lokakuu 01, 2020, 20:10:35 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mitä lajiketta kaupassa myytävät chilit ovat?

Aloittaja Arua, maaliskuu 25, 2006, 18:35:11 ip

« edellinen - seuraava »

Arua

Joskus vuosia sitten otin talteen mistä lie citymarketista ostettujen chilien siemeniä ja hyvin itivät ja tuottivat satoa. Tosin monta kertaa tulisempaa kuin alkuperäiset, olivathan hedelmät pienempiäkin kuin ne siellä hyllyllä olleet.

Lajikkeesta kun ei tietoa ole, enkä nyt edes viitsinyt ruveta tietoa etsimään niin kaipa täällä joku on joka tietää sen, tai jotain osviittaa. Kiitän.
Never trust a hippie

Pertsa

tarkan kuvauksesi perusteella voisin veikata seuraavaa:mainitsit hedelmien pienuuden, pieni ja punainen sekä poltteeltaan pirullinen voisi olla thai rawit niminen. c.annuun suvun edustaja. jos taas on ollut isompi ja punainen veikkaisin cayennea. saman kokoinen mutta keltainen voisi olla golden cayenne.
Meillä määrää Nainen!

Nuthead

-pähkinäpää-

Tupakka

Veikkaisin sitä samaksi habanero red ugandaksi kuin mitä minullakin on. Ainakin cittarissa olen niitä itse nähnyt ja sopisivat kuvaukseen.
Joo.

Jore

Lainaus käyttäjältä: "Arua"olivathan hedelmät pienempiä.


Sen kävyn muodon ja värin tarkempi kuvaus helpottaisi varmasti lajin tunnistamista, mitoistakaan ei liene haittaa...  :wink:
Jalapeno = Pelaan jo

Arua

Jepjep, nusnus pilkkua. Ilmeisesti chilin kasvatusta harrastavat eivät osta kaupasta chiliä. Itse kun olen kokenut asian niin, että yleensä myytävänä olevat chilit ovat suht samaa lajiketta, ja myydäänkin yleensä nätisti mustaan styroxastiaan pakattuna, kelmuun käärittynä. Lähes aina.

Hedelmän muoto siis on hyvinkin baccatum-lajikkeen oloinen, kaupassa myytävät ovat yleensä noin vaaksan mittaisia, oma sato oli sitten n. puolet pienempää.

Käynen ensi viikolla kaupassa lunttaamassa mistä maasta nuo yleensä tulevat. Kaipa tämä nyt sitten kysymättäkin ratkesi.
Never trust a hippie

Pertsa

zorppa mutta lajikkeita vertailtaessa on pakko leikkiä pilkun kanssa, fetissiä minulla ei siihen ole mutta näin se asia kumminkin on. hyvä jos meistä oli apua ja totesit sen kaupassa myytävän lajikkeen baccatumiksi! :lol:
Meillä määrää Nainen!

bassino

Ovat mitä todennäköisemmin thai-tyypin annuumeja, tai dutcheja. Eli niitä paprikan jälkeen toiseksi yleisimpiä kaupan tiskiltä saatavia capsicumeja. Baccatumeja tuskin ovat.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "bassino"Ovat mitä todennäköisemmin thai-tyypin annuumeja, tai dutcheja. Eli niitä paprikan jälkeen toiseksi yleisimpiä kaupan tiskiltä saatavia capsicumeja. Baccatumeja tuskin ovat.


Baccatumeja eivät melkeinpä taatusti ole, niitä kun ei Etelä-Amerikan ulkopuolella käytännössä kaupallisesti kasvateta. Kaupan chilit ovat lähes poikkeuksetta geneerisiä annuum-lajin tyyppejä, jotka pohjautuvat Cayenne-muototyyppiin. Niiden tarkka nimeäminen on yleensä mahdotonta, koska lajikkeita on risteytelty ja jalostettu loputtomasti.

Smaug

Mulla on kans kaupan chiliä ruukussa. Se taisi olla nimetty niinkin mielikuvituksekkaasti kuin "punainen chili". Vieressä oli samoja raakana etiketillä "vihreä chili". On vähän kurja kasvatettava, koska vihannespunkit tuntuvat löytävän sen maan ääristä saakka. Toissavuonna kylvetyistä chileistä on enää yksi hengissä ja kaikenlaisia punkintappokeinoja on kokeiltu.

Vaan mitä chiliä myydään kaupassa nimellä pippuripaprika? Hedelmä näytti minikokoiselta suippopaprikalta, mutta kypsyi oranssiksi. Ei ollut mitenkään tulinen chili.

Kanto

Lainaus käyttäjältä: "Smaug"Mulla on kans kaupan chiliä ruukussa. Se taisi olla nimetty niinkin mielikuvituksekkaasti kuin "punainen chili". Vieressä oli samoja raakana etiketillä "vihreä chili". On vähän kurja kasvatettava, koska vihannespunkit tuntuvat löytävän sen maan ääristä saakka. Toissavuonna kylvetyistä chileistä on enää yksi hengissä ja kaikenlaisia punkintappokeinoja on kokeiltu.

Vaan mitä chiliä myydään kaupassa nimellä pippuripaprika? Hedelmä näytti minikokoiselta suippopaprikalta, mutta kypsyi oranssiksi. Ei ollut mitenkään tulinen chili.


onko tuo paketti ostettu prismasta koska itsekkin sellaista kasvatan?

Smaug

En muista mistä ostin ne pitkät punaiset chilit, mutta nuo pippuripaprikat on valintatalon vihanneshyllyltä. Sellaista pitkää punaista myydään kyllä melkein joka ruokakaupassa.

bassino

Pippuripaprika on Suomen kaupoissa yleistynyt nimitys tuoreelle chilille ja voi olla mitä vain. Pääsääntöisesti kuitenkin noita thai-, cayenne- ja dutch-tyypin annuumeja.

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/capsicum.html#pipp
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)