tammikuu 20, 2020, 17:30:57 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Jauheutus ilman myllyä.

Aloittaja Tupakka, kesäkuu 20, 2006, 18:30:28 ip

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Voisiko kuivattuja chilejä jauheuttaa esimerkiksi muovipussissa lihanuijalla? Tottakai jotenkin voi, mutta onko kokemuksia?

Onko ylipäätänsä muita keinoja kuin mylly, jolla tehdä jauhetta chileistä. Kun ei olisi välttämättä varaa tuommoiseen myllyyn.
Joo.

Rolle R

Itse jauhoin muutaman kaupan habaneron kaulimella leikkuulaudan päällä. Toimii hyvin. Malta vain kuivattaa sato täysin kuivaksi. Suurilla määrillä tämä onkin sitten jo tuskaisen hidasta, kymmenkunta marjaa menee nopeasti.

Makee

morttelilla onnistuu vallan mainiosti!

Azasel

No kyllä kannattaa pitää silmänsä auki tarjouksille, sillä tuollasen halvan kahvimyllyn saa kuitenkin alle kypällä ja se riittää ainakin pienimuotoiseen jauhamiseen erittäin hyvin. Omani löysin Euromarketista ja hintaa 9,90e. Alunperin lähdin mainoksen perässä hakemaan toista mallia, mutta tuo oli lähes saman hintainen ja näytti paljon laadukkaammalta. Ei aina tarvi ostaa jotain Braunia ja maksaa 30e :)

tellie

Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"Itse jauhoin muutaman kaupan habaneron kaulimella leikkuulaudan päällä.


Sama menetelmä. Leivinpaperista kun vielä taittelee "taskun", niin jauheet eivät lähde eksyilemään, vaan ne on helppo varistaa paperilta ruokaa/purkkiin/mihin ikinä.

Tupakka

Heh.. ja taas paljastuu yksi lähes vuodentakainen viesti, jota niin ihmettelee. :)

Nyt kun on tullut järjestettyä hieman suurempi lovi perheen budjetista tähän harrastukseen niin on tullut myllykin aikoja sitten hankituksi.

Mutta onhan tämä silti hyvä ketju niille, joilla ei oikeasti ole varaa tai sitten eivät löydä myllyä.
Joo.

BuRaX

Jos morttelin hankkisi, niin onko morttelin materiaalilla merkitystä?
#400.

Janne

Osta valurautainen, kaikki kuivat mausteet jauhautuvat sillä ehdottomasti parhaiten. Ja toiseksi mortteliksi kivinen jos haluat currytahnoja tms. kosteita aineksia kuten valkosipulia tai inkivääriä sisältäviä tehdä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Mutta onhan tämä silti hyvä ketju niille, joilla ei oikeasti ole varaa tai sitten eivät löydä myllyä.


Jotkut myllynomistajat saattavat myös haluta käyttää morttelia tai muuta keinoa parin chilin jauhamiseen tai karkeamman jauhatustuloksen vuoksi. Vastajauhetuissa chileissä ja muissakin mausteissa on aromit paremmin tallessa, kuin vuoden maustepurkissa olleessa pulverissa, joten kuivien chilien säilyttäminen kokonaisina ja jauhaminen vasta ennen nauttimista kuuluu gourmee kokkailuun.

Minä teen kahvimyllyllä hienot jauheet ja morttelissa semmosia pizzan ym. päälle ripoteltavia hiutaleita. Varsinkin miedot chinenset toimivat hiutaleina paremmin.

Morttelini on semmosta paksuseinaistä keramiikkaa ja on toiminut ihan hyvin kuivien chilien ja mustapippurin rouhimiseen.
Täältä löytyy mielenkiintoista tietoa mortteleista.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

tellie

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Vastajauhetuissa chileissä ja muissakin mausteissa on aromit paremmin tallessa, kuin vuoden maustepurkissa olleessa pulverissa, joten kuivien chilien säilyttäminen kokonaisina ja jauhaminen vasta ennen nauttimista kuuluu gourmee kokkailuun.


Aivan ehdottomasti! Eikä todellakaan tarvitse olla mikään sormi ja jokin muukin pystyssä honottava muka-kulinaristi huomatakseen eron  :lol: Minäkin huomaan, vaikka tällaisissa asioissa suuni on ehkä hieman tuohesta ;) Siksi täällä kuivatut chilit säilyvät kokonaisina (tai no puolikkaina/suikaleina jollaisina ne kuivaan), tosin olen vähän pienessä päässäni miettinyt, että josko sitä jonkinlaisen pikkuisen pippurimyllyn hommaisi, joka sitten vain hieman pienityistä osaisi tehdä sopivaa rouhetta. Aika näyttää miten käy, sillä toisaalta kyllä huhmare tuntuisi paitsi varmemmalta, myös mukavammalta käyttää. Vaikka myllyt ovatkin omalla tavallaan näppäriä, vaivattomia, niin huhmaretta käyttäessä annosteltu on helpompaa, minkä lisäksi sen käyttäminen tekee sadon käsittelystä ja maustamisesta rituaalinomaisen, miellyttävän toimenpiteen.

Muissakin mausteissa kyllä muuten kannattaa suosia tosiaan rouheita ennemmin kuin jauheita, jos kaupan hyllyllä on nuo kaksi vaihtoehtoa valittavana, ja jos vielä suurempia paloja niin sen parempi. Valkosipulissa etenkin: ero ihan vähänkin seisseen jauheen ja rouheen välillä on kuin yöllä ja päivällä!

pikakhu

Huhmare on ihan ehdoton. Yhdellä ei edes pärjää :) Itse käytän kolmea tällä hetkellä. Eli yksi iso isommille satseille, toinen pienemmille (chilille kannattaa kyllä olla oma, sillä sitä makua ei saa puisesta huhmareesta pois) ja lisäksi yksi metallinen/kivinen "märille" tyyliin valkosipuli, sitruunaruoho jne.

Intialaist-a tai thairuokaa en enää voisi edes kuvitella tekemäni ilman huhmaretta. Mausteet myös säilyvät kokonaisina huomattavasti kauemmin.

Hombre

Mulla on sellainen puinen huhmare, jolla teen curryt. Aikaisemmin jauhoin chilitkin, mutta eilen ostin obh:n kahvimyllyn mustasta pörssistä. Sillä jauhoin apachen ja Bolivian Rainbowin hedelmistä kohtuullisen hienoa jauhetta.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

PerroCaliente

Mites toimii sellainen että jos chilit kuivattaa silppuna / paloina, ja sitten tunkee ne tollaseen ihan perus pippurimyllyyn ja siitä mustapippurin tapaan aina rusauttelee safkaan...?

Tuakko

En usko että hirveän hyvin skulaa. Kannattaa varmaan ostaa Peugeotin chileille tehty mylly. Hirveän kalliitahan ne on, mutta toisaalta on niillä pitkä takuukin. Siihen kait menee pienimmät podit kokoneisina ja hieman isommat hieman paloiteltuna. Varmasti tosi kätevä systeemi, kun ei tarvi käsin koskea eritoten jos maustaa jollain murhaavan tulisella. Itsellä ei valitettavasti ole kokemusta.
Hauskaa pitää olla ja paukkuakin saa.
                       - Katto-Kassinen, aikamme anarkisti

Tupakka

No kyllä täällä ainakin tungettiin perus pippurimyllyyn(vielä vanha puinenkin) kuivattuja linnunsilmiä(siis chilejä). Hyvin tuli rouhetta. Siemenet vähän jumitti mutta kun vähän jaksaa vääntää niin kyllä nekin läpi tulee.

Joten sanoisin, että kannattaa ainakin kokeilla.
Joo.

longi

Moe.

Mulla kivinen mortteli jolla jauhan pienen erän kerralla (tykkään itse pikkueristä, koska ei väljähdy ja saa vaikka lantrata chipotlea tuorekuivatulla). Tuotteen sitten laitan sirottimeen ja nami.
-
longi-

mimmukka

Miten mahtaa toimia vanha perinteinen kahvimylly siis sellanen tosi vanha veivattava?
Mahtaako tulla hienoa jauhetta vai karkeaa raastetta?
...Totuus on taruakin ihmeellisempi...

BuRaX

Perinteisessä kahvimyllyssä jauhatuskarkeus on luultavasti liian karkea chilin jauhamiseen, ellei nyt rakeita halua.
#400.

Jykke

Kukaan kokeillut sauvasekoittimen leikkuria? Oma ensituotanto on vasta kuivumassa pannuhuoneessa, mutta meinasin kokeilla hienontaa sadon leikkurilla, jos täältä ei kuulu kauheasti soraääniä..

saulir

Lainaus käyttäjältä: "Jykke"Kukaan kokeillut sauvasekoittimen leikkuria? Oma ensituotanto on vasta kuivumassa pannuhuoneessa, mutta meinasin kokeilla hienontaa sadon leikkurilla, jos täältä ei kuulu kauheasti soraääniä..


Kyllä on kokeiltu, ja hyvä tuli :) braunilla homma hoitui kotio ;)