kesäkuu 15, 2021, 18:54:52 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Barbadoksen chilit

Aloittaja turnipsi2, elokuu 04, 2019, 19:55:51 ip

« edellinen - seuraava »

turnipsi2

Sain tuliaiseksi Barbadokselta torilta ostettuja chilejä (punainen, keltainen ja ruskea chinense). Kauppias ei tietenkään osannut kertonut nimeksi muuta kuin "hot pepper".  Olen niitä kasvatellut 2-3 kautta, ja niistä on aina kasvanut alkuperäisenlaisia, joten mitään epästabiileja hybridejä ne eivät olleet. Pohdin, mitäköhän nämä mahtavat oikeasti olla nimeltään.

Vanhassa viestissä http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=2080.0  sekä infernochili.net -sivustolla mainitaan, että Barbadoksella kasvatetaan mm. "Barbados Brown" ja "Bonnie Pepper" nimisiä lajikkeita. Muualta en ole löytänyt mitään tietoa tai kuvia Barbados Brown -lajikkeesta, mutta tämä torilla myyty ruskea chili saattaisi hyvinkin olla se. CARDI vaikuttaa tuollakin alueella, joten kyseessä saattaa ehkä olla jotain heidän lajikkeita. Esim. West Indies Red muistuttaa tuota punaista (kypsyy vaalean vihreästä punaiseksi).

Ruskea chili: Hedelmät jokseenkin pitkulaisia, seinämät ovat ohuet ja sisälmykset ovat aika häijyn näköisiä. Tulisuus jossain oranssin habaneron ja nagan välissä. Todella voimakasarominen, ehdottomasti aromikkaimpia chilejä mitä on olemassa. Verrattuna Jamaican Hot Chocolateen on tämä barbadoslainen monin verroin aromikkaampi ja jonkin verran tulisempikin. Muita ruskeita chinensejä en ole maistanut, jotta voisin verrata niihin. Kasvilla pitkä hontelo kasvutapa, ei siis kompakti. Erittäin satoisa, ja pystyy jopa sisällä tuottamaan kohtuullisesti satoa. Kukat ovat valkoisia ja suurikokoisia chinensen kukiksi. Hedelmät kypsyvät vihreästä ruskeaksi.Punainen chili: Hedelmät tyypillisen punaisen "habaneron/bonnetin" näköisiä. Maultaan tyypillinen hyvä punainen chinense, kuten esim. Caribbean Antillais. Taitaa olla jonkin verran oranssia habaneroa miedompi. Kasvutapa on kompakti ja pensasmainen. Tämäkin on erittäin satoisa, ja sisälläkin sai jonkin verran satoa. Hedelmät kypsyvät vaalean vihreästä punaiseksi. Aikoinaan olen kasvattanut Fataliiseedsin Barbados-nimistä punaista chinenseä (https://www.fataliiphoto.net/index.php/chiles/c_chinense/barbados34), joka on aivan erilainen (hienompi, mutta huonompi) kuin tämä torilta ostettu.

Keltainen chili: Hedelmät tyypillisiä keltaisen habaneron/bonnetin näköisiä. Erittäin aromikas, ja siinä on voimakas tyypillisen keltaisen chinensen hedelmäinen maku. Maultaan parhaimpien keltaisten chinensejen joukossa. Kasvutavaltaan aika pitkä ja hontelo, kuten ruskeakin. Suunnilleen yhtä tulinen kuin oranssi habanero. Sisällä todella hankala sadottaa, sillä pudottaa (lähes) kaikki kukkansa, ulkona satoaa kuitenkin OK. Hedelmät kypsyvät vihreistä keltaisiksi. Kuvien perusteella tämä ei ainakaan voi olla sama kuin West Indian Yellow habanero, jonka raakileet ovat vaalean vihreitä.

Apua siis tarvittaisiin, jos joku ekspertti osaisi tunnistaa nämä, tai vahvistaa, että tuo ruskea todellakin on elusiivinen Barbados Brown, josta löytyy niin vähän tietoa. Jos näiden kasvattaminen kiinnostaa, saan kasaan jonkin verran lajikepuhtaita siemeniä (sisällä kasvaneista tai hallaharsolla eristetyistä), jotka voin syksymmällä antaa esim. jollekin chiliyhdistyksen aktiiville, joka jakaa niitä halukkaille.

Siika

heh komeitahan nuot ovatten,nimistä ei käryäkään mutta voisin syksyllä jonkun siemenen ottaa.....itselläni on ollut jo 10v keltainen pitkulainen chili jostain takamailta,sen olemme ristineet keltaiseksi sadokkaaksi,sitä se kyllä on.....näitä nk tuliais chilejä on kiva kasvatella,koskaan ei oikein tiä mitä tulee vai tuleeko ;D ;D
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

miiksuli

Voishan tuo ruskea olla black nagan ja jonkun muun miedomman sekoitus koska jos tulisuus on jotain habaneron ja nagan välistä tulisuus. Vähän siemeniä näyttäis olevan ja pieni istukka. Onko kaikki tuommosia ujoja sisältä?

turnipsi2

Ruskeassa on kyllä keskivertoa vähemmän siemeniä sisällä, ei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisen vähän, kuten Goronongissa esim.

Aika hiljaiselta vaikuttaa foorumi nykyään, mutta joitain satoja siemeniä olisi jokaisesta tallessa, jos useampia kiinnostuneita löytyisi ja joku haluaisi alkaa niitä jakelemaan (itselläni liian kiire).

Whili

Lainaus käyttäjältä: turnipsi2 - joulukuu 02, 2019, 17:30:34 ip...mutta joitain satoja siemeniä olisi jokaisesta tallessa, jos useampia kiinnostuneita löytyisi ja joku haluaisi alkaa niitä jakelemaan (itselläni liian kiire).
Chiliyhdistys voisi olla kiinnostunut,  tai sitten siemenketjukirje...