heinäkuu 14, 2020, 17:03:09 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mystinen ötökkä ja kituvat chilit

Aloittaja chilibatu, syyskuu 04, 2019, 17:00:56 ip

« edellinen - seuraava »

chilibatu

Tervehdys,

Oli jo aiemmin mielessä kysellä että mikähän chilejäni vaivaa, mutta nyt tuli ajankohtaisempaa kysyttävää ja sain motivaatiota luoda tunnukset. En osannut upottaa kuvia suoraan postaukseen (img-tagien keskelle linkin pasteaminen ei toiminut?) joten laitoin vain kuvalinkit imgur-palvelimelle.

Innostuin viherkasveista yleisesti tämän vuoden keväänä ja sain mm. sitruunantaimet itämään oikein mainiosti. Chileihin heräsin vähän myöhään, käsittääkseni ne pitäisi istuttaa joskus tammikuussa mutta itse päädyin kuitenkin kokeilemaan kun sain sattumalta siemeniä käsiini ja oli ylimääräisiä multaa. Istutin siis juhannuksen aikaan ihan perus kekkilän huonekasvimultaan lemon dropeja ja jotain toisia C. baccatum-heimon chilejä.

Nämä alkoivat sitten ihmetyksekseni kasvaa aivan käsittämätöntä vauhtia. Istutuksesta on nyt 2,5kk ja kasvit ovat lähemmäs metrin korkuisia. Molempiin puski parisen viikkoa sitten kukkien nuppuja, minkä jälkeen ongelmat yhtäkkiä alkoivat. Lehdistä osa alkoi käpristymään ja muuttumaan reunoiltaan ruskeiksi (kuva alla). Pyöreästi ehkä 30% lehdistä tuollaisia ja loput normaalin näköisiä, samaa ongelmaa eri korkeuksissa kasvia. Lehtiä on viime päivinä myös putoillut. Kuitenkin edelleen valtaosa lehdistä vaikuttaa täysin normaaleilta ja hyvävoimaisilta.


KUVA: https://imgur.com/TUHLkXq

Chilit ovat olleet koko ajan sisällä kerrostalon ikkunalaudalla johon paistaa aurinkoa aamuisin suht kuumasti ehkä 11 asti ja sen jälkeen ei ollenkaan. Kastelu vedellä kerran parissa päivässä, lehtien suihkuttelua joka päivä. En ole antanut chiliravinteita tms kun kasvoivat niin hirveää vauhtia jo muutenkin.

Ainoastaan kaksi nupuista on auennut kukaksi asti ja aukeamattomia nuppuja on jotain 20-30.

Arvelin tähän asti että varmaan kyse on siitä, että istutin chilit niin väärään aikaan -> kasvoivat kesän valossa liian nopeasti -> nyt sitten kuolevat kun kukkia puskee liian vauhdilla tms. En siis ajatellut tehdä muuta kuin katsoa mitä tapahtuu ja jos kuolevat niin ensi talvena sitten fiksummin.

Tänään kuitenkin huomasin sattumalta, että toisen chilipuun lehdellä istuu aika hervottoman kokoinen öttiäinen. En löydä millään google-haulla, että mikä ihme tuo on, ja sitä on tässä nyt useampikin ihminen käynyt katselemassa osaamatta sanoa. Kuva:

KUVA: https://imgur.com/KFolq6s

Tummanruskea, torakan kokoinen suunnilleen, selässä kirkkaanpunainen piste ja jalat myös kirkkaanpunaiset. Siipiä ei ole. Otin purkkiin jemmaan ja tuolla se kiipeilee vahingossa samassa rytäkässä purkkiin päätyneen lehden päällä. Tunnistaako kukaan?

On aivan mystistä mistä tuo on voinut tulla sisään. Kämppä sijaitsee 4. kerroksessa, alla vain katua eikä puita lähimaillakaan. Ikkuna jossa chilit ovat on ollut kiinni koko kesän. Voisiko olla joku vierastuholainen joka on tullut Plantagenista ostettujen muiden kasvien mukana ja sitten asettunut taloksi? Voisiko tuo olla syypää chilien kärsimyksiin? Näyttääkö tuo kaverilta joka olisi voinut jotenkin munia/lisääntyä johonkin (mietin siis, pitääkö tässä varalta myrkyttää kaikki kasvit)? En millään löydä ainakaan muita ötököitä mistään kasveistani, mutta hyvin tarkkaan olen kuvitellut niitä tässä koko kesän käännelleeni enkä ollut koskaan nähnyt tuotakaan.

Lisätään vielä, että parissa muussa viherkasvissa (kalamondiinipuu ja tuoksutraakkipuu) on ollut alaosassa mystisiä seittejä, arvelin että liekö jonkun pikkuhämähäkin tekosia, olen vain repäissyt ne pois ja ko. kasvit ovat voineet hyvin. Ei tuo minusta näyttänyt kaverilta joka seittejä tekee mutta lisätään sekin mahdolliseksi johtolangaksi. Chileissä mitään seittiesiintymiä ei ole ollut lainkaan.

PS. Jos se ei tästä jo selvinnyt niin olen aivan täysi untuvikko chilien kanssa ja tämän oli tarkoitus olla lähinnä kokeiluprojekti kun nyt sattui siemeniä ja ylijäämämultaa olemaan. Mutta niin noihin on vain syntynyt jo pieni tunneside kun ovat kasvaneet pikkulapsen kokoisiksi ja mielelläni pelastaisin chilini.  :)

Kiitos!

Huru-ukko

Ötökkä näyttää luteelta (metsä-). En ole asiantuntija joten joku korjannee arvauksen.

Ravinnevajarit voisi olla yksi tekijä lehtin tippumiseen ja liian pieni ruukku. Ota koko kasvista kuva ja kerro lisää valaistuksesta ja ruukun koostakin.

Se metrin korkeus kielii siitä että valaistusta on liian vähän, kunnon valaistuksessa chilit leviää myös. Baccatumeilla on kyllä taipumusta reiluun pituuskasvuun hyvissäkin valoissa.


Aaspo

Munkin silmään toi jonkin sortin luteelta näyttää. En kyllä osaa sen tarkemmin veikata