heinäkuu 13, 2020, 03:39:25 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Takametsän tarinoita

Aloittaja Jomppe, marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 17, 2018, 23:16:32 ip käyttäjältä Jomppe
Välivuosi takana, uusi asunto alla uusine kujeineen.
Huonekasviprojektien ja pienen ulkopuutarhan lisäksi ajattelin laittaa lasitetulle länsiparvekkeelle pari chiliä tuomaan maistiaisia, sekä jokusen koriste-annuumin ulos kukkalaatikoihin.
Paritalossa olisi tilaa vaikka kuinka isolle viljelmälle, mutta pidettänee se kuitenkin tällä haavaa kurissa.

Viime kesä meni normi kesäkukkien parissa sekä mökille istutellen erinäisiä monivuotisia hyötykasveja. Alkaa vihdoin tuntumaan puutarha kunnon puutarhalta.
Alkusyksystä tänä vuonna muutimme tähän paritaloon kerrostalosta, omaa pihaa on siis jonkin verran(avoin etelään) ja isot terassit kahdessa kerroksessa, joista ylempi on lasitettu, suuntana länsi.
Se suorastaan huutaa tomaatteja, paprikoita ja pari chiliä tulmaan elävyyttä.

Hommasin jo kevättä varten pari 90 litran suorakaiteen mallista laastipaljua joista yhteen tulee jo kasvamassa olevat perus punainen paprika sekä punainen suippopaprika. Toiseen laitan Brazilian Srarfishin(C.baccatum), sekä 400l "ämpärinpuolikkaaseen"(n. 200l) tulee jokin hyvä tomaatti.
Vanhan valkoisen pöydän virkaa toimittaneen IKEA Malm lipaston päälle majoittanen Pink Habaneron(C.chinense, juuri itäneet ja multaan lautalta siirretty) sekä pari Jalapeno Numex Pinataa(C.annuum). Puiselle hyllykölle, joka kaipaa vielä pientä modifiointia, ajattelin majoittaa vielä Aji Nortenon, Bishops Crownin sekä Lemon dropin(C.baccatumeja kaikki).
Kyseessä on samainen hylly, jossa kasvattelin kerrostalon parvekkeella kymmenkuntaa chiliä.
Otan pari tasoa siitä pois niin mahtuu viisitoistalitraiset astiat.


Ulos taivasalle arviolta 75-100l vetoiseen puiseen kukkalaatikkoon laitan koristeeksi vaimolle pari kolme Bolivian rainbowta(C.annuum). Lisäksi yhteen korkeaan ruukkuun pääsee jo hyvässä kasvussa oleva Explosive ember.(C.annuum).

Porkkanamaan, raparperipenkin sekä yrttimaan perustamisen lisäksi ajatuksena on laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan alaterassin lännenpuoleisen aidanteen viereen. Vaakarimaa aidanne niin saa niistä sopivasti kiipeiltyä ylöspäin ilman suurempia tukemisia

Uutena tuttavuutena tontilla kasvaa kymmenisen vuotta vanha rhododendroni, sekä vanha ja parkkiintunut koristeomena.


Summa summarum, edellisestä paljon-mulle-nyt-chilejä-heti-paikalla räpellyksistä viistastuneena, lähden maltilla kevättä kohti. Tilaa olisi vaikka 50 kasville pelkästään yläterassilla joista jokainen olisi 20l ämpäreissä, mutta alle kymmenellä lajikkeella menen tällä kertaa.
Lähes 4m huonekorkeuden omaavalla lasitetulla terassilla olisi tilaa väkertää myös kasvihyllyjä, mutta jätettänee niiden teko tuleville vuosille.
Syynä myös se, että KAIKKI siemenet jotka omistin, hävisivät muutossa kuin tuhka tuuleen. Harmittaa, mutta pysyypähän mopo kädessä.
Myöskin on tilaa kasveilla kasvaa sisällä huomattavasti väljemmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohdat on ihan hyvät myös taimikasvatukselle, vihdoinkin!


Kaudelle 2018 on siis päämääränä saada tulevat kasvit kukoistamaan, siemenistä kaikki:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Lemon drop
Piispanhattu
Jalapeno Numex Pinata
Explosive ember
Bolivian rainbow
Pink habanero

Joku kirsikkatomaatti mallia runko. Fataliilta tuli kylkiäisenä Pink Bumblebee, ehkä kuitenkin jotain perinteisempää?

Avomaankurkut.

Yrtit, raparperit ja porkkanat. Yrteistä monivuotisia vain ruohosipuli, luetaanko sitä edes yrtteihin? Väliäkös tuolla. Paljon sitä kuitenkin tulee!


Talvea odotellen!  :)

Edit 9.1.2018: Niin vain meni alle kymmenen lajikkeen päätös päin honkia. Lajikelista näyttää nyt tältä:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Aji Cristal
Aji Fantasy
Aji Fantasy sparkly white
Lemon drop
Piispanhattu
Trepadeira do Werner
Jalapeno Goliath
Hungarian Hot Wax
Almapaprika
Punainen paprika(kaupan)
Punainen snack paprika(kaupan)
Bird's eye baby
Bolivian rainbow
Pink habanero
Kaupan punainen haba
Aji Panca
Rocoto Montufar
Rocoto Guatemala Orange

Plus pari tomaattia

Vaan ei hätää, tilaa pitäisi olla kohtuullisesti per planttu.

Jomppe

Itäneet ja hyvässä kasvussa:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Explosive ember
Pink habanero
Punanen suippopaprika ja tavan paprika, siemenet kaupan hedelmistä

Tomaatti Pink bumblebeekin on pystyssä, pakko se oli laittaa kun tilaa on..

Jalapeno Numex Twilightin siemenet vaikuttaa kuolleilta, ei mitään muutosta. Optimisti ei luovuta eikä pessimisti pety, siis odotetaan.
En myöskään näköjään tilannut Bolivian Rainbowin siemeniä, siis nekin listasta pois. Jotain pitänee niiden tilalle laittaa.
Vaimokin tyrmäsi loistokkaan ideani laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan terassin aidanteen viereen, siis jääköön ilman orvokkeja! Ne piti laittaa toiseen kahdesta vajaan 100litran kukkalootaan, mutta arvoasteikossani kurkut menee edelle >:D

Lemon droppia en ole vielä laittanut, odotelkoon vielä hetken.

Joulu tulla tepsuttaa ja sitä myötä myös talvipäivänseisaus. Nopeasti on mennyt tämä puoli vuodesta, ja valoa kohti mennään.
Mukavaa joulunaikaa kaikille, ei liikaa herkkuja..! ^-^

Trioniska

Tuo melkein huutaisi paria rocoto amppelia kesäksi, alkuun lasitetussa osiossa sitten kesä lasittamattomassa niin lämmötkin pysyisivät kurissa.

Vai valintaa suoritettu niiltä osin?  :P
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Jomppe

joulukuu 09, 2017, 18:39:27 ip #3 Viimeisin muokkaus: joulukuu 11, 2017, 14:18:46 ip käyttäjältä Jomppe
Rocoto Montufar(PI 585273) kuusi siementä lautalla. Amppeliin mä sitä myös ajattelin ja juurikin niin että lämpöjen noustessa siirto lasittamattomalle alaterassille, yhdellä amppelilla kuitenkin vain.
Sopivasti noissa lasiseinissä makuu- ja olohuoneen nurkkauksissa(etelä-länsi) on valmiina järeähköt koukut katossa. Pysyy tukevatkin amppelit katossa kevään sisätiloissa kasvattelun ajan!
Toiseen amppeliin yläterassille on tulossa bataatti. Itse asiassa on kohta jo siinä pisteessä että saa pistokkaat laittaa juurtumaan.
Kasvaa nopeaa kunhan saa silmut heräteltyä kasvuun. Puolitoista kuukautta siihen meni.
Bataatin lehdet kuulemma voi hyödyntää pinaatin tavoin, eli ei mene hukkaan tarvittavat lyhentämiset :) Mausta en sitten tiedä.

Jomppe

joulukuu 13, 2017, 22:34:54 ip #4 Viimeisin muokkaus: joulukuu 14, 2017, 10:39:08 ap käyttäjältä Jomppe
Elämäni ensimmäiset pubet, 'Montufarit', itää. Kaksi siementä lykkää häntää. Samaa esimerkkiä seuraa myös baccoista Sugar rush.

Kirjoittelin toisaalla ulkokasvatuksesta puutarhassa, ja en muistanut ollenkaan että edellinen asukas jätti passelisti kasvilaatikon. Tuolla se kököttää lumen alla.
Siihen ajattelin istutella tomaatteja kaksi ja Aji Nortenon.
Tomaateista hyvässä kasvussa on Pink bumblebee ja toiseksi laitoin itämään perus Moneymakerin.
Jos OIKEIN pahalta näyttää alkukesän osalta niin saahan kaupasta "kasvihuoneen" laatikkoon.

Ja näin sainkin sitten syyn lisätä lajikekirjoa kasvupaikkojen vapauduttua, alla lisää..

Ensimmäiset kuolonuhritkin jo saatiin, 1,5vee tytöntyllerö otti draamaqueenin roolin ja taittoi Explosive emberin sekä kaupan suippopaprikan rikkihalkipoikki. Tuin, mutta ei vajaa vuorokausi meni ja lehdet roikkui kohti maata.
Uusia sitten itämään ja laitoinkin kerralla koko kirjon, puutarhanetin puolelta eräs tarjoutui lähettämään omista noukittuja siemeniä, lajikepuhtaus ei välttämättä ole priimaa mutta jännitystä saa vähän olla.

Eli itämässä on:
Guajillo(annuumi)
Poblano(annuumi)
Hungarian hot wax(annuumi)
Alma paprika(annuum)
Lemon drop(bacca)
Piispanhattu(bacca)

Itäneet/kasvamassa:
Punainen paprika, kaupan(annuum)
Punainen "snackpaprika", kaupan, lasten valinta(annuum)
Marbles(annuum)
Brazilian starfish(bacca)
Aji Norteno(bacca)
Sugar rush, keltaista(bacca)
Pink habanero(chinense)
Rocoto 'Montufar'(pube)


Brazilian starfish saa ison saavin(n. 200l) yläterassilla alleen kun tomaatit suuntaa ulkoruokintaan, mukava nähdä kuinka korkeaksi mokoman saa kasvatettua kunnon multatilalla. Katsotaan mitkä on keväällä hengissä, mikä on kasvien koko ja sen myötä lopulliset asuinpaikat muille. Jos tuntuu annuumit kovin rehahtavan kasvuun pursuten normiruukuista niin sitten hommaan paljuja lisää.
Sisällekin mahtuu pari kolme, joista Pink haba luultavasti yksi.

Pink habasta puheen ollen, se taisi saada liian köyhän kasvualustan alleen. Muutakaan en keksi. Kasvattaa ekoja oikeita lehtiä tuskallisen hitaasti ja ovat vähän kalvakoita. Annoin pari suihkausta EC 0,4 Puutarhan kesä lantrinkia.

Onko muuten teillä kokemusta rautasulfaatin käytöstä chileille? Hommasin keväällä Valencia-appelsiinin pistokkaalle kun kovin kellastutti lehtiään. Nyt voi paljon paremmin eikä muutkaan huonekasvit ole nokkiinsa ottaneet.

On tää niin siistiä asua asunnossa jossa reilusti tilaa kasveille. En halua ylpeillä mutta: hyvästi kerrostalokituminen! 8) :thumbup: >:DJomppe

joulukuu 15, 2017, 14:49:05 ip #5 Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2017, 20:32:49 ip käyttäjältä Jomppe
Almapaprika itänyt.

Pink haban kituuttaminen näyttää olleen nälän aiheuttamaa, otti väriä lehdenalkuihin ja alkoivat kasvaa kokoa. Muy bueno.
Nakkelin kanssa purkkiin itäneet Montufarit, Sugar rushit ja Almapaprikat.

Viime talven kesäkukkakasvattelut meni täysin ilman ötököitä ja soisin saman kaavan toistuvan myös tänä vuonna. On tuolla kuitenkin viimeiseen hätään Provadoa ellei mäntysuopa+öljy sekä pyretriini tehoa mikäli komppaniat päättää suorittaa valtauksen. Täytyy muistaessa tarkistaa päiväys kun taitaa olla parisen vuotta ainakin aikaa kun nämä ostin.

Tarttee varmaan kanssa jo kohta tilata toiset 65w ESLit varalle, Pro-Star lupailee kyllä 15000h käyttöikää mutta kolmatta vuotta noilla jo valaistaan.
Mitenkähän lienee olla ESLien Lumenien määrä suhteessa käyttötunteihin? Onko tietoa että heikkeneekö valoteho iän myötä?

Edit. Isossa marketissa käydessä nappasin pari punasta habaa mukaan kärryyn. Eipä ole tullut niitä pitkään aikaan syötyä, lähinnä vihreitä irto jalluja mitä tuoreisiin tulee eikä niitäkään kovin useasti.
No, onpa nyt sitten ainakin itämässä yksi voimakkaampikin chinense, sisäkasviksi Pink Habaneron ja parin muun kanssa.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Jomppe - joulukuu 15, 2017, 14:49:05 ip

Tarttee varmaan kanssa jo kohta tilata toiset 65w ESLit varalle, Pro-Star lupailee kyllä 15000h käyttöikää mutta kolmatta vuotta noilla jo valaistaan.
Mitenkähän lienee olla ESLien Lumenien määrä suhteessa käyttötunteihin? Onko tietoa että heikkeneekö valoteho iän myötä?
8)


Kannattaa harkita myös airamin teholedejä https://www.prisma.fi/fi/prisma/airam-led-20w-840-e27-vakio-2452lm nykyään 15-16€ kappale. Kun 20W haukkaavat sähköä ja tuottaa kivat 2452lumen eli 3 lamppua 60W tuottaisi 7356lumen https://www.airam.fi/fi/tuote/v7643-2263/4711547/al-led-20w-840-e27-a67-cl/294/1 tuo tosiaan siksi kun käyttöiän aikana säästää melkein jo tuossa sähkön hinnassa tuon takaisin ja kun on airamin ledi niin takuuvaihdotkin menee heittämällä kun ledeistä puhutaan, versus kiinaledit.

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Jomppe

No joo, eipä hullummat, tosiaankaan! Ilahtuisi tuo vaimokin kun pari kertaa on maininnut, ettei nuo Maxilightin heijastimet ole kovin silmiä hivelevät..

Kiitos vinkistä! :)

Jomppe

Hungarian hot wax ja Poblano itänyt ja multiin siirretty, Montufarit, Almapaprikat ja Sugar rushit availee sirkkalehtiään.
Suoraan multaan kylvetyt tomaatit 'Moneymakerit' nostelevat niskalenkkejä mullan seasta.
Ensimmäistä kertaa käytössä vermikuliitti taimien alustoissa ja ihan hyvin näyttää pelittävän. Tosin ei tuo tarpeeksi vastusta ja kypäräpäisiä on paljon ollut. Olen siis itävät siemenet vain peittänyt kevyesti tuolla tavaralla.

Pink haba sai toisen kerran mietoa lantaliuosta ja nyt näyttää lehdet kasvavan kokoa halutulla tavalla.

Kiva pieni pöhinä päällä, kylvöaika on parasta aikaa vuodessa :thumbup:

Vielä itäväksi odotellaan:
Guajillo
Lemon drop
Piispanhattu
Kaupan punainen habanero

Jomppe

joulukuu 21, 2017, 17:14:05 ip #9 Viimeisin muokkaus: joulukuu 21, 2017, 22:45:14 ip käyttäjältä Jomppe
Kirjoitin tuossa yllä että ensi kesäksi tulee bataatti pieneksi kuriositeetiksi amppeliin yöäterassille. Otin pistokkaan ja lykkäsin vesilasiin EC 0,4 PK liuokseen. Nyt kolme päivää myöhemmin, pisin juuri on jo 1.5-2cm mittainen ja pienempiä 5mm juuria reilu kymmenkunta. Tosin jo lasiin laittaessa pienet nystyt/juuriaihiot oli selvästi näkyvissä, mutta siltI TODELLA tehokasta juurtumista. En olisi uskonut, kaksi lehteäkin vain tuossa pistokkaassa, kolmatta toki nyt aukoo.

Kaupan punainen habanero itänyt.
Guajillo itänyt.
Piispanhattu itänyt.
Nämä kaikki tökätty multaan.

Vielä kun Lemon droppi laittaisi vaihteen silmään niin alkaa olla hyvällä mallilla.
Johan se jo joulukuu on, liki myöhässä nämä.. Hehe ::)Jatkoa: eipä se Lemon droppi laitakaan vaihdetta silmään. Jokainen siemen homehtunut, musta home otti vallan ja siementen sisältä tuli hajuiset mönjät vähänkään niitä painaen.
Höh, se niistä sitten kuten myös Poblanoista.
Ihan oma moka kun joululauluja hoilotellen pölyjä pyyhin kasvihyllyltä ja tiputin sitten poblanoruukun. Kaikki poblanon sirkkataimista poikki. Sorotnoo kuule.

En ala tilaamaan uusia siemeniä, laitan yhden Hungarian hot waxin ja Rocoto Montufarin tilalle kun ylimääräisiä taimia on. Onpahan verrokkit samoista lajeista lasiterassi versus ulkokasvatukselle.

Jomppe

Nyt onkin kaikki taimet jo sirkoilla ja osa jo erilleen omiin ruukkuihin koulittuna.
Fiksumpi sanoisi, että olisit laittanu pari itänyttä siementä per purkki joista heikoimman olis nipsassu pois. Joo, vaan on se niin rentouttavaa tunkea näpit multaan :)
Jätin kaksi-kolme tainta per lajike, joista yhdet voimakkaimmat taimet jää pl. Hungarian hot waxista ja Montufarista joita tulee kaksi. Jos löydän järkevän paikan myös toiselle Almapaprikalle niin mahdollisesti jätän niitäkin kaksi. Jää nähtäväksi.

Joka tapauksessa, ainakin yksi per lajike jää ylimääräiseksi kuukauden-kahden sisään, jos joku Kuopion lähettyviltä tahtoo adoptoida.

Bataatin pistokkaan istutin myös multaan, odotan innolla että pääsen maistelemaan miltä maistuu bataatinlehtimuhennos. Parit reseptit jo netistä bongasin, näyttää aika maittavalta. Aika hyödynnettävissä oleva kasvi, sanoisinko.

Nyt kohti vuotta 2018, päivä pitenee, kuulaat talvipäivät edessä ja kohta ollaankin mukavassa vauhdissa kohti kevättä. Palataan 8)

Jomppe

joulukuu 29, 2017, 22:30:33 ip #11 Viimeisin muokkaus: joulukuu 29, 2017, 22:41:24 ip käyttäjältä Jomppe
Pink habanero kärsii jostain, tai ei suorastaan kärsi vaan on jotenkin kääpiöivä. Normaalin väriset lehdet, ne kolme "oikeaa" lehteä MUTTA, ne ei juurikaan ole sirkkalehtiä suurempia.
Toivotaan että aika parantaa, hengissä se kuitenkin vielä on ja tekee uusia lehtiä.
Mikäli olisi ollut ravinteiden puutosta, sen luulisi jo korjaantuneen. Ainakin kun vertaa muiden taimen vasteeseen samaan annokseen.
En sitten tiedä miten yleistä on tällainen hidas lähtö chinenseillä?

Latvoin Aji Nortenon, Starfishin ja Marblesin. Seuraavana taitaa olla vuorossa Sugar Rush ja paprikat.
Sugar rush on muuten rotevin taimista, vaikuttaa jo nyt vahva- ja nopeakasvuiselta.

Lamput voisi ehkä olla parikymmentä senttiä alempana ellei enemmänkin, mutta näin laiskana ajattelin kompensoida yhdellä ylimääräisellä latvontakerralla. Ajattelin aluksi pärjätä vain yhdellä, mutta samapa tuo on toiseenkin kertaan parturoida ennen kunnon kasvukautta. Onpahan tuuheat kasvit sitten.
 

Jomppe

joulukuu 30, 2017, 21:34:33 ip #12 Viimeisin muokkaus: tammikuu 02, 2018, 10:37:51 ap käyttäjältä Jomppe
Heh, näin se vaan menee.. Katselin meksikoilaisruokien reseptejä, ja en voinut olla tilaamatta Poblanon siemeniä..
Meksikolainen ruoka on kuitenkin lähellä sydäntä koko perheellä ja vaimokin jotenkin on oppinut kaupan "medium/hot" salsoja yms maistelemaan.

Sama tilaukseen fataliilta päätyi Bolivian rainbow, Birds eye baby(nämä kaksi parvekelaatikoihin vaimolle "kukiksi", ensimmäiset chilit jotka vaimo on itse valinnut!) sekä Jalapeno Goliath.
Eiköhän kahdelle lisä 10l ämpärillle löydy paikka tuolta terassilta, Poblanolle ja Jalapenolle, jos ei pöytä/hyllytilaa niin lattialle palju-baccatumien viereen.

Pari kuukautta vajaa 2 vuotias tytär pitää nokasta kiinni kun iskä syö chilikastiketta ja chilejä; "Pahaa hilii".
Käy kuitenkin monesti nuolasemassa markettiannuumin kärkeä iskän lautaselta.
Kieli ulkona pyytää sitten vettä, mutta ei se kovin pahaa voi oikeasti olla kun pitää useana kertana viikossa maistella.. 8)
Miten se menikään, ei liikaa, vaan sillai sopivasti :chili:

Jomppe

En viitsi näiden takia tehdä tori-osiolle turhaan uutta aihetta vaan laitan tähän. Alkaa olla viimeistään kuun puoliväliin mennessä aika istuttaa taimet isompiin astioihin, joten pari ylimääräistä hyvää taimea löytyy halukkaille.

Hungarian hot wax 1kpl
Alma paprika 1kpl
Guajillo 1kpl
Sugar rush 1kpl
Rocoto montufar 1kpl

Keväämmällä myös muita, lajikkeet selkeytyy itsellekin kunhan fataliin lähetys sekä yhdistyksen liittymispaketti tulee perille. Mutta ainakin Poblanoa ja Bolivian rainbowta.

Jomppe

tammikuu 03, 2018, 21:11:27 ip #14 Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2018, 21:13:46 ip käyttäjältä Jomppe
Yllä tarjolla olevat taimet meni jo, tosin ei forkan kautta.

Pink bumblebee tomaatti sai jonkin kohtauksen, tiputti hyvännäköiset lehdet pienestä kosketuksesta. Jäi pelkäksi rangaksi. Tein ruumiinavauksen ja tarkastin tilanteen, juuria ei ollut juurikaan ja nekin terveen valkoiset.
Luulen tietäväni syypään; huono multa. Kuopasin istutettaessa pussista jossa on vanhojen pussien periä ja huomasin sen vasta jälkeenpäin. Kävi nuupallaan kuivuudesta, jotta liekö sekin vaikuttanut..
No, siemeniä vielä löytyy, laitoin multiin viisi kappaletta ja hävitin vanhat mullat. Ei sillä että kiire olis.

Ei kuitenkaan niin paha alku kaudelle, ainoastaan pari menetystä: Poblano ja tämä Pinkki kimalainen, Lemon dropin siemeniä ei lasketa.. Olisin kuvitellut että kasvit olisi lattialla käynyt vähintään kolme kertaa tähän mennessä, tuo kohta 2v tyttötermiitti sen verran lähituttavuutta tekee.
Tosin ei tuo kasvi"hyllykään" ole kuin 35cm korkea >:D

No, raporttia rapsahtelloo, toivottavasti muilta menetyksiltä vältytään.

Jomppe

tammikuu 05, 2018, 14:50:56 ip #15 Viimeisin muokkaus: tammikuu 06, 2018, 17:59:53 ip käyttäjältä Jomppe
Lisää kylvöjä: postilaatikkoon tipahti Fataliin siemenlähetys, tulipa mukana päällisinä elämäni toinen rocoto lajike; Rocoto Guatemala Orange. En kuitenkaan tälle kaudelle niitä laittele, Montufar olkoon pubejen kunkku tällä plantaasilla tänä kautena.

Itämään siis lähti Jalapeno Goliath ja Poblano, jonka taimen onnistuin siivousvimmoissani tiputtamaan niskoilleen lattialle.
Bird's eye babyn ja Bolivian rainbowin idättelyt jätän myöhemmälle, niillä ei vielä kiirettä ole kun päätyvät ainoastaan kaidelaatikoihin jossa ei itsessäänkään ole paljoa tilaa. Toki parit latvomiset matalan ja leveän kasvun toivossa hidastaa kasvua, mutta vielä ei ole niiden aika.

Ja taas jatketaan..


Edit. Almapaprika ja Piispanhattu on siirretty isompiin 11cm ruukkuihin.
Edit 2. Rocoto Montufarkin siirretty 11cm ruukkuun. Yksi Poblanon siemen näyttää jo siltä että häntää nähtäneen jo huomenna.

Jomppe

Guajillo ja Hungarian hot wax istutettu isompiin, itämään lähti Rocotot Guatemala Orange vastoin tarkoitusta.
Joko kotipihaan tai mökille, mutta itämään lähti siemenet joka tapauksessa. Ei mahda mitään.. 8)

Multiin siirretty Jalapeno Goliath.

Jomppe

tammikuu 09, 2018, 18:32:22 ip #17 Viimeisin muokkaus: tammikuu 09, 2018, 18:45:17 ip käyttäjältä Jomppe
Poblanot itivät viime yönä, nakkelin nekin multiin ja itämään läksi Aji Panca.

Suunnittelen mökille tekeväni kohopenkin tai pari puhtaasti chilejä varten. Vanhoja isoja kiviröykkiöitä tontilla kaskipeltoajoilta joista ajattelin latoa paksut seinämät ja keskelle säkkikaupalla multaa. Vastaavan tekasin puutarhavatuille ja karhunvatuille, nätin näköinen tuli vaikkakin turhan korkea. Sen toteutus oli että kasan keskelle seisomaan ja keskeltä latomaan kiviä seiniksi kunnes multa tulee vastaan.
Oli meinaan homma! Appiukko toi peräkärryllisen multaa mistä meni kottikärryllistä vajaa kaikki :o
Ajattelin, että jos tekisi metri x metri x metri, siis multatila. Yhden tai kaksi tuollaista näin alkuun kokeeksi.

Sen huomasin männä kesänä, että kivet oli lämpöisiä vielä pitkään yöhön aurinkoisen päivän jälkeen.

Yksi reunustamatonkin kohopenkki ojan varressa siellä vielä onkin johon lykkäsin villivattua(puolet paljastui olevan kitukasvuista mustaherukkaa, miten niin kiireessä tehty, lehdettöminä ne maasta revin mutta silti?), mutta kasvit ei oikein ottaneet tuulta alleen. Kaivan ne pois ja siihen voisikin laittaa avomaankurkkua. Kosteahko paikka pitkälle kesään niin ei välttämättä tarvitse edes monesti kastella. Porukkaa mökillä kyllä ravaa joten kastelukin onnistuu tarvittaessa(mökki siis appivanhempien).
Itse asiassa paikka taitaa olla avomaankurkuille täydellinen! :thumbup:

Tällaista, kuvattomat päivitykset mutta eipä nuissa pienissä ole juuri kuvattavaakaan. Kevät kun lähestyy niin eiköhän sitten :)

Jomppe

Kausi vasta alussa, mutta isossa kaupassa tuli vastaan Madame Jeanetteja. Toki habaneron nimikeellä myynnissä.
Niitä pari sataa grammaa, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, suolaa, paprikaa, sokeria ja mausteita. Siispä soosin tekoon.

Ekat omatekoiset soosit minulle ikuna, mutta hyvää on! Jokunen puteli ja purkki näitä tuli, mutta ei nämä kauaa kyllä kestä >:D
Polte sattui yläkanttiin, ei kuitenkaan liian tulista. Seuraavaan saa laittaa enämpi valkosipulia ja hitusen makeutta lisää.
Etikkaa laitoin yläkanttiin, ainakin mitä muiden reseptejä olen seuraillut, muutenkin pieni etikan häivähdys on mieleeni. Ei kuitenkaan tabaskon vertaisesti.

Reseptiä en osaa tarkemmin antaa, en käytä juuri missään reseptejä vaan makustelemalla. Lopputulos on kuitenkin yllätyksekseni aika lähellä Scirachaa. Njam.

Jomppe

Lemon drop ja Aji Cristal laitettu itämään.

Chilisoosipurkit hyvässä vakuumissa ja ensimmäinen korkattu salaatinkastikkeksi. Polte jo vuorokaudessa tasoittunut, valkosipulia voisi olla enemmän. Mutta hyvää ensimmäiseksi eräksi.

Mukavata touhua!