elokuu 15, 2020, 19:58:02 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Pähkäilyä pienistä lajikkeista

Aloittaja tellie, maaliskuu 17, 2006, 22:16:05 ip

« edellinen - seuraava »

tellie

Olemme tehneet jokusia tilalaskelmia, joiden mukaan korkeimman tähän astuntoon järkevästi matuvan chilin maksimipituus saa olla huimat 55cm. Muita toivomuksia ovat hedelmän jokseenkin hyvä maku ja tulisuus järjen rajoissa. Kasvin vaatima ruukkukaan ei saisi olla tolkuttoman kokoinen.

Sopivia lajikkeita olisi mukava löytää kolme (kun kolme kasvia tänne mukavasti mahtuu, avomiehen toivomus), mutta vähän kyllä epäilyttää...

Herra Google ei paljonkaan lajikkeista kertonut, ja Infernosta löytyvät tiedot olivat hieman pienenlaisia. Infernon esittelyjen perusteella päädyimme kuitenkin harkitsemaan seuraavia lajikkeita, joista osa lienee liian korkeita kuitenkin. Muitakin saa toki ehdottaa, mutta näistä kaipaisin kokemuksia tai muita tietoja.

Baccatum:
-lemon drop (liian korkea, mutta kenties joku samalla nimikkeellä kulkeva, lyhyempi kasvi?)
-pimenta PI-441596

Annuum
-cascabel
-mirasol
-thai (joo, aika tulinen - varmaan kuitenkin sopisi aasian matkojen muisteluun  :wink: )

Chinese
-Locoto PI-260485 (kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta)
-Cumari o passarinho (pirun hyvältä kuulostaa tämäkin)
-Capeau de frade PI-497974

Frutescens
-Malagueta PI-497984
Aji gusanito PI-543203

Itse olen kasvien kanssa puljannut aika paljonkin, ja mitä ole kasvatuksesta lukenut, niin multakasvatus ei loppujen lopuksi hirveästi eroa muiden kasvien kasvatuksesta, josta minulla on kokemusta useamman vuoden ajalta. Eli hengissä pitämisen helppous ei välttämättä ole se ensimmäinen rajoittava tekijä, mutta varoituksiakin toki otetaan vastaan  :D

Tupakka

Vaikka itsekin olen "alalla" vasta suhteellisen vähän aikaa ollut niin kyllä minäkin jotain luulisin tietäväni.

Paras kiinteässä maassa kasvatus olisi siis turpeessa. Muuten paras taitaa olla vesiviljely.

Sittenhän mitään substraleja ym. perusravinteita ei saa antaa, ainoastaan tiettyjä ravinteita, joita saa esim. viherpeukusta(www.viherpeukku.net).

Valoa pitää olla paljon. Aurinko tietenkin paras, mutta jossei eteläikkunaa löydy tai lähelle pääse kasvattamaan, niin joko laitat loisteputkilamppuja(pitää olla melkein hipomassa latvaa putken), esl:än(näitä löytyy aivan kasveille tarkoitettuinakin) tai vähän kallimman Suurpainenatriumvalaisimen(SpNa) tutummin natikan.

Tuuletusta kannattaa myös harrastaa. Näin kasvin runko ja oksat vahvistuvat, jolloin kasvi "tietää" pystyvänsä kantamaan enemmän satoa.

Kukkientulovaiheessa kannattaa, jos haluaa enemmän satoa, nyppiä nuput pois ja antaa kasvin kasvaa vielä lisää, ennen kuin antaa uusien kukkien aueta. Pölytystä kannattaa avittaa pumpulipuikolla, sormin tai siveltimellä tms.

Niin ja tietenkin tärkein, muista soittaa hyvää musiikkia kasveille.  :wink:


Ps. Tuli tehtyä myös toinen hyödyllinen juttu tässä. Nyt kokeneemmat kasvattajat voivat informoida jos nykytietoni ovat päin prinkkalaa.

EDIT: Hmm, et itseasiassa tainnut edes kysyä kasvatusohjeita...miksiköhän laitoin tähän näitä??
Joo.

Jore

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Sittenhän mitään substraleja ym. perusravinteita ei saa antaa, ainoastaan tiettyjä ravinteita, joita saa esim. viherpeukusta(www.viherpeukku.net).


Hmm, ehkä tuo substraali meni oikein, mutta eiköhän multa/turvekasvatukseen kelpaa ihan peruslannoitteet vaikka lähikaupasta. :)

Lainaus
Niin ja tietenkin tärkein, muista soittaa hyvää musiikkia kasveille.  :wink:


Ei se musiikki kuuroja illauta, vaan se puhuminen joista kasvit saa hiilidioksiidia ;)


Lainaus käyttäjältä: "tellie"
Olemme tehneet jokusia tilalaskelmia, joiden mukaan korkeimman tähän astuntoon järkevästi matuvan chilin maksimipituus saa olla huimat 55cm. Muita toivomuksia ovat hedelmän jokseenkin hyvä maku ja tulisuus järjen rajoissa. Kasvin vaatima ruukkukaan ei saisi olla tolkuttoman kokoinen.

Toivottavasti tuohon on laskettu mukaan ruukullekin se parikyt senttiä ainakin, muuten kasvin koko jää 35 senttiin :lol:

Mutta saisko ehdottaa Aji Cristalia, aika nopeasti kasvava, hyvät marjat  eikä kovinkaan korkea. Ja jos nousee liikaa niin voihan niitä kasvejä vähän parturoida  :)
Jalapeno = Pelaan jo

Os2

Aji Benito ehkä? laitappa privamessua @ Fatalii niin saat tietää lissää, ekaa vuotta itsellä kasvamassa.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Aji Inferno

55 cm... Ainoat chilikasvit jotka (joskus) aika helposti täyttävät tuon toiveen ovat capsicum chinense -lajin chilit. Kaikilla muilla on taipumus kasvaa ainakin 70..100 cm korkeuteen, ja monilla jopa useisiin metreihin ilman määrätietoista leikkelyä.

Jopa chinenseissä on harvinaisia poikkeuksia jotka kasvavat puun lailla korkeiksi, mutta niihin tuskin helposti törmäät...

Annuum-chileistä thai/cayenne -tyypit tuntuisivat olevan yleisesti matalakasvuisimpia. ja siten mahdollisesti teille soveltuvia.

Rocotot (c.pubescens) ovat hyvin erikoisia, haastavia kasvatteja, jotka voivat kasvaa monimetrisiksi honteloiksi jättiläisiksi, tai sitten jäädä mataliksi, tuuheiksi pensaiksi. Jälkimmäinen vain vaatii aivan erinomaiset olosuhteet, ja mahdollisesti kasvihuoneen.

Baccatumit ovat sinänsä helppoja kasvatteja, mutta 55cm korkeusrajalla en kyllä keksi ainoatakaan lajiketta joka täyttäisi edes lievällä väkivallalla tuon rajoitteen... Lemon Drop, jos mikään.

Frutescens-paprikoilla on taipumus kasvaa suuriksi, ja sikäli niiden kohdalla saa näissä kokorajoituksissa varautua ainakin melkoiseen leikkelyyn.

Kaiken kaikkiaan, kasvattamasi chilit eivät ole mitenkään mahdottomia noinkaan tiukkaan pituusrajoitukseen. Osa tulee kasvamaan sen ylitse, osa ehkä ei. Mutta hyviä lajikkeita nuo kaikki ovat, ja eiköhän niistä iloa riitä joka tapauksessa!

p.s: Infernon tiedot chileistä ovat väistämättä aina summittaisia, sillä vaihtelut samankin lajin sisällä voivat olla hyvin suuria erilaisissa olosuhteissa. Kasvihuoneissa chilit esim. käyttäytyvät aivan toisella tapaa kuin parvekkeilla, sisäkasvatuksesta puhumattakaan... Mutta jos kuvaus kertoo kasvin voivan tulla suureksi, silloin on todennäköistä että hyvissä olosuhteissa sama tapahtuu aina!

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Os2"Aji Benito ehkä? laitappa privamessua @ Fatalii niin saat tietää lissää, ekaa vuotta itsellä kasvamassa.


Minulla on waterfarmissa vierekkäin kasvamassa benito ja lemondrop. Lemondrop kasvaa näistä hieman pidemmäksi ja kurkottelee vähän joka suuntaan verrattuna benitoon, josta olisi tullut varsin pieni ja kompakti, jos se ei se olisi alkanut hiukan kasvaa kilpaa lemondropin kanssa. Aji benito siis voisi juuri ja juuri mennä tuohon 55 cm kokorajoitukseen, ainakin kevyellä leikkelyllä.

tellie

Lainaus käyttäjältä: "Jore"
Toivottavasti tuohon on laskettu mukaan ruukullekin se parikyt senttiä ainakin, muuten kasvin koko jää 35 senttiin :lol:


15cm on suunnilleen ruukulle varattu ja mittoja pyöristelty alaspäin. Sattuneesta syystä ruukun tilavuutta innostaa hakea enemmän leveys- kuin korkeussuunnasta  :D

Kiitoksia vihjeistänne! Avomies tahtoo lemon dropin (serkkunsa kasvattaa niitä ja ainakin hänen kasvinsa ovat kuulemma jääneet pieniksi sisätiloissa, elättelemme toivoa että saisimme siemenet häneltä), minä tahdon thain. Eli yksi vielä jäisi, varmaan tuo benito sitten sopisi, pitää fataliita varmaan kysellä :)

Os2

Mistäpäin olette? Tampereella olisi tarjolla muutama benitonsiemen jos tarvetta on.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

tellie

Lainaus käyttäjältä: "Os2"Mistäpäin olette? Tampereella olisi tarjolla muutama benitonsiemen jos tarvetta on.


Lappeenrannassa. Varmaan ei uskalla postillekaan tähän vuodenaikaan antaa...

JartsaP

Kuivat siemenet kulkee hyvin postissa, vaikka hiukan pakastaisikin.

Melkein chili kuin chili, joitain baccatumeja ehkä lukuun ottamatta, menee tuohon mittaan, kun pitää pienessä purkissa ja ehkä vähän leikkelee. Olen saanut satoa jopa vain n. 10cm korkeista kasveista sisällä. Baccatumeja en ole yrittänyt kiduttaa (ainakaan vielä), ja niistä jotkut kyllä venähtävät jo muutamassa viikossa useamman kymmenen sentin mittaan. Toisaalta, kompakteiksi kehutut chinenset tuntuvat kasvihuoneessa, kunnon altakasteluruukussa ja varsinkin toisena kesänään kasvavan melko reiluihin mittoihin. Yli 1,5m korkeita sekä reilu puoli metriä leveitä chinensen raatoja kannoin syksyllä kompostiin. Myös runsas valo pitää kasveja matalina, tosin ei toimi mm. edellä mainittuihin baccoihin. Vielä vaikuttaa kukkien nyppiminenkin: älä nypi, vaan anna sadota, niin pituuskasvu pysähtyy tai ainakin hidastuu. Jatkuu sitten vasta kun sato on valmistunut tai käytetty pois, ja kasvi hiukan huilannut. Ei päde ihan kaikkiin lajikkeisiin tämäkään, jotkut pienimarjaiset varsinkin tuntuvat olevan jatkuvasatoisia ja -kasvuisia.