heinäkuu 07, 2020, 05:34:21 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kymysyksiä

Aloittaja mainde, toukokuu 12, 2006, 15:18:00 ip

« edellinen - seuraava »

mainde

1. Kuinka kauan päivässä taimia kannattaa tulettaa? Riittääkö esmes neljä-viis tuntia?
2. Milloin latvominen tehdään ja miten?
3. Miksi mun Bird's Eye Babyt ovat vieläkin noin sentin mittaisia, vaikka muut lajikkeet kasvavat jo huimaa vauhtia (itivät suurin piirtein samaan aikaan)? Suurimmat ovat noin 15cm korkuisia.

Mulle varmastikin tulee tässä ajan kuluessa lisääkin kysymyksiä mieleen,hyödynnän sitten tätä aihetta uudestaan :).

Makee

1.Varmaan tuulettamista mietit? :P Hyvä olis, että valoisan jakson aikana olisi vähintään se tuuletus päällä vaihtamassa ilmaa, poistamassa lämpöä ja vahvistamassa varsia.

2. Latvominen chileillä ei ole edes välttämätöntä, mutta sillä saadaan aikaan useimmilla lajeilla mukava puskautuminen. Latvomista voit tehdä tarpeittesi mukaan, esim. itsellä neljästä chilistä lemon drop meinasi kasvaa muita pidemmäksi, joten katkaisin sen http://www.edu.stadia.fi/~0304064/Chilit/2006.04.15/slides/2006.04.15%20007%20lemoni%20leikkauksessa.html
tuosta missä sakset ovat juuri leikkaamassa. Latvomisen jälkeen kasvi alkaa yleensä sitten haaroittua vähän joka oksan välistä: http://www.edu.stadia.fi/~0304064/Chilit/2006.04.19/slides/2006.04.19%20008.html

Lyhykäisyydessään siis katkaiset jollain terävällä esineellä varren haluamaltasi kohtaa :)

mainde

Lainaus käyttäjältä: "Makee"1.Varmaan tuulettamista mietit? :P

Öö joo :oops:

Lainaus käyttäjältä: "Makee"Hyvä olis, että valoisan jakson aikana olisi vähintään se tuuletus päällä vaihtamassa ilmaa, poistamassa lämpöä ja vahvistamassa varsia.

Niin mutta siis kuinka monta tuntia pöytätuulettimen tarvitsee olla päällä päivässä, jotta sillä olisi vaikutusta taimien vahvistamiseen? Kun eihän tuota esim. uskalla jättää koko päiväksi päälle paloturvallisuuden vuoksi. Muutenkin kun sähköä menee ja hurina häiritsee telkkaria katsoessa (olohuoneessa muutoin harvemmin aikaa vietetään), niin ei sitä kovin kauaa viitsisi pitää päällä.

Kiitosta.

Sauli Särkkä

Mitä enemmän, sitä enemmän--vähänkin auttaa, mutta yleispätevää sääntöä asiaan ei ole. Itse pyrin pitämään tuulettimen päällä aina, mutta kasvarissahan se ei ketään häiritsekään. Sisätiloissa pidän tuuletinta päällä silloin, kun keinovalotkin ovat kytkettynä, luokkaa 12-16 tuntia vuorokaudessa.

Tuulettimet nykypäivänä eivät sinänsä aiheuta suurta palovaaraa - onhan jääkaappi ja pakastinkin päällä 24/7 ja niissä on X kertaa enemmän vikamahdollisuuksia, joista palo voisi aiheutua. Yksinkertainen laite, jossa on yksi sähkömoottori ja katkaisija - melko vähän vikapaikkoja. Jos siinä jokin palaa, se on moottori, kun tuulettimeen työnnetään jotain. Silloinkin joko yhden käämin kärähtäminen laukaisee tilanteen (ja virrankulku estyy, eli lämmönmuodostus menee mahdottomaksi) tai sitäkin varmemmin kärähtää sulake.

Tuulettimia saa pitää päällä paljon useina kappaleina ennen kuin vaikutusta huomaa. En nyt jaksa tuolilta nousta, mutta veikkaisin tuommoisen perustuulettimen imevän tehoa sähköverkosta muutamia kymmeniä watteja.

Esim. jos kilowattitunti maksaa pyöreästi 0,10€, saa tuon kymmenen sentin edestä pitää tuuletinta päällä (kun tuuletin on 30W kampe) yli 30h.-Sale
Sauli Särkkä

#002

mainde

Mistä johtuvat Chinensen taimen oudot laikut lehdissä? Ensimmäisen kuvan täplät tulivat pari päivää sitten, tänään huomasin nuo toisen kuvan täplien ilmestymisen. Näitä on siis vain tuossa yhdessä taimessa, toisessa Chinensessä ei näitä ole.bassino

Ripsiäisen tuhoilta näyttävät.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

mainde

:OOO

Mitä mä teen?

Edit/Toisen kuvan laikut ovat tummentuneet ensimmäisen kuvan näköisiksi, ja yhteen lehteen on tullut uusi laikku.

Tupakka

Ensitöinäsi laita se karanteeniin kauas muista kasveista. Sitten katso suurennuslasilla, että näkyykö liikettä tai kasvin suonien lähellä mustia munia. Jos näkyy niin uita kasvi mäntysuopaliuoksessa ja sumuta tarvittaessa raidilla(jos raiditat niin siirrä pimeään(raid hajoaa auringonvalossa)). Tee tämä useaan kertaan nimittäin munat eivät välttämättä kuole käsittelyssä, joten seuraavat sukupolvet täytyy tappaa.

Tarkista sitten muut kasvit ja suorita samat toimenpiteet muille infektoituneille kasveille. Muista myös suihkia multa raidilla nimittäin olentoja saattaa olla sielläkin piilossa ja myös munia.

Heitän pallon kokeneemmille kasvattajille...
Joo.

mainde

En nähnyt suurennuslasin kanssa mitään. Katsoin myös muita asveja, mutta niissäkään en nähnyt mitään. Annoin niille silti perusteellisen vesisumutuksen. Eristin ja kynin nyt tuon taimen + suihkutin mänttärillä ja siitä n.20min kuluttua annoin vesipesun.

mainde

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"tai sitten kasvualusta on niin emäksistä ettei kasvi kykene sitä hyödyntämään.

Multapussin mukaan sen ph on 5,7-7,2.

TheBigX

Joskus voi käydä niin, että se pH on todella tuo ylärajan mukainen 7,2. Siinä tapauksessa jotkut kasvit eivät millään viihdy siinä. Voisit kokeilla vaikkapa kasteluveden pH:n laskemista (vesijohtovesi vaan korottaa pH:ta entisestään). Helpointa se on tehdä mm. Plantagenissa myytävällä pH Balans-liuoksella, jota lisätään yksi korkki kahteen litraan vettä ja sitten onkin kasteluvesi, jonka pH on tasan 5,5.