lokakuu 23, 2019, 15:46:56 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chimaa!

Aloittaja Vuorikaskas, toukokuu 03, 2018, 00:33:05 ap

« edellinen - seuraava »

Vuorikaskas

toukokuu 03, 2018, 00:33:05 ap Viimeisin muokkaus: toukokuu 03, 2018, 00:37:25 ap käyttäjältä Vuorikaskas
http://www.chiliyhdistys.fi/fi/recipe/huhtikuun-kuukauden-resepti-chilisima-eli-chima/

En ihan vapuksi ehtinyt vaikka oli sitruunat hommattuna.  Nyt kuitenkin sitten panin käymään.  Sitruunat ei kovin happamia ole nykyään... toivottavasti happoa on tarpeeksi.

Chima 3.5 klo 0.00

8 sitruunan liha  ja 6:n raastettua kuorta  (kaupan pussissa oli 1,6kg)
Peruvian Giallo Arancio kuivattuna noin 8kpl
2kg siirappia
tuorehiivaa noin teelusikallinen
vettä niin että 14l

Siirappitötsässä lukee että 74g hiilihydraattia/ 100g joten jos käytän kuivaksi siihen tuleei noin 6 painoprosenttia alkoholia.  Muistan hyvin vanhasta kotiviiniharrastuksesta että kilosta sokeria 10:ssä litrassa syntyy 6 painoprosenttia.

Vuorikaskas

toukokuu 03, 2018, 00:41:26 ap #1 Viimeisin muokkaus: toukokuu 03, 2018, 00:44:34 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Omituinen on yhdistyksen ohje. Annetaan käydä noin vuorokausi ja sitten vielä lisätään sokeria pulloonkin.   :o  Kuitenkin sokeria on aivan mahtavasti reseptissä.

Laittaisin mieluummin ennalta määrätyn alkoholipitoisuuden mukaisen määrän sokeria ja antaisin käydä loppuun.  Sitten pullotuksessa lisättäisiin maun mukaan sokeria sekä hiilihapon muodostumiseen.  Siman valmistus toki näin vie helposti viikonkin.

PP

Tuo on se perinteinen simaohje modifioituna, ei aikuisten oikeasti käyneen siman ohje. Ei kai sellaista millään leivinhiivalla tehtäisi?

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: PP - toukokuu 03, 2018, 08:50:04 ap
Tuo on se perinteinen simaohje modifioituna, ei aikuisten oikeasti käyneen siman ohje. Ei kai sellaista millään leivinhiivalla tehtäisi?


Kyllä tehdään. Varsinkin jos valmis tuote ei ole tarkoitus olla täysin kirkasta vaan pikaisempaa kevätjuomaa. 

Aikoinaan vertailin myös viininteossa sitä erilaisiin viinihiivoihin eikä kukaan osannut lopputuloksesta nimetä eroa.  Yllättäin myöskään viinihiivat eivät pystyneet sen suurempaan alkoholiprosentiin kuin Rajamäen tuore leivontahiiva.   

Vuorikaskas

Varsinainen alkuperäinen sima perustuu hunajaan. Kolme kiloa hunajaa, 10 litran satsiin. :-)  No eihän tätä yleisesti tunneta, mutta on esitelty kirjoissa. Esim.  Odd Tommelstad - Uusi kotiviinikirja

Vuorikaskas

Vuorokauden se mietti ja sitten pulputti vauhdilla ja eilen alkoi olla hidasta. Nyt se on käynyt loppuun. Hiivalta loppui ruoka.

Pitää pullottaa ennenkuin liikaa kirkastuu, sillä muuten hiilihapon muodostuminen hidastuu kun pulloihin pääsee vähemmän hiivaa. Pullotuksessa pitää lisätä sopivasti sokeria hiilihappoa varten. Tietysti myös maun mukaan enemmänkin makeutukseen, jos ei halua kuivaa.  Sitten on vaan sopivassa vaiheessa laitettava kylmään ettei räjähdä.

Tuosta pullahiivasta vielä. Teoriani on, että jos hiivaa syödään, on pullahiiva parempaa vatsalle kuin viinihiiva.   Tämmöisessä tuoresimassa, jota ei kuitenkaan valmisteta pitkän kaavan mukaan kuten shampanjaa, hiivaa varmasti tulee juotuakin.

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 08, 2018, 15:34:44 ip
Vuorokauden se mietti ja sitten pulputti vauhdilla ja eilen alkoi olla hidasta. Nyt se on käynyt loppuun. Hiivalta loppui ruoka.

Pitää pullottaa ennenkuin liikaa kirkastuu, sillä muuten hiilihapon muodostuminen hidastuu kun pulloihin pääsee vähemmän hiivaa. Pullotuksessa pitää lisätä sopivasti sokeria hiilihappoa varten. Tietysti myös maun mukaan enemmänkin makeutukseen, jos ei halua kuivaa.  Sitten on vaan sopivassa vaiheessa laitettava kylmään ettei räjähdä.

Tuosta pullahiivasta vielä. Teoriani on, että jos hiivaa syödään, on pullahiiva parempaa vatsalle kuin viinihiiva.   Tämmöisessä tuoresimassa, jota ei kuitenkaan valmisteta pitkän kaavan mukaan kuten shampanjaa, hiivaa varmasti tulee juotuakin.

Tuohon vatsaystävällisyyteen vaikuttaa mahdollisesti sulfiitti jota viinihiivat tuottaa ärhäkämmin. Oluthiivat monesti sen sijaan ei kauheasti tuota tuota eikä leivontahiivatkaan. Nopeasti flokkuloivat hiivat voisi olla oikein hyvä tässä tapauksessa.

Tällä voi laskea hiilihapot: https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Pitää huomioida myös paljonko jäljellä on sokereita.

Vuorikaskas

toukokuu 11, 2018, 09:56:39 ap #7 Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2018, 10:03:29 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - toukokuu 10, 2018, 12:30:27 ip
Tuohon vatsaystävällisyyteen vaikuttaa mahdollisesti sulfiitti jota viinihiivat tuottaa ärhäkämmin. Oluthiivat monesti sen sijaan ei kauheasti tuota tuota eikä leivontahiivatkaan. Nopeasti flokkuloivat hiivat voisi olla oikein hyvä tässä tapauksessa.


Jaa oisko noin.  Pitääpä tutkia asiaa sitten enemmän.  Millaisella periaatteella hiiva sulfiittia kehittää?     Tuollaista en muista oppaista, vaan sen sijaan sulfiittijäämät viinissä kerrotaan olevan peräisin käymisenpysäyttäjänä / säilöntäaineena lisätystä rikistä. Esim natriumpyrosulfiitti.  Se pahempi katku siitä periaatteessa haihtuu, mutta eihän niin aina pääse ainakaan täydellisesti tapahtumaan.  Aine reagoi happojen kanssa.  Itse en tuota yleensä lisää, mutta sen tarve liittyy nopeaan prosessiin jossa halutaan pitkäänkin jatkuva  vähäinen loppukäyminen keskeyttää. Silloin on jäljellä vain vähälukuisesti kestävimpiä hiivasoluja työssään kun heikommat ovat henkihievereissään tuottamastaan alkoholista. Tämä liittyy tyypillisesti vanhaav viiniin, johon on lisätty runsaasti sokeria jota on vielä jäljellä.

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 11, 2018, 09:56:39 ap
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - toukokuu 10, 2018, 12:30:27 ip
Tuohon vatsaystävällisyyteen vaikuttaa mahdollisesti sulfiitti jota viinihiivat tuottaa ärhäkämmin. Oluthiivat monesti sen sijaan ei kauheasti tuota tuota eikä leivontahiivatkaan. Nopeasti flokkuloivat hiivat voisi olla oikein hyvä tässä tapauksessa.


Jaa oisko noin.  Pitääpä tutkia asiaa sitten enemmän.  Millaisella periaatteella hiiva sulfiittia kehittää?     Tuollaista en muista oppaista, vaan sen sijaan sulfiittijäämät viinissä kerrotaan olevan peräisin käymisenpysäyttäjänä / säilöntäaineena lisätystä rikistä. Esim natriumpyrosulfiitti.  Se pahempi katku siitä periaatteessa haihtuu, mutta eihän niin aina pääse ainakaan täydellisesti tapahtumaan.  Aine reagoi happojen kanssa.  Itse en tuota yleensä lisää, mutta sen tarve liittyy nopeaan prosessiin jossa halutaan pitkäänkin jatkuva  vähäinen loppukäyminen keskeyttää. Silloin on jäljellä vain vähälukuisesti kestävimpiä hiivasoluja työssään kun heikommat ovat henkihievereissään tuottamastaan alkoholista. Tämä liittyy tyypillisesti vanhaav viiniin, johon on lisätty runsaasti sokeria jota on vielä jäljellä.

Emmä itekkään kaikkea muista ja joskus puhun ihan puuta heinää mutta olisko typen puutostila eli suljetussa astiassa eikä ole lientä hapetettu niin voi alkaa tuottaa sulfiittia ja voimakas käyminen hiivalta loppuu happi niin alkaa nälkiintymään typestä.

Vuorikaskas

toukokuu 17, 2018, 23:03:44 ip #9 Viimeisin muokkaus: toukokuu 17, 2018, 23:05:44 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Aika hirveetä tavaraa siitä tuli. Sitruuna jotenkin päällimmäisenä.. ehkä se korostuu chilistä.  Mutta tää saattaa kypsyä ajan kanssa paremmaksi.  Ja voi olla että löytyy jokin sopiva sekoitus joka maistuu. Ensimmäisenä voisi kokeilla vettä puolet ja hunajaa.

1,5 litran pulloon oli neljä kahvilusikallista sokeria varsin sopiva pullossa käymiseen.  Kunnolliset hiilihapot on. Tuon määrän otin vanhasta muistista vähän siihen suuntaan kun olutpulloon muistelin laittaneeni lusikallisen.

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - toukokuu 17, 2018, 23:03:44 ip
Aika hirveetä tavaraa siitä tuli. Sitruuna jotenkin päällimmäisenä.. ehkä se korostuu chilistä.  Mutta tää saattaa kypsyä ajan kanssa paremmaksi.  Ja voi olla että löytyy jokin sopiva sekoitus joka maistuu. Ensimmäisenä voisi kokeilla vettä puolet ja hunajaa.



Kyllä siitä simaa tuli kun laittoin puolet vettä.  :right:    Tuli näköjään tehtyä simatiivistettä, kun sitruunaa oli reilusti ja samoin siirappi oli fariiiinisokerin sijasta.  Fariinisokeri onkin tavallista sokeria kasteltuna siirapilla.