankurkkujen paikasta. Anoppikin oli kuulemma julkaissut kiinnostuksensa mahdollisia ylijäämäkurkkuja kohtaan, joten paikka kurkuille löydettiin ja parille lisäamppelillekin "siinä sivussa" joihin majoitan mökille aikomani rokotot ::) Mökille sitten kurkkuja useampi, niin riittää anopille säilykkeihinkin asti :thumbup:

Hommasin viimeisen laastipaljun, joita on nyt siis kolme. Alustavia suunnitelmia on taas jouduttu muokkaamaan lajikemäärän "yllättäen" kasvettua. Vielä kun saapuu yhdistyksen siemensetti.
Kasvatuslista on nyt tämän näköinen. Mopo kurvasi taas, mutta onneksi on tilaa ^-^ Ei tarvi edes yrittää isommin pitää kasveja kompakteina.

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus tomaatit "Moneymaker" ja "Pink bumblebee" ja avomaankurkut.

Jomppe

Ei isoa uutta, unohtui mainita että Pink Haba kuukahti. Jokin synnynninen(idännäinen?) vika, kun muut samoilla alustoilla ja hyvin kasvaa porskuttaa. No, ei mahda mitään.

Tuo multaan laitettu tuplarokoto otti ja päätti itse päivänsä. Kaksi itujuurta komeasti pyrki kohti taivasta aamulma kurkatessa ja pystyynhän ne oli kuivanut.

Sivuhuomiona se, että Aji Panca on jo sirkkataimen todella roteva. Rotevampi kuin esim. Poblano :o

Snack paprika ja Punainen paprika ruukutettu isompiin.

Lannoitusta saanee kohta isompien osalta nostella.

Jomppe

tammikuu 24, 2018, 14:30:11 ip #30 Viimeisin muokkaus: tammikuu 24, 2018, 23:17:22 ip käyttäjältä Jomppe
Aji Fantasy itänyt kahden siemenen voimin. Kivaa, pääsee räpläämään.

Koputtelen samalla puuta; yhtään harsosääskeä ei ole näkyvissä. Odottelin että multasäkin mukana olisi tullut kuten aina ennenkin. Vaan ei ole. Uskon, että asiaan on vaikuttanut se, että multa on tönkköjäässä varastossa, josta olen lohkonut/rapsuttanut/hakannut ja tuo pariin kertaan potenssiin kymmenen jotta olen saanut muutaman litran tavaraa sankoon. Se sitten pesuhuoneen lattialle sulamaan. Nytkin multa on pöllyävän kuivaa tuolla sangossa, kostutan sopivasti ennen käyttöön ottoa ja samalla mukaan reilu kolmannes vermikuliittia.

Sitä ei muuten ollut honkkarissa, pitänee AF siemenet istuttaa pelkkään multaan. Ostin kuitenkin lisää multaa ja anppelitomaatin siemeniä malliltaan Tumbler sekä suorakylvöön yrttien siemenet.

Päivä pitenee ja pakkanen lauhtui, mukavata!


Jatkoa: Tumblerin siemeniä ei pakkauksessa ollut kuin kymmenkunta, mutta laitoin jo kaksi niistä multaan. Aikaista, mutta kasvun ihmettä on mukava seurata. Onhan tuossa katossa amppelille paikka paraatipaikalla joten,,, miksipä ei?

Jomppe

Järjestelty kasvihyllyä siivouksen ohella; rahapuu sai paikan jo uudesta kukkajalasta, ja vaimon kultaköynnöskin pääsi eteläikkunan nurkkaan vaatekaapin päälle. Siittä saakin sitten kasvaa köynnöksenä kaapinsivustaa alaspäin.

Siemenidättelyistä Aji Fantasy Sparkly White itänyt yhden siemenen voimin. Samalla laitoin yhdistyksen siemenpaketista tulleet Harold St. Bart'sit. Ne onkin sitten viimeiset chileistä tälle kaudelle, pl. parvekelaatikoihin puhtaasti koristekasveiksi menevät Bolivian rainbowit ja Birds eye babyt, kolme kutakin. Ne suunnittelin idättelväni vajaan kuukauden päästä.

Sitten onkin vuorossa raparperien ja avomaankurkkujen idätys, raparperit maaliskuun alkupuolella ja avomaankurkut loppupuolella.

Brazilian starfish ja Aji Norteno kasvaa sellaista vauhtia, että mahdollisesti latvon ne vielä kerran. Ovat kohta 30cm ja ensiksi mainittu työntää runsaasti juuria Eden ruukun vesitilaan. Päivittäin niitä nypin pois. Voisihan tuon siirtää kohta isompaan Edeniin, siitä sitten ämpäriin ja lopuksi isoon saaviin parvekekauden startattua.

Kaupan snack paprikasta otettu näyttää tekevän luonnostaan versoja kohtuullisesti, latvominen ei välttämättä olisi ollut tarpeen. On tukevampi kuin tavan paprika, rotevin kasvi tällä hetkellä selvästi.

Latvoin viikko sitten tomaatin 'Moneymaker'. En muistanutkaan, että on jo pienenä noin suuri.
Kokeilen sen kanssa juutuupin syövereistä näkemääni tapaa; matala ja monirunkoinen. Katsotaan miten kasvi muotoutuu muutaman latvomisen jälkeen. Nyt on jo neljä oksaa puskemassa läpi.
Aikaa on reilusti idätellä uusiksi jos ei ota onnistuakseen.

Tomaattien tuoksusta sellainen huomio, että en pidä lainkaan tuon Moneymakerin hajusta. Mutta Pink Bumblebeen ominaistuoksu on jotenkin makeahko, miellyttävä. En juuri pidä tomaatin mausta pl. salsoissa, joten odotan innolla päästä maistamaan sen tuotoksia.

Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan? Tässä pyörii parhaimmillaan kolmekin, senkin jälkeen, että pöllö otti jouluaatto-aamuna yhden joulupaistikseen. Menin viemään roihuja ulos ja persiilleni olin lentää kun iso lintu rymisteli terassiaidan vierestä oravankarvat pöllyten. Laski 50m päähän maahan mutustamaan saalistaan josta sen pöllöksi tunnistin. Joko viiru- tai lapinpöllö.

Mutta tosiaan, oravia pyörii tässä useastikin. Tosin toivotaan, että kesä kun tulee ja mukulat viihtyvät enemmän ulkosalla niin kävisivät vähän aremmiksi.

Jomppe

Rocoto Guatemala Orange istutettu isompaan astiaan.

En ole varmaan maininnut, mutta käytän 11cm neliskanttisia muoviruukkuja toisen vaiheen ruukkuina.
Noin 5cm halkaisijaltaan, pienet pyöreät valkoiset keraamiset astiat on ensimmäisinä, ei reikiä pohjassa mutta kantapään kautta olen vuosien varrella kastelun opetellut. Monta kasvia ylikasteluun olen onnistunut tappamaan.
Sopivasti pysyy juurten avulla paakku kasassa kun antaa kasvaa toiseen oikeaan lehtipariin saakka nuissa pienissä, ja multakin kuivahtaa sopivan nopeasti.
Osa kasvaa nuissa 11 senttisissä aina tuonne huhtikuulle, osa saa majapaikakseen vähän isommat Eden ruukut. Lähinnä sisäkasveiksi jäävät kun ei niitä kyseisiä ruukkuja kovin montaa ole.

Pientä ylilannoituksen merkkiä ilmassa, pahiten lehtiä reunoilta ylös rullaileva on Aji Norteno vaikkei sekään vallan mahdottomasti oireile, ja kukintaa aloitteleva kaupan snackpaprikalla myös pientä hermostumisen merkkiä. Brazilian starfish ei ainakaan toistaiseksi näytä ryppyilevän vaikka onkin saanut muita enemmän lannoitetta. Kasvualustassaan on toki perliittiä ja vermikuliittia enemmän esim. Aji Nortenoon verrattuna joten alusta itsessään on hiukka ravinneköyhä.
Pitääpi kastella seuraavat kerrat pelkällä vedellä.

Mitä kasteluun tulee niin kerran viikkoon on ollut hyvä, nippa nappa nuupahtamiseen asti on isommat tuossa ajassa kerinneet(BS, Aji Norteno ja paprikat). Ihan pienet toki saa vettä pari kertaa viikkoon ja vielä pintakastelulla osa. Erona entiseen kerrostaloasuntoon on nelisen astetta viileämpi huone, ja se näkyy kasvien haihduttamisessa. Saa siis olla entistä nuukempi kastelun kanssa.

Tomaatti Tumbler on itänyt, taitaa olla ensimmäinen suoraan multaan kylvetty, soma hauras lenkki näkyvissä.
Aji Fantasyt sirkoilla.

Valencia appelsiini kukkii, hieno tuoksu muttei niin lempeä kuin kalamondiinin kukissa. Jos on niin hölmö ettei itse tiputa kukkaansa niin nyppäsen pois. Ainakin 50cm pitää tulla lisää pituutta ennen kuin annan tehdä hedelmää. Siihen voikin mennä vuosi pari.

Itämässä kahvisuodattimien välissä on vielä Lemon drop, Aji Cristal ja Harold St.Bart's.
Kaksi ensimmäistä saisi jo itää
;D

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Jomppe - tammikuu 26, 2018, 13:56:28 ip
Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan?


Ei ainakaan meidän pihan oraville ole maistuneet chilit.

Jomppe

Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 29, 2018, 02:11:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - tammikuu 26, 2018, 13:56:28 ip
Ja loppuun kysymys; onko kanssaharrastajilla ollut oravia pihapiirissä? Jos on, niin ovatko jättäneet chilit rauhaan?


Ei ainakaan meidän pihan oraville ole maistuneet chilit.


Hyvä juttu! Entä osaatko sanoa mitä tuumaavat tomaateista ja kurkuista?


Jomppe

Otin ja latvoin Brazilian Starfishin ja Aji Nortenon; näin vältyin lampun nostolta ja eivät myös muut pienemmät jää paitsi parhaasta mahdollisesta paisteesta. On kanssa sopivan lyhyet välit myös lehtien ja kasvupisteiden välillä, joten hyvällä lykyllä uusia haaroja tulee useampia.
Saavatpahan muut kasvit ainakin kurottua pituuskasvua umpeen, helpottaa kasvien järjestelyä valojen alla. Se hyöty ainakin on taattu 8)

Hubert

Tomaatteja en ole aikoihin omassa pihassa kasvattanut, mutta viimeksi kun oli, niin saivat olla rauhassa. Rastaatkaan eivät jostain syystä ole chileihin ja tomaatteihin koskaan kajonneet, vaikka kaikki muut marjat ja omenat kelpaavatkin.

2013 oli kasvihuoneen ympäristössä jotain kulinaristilintuja, jotka söivät pieniä rocotoja.  ;D
Linnut hakivat kasvarin kattoluukun kautta podeja ja söivät ne sitten terassilla, josta nokitut podit löysin.
Tappio oli tosin vain jotain 10 podin luokkaa, eikä tihutyö kestänyt kuin ehkä viikon.

Jomppe

Nooh, ans'kattoo kuinka käy. Peukut pystyyn että älyäisivät pysyä poissa niin suuremmilta torjuntatoimilta vältyttäisiin.

Aji Cristalin eka siemen työntää häntää! Vihdoin, eniten odotettu itäjä Brazilian Starfishin jälkeen. BSssä kiehtoo sen kasvin koko, että kuinka suureksi saa reilulla multatilalla sen venymään.

Laskeskelin tässä, että hyvällä tsägällä 10kg satoa voi mennä tällä kaudella rikki. Ei tosiaan tekisi kuin vähän reilu 500g per planttu, minkä uskon olevan aivan mahdollista.
Joka tapauksessa, olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että saisi kesän ja syksyn rouskutella tuoretta ilman, että tarvii kaupasta rahdata. Mitään satotavoitteita en laita. Pessimisti ei pety.
Kaikki säilöttäväksi asti jäävä on plussaa, tässä on tullut purnukoita säästeltyä varmuuden vuoksi.

Tilasin meille lämpöisän kesän.

Jomppe

Sugar rush, Bishops hat ja tomaatti Moneymaker siirretty isompiin astioihin. Tomskusta alimmat lehdet ja oksantyngät pois, huippu vain jäi pinnalle. Kauaa ei tuossa välimallin ruukussa kerinnyt olla, ja oli reilun mittaiset juuret tehnyt mullan alle jääneeseen runkoon. Kasvaa nyt siis kaksihaaraisena.
SR ja BH oli alkanut kiertämään jo juuriaan ruukun pohjalle ympyrää, joten hetki oli hyvä ruukutukseen.

Valencia-appelsiini tiputti pienemmät nuput pois, tuo yksi auennut kukka tiputti terälehtensä pois ja kukkavarsi on vahvonut. Näyttää todella yrittävän hedelmää. Ei nyt vielä sentään.

Honkkarissa ja K-raudassa käväistyäni mukaan lähti kastelukannu, kolme amppelinpidikettä ja pari ämpäriä jotka hoitavat kahden amppeliruukun virkaa. Nekin siis poissa hankintalistalta. Enään puuttuu ainoastaan turpeet, nurmikon siemenet paikkauskylvöihin sekä puutarhakalkki. Ja tuo kesä.


Jomppe

Brazilian Starfish ja Aji Norteno jotka latvoin, vastasi hyvin leikkaukseen. BS tekee molempiin latvoihin kaksi uutta haaraa, ja näyttäisi siltä että AN tekee yhteensä kuusi uutta oksaa.
Molemmat myös työntelee siihen malliin juuria vesitilaan, että alkaa olla kohta aika ruukuttaa isompiin.
Odottelen ensin kuitenkin uusien oksien kunnollista kasvua ennen häirinköintiä.

Laitoin sähköpostia henkilölle jolta tuon appelsiininpistokkaan ostin, ja hän tarjoutui lähettämään keväällä pistokkaita sekä samaisesta Valencia-appelsiinista, mutta myös toisesta(käsittääkseni hedelmää jo tekevästä) mandariinista. Juurrutushormoonia pitää hankkia 8)

Tomaatti Tumblerin molemmat siemenet iti, heikomman nyppäsin pois. Pari pitää vielä laittaa myöhemmin, niin saa sisälle eteläikkunalle laittaa IKEAn amppeliin. Pieni multatila kyseisessä amppelissa, mutta jos parikin marjasta tulisi niin on ainakin tyhjä kolo käytetty hyötyyn.

Snackpaprika avaa näinä päivinä ekat kukat, siis ensimmäinen Capsicum-suvun kukkija tälle kaudelle.
Punainen paprika pursuaa myös nuppuja, ja omaksi kummastukseksi näyttäisi siltä, että haaroo kolmasti per latva.

Nuppuja on kehittymässä myös Rocoto Montufarissa, Guajillossa, Hungarian hot waxissa sekä Almapaprikassa. Pieniä vielä, joten luultavimmin tiputtaa kukkansa mutta mikäli podit tarttuupi niin kasvatelkoon, tässä vaiheessa ei haittaa vaikka vähän kasvu hidastuukin.

Huomenna Aji Cristalin siemenien multaan laitto, ja tänään lauttailemaan pääsi Bolivian rainbow sekä Birds eye baby.
Näin ollen on kaikki kauden 2018 chilit itämässä/idätetty!!

Postin huomassa on tulossa raparperiä ja yrttejä, rapskut voisi idättää jo kuukauden päästä. Eivät niin nopeakasvuisia käsittääkseni ole.

Bataatti alkaa toipumaan övereistä, liian tujua tuo puutarhamulta sille. Osan lehdistä vetänyt korpulle ja täyteen kiteitä, selvästi on kohdistanut niiden ylimääräisten aineiden sijoituksen tiettyihin lehtiin.
Juurikasvu on myös sillä todella voimakasta, moneen kertaan on saanut jo pätkäistä vesisäiliön pohjalle päätyneet juuret.
Saa nähdä, pääseekö syksyllä tekemään ruokaa omista bataateista. Hyvältä ainakin nyt vaikuttaa, mutta niin moni asia voi mennä pieleen.

Hyvä pöhinä, sallittakoon sen jatkuvan.