toukokuu 30, 2020, 20:46:10 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kasvihuoneen lämmittimet?

Aloittaja Maikki, huhtikuu 06, 2018, 15:39:26 ip

« edellinen - seuraava »

Maikki

En äkkiseltään löytänyt näin puhelimella selaillen viestiketjua kasvihuoneen lämmityksestä. Millaisella lämmittimellä hoidetaan lisälämmitys turvallisesti ja edullisesti?

Muistin ostaneeni muuta käyttöä varten putkilämmittimen, joka unohtui käyttämättömänä kaappiin. Tehoa on 80w (ja ip55, joka riittänee kasvihuoneeseen). Tarkoitus olisi laittaa jonkin termostaatin kanssa tuo putki kasvarin lattialle betonikiveyksen päälle ja taimet riittävän ilmavasti ritilähyllyille yläpuolelle. Ja peittää koko komeus biltemasta ostetulla lavankauluksen päälle tarkoitetulla minikasvarilla, joka vähän rajaa lämmitettävää tilaa. Onko tämä tuhoon tuomittu idea?

Kertokaa omia onnistuneita vinkkejä ja varoituksia erilaisista lämmitys systeemeistä.

Vuorikaskas

huhtikuu 06, 2018, 15:51:10 ip #1 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 06, 2018, 16:11:28 ip käyttäjältä Vuorikaskas
80 watista tuli heti mieleen että lämmitystarpeita on erilaisia.  Tällä lailla sain 650W avulla vuonna 2016 vielä viileäksi huhtikuun lopun viikoksi taimet ulos talosta ennen kuin ilma sitten lämpeni toukokuun puolella riittävästi: https://drive.google.com/drive/folders/0BwBmyrWh7DcYWG1vSWRwRm1fOEk?usp=sharing

Ihan jäätymisen rajoilla kävi silti yöllä.

80W on sellainen lämmitysteho joka saattaisi riittää esimerkiksi parimetrisen NFT:n  maahan upotetun 100l vesisäiliön pitämiseen 20 asteisena jos se ilman lämmitystä olisi 14 asteista.   Noin niinkuin hatusta.   Mutta onhan tossa muuttujia - esim kuinka eristetty on vesisäiliö.

Vuorikaskas

huhtikuu 06, 2018, 16:03:36 ip #2 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 06, 2018, 18:49:28 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Perinnelämmitys kevään aikaisille taimille on lämmin lava.  Sinne tulee kerros lantaa lämmittämään.  Tarkat perustamisohjeet löytyy kirjallisuudesta.  Muistaakseni esim. Meta Strandberg - Myrkytön puutarha. Voin katsoa myöhemmin oliko siinä ohjeet.   Saattoi olla vanhassa suomalaisessa tupakanviljelykirjassa kuitenkin.

ed. Olihan tossa Metassakin jotain! Edellisellä sivulla on lämmin lava. jossa sama kuva kuin puolilämpimässä  ja teksti: Alimmaiseksi levitetään paksu kerros 30-40cm jotain orgaanista ainetta, mieluimmin hevosenlantaa. Lannan päälle tuodaan n. 15cm puutarhamaata tai kompostimultaa. Lanta alkaa "palaa" maakerroksen alla ja tuottaa lämpöä ja hiilidioksidia.


Kojootti

Onkohan pikkuisen overkill, meillä tulee 14Kw polttoöljylämmitin jatkamaan kasvukautta tulevaan 30 neliöiseen kasvariin >:D Ja miksi, no siksi että sellainen on ja sitä ei tarvita vielä syksyllä tallin lämmitykseen...

DiscoKai

OT:
Chilien kasvatuksessa mikään ei ole yliampuvaa...

Kojootti

Niin, taimiakin lienee toista sataa kaikkiaan... Taitaa joutua tekemään toisenkin kasvihuoneen...

Vuorikaskas

huhtikuu 12, 2018, 22:07:11 ip #6 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 13, 2018, 13:59:40 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Joo siis 80 watista 14000 wattiin kulkee keskustelu.  Nythän on sentään jo etelään luvattu yöpakkasten loppuvan ainakin välillä ja Ilmatieteen laitoksen kasvukauden kehitys -ennuste (beta) onkin yllättäin edellä normaalista. 


Vuorikaskas

huhtikuu 13, 2018, 11:58:27 ap #7 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 15, 2018, 12:12:16 ip käyttäjältä Vuorikaskas


Yksinkertaisessa muovihuoneessa on jo yli 20 astetta aamupäivällä auringonpaisteella ainakin vähän maata ylempänä.  Ja tuuletusluukut on avoinna.    Kasvarin sijainti  on sellainen että ainakin yölämmöt ovat aina paikkakunnan ennustetta selkeästi alempia.  Monta astetta. Kuitenkin täytyypä alkaa järjestää kasvariin alta lämmitetty taimipöytä nyt vaikka olin ajatellut ettei tästä tulisi aikaista kevättä.  Näkymät on toisenlaiset äkkiä!  :D    Jos ei muuta niin rokotot ainakin.

Samaan tyyliin kuin viimeksikin, mutta voisi laittaa vähän eristettä pöydän alle maahan joka on vielä hurjan kylmä.  Taitaa olla roudassa huoneen sisältäkin vielä.    https://drive.google.com/drive/folders/0BwBmyrWh7DcYWG1vSWRwRm1fOEk  (Nuo kuvat on huhtikuun loppupuolelta.)

ed. 15.4.  Eilen laitoin keväthuoneen pystyyn mutta en laittanutkaan maahan sentään eristettä koska ajattelin että muheva maa on ihan hyvä eriste ainakin kuivuttuaan pinnalta.

Maikki

Tomaatin varataimet muuttivat kasvihuoneen sisälle pienempään kasvihuoneeseen muutama päivä sitten. Hengissä ovat, vaikka yölämpö ulkona on käynyt jopa -8. Nyt lupaillaan lauhempia öitä, joten muutkin tomaatit lähtevät viikonloppuna kasvariin, samoin ylimääräiset annuumit ja baccatumit.

Ostin clas ohlsonilta tarjouksessa olevan halvan, pienen kasvihuonelämmittimen. Siinä on kätevä lämpötilan säätö/termostaatti. Lisäksi lämpöä tuo aiemmin mainitsemani putkilämmitin. Putkilämmittimen laitoin ajastimeen, jotta lämmittää vain yöllä. Näillä nippanappa pärjää napakampaa pakkasyötä vastaan. Kunpa ei enää joutuisi raijaamaan rehuja sisälle.

Vuorikaskas

huhtikuu 13, 2018, 16:44:37 ip #9 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 13, 2018, 16:53:42 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Minkäänlaista kasvihuonelämmitintä ei napannut Clasohlssonin hakuun.   Montako wattia? Vai oisko ollut pakkasvahti?   https://www.puuilo.fi/Pakkasvahti-200W

Mikä muuten on tuo putkilämmitin?  En tunne koko termiä.  Tuollako:  https://www.google.fi/search?q=putkil%C3%A4mmitin&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiq5qCLsrfaAhWMliwKHegtCGkQsAQIRg&biw=2560&bih=1326#imgrc=g0CZ08LHX7eG4M:

Hmm.. no niin: https://www.marinea.fi/hylite_putkilammitin

No huh, mikä sääennuste. Kai tässä ny on pian kaikki kasvarissa.  ^-^

Maikki

Kasvihuonelämmittimen/pakkasvahdin nimellä tuota clas ohlson myy. Sama laite näyttää olevan kuin puuilossa.

Putkilämmitin on juuri samanlainen kuin alimmassa linkissä. Joskus näitä myi honkkari, josta sellaisen kaappiin pölyttymään ostin, kun halvalla sain.

Kyllä kelit alkaa olemaan sellaiset, että tomaattia siirtyy nyt kasvihuoneeseen. Aika tiheässä joutuvat kyllä sielläkin olemaan vielä pari viikkoa.

Vuorikaskas

Viikon päästä ennustaa taas alkavan normaalia kylmemmän viikon.  Joten kai tässä on pidettävä tsydeemit vielä hyvin mobiilina vaikka parempi viikko ensin onkin.

Jomppe

Samaa katselin. Toivottavasti aurinko kuitenkin paistaisi niin voisi rehuja pitää päivisin edes tuolla terassilla. Makuuhuoneeseen en enään niitä majoita. Harsot kaveriksi jollei muuta.

Peukut pystyyn että pilvet pysyy kaukana!

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: Jomppe - huhtikuu 15, 2018, 10:11:41 ap


Peukut pystyyn että pilvet pysyy kaukana!


No täällä jo vähän ripottaakin. Ja ennuste näyttää melko pilvistä moneksi päiväksi. Näyttää siltä että lämmitystä tarvitsee päiväsaikaankin.  Oli kasveja ekan yön nyt siellä. 

Raaka-Arska

Sellaista aloin kyselemään, että onko kukaan laittanut kasvariin lattialämmitystä? Miten toteutetti ja miten toimii? Ja jos olette laittaneet, niin mitä etuja verrattuna esim. lämmityspuhaltimeen? Pystyykö toteuttamaan mitenkään pakkasvahdin perään?

Nyt kun joutui pitämään tulipalon vuoksi välivuoden ja kasvari tuhoutui siinä samalla, niin joutuu aloittamaan kasvarin tekemisen uudestaan...
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Raaka-Arska - heinäkuu 28, 2018, 23:11:19 ip
Sellaista aloin kyselemään, että onko kukaan laittanut kasvariin lattialämmitystä? Miten toteutetti ja miten toimii? Ja jos olette laittaneet, niin mitä etuja verrattuna esim. lämmityspuhaltimeen? Pystyykö toteuttamaan mitenkään pakkasvahdin perään?

Nyt kun joutui pitämään tulipalon vuoksi välivuoden ja kasvari tuhoutui siinä samalla, niin joutuu aloittamaan kasvarin tekemisen uudestaan...


En ole laittanut mutta seuraavaa alla.

Lattialämmitys periaatteessa paras vaihtoehto koska säteilee lämmön alhaalta ylös ja alustamassa on lämmin niin halla ei pure lattian kautta.

Yksi tapa on kytkeä talon kiertoon kasvarille oma looppi jos vesikiertoinen lämmitys mutta silloin aina päällä talvella termostaatilla kierto vain talveksi pienemmälle kun ei kuitenkaan jäätyä saa lämmitysputket. Kustannukset riippuvat lämmitysjärjestelmän tyypistä ja ratkaisuista.

Toinen on että on uuni/lämmitin vesikiertoisella talteenotolla + varaaja + pumppu ja järjestelmän kuivaamiseen tarvittavat hanat mistä talveksi saa vedet ulos. Tämä puulla ja haja-asutusalueella ovat edukkain vaihtoehto vaikka vaatii hieman töitä lämmön ylläpidossa.

Kolmas on tietenkin laittaa sähköinen lattialämmityselementti valun alle. Tai jonkinlainen kadun lämmitys elementti laatan/ valun alle. Siinä on vain suoran sähkölämmityksen kulut.

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Raaka-Arska

Kiitoksia tiedoista. Ja joudun toteuttamaan suoralla sähköllä ja lämmityskaapelilla. Lähinnä mietityttää vasteaika, että kerkeääkö lämmitys reagoida, kun ilma kylmenee keväällä nopeasti?

Varmistan varmaankin kuitenkin lämpöpuhaltimella...
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Kojootti

Yhden isännän kanssa oli juttua, hällä oli Ivalossa ollut lattialämmitys kasvarissa juurikin sähkökaapeleilla. Lämmitys kyllä toimi kuten tarkoitettu ja piti pakkaset loitolla mutta jostain syystä kasvit eivät oikein viihtyneet.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Kojootti - elokuu 10, 2018, 21:59:25 ip
Yhden isännän kanssa oli juttua, hällä oli Ivalossa ollut lattialämmitys kasvarissa juurikin sähkökaapeleilla. Lämmitys kyllä toimi kuten tarkoitettu ja piti pakkaset loitolla mutta jostain syystä kasvit eivät oikein viihtyneet.


Niin, kannattaa muutama avoin vesiastia laittaa kanssa niin kosteus ja lämmön varaus paranee, muutoin suoralla sähköllä voi keväällä olla kuivattava vaikutus mistä kasvien pahoinvointi johtuu.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Kojootti

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 10, 2018, 23:21:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Kojootti - elokuu 10, 2018, 21:59:25 ip
Yhden isännän kanssa oli juttua, hällä oli Ivalossa ollut lattialämmitys kasvarissa juurikin sähkökaapeleilla. Lämmitys kyllä toimi kuten tarkoitettu ja piti pakkaset loitolla mutta jostain syystä kasvit eivät oikein viihtyneet.


Niin, kannattaa muutama avoin vesiastia laittaa kanssa niin kosteus ja lämmön varaus paranee, muutoin suoralla sähköllä voi keväällä olla kuivattava vaikutus mistä kasvien pahoinvointi johtuu.


Tätähän sitä ko. herran kanssa hieman arveltiinkin syyksi kun omassa kasvarissa on kosteusmittari ja todella kuivaksi veti ilman keväällä lämmityksen kanssa.