toukokuu 29, 2020, 07:43:55 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Laventelin chilit 2018

Aloittaja Laventeli, tammikuu 13, 2018, 13:08:11 ip

« edellinen - seuraava »

Laventeli

Tänään lähti idätyslautalle siemeniä kellumaan ensi kesäksi:

Almapaprika (annuum) 4 kpl
CGN21500 (chinense) 5 kpl
Omnicolor (baccatum) 4 kpl
Aji Cristal (baccatum) 4 kpl
Ethiopian Peppertree (baccatum) 4 kpl
Aji Amarillo (baccatum) 4 kpl

Monikin lajike olisi houkutellut, mutta päädyin järkevästi noihin joita oli jo etukäteen hankittuna ja joita en ole aiemmin kokeillut. Tänä vuonna on viimevuotista suuremmat suunnitelmat tomaattien kanssa ja yrttivalikoimakin laajenee ja tilaa ei ole entistä enempää.

Talvehtimassa lampun alla olevat viimevuotiset ovat kaikki toistaiseksi hengissä, vaikka rujoja ruipeloita ovatkin. Baccatumit jopa yllättävät yksittäisillä podeilla välillä. Täytyy keväällä miettiä mitä niille kannattaa tehdä, otanko pistokkaita ja pätkin vai annanko olla entisellään.

Talvehtimassa siis:

Orange habanero (2 kpl)
Pink habanero
Lemon drop
Black scorpion tongue
Bird's Eye Baby
Trepadeira wernerLaventeli

Tämä päiväkirjan alku on ihan unohtunut, nyt täytyy kuitenkin tehdä vähän muistiinpanoja.

Onneksi tuli helteinen toukokuu, koska olin jo ihan pulassa venähtäneiden taimien kanssa. Erityisesti tomaattien. Nyt tämän viikon aikana totutan niitä aurinkoon ja istutan lopullisiin ruukkuihin sen minkä ehdin, jotta saisin viikonlopuksi kaikki siirretyksi ulkomajoitukseen.

Idätys
Muut chilit itivät kohtuullisesti, paitsi Omnicolor, josta en saanut kolmessa erillisessä idätysyrityksessä yhtään paketin siemenistä itämään.
Erityisesti Alma Paprika ja Ethiopian Peppertree itivät helposti, nopeasti ja runsaasti.

Ripsiäiset
Minulla on ollut periaatteena ettei ulkona olevaa kasvia siirretä enää sisälle tuomaan ötököitä sisäkasveihin. Tein tähän yhden ainoan poikkeuksen syksyllä, kun en raaskinut pientä ja söpöä  Black Scorpion Tongueta hävittää. Se oli ensin eristettynä, mutta kun syksyn aikana ei ötököitä ilmaantunut, siirsin sen talvehtimaan samaan tilaan muiden kanssa. Ei ötökän ötökkää koko talvena.

Mutta kun kevään tultua siirsin talvehtineet taimet keinovalosta aurinkoiselle ikkunalle, tästä kasvista alkoi leviämään ripsiäisiä lähikasveihin. Lähellä oli onneksi vain vähän paprikan taimia ja muita talvehtineita chilejä ja muut taimet ja kasvit olivat täysin eri tilassa. Näyttää selvältä että ripsiäiset alkoivat levitä juuri tästä kasvista. Se oli täynnä ripsiäisiä ja sen vieressä olevat Alma Paprikat saivat kärsiä myös. Yksi Aji Cristalin taimi sai osansa, mutta samassa tilassa olleet muut baccatumit ja chinenset jäivät koskemattomiksi.

Onneksi suurin osa uusista taimista oli ihan muualla. En halunnut sisätilossa myrkytellä, joten heitin menemään pahimmin saastuneet kasvit ja seurailin tilannetta.  Kun ainoastaan annuumit tuntuivat kiinnostavan ripsiäisiä, tein vain vähän hajurakoa saastuneiden ja puhtaan näköisten kasvien välille. Jouduin kuitenkin luopumaan Alma Paprikoista yhtä taimea lukuunottamatta (sääli, koska kaksi niistä teki jo raakileita), tuo yksi Alman taimi oli onneksi eri tilassa.

Eli jatkossa ei enää yhtään ulkokasvia sisälle syksyllä, ei poikkeuksia!

Taimet

Uudet chilin taimet ulos ruukkuihin:
Ethiopian Peppertree 3 kpl
CGN 21500 1 kpl
Aji Amarillo 1 kpl
Aji Cristal 1 kpl
Alma Paprika 1 kpl

Sisään jää varataimia näistä chileistä (ei Almasta), kasvattelen ikkunalla parhaat näistä talvehtimista varten.

Talvehtineet chilit kaikki ulos ruukkuihin:
Pink Habanero 1 kpl
Orange Habanero 2 kpl
Bird's Eye Baby 1 kpl
Lemon Drop 1 kpl
Trepadeira Werner 1 kpl

Muut kasvit ulos:
Tomaatti Tumbler 5 kpl ruukkuihin ulos
Tomaatti Amish Gold 1 kpl ruukkuun kasvikaappiin
Tomaatti Black Cherry 2 kpl ruukkuun kasvikaappiin
Yrtit salvia, timjami, rosmariini, laventeli, basilika, oreganot "Margarita" ja "Panta",ruukkuihin ja kasvilavaan.

Lisäksi porkkanaa, silpoydinhernettä ja sokerihernettä ja tammenlehväsalaattia jo istutettu kasvilavaan.


Laventeli

Tämä päiväkirja on unohtunut kesän aikana, mutta nyt ajattelin päivittää kesän kuulumiset. Lämmin kesä on tehnyt ihmeitä chileille ja viime kesän ensimmäisen chilinkasvattelun jälkeen on ollut ihmeellistä seurata miten valtavaa kasvu voi lämpimällä olla ja miten chili kuin chili on täpösen täynnä satoa.

Kuten viime vuonna kasvattelin yrttejä siellä täällä chilien seassa ja se toimi nytkin hyvin, tuholaisia ei näkynyt koko kesänä.

En ollut varautunut tälläisiin satomääriin, joten vähän olen joutunut miettimään käyttökohteita chilisadolle. Kokeilin Chilivaarin reseptillä säilöä chilejä etikkaan ja hunajaan ja sähläsin onnekkaasti. Laitoin hajamielisyyksissäni liemeen tuplamäärän hunajaa. Se oli menestys!
Säilykkeestä tuli hunajainen ja se onkin nyt kerännyt laajalti kiitosta suvun ja tuttavapiirin maistellessa. Hunajan makeus vie terän tulisuudelta ja tekee säilykkeestä maistuvan myös ei-tulisen ruoan ystäville. Ei ole enää sato-ongelmia, kun ottajia säilykkeelle löytyisi.

Tuon kokeilusatsin jälkeen tein pääsadosta Aji Amarilloa, Aji Cristalia ja Lemon Dropia säilykkeitä ihan Chilivaarin alkuperäisreseptillä. Hyvää tuli ja tykkään kovasti, mutta tämä ei selvästi saavuta lähiympäristössä samaa innostusta. Chilivaarin alkuperäinen resepti on hyvä ja säilyttää chililajikkeiden oman perusmaun tulisuuden ohella. Tuo hunajaisempi vahinkoversio peittää hunajan maulla chililajikkeiden omat maut, kaikki maistuvat suunnilleen samalta.

Teenkin nyt suosikkichilieni loppusadosta  säilykettä alkuperäisellä reseptillä omaan käyttöön. Vähemmän maukkaista chililajikkeista ja raakileista teen tuplahunajaversion jaettavaksi tuttavapiiriin ja myös oman perheen käyttöön. Huomasin että lähes tulettomat raakileet tuovat tähän hunajaversioon oman hyvän lisänsä. Pöydässä on kokemattomia chilinsyöjiä helppo ohjeistaa noukkimaan purkista joko punaisia ja tummankeltaisia tulisempia chilejä tai vaaleita ja vihertäviä mietoja chilejä oman maun mukaan.


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Laventeli - syyskuu 22, 2018, 14:26:43 ipKokeilin Chilivaarin reseptillä säilöä chilejä etikkaan ja hunajaan ja sähläsin onnekkaasti. Laitoin hajamielisyyksissäni liemeen tuplamäärän hunajaa. Se oli menestys!

Noin se käy, erehdyksestä voi syntyä uusi idea, parempi vaihtoehto.
Hyvä idea on myös käyttämäsi tapa laittaa eri värisiä, eri tulisuusasteisia chilejä samaan purkkiin, jokaiselle jotakin samalla kannen avauksella. Kovin äkkitulista ei kyllä kannata sekoittaa, se maustaa liemen niin kipakaksi, että mietoja ei sieltä enää löydy.


Alkuperäinen ohjeenihan on kahdeksan vuoden takaisessa blogijutussa: http://chilivaari.blogspot.com/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html