helmikuu 20, 2020, 01:32:31 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Takametsän tarinoita

Aloittaja Jomppe, marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Pink Bublebeeltä vapautunut ämpäri toistaiseksi tyhjä. Lemon dropin siihen laitan kunhan valojen alla kerää kimpsujaan latvomisen jälkeen.

Kevät tulee rytinällä, pihalaatoitus puhtaana ja kasvimaat vapaat lumesta ja jäästä.
Tän etupihan reunaan viritin aitakepit ja narun, niin ei tenavat ainakaan niin helposti myllää märkää nurmea. Tai sammalta. Vanhan nurmikon elvyttely siis pääasiallisena operaationa, huomenna suoritan kalkituksen. Syksyllä saikin jo annoksen mutta ajattelin sen vielä toistaa.
Sitten lumien sulattua, toivon mukaan parin viikon perästä kun pihasta olen kevättä auttaakseni lumia pois roudannut, rapsutan pintaa rikki ja viskelen hiekkaa johon laitan valkoapilan siemeniä. Pariin kertaan voisi alkukesästä lisäksi jollain typpipitoisella, niin saa nurtsi vähän paukkuja päästäkseen vauhtiin ja ripsautella ennen kastelua kalkkia.

Huomenna laitan paikalleen myös avomaankurkuille tuon ruusukaaren. Reilu pari metriä korkea, joten taidan vähän lyhentää sitä. Jos miehenmittaiseksi sen pätkäisisi niin eiköhän luulisi riittävän.

Tomaatti Tumbler ottaa hirvittäviä spurtteja kananpeen lisäämisen jälkeen. Metrin leveä jo, korkeutta melkein sama. Tuin naruilla parit pääoksat ja loput saa kaartaa sivulle/alas. Neljä kukkaterttua jo kukassa, yksi hedelmäterttu kehittymässä ja nupputerttuja toistakymmentä.

On nyt ollut vähän hämärät ja synkeät päivät, mutta silti osa chileistä jaksaa kukkia. Loppuviikollehan se lupaili pitkälti aurinkoista, joten eiköhän saada osa partsille valohoitoon. Yöksi näppärä nostaa saunan lauteille. Alkaa kieltämättä jo paisumaan kasvit siihen mittaan että kyllästyttää melkein itseänikin tämä viidakko. Kumma kyllä, hellasäröä ei ole esiintynyt.

Kevät, voi kai sanoa että se on jo saapunut 8)

Jomppe

Humppa humppa hei, trallatrallalei, turveostoksille tieni vei.
Hankittu siis reilu 800l puutarhaturvetta sekä 200l puutarhamultaa. Eiköhän näillä pärjätä.
Honkkarin multaa kummiskin, jos on silkkaa kuraa niin no can do, näillä mennään.

25kg kalkkia viskelty pihamaalle, toinen mokoma odottaa kesää ja syksyä. Valkoapilaa puolen kilon pussukka hankittu, ja lukee mokoma että riittäisi tuollainen pussi 250m² alaan :o :o

No, nyt passaa kesän tulla.

Jomppe

Yläterassin saavi veti 250litraa turvetta. Olisi kymppi pari mennyt vielä mutta jääköön vähän vajaaksi.
Viimehetken suunnitelmamuutos, että saaviin pläjäytän tomaatti Moneymakerin. Sisälle isoon noin 30litraiseen Brazilian Starfish ja ulos maahan Rocoto Montufari.

Viimeksi mainittu tekee niin kovin korkeita oksia latvomisen jälkeen, että järkeä en näe amppeliin laitettaessa. Jäisi liikaa varjoon ylimmät haarat. Lemon droppi sitten menköön sen tilalle amppeliin, kun sopivan rentoja oksia tekee jo nyt. Amppelikasvit siis Trepadeira werner ja Lemon droppi, sekä tuo Tumbleri tomppeli.

Brazilian Starfishin muuten istutin jo tuohon jättiruukkuun.

Piispanhattu kukkii, mutta armias kun tekee heinäisiä oksia. Tuon tukemisen kanssa meneekin mielenkiintoiseksi. Valon puutteesta ei voi syyttää, nähtävästi kuuluu kyseisen otuksen luontaisiin piirteisiin.

Marbles kypsyttelee podejaan, pari viikkoa ja siemenet talteen sekä maistiaiset toki, sitten yläterassille pakkasmittariksi harsojen alle.

On noissa vain kantamista, vaikken pidemmälle kannakkaan kuin saunan lauteille. Heti kun plussan puolelle menee, niin yläterassille ja illalla ennen pakkasia sisälle. Yksikään ei ole palanut, vaikka Ajit Cristal sekä Fantasy ja Fantasy Sparkly White kovin surkean näköiseksi veti tänään. Nostin ne iltapäivällä jo sisälle kun lehdet runkoa myöten rukoili armoa. Syyksi väitän auringon lämpöä ja vähän vilpoisia jalkoja. Nopiaan kuitenkin piristyivät.
UVtä ei liialti näytä olevan kun mitään edes pientä valkoista ei lehdissä ole, suodattaa nuo lasit näköjään sen verran. Pitää siis muistaa tuo ulkoilmaan siirtäessä.

Nyt kastelu-urakka osalle ja pehkuihin, öitä.

Jomppe

Oli muuten käydä hassusti. Jätin Montufarin terassille muita pidempään tarkoituksenani nostaa se ennen nukkumaanmenoa saunaan. Enpä muistanutkaan. Huomasin sen vasta kun aamulla kannoin muita terassille, ei kovin pahalta edes näyttänyt. Vähän roikotti lehtiään mutta näyttäisi selviävän.

Huolellisuutta..

miiksuli

Ei tainnu nyt yöllä onneksi olla pakkasta. Kyllä se siitä  8)

Jomppe

Ilmatieteenlaitoksen mittareiden mukaan -2,0 on käynyt viime yönä. En omaa itse tallentavia mittareita joten tarkkaa lämpötilaa en osaa sanoa. Toki tuo on lasitettu ja katettu parveke/terassi, sekä toisessa kerroksessa niin en usko että ihan pakkasella on käynyt.

Tämä on myöskin kukkulan juurella pienessä montussa, että varmasti jonkinlaiseksi kylmän ilman altaaksi muodostuu öisin.

Katsotaan miten kaveri elpyy, harmihan tuo on jos liikaa otti osumaa, mutta tämmöistä tämä välillä on.

Vuorikaskas

huhtikuu 14, 2018, 14:16:11 ip #86 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 14, 2018, 14:20:46 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - huhtikuu 14, 2018, 12:33:58 ip
Ilmatieteenlaitoksen mittareiden mukaan -2,0 on käynyt viime yönä. En omaa itse tallentavia mittareita joten tarkkaa lämpötilaa en osaa sanoa. Toki tuo on lasitettu ja katettu parveke/terassi, sekä toisessa kerroksessa niin en usko että ihan pakkasella on käynyt.

Tämä on myöskin kukkulan juurella pienessä montussa, että varmasti jonkinlaiseksi kylmän ilman altaaksi muodostuu öisin.

Katsotaan miten kaveri elpyy, harmihan tuo on jos liikaa otti osumaa, mutta tämmöistä tämä välillä on.


Mulla oli kasvarissa lämpömittari yön.  Huone ei juurikaan lämmittänyt kun oli tilkitsemättä aika reiluin aukoin (eikä kyllä muutenkaan yksinkertaisena muovihuoneena) .  -8 jäi alimmaksi lukemaksi 30 cm korkeudella maasta.   Huone on kylmässä kohdassa ja toisella puolella taloa olisi monta astetta lämpimämpi. Johtuu junaradasta jolle on kaivettu monttu läpi harjun ja se tuo alavan suoalueen kylmyyden tuohon penkalle.  Täällä ei ole Ilmatieteenlaitoksen mittauspistettä joten paikallissää on laskettu tänne useista ympäristön mittauspisteistä. Inkoo, Lohja Salo yms.    Alin lämpötila viime yönä mitä bongasin mitatun on Salo Kärkkä --3,8. 

Suosittelen kaikille perinteistä sähkötöntä minimin ja maksimin jättävää mallia.  Saa monista kaupoista.    Napista nollataan.  (Pudottamista kannattaa välttää, koska elohopeat menee silloin enemmän tai vähemmän sekaisin ja katkonaiseksi tai epäbalanssiin min ja max kesken.   Tosin yllättävän hienosti se myös korjaantuu ajan kanssa ja ehkä vähän hallitusti täräyttelemällä sitä voi myös avittaa korjaantumaan.)  https://www.google.fi/search?q=min+max+l%C3%A4mp%C3%B6mittari&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB0q_30bnaAhVBKywKHUKEAYkQ_AUICigB&biw=2560&bih=1326#imgrc=bDWTeIwffJYOxM:

Jomppe

Tuossakin on lasien yläosassa 20cm aukot, verkotin ettei linnut ja kurret puske sotkemaan paikkoja.

On tässä pitänyt hommata tallentava mittari ja langattomalla anturilla. Edellinen hajosi syksyllä.

Montufari selvisi täysin, ei ongelmia. Kaikki tomaatit oli eilen terassilla, tästä on hyvä jatkaa!

Jomppe

Pilvinen päivä kääntyi aurinkoiseksi ja lämpimäksi. Pienempien lasten nukkuessa sain puolet kasvimaasta käännettyä ja perattua juurakoista ja isoimmista kivistä. Vielä haralla möyhentää kalkkia sekaan sekä uutta puutarhamultaa pari sataa litraa sekoittaa joukkoon, niin pääsee kylvämään porkkanoita ja retiisejä harson alle.

Pihamaalta vielä vähän lumikasaa täytys levittää, niin ei mene kuin viikko ja saa kylvää nurmen sekaan apilata. Kevät on tullut rysäyksellä!

On tää niin hauskaa!

Jomppe

Suorakylvöjä tehty, laastipaljuihin menevät chilit päässeet paljuihin, apilan siemenet kylvetty ja pihamaata muutenkin siistitty.
Viime yö oli chileillä ensimmäinen terassilla, mikään ei suuresti riiputtanut lehtiään. Näyttää kuitenkin sen verran kylmiä öitä vielä tulevan että taitanee jäädä vain yksittäiseksi riskinotoksi.
Onhan se vasta huhtikuu.


Jomppe

Noniin, ulkokausi sitten avattu. Rocoto Montufar majaillut jo useamman päivän ja yön ulkona tomaatti Pink Bumblebeen kanssa, ilman harsoja. Parit Balcony Yellow tomaatit kanssa majoitettu ulkoruokintaan harsojen kera. Tarkistan aina että jos näyttää illalla kylmenevän niin harsot nappaan niskaan.

Lasitetulla terassilla on amppelitomaatti Tumbler ja muut amppeli- kuin paljuchilitkin olleet jo viikon verran yötkin siellä. Pientä riippumista oli lehdissä alkuun mutta jos tätä rataa jatkaa yölämmöt niin harsojakaan ei tarvita. Tästä se lähtee, nuppuja ja podien alkuja lähes kaikissa, muutamat raakileet tippui ulos siirrpn yhteydessä odotetusti.

Snackpaprika lamppujen alla kypsyttelee mukavasti. Kukkii toistamiseen runsaasti ja uusia podeja tarttuilee tämän tästä. Ekan nappasin leivän päälle, aavistus vielä raa'an paprikan makua mutta makea oli. Antaa noiden kypsyä kunnolla. Ekat Marblesitkin maisteltu ja siemenet otettu talteen. Mitäänsanomattoman makuinen ilman poltetta, paremman makuinen kuitenkin kuin mikään muu maistamani koristechili.

Kohta pitää alkaa avomaankurkkuka totuttamaan ensin terassin aurinkoon ja siitä ulos parin viikon sykleissä, sitten saakin istuttaa avomaalle.

Kesä- ja kehäkukat itäneet, ekat porkkanat ja retiisit myös itäneet. Harson alle ja kasvimaalle istutetut siirretyt raparperit ynnä ruohosipulit selvinneet siirrosts hyvin. Pinaattien ja yrttien harsojen alle en ole kurkistanut. Nurmi alkaa puskea vehreää kasvua ja kylvetyt apilat itää. Pitäisiköhän tuota ottaa mallia naapurista ja siistiä vähän pensasaitaa(lue: Vetää matalaksi)?

Köynnöskrassit siirretty amppeliin, vielä pitäisi jättiauringonkukille paikka miettiä.

Ja ai niin, tuli kolme karviaispensasta istutettua pihamaalle. Tarvitsee jotain maanpeitekasvia vielä pohtia siihen mullokseen kylvettäväksi.

Touhua puuhamaassa täällä Takametsässä, hiljoksiin hyvä tulee!:)