helmikuu 17, 2020, 12:38:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mauriaisia sisätiloissa

Aloittaja Jomppe, helmikuu 17, 2018, 20:19:44 ip

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Muutettiin tähän paritalohuoneistoon nyt syksyllä ja monenmoista mönkijää on varsinkin pakkasten tultua sisälle eksynyt.
Yleisimpinä on metsätorakat, joita ei ole lokakuun jälkeen näkynyt. Samoin seinälukkeja on useita kymmeniä tapettu, viimeisin henkitoreinen löytyi jouluaaton aattona kenkäkaapista.
No, ne ovat kuitenkn satunnaisia ja harmittomia otuksia, lapset tykkää tutkia.

Nyt kuitenkin on koko talven, nyt enemmissä määrin näkynyt nuita pieniä sokerimuurahaisia eli mauriaisia. Ensiksi olohuoneessa, sitten keittiössä ja nyt vieläpä poikien huoneessa. Yläkerrassa niitä ei ole näkynyt.
Määrät ei ole suuria, lienevät vain vaihtelevan reittiä kun Bio-Cooperia olen raakalla kädellä ruiskutellut. Vaikuttava aine siis pyretriini.
Määrät eivät ole kuin kymmenkunta siellä, toinen täällä. Mutta kai pitäisi ennaltaehkäistä ettei räjähdä homma käsiin.
Syksyllä niitä näkyi ulkona monessa kohdin ja paljon. En silloin ajatellut että sisälle tunkisivat..

Nyt kevään tullessa ja lumien sulaessa alan myrkyttämään sokkelien vierustoja, mutta kysymys kuuluu että mitä suosittelisitte?
Olen lukenut mm neilikasta, kanelista, etikasta, ruokasoodasta, aspartaamimehusta jne jne niinä kevyinä vaihtoehtoina.

Muilla kokemuksia sisätiloissa häärivistä mauriaisista?

..jos poraisi naapurien lomaillessa reijän heidän puolelleen ja ohjaisi sokerilla tms muurahaiset paremmille apajille.. >:D

Huru-ukko

Naapurisi teki sen sinulle. Hyväksy että niitä on. Sitä sotaa ei voi voittaa. Ne asuvat siellä kivijalan alla missä on lämmintä ja tulevat raoista sisälle.

Vuorikaskas

helmikuu 18, 2018, 02:57:31 ap #2 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2018, 02:59:36 ap käyttäjältä Vuorikaskas
https://yle.fi/uutiset/3-5099277Tuolla oli että pommilla.  Eiku ettei pommillakaan. https://www.google.fi/search?q=Mauriaisia+sis%C3%A4tiloissa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=aM6IWo69KcLD7gSQgr7wAg

Varmaan rauhanomainen rinnakkaiselo ois paras.   Mikä niissä haittaa?

Jomppe

Näissä määrin ei suuremmin häiritse, ennaltaehkäisyä ajattelin ettei ala massavaellus varsinkaan tuonne ruokakomeroon.

Vaikken sotaa ehkä voittaisi, niin kuitenkin jonkinmoinen populaation kontrollointi olisi kai paikallaan.
Varsinkin jos, tai kun, pesä on tuolla lämpöisässä. Yhteiselo mahdollisimman hankalaksi muurahaisten kannalta.

Mielenkiintoinen tuo ylen linkki. Olisin luullut, että kuivahko sisäilma on hyvästä muurahaisille. Kipitteleehän niitä kesäkuumallakin laatoituksen ja asfaltin päällä? No, en ala asiantuntijan puheita vääriksi väittämään :)

Vuorikaskas

helmikuu 18, 2018, 12:35:52 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2018, 12:37:23 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Helleilma on usein hyvin kosteaa kuitenkin, ihan paksua.  Kaipa sisäilman kuivuus ainakin  lämmityskaudella perustuu yleiseen ja keskimääräiseen, mutta monta on muuttujaa asiassa kussakin tapauksessa. 


Nää ilmankosteusasiat ja sen suhde lämpötilaan ovat jääneet mulle aina paremmin sisäistämättä. Ei auta että samat asiat niistä kuulee uudestaan ja uudestaan.  Tuntuu vaan että ei tule ymmärrystä enempää. Pitäis kai hankkia mittari ja tutkia itse asiaa käytännössä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosteus
http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#15
https://www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma/sisailma-asiat-sisailmaongelmat/sisailman-kosteus-ja-lampotila

hkoskenv

Lainaus käyttäjältä: Jomppe - helmikuu 17, 2018, 20:19:44 ip
Nyt kevään tullessa ja lumien sulaessa alan myrkyttämään sokkelien vierustoja, mutta kysymys kuuluu että mitä suosittelisitte?
Olen lukenut mm neilikasta, kanelista, etikasta, ruokasoodasta, aspartaamimehusta jne jne niinä kevyinä vaihtoehtoina.


Mauriaiset vaativat kosteutta. Jos niitä pesii rakenteissa tai sokkelin raoissa, kostausvaurio on paljon vakavampi on ongelma kuin muutama (tuhat) muurahaista. Kun rakenteet korjataan sellaisiksi, että kosteus on rakenteiden kestämällä tasolla, mauriaisten pesintä käy siinä sivussa mahdottomaksi ja ne lähtevät. Joskus niitä tulee varsinkin keväällä kauempaakin, mutta helmikuussa ne ovat horroksessa, jos pesä ei saa lämpöä talosta.
Myrkytys on ikuista taistelua tuulimyllyjä vastaan. Vaikka pesän saisi tuhottua, jos jossain on mauriaisille sopiva pesimäympäristö, sinne eksyy aina uusia kuningattaria.

LainausMuilla kokemuksia sisätiloissa häärivistä mauriaisista?


On. Mauriaispesä on jokaisessa ruukussa kasvihuoneessa ja jos talvehdituttaa kasveja, ne tulevat sisälle. Mullan kuivuessa ne siirtyvät epätoivoisina huonekasviruukkuihin, lattiakaivoihin ym. paikkoihin, joissa on kosteutta. Mutta jos rakenteet ovat kuivia ja kunnossa, ne eivät pysty vetäytymään seinien sisään tai lattioiden alle.

Lainaus..jos poraisi naapurien lomaillessa reijän heidän puolelleen ja ohjaisi sokerilla tms muurahaiset paremmille apajille.. >:D

Mauriaisten toiminta-alue ulottuu helposti koko paritalon alalle. Usko pois, että ne tuntevat kymmeniä kulkureittejä teidän huoneistojenne välillä. Varmaan ne operoivat myös naapurin puolella.

Kojootti

Raidin muurahaissyötti. Toimii. Työkämpässä noita alkoi vilistää ja pakkasi ärsyttämään kun tulivat samalle pöydälle syömään, ostin kaupassa käydessä tuollaisen syötin ja parissa päivässä katosi koko populaatio. Oli tosin aika pieni populaatio vielä mutta kyllä siinä tehoa on.