huhtikuu 14, 2021, 04:42:22 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Pientä

Aloittaja Jomppe, joulukuu 27, 2019, 10:23:53 ap

« edellinen - seuraava »

Jomppe

Noniin, arvon uusiutunut ja hiljentynyt foorumi, laitetaan pöhisemään.

Pari kesää kasvateltu chilejä pienimuotoisesti, pääpaino ollut tomaateissa ja kurkuissa.
Satoakin tullut chileistä muutamaan kastikesatsiin per kausi. Tomaatteja vajaa 15kg per kausi ja kurkkuja oman perheen tarpeisiin.

Tämä kausi on jo startattu idättelyjen osalta. Mietoja tai tulettomia on suurin osa tulevan kesän kasvit koristeannuumit poisluettuna. Poppamiehen soossit on hyviä..

Tomaatit jää taka-alalle, kurkut ja kesäkurpitsat ottakoon isompaa roolia. Muutama chili siinä sivussa.
Tämä ei siis ole pelkkä chilipäivyri.

Kauden 2020 capsicumit:

Champion(C.baccatum, itämässä)
Pink Habanero(C. chinense, itämässä)
Bolivian rainbow(C. annuum, kasvamassa)
Birds eye baby(C. annuum, kasvamassa)
Perus paprika


Tomaatit:
Avomaatomaatti Maja(kolmas kausi näiden kanssa, tukeva ja satoisa)
Runkotomaatti Golden Sweet
Amppelitomaatit Tumbling Tom Red ja Tumbler.


Kurkut:
Bella F1
Beth Alpha
Baby F1(amppeleihin)


Kesäkurpitsaa Black Beaty

Sitten tietenkin porkkanaa Nantes ja Rondo laastipaljuihin sekä pottuja säkkeihin.

Kasvatuspaikkana on eteläsuunnan terassi ja eteläpiha jotka saa aurinkoa 10-12h vuorokaudessa.

Eikun kausi käyntiin.

Jomppe

Champion ja Pink habanero itäneet, posti toi vielä Starfishin(C. baccatum), Aji Pancan(C.baccatum) ja NuMex Twilightin(C. annuum) siemeniä. Kaikki ne kookosnapeissa ja Aji Panca sekä NuMex Twilight itäneet.

Tänä vuonna idätyksessä käytössä minikasvari joissa paikat 12 kookosnapille. Ihan näppärä kapistus.

Talvi on kyllä ollut lauha täällä Kuopion alueella, nytkin jäässä piha, kunpa ei ottaisi istutukset liikaa itseensä tuolla jäävaipan alla. Kaikennäköistä on tullut istuteltua viime vuonna. Saisi tulla lunta ja sitten kunnon kolmenkymmenen pakkaset, pelko on persiissä että kylmä kesä on tulossa muutoin..

Whili

Lainaus käyttäjältä: Jomppe - joulukuu 27, 2019, 10:23:53 apNoniin, arvon uusiutunut ja hiljentynyt foorumi, laitetaan pöhisemään.

Pari kesää kasvateltu chilejä pienimuotoisesti, pääpaino ollut tomaateissa ja kurkuissa.
Satoakin tullut chileistä muutamaan kastikesatsiin per kausi. Tomaatteja vajaa 15kg per kausi ja kurkkuja oman perheen tarpeisiin.

Kokeilin viime vuonna kurkkuja kasvarissa ja ottivat kyllä paikkansa.  :o
Oli järjetöntä viherkasvua ja jättivät kaikki muut ilman valoa. Kannattaa olla varovainen.

Onko sulla ollut tuota amppelikurkkua aikaisemmin ??   Kiinnostaa...

...ja pidetään foorumilla pöhinä päällä  8)

Huru-ukko

Kasvihuone kurkkua kannattaa kasvattaa kasvarissa, avomann kurkku taas vaatii leikkaamista ettei paisu liikaa ja saa tauteja.

Jomppe

Lainaus käyttäjältä: Whili - tammikuu 11, 2020, 18:28:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - joulukuu 27, 2019, 10:23:53 apNoniin, arvon uusiutunut ja hiljentynyt foorumi, laitetaan pöhisemään.

Pari kesää kasvateltu chilejä pienimuotoisesti, pääpaino ollut tomaateissa ja kurkuissa.
Satoakin tullut chileistä muutamaan kastikesatsiin per kausi. Tomaatteja vajaa 15kg per kausi ja kurkkuja oman perheen tarpeisiin.

Kokeilin viime vuonna kurkkuja kasvarissa ja ottivat kyllä paikkansa.  :o
Oli järjetöntä viherkasvua ja jättivät kaikki muut ilman valoa. Kannattaa olla varovainen.

Onko sulla ollut tuota amppelikurkkua aikaisemmin ??   Kiinnostaa...

...ja pidetään foorumilla pöhinä päällä  8)

Ei oo tuota amppeli/ruukkukurkkua ollut aiemmin, kolmeen amppeliin tökkään ne aurinkoiselle paikalle.
Tuota Bellaa oli ämpäreissä terassilla ja satoa tuli ihan hyvin hoidon laatuun nähden. Muksut repi lehtiä, katkoi varsia jne perussettiä kun ulottuvillensa kasvit jätät. Yllättävän pitkään syksyllä olivat hengissä, taisivatpa parit hallatkin kestää.

Maja tomaatti on kiitollinen avomaatomaatti mallia pensas. Tueksi olen yhden sormenpaksuisen tikun työntänyt eikä enempää ole vaatineet vaikka hedelmiä pitkälle toistakymmentä ollut per puska. Ja ihan reilun kokoisia ovat. Eikä ole tauteja ollut, kunhan pitää huolen että poistaa alimmat lehdet pois maantasosta.

 Jos joku miettii avomaalle tomaattia niin tuolle annan ehdottomasti ääneni. Kolme kesää ollut pihamaalla että mökillä muutama ylijäämäkasvi.

Tulevan kesän projektina on kokeilla mökin kosteikkoalueelle kunnostaa paikka jättikurpitsalle..

Jomppe

Viime kausi meni chileittä, pääpaino kesäkurpitsoissa ja tomaateissa. Mökin kosteikkoalueelta tuli pari kurpitsanmöllykkää mutta se jää viimeiseksi yritykseksi. Niin rikkakasvien kasvuvauhti ylittää kurpitsankin, turhaa työtä vähästä.

Tämä kausi oli tarkoitus mennä täysin ilman chilejä jälleen, kun enempi hyötyä perheelle muista vihanneksista ja poppamiehen kastikkeet rokkaa.
No, sattui vastaan tulemaan lahjoitettavia chilintaimia niin pitihän se hakea talteen.

Lajikkeina Blended lemon yellow, Aji fantasy, Cream fantasy, Pink habanero, Sugar rush amarillo, Aji cristal ja Starfish. Sekä joku pikkupaprika. Ja Rocoto Costa Rica.
Kasvatuspaikkana osalle bilteman parin neliön pvc kasvihuone ja osalle 20l "perunasäkit" eteläseinustalla. Rocotolle iso amppeli. Pieniä ovat vielä, mutta eiköhän niistä saada jotain aikaan.

Tomaatit aloitin jo maaliskuussa, lajikkeita sen kymmenkunta yksi kasvi kutakin. Osa vähän harvinaisempia alan harrastajilta, Siperialaista alkuperää pienistä kylistä ja joku kotosuomessa pyörinyt pihvitomaattilajike.

Sitten lisäksi lapsille herneitä paljon, salaatit, perunat, yrtit ym. Monipuolistunut tämä kasvatuslista viimeisten kolmen vuoden aikana paljon.

Siispä, pidetään tähtäimessä että saadaan tälle kaudelle päivyriä pidettyä yllä.


Jomppe

Keli on kyllä kamala. Pystytin kasvihuoneen jo pari viikkoa sitten, ja aika riepottelua tuulessa. Painolastina on kolme laastipaljua porkkanakylvöksiä sekä muutama multasäkki, joten ei se tuulen matkaan lähde. Varastoon kerääntyneet telttavaarnat pääsi käyttöön.
Hyllyillä on herneentaimet hyvällä mallilla ja sipulit, salaatit ym kylmänkestävät yrtit itämässä
Pvc muovi ei kovin sitkeää ole, joten kriittisimmät kohdat vahvistin hätäiseen ilmastointiteipillä.
Jos tästä myrskynpoikasesta selviää repeytymättä, niin nostan hattua kyllä.
Vuoden päästä maaliskuussa kun tulee 30v mittariin, niin päätin kevytkasvihuoneen ja tuulen taistoa katsellessa, että kunnollinen 4-5 neliön kennokasvihuone tulee itselleni lahjaksi. Ja säänkestäväksi koettu malli.
Pienemmät pvc kasvarit on ollut taimikasvatuksissa näppäriä, mutta nämä isommat alkaa olemaan näköjään sen verran hepposia että tuli suomeksi sanottuna tungettua näpit sontaan kun tuon laitoin.
Halvalla ei saa hyvää. Mutta jos tämän kesän kuitenkin kestäisi.

R^2

Laita vähän kuvia. Vaikka kirjotusta on kiva lukea niin kuvakirja on vielä parempi. Aku ankan taskukirja hakkaa raamatun mennen tullen.

Jomppe

Lainaus käyttäjältä: R^2 - huhtikuu 10, 2021, 20:09:00 ipLaita vähän kuvia. Vaikka kirjotusta on kiva lukea niin kuvakirja on vielä parempi. Aku ankan taskukirja hakkaa raamatun mennen tullen.

Ei vissiin pysty suoraan liittämään tiedostoa? Jos ei, niin laitan sitten aina kerrallaan jonkun kuvakollaasin kun silleen ryhtyy. Aika on vähän kortilla nykyään.


Kuitenkin. Pientä edistystä pihahommissa. Kasvari kesti eikä repeymiä missään, herneet istutettu 150l säkkeihin taivasalle, yöksi harso vielä päälle. Neljää lajiketta tällä erää.

Avomaatomaatit istutin myös pottusäkkeihin, oisko 30-40 litraa vetoisuus. Maja, korol sibiri ja sashas altai lajikkeina. Korkeimmat runkotomaatit vetelee jo siinä 70cm mitoissa, vaikka latvottu on kertaalleen. Laskeskelin, että kaksirunkoisena olisi hyvä kasvatella tämä kausi niin ei käy ahtaaksi paikat, yleensä olen istuttanut todella harvaan ja rajoittanut ainoastaan terttujen määrää.
Toissa kesänä avomaalta tuli satoa keskimäärin 2 kg per kasvi, ja lajikkeena oli tuo matala Maja.
Kokeillaan, miten onnistuu aremmat runkotomaatit kevytkasvihuoneessa.

Kasvihuoneeseen päätyy siis Gardeners delight, Black emperor, Laukaus, Idyll, Sweet crimean ja Kumato. Idyll soveltuu myös avomaallekkin, mutta suhteellisen korkeana kasvina ajattelin tukemisen olevan helpompaa kasvihuoneessa.

Paprikat, ynnä loput tomaatit ja kesäkukat paistattelee päivää terassilla totutellen vilpoisaan. Nostan sisälle, kun alkaa olemaan merkkejä luppaan vetämisestä. Vielä pitäisi jokunen viikko nostella öiksi sisälle.
Chilit ovat sen verran pieniä, että saavat vahvistua ennen kuin alan kiusaamaan. Voi olla, että satoa ei välttämättä niistä hirveästi kerkiä saamaan, mutta maistiaiset kuitenkin.

Komia on keli ollut tänään, kimalaiskuningatar oli mukana hernesavotassa ja peippo lauloi. Pikkuhiljaa rullaten eteenpäin.