syyskuu 29, 2020, 07:19:40 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


http://www.chilimaailma.net

Aloittaja Toivo, maaliskuu 19, 2006, 16:03:42 ip

« edellinen - seuraava »

Toivo

Jos tuolta tilaa niitä siemeniä niin kuinka paljon niitä yleensä tulee? Pari kappaletta vai isompi pussukka? Kuinka paljon yleensä? Ja jos nyt haluua niitä alkaa viljellä niin onko liian myöhäistä? Ja kasvavatko sisällä talven jos on tarpeeksi valoa? Ja mitkä noista ovat hyviä maultaan ja eikä mitään hirmu hankalia hoitaa? Ja sanon nytten että ihan mullassa perinteisesti aioin kasvattaa? Ja kuinkohan kauan on toimitus?

Horst

Kolmisentoista siementä taitaa olla keskiarvo. Se riittää oikeen hyvin kun itävyyskin on hyvä.

Jore

Ja vielä kerkiää jos tilaa siemenet äkkiä ja laittaa turpeeseen ne...
Ei välttämättä tartte edes paljon lisävaloakaan enää, jos on etelänpuolen ikkuna missä pitää niitä.
Jalapeno = Pelaan jo

Toivo

Eiks niitä voi laittaa ihan kylvömultaan? Luin tuollaista yheltä sivulta.

Os2

Voihan ne laittaa ihan mihin tahtoo mutta itävyys kyllä tuppaa myös vaihtelemaan sitten. Parhaat kokemukset itsellä on kivivillasta ja sitten seuraavaksi turve.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Toivo

Siis kasvatatteko koko ajan siinä kivivillassa vai idätettekö vain? Onko chilit yhtään samanlaisia kuin paprikat?

Os2

Chilit ovat paprikoita ja paprikat chilejä , eli eroa on kuin kahdella perunalajikkeella. Kivivillassa idätetty voidaan sen kivivillakuution kanssa siirtää suoraan vesiviljelyyn/turpeeseen, elikkäs kuutio pysyy kasvin mukana.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "toivo"Siis kasvatatteko koko ajan siinä kivivillassa vai idätettekö vain? Onko chilit yhtään samanlaisia kuin paprikat?


Jeps, samasta kasvista on kyse eli capsicum annuum -lajista. Sen ei-tulisia, makeita muotoja kutsutaan paprikoiksi, muita chileiksi. Läheskään kaikki chilit eivät kuitenkaan kuulu samaan lajiin kuin paprika, vaan capsicum-kasveja tunnetaan lähes 30 päälajia, joiden alla puolestaan on tuhansia alalajikkeita. Esim. kaikille tuttu Tabascochili kuuluu capsicum frutescens -lajiin ja suomessakin hiljalleen yleistyvä huipputulinen Habanerochili capsicum chinense -lajiin.

Kivivillaa voi käyttää joko pelkkään idätykseen tai sitten ns. vesiviljelyssä vaikka koko kasvatukseenkin. Välttämätöntä se ei toki ole, eli vanha kunnon multakin toimii. Sitenhän nuo luonnossakin itävät ja kasvavat. :)