heinäkuu 10, 2020, 10:04:28 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kasvukausi ja tuholaiset parhaimmillaan

Aloittaja Triniman, heinäkuu 26, 2006, 14:53:19 ip

« edellinen - seuraava »

Triniman

Jeepu, noin kun on kasvukausi ollut parhaimmillaan niin niin on myös tuholaisetkin!

Mulle tuli parvekkeen kasveihin vihannespunkkeja, koko poppoo hirmuiseen mäntysuoparuiskutteluun ja hierontaan. Yritän aina saada kaikkien lehtien ja rungon osien sekä pintamullan ihan litisaippuaisiksi, ja jätän n. 15 min. vaikuttamaan.

Tuo mäntysuopahoitohan perustuu siihen että saippua poistaa pintajännitteen otusten hengitysputkien suulta - normaalisti tuo pintajännite suojaa otuksia hukkumiselta aika tehokkaasti. Saippuan ansiosta vesi menee ruhoon sisään ja punkkipirut hukkuvat kuin juopot merellä juhannuksena. Sitä on mukava ajatella kun odottelee aineen tehoamista  :twisted:

Sen jälkeen suihkutan voimakkaasti vedellä ja pesen kasviesta ja mullasta pois saippuan. Viikon kuluttua toistan käsittelyn. Tehoaa kyllä, mutta uusia punkkeja tulee välillä jostain.

Aji Inferno

Joo, tätähän tämä joka kesä (ja talvi...) ;)  Jollei noissa ole punkkeja, niin sitten on kirvoja. Tai molempia. Tai muita kutsumattomia vieraita...

Oon huomannut käytännössä lähinnä sen, että nopeat ja tehokkaat toimenpiteet ovat ratkaisevan tärkeitä. Pikku RAID-suihkuttelu tai "tilanteen tarkkailu" johtavat melkein aina isoihin ongelmiin. Tuo mäntysuopakäsittely on kyllä oikein tehtyä tehokas, mutta yliannosteltuna voi myös tappaa kaikki kasvit ötököiden mukana. Koettu on...

Turvallisen oloinen, joskin kalliihko "suopaliuos" löytyy Substralilta valmiinakin. Järkevä valinta jollei ole aivan varma siitä mitä on tekemässä. :)

Kasvien suihkuun vieminen ja totaalinen uittaminen + (miel. hierovalla) suihkulla tehty lehtien tehoravistus on osoittautunut kaikkien ötökkävitsausten kohdalla ehkä kaikkein tärkeimmäksi hoito/ennaltaehkäisykeinoksi. Sen päätteeksi kun vielä antaa kunnon perusteellisen suopa/myrkytyskäsittelyn, rauha on maassa (tai kasvarissa/parvekkeella) yleensä hyvän aikaa...

Punkkien osalta on syytä mainita vielä se "viimeinen keino", joka kyllä tehoaa mutta jota ei mielellään käytä. Aine nimeltään Baygon. Jos pahasti punkkien tuhoamaan kasviin ei auta yhdistelmä edellämainittu suihkushokki + Baygon-suihkutus, niin sitten ei yleensä mikään...

AJay

luin eilen työpaikan takahuoneessa Kotivinkki nimistä lehteä 8/06. Siinä oli juttua yrttien kasvattamisesta. Ja neuvoivat, että timjamin haju on sellainen että siitä ei tuhoelukat ja öttiäiset pidä.
Itse ainakin ajattelin kokeilla.
Enpä ole ennen nähnyt migreeniä jalassa

nikke

Onkos joku muuten kehittänyt hyvän keinon päästä ansarijauhiaisista eroon? Niitä kun tuntuu olevan noin miljoona per puska! :)  Eikä kaikkia jaksaisi suihkutella mäntysuopaliuoksellakaan, kun tietääkseni näistä öttiäisistä ei niin hirveästi pitäisi haittaa olla.

Ehkä tarttee vaan hakea Raidia lähimmästä kaupasta ja katsoa...  :roll:

Sahkolaite

Jees. Heti kun on viikon matkoilla niin alkaa tapahtua. Todellinen kommandoisku kirvojen osalta, hydroissa rocoto rojot sekä hyperpube lähes hengiltä . Ei muuta kuin saastuneet lehdet irti, oikeastaan ne putosivat miltei itsestään, ja kunnon raid käsittely ohjeen mukaan. Vielä illalla toistin ja nyt näyttää siltä että kaikki olisi hyvin ja rauha rungon pinnalla. Tätä tämä kuiva kesä teettää, miljoonittain tuhohyönteisiä, prkl  :evil:

Itse olen aina käyttänyt raidia tuholaisongelmiin, ihan vain sen tehokkuuden vuoksi. Vaikka onhan tuota mäntysuopaa tullut käytettyä pienimpien populaatioiden hoitelemiseen. Pyretriini on pop :D
Puutarhurin multaiset kädet.

Aji Inferno

Substralin saippuapohjainen torjunta-aine vihreässä suihkepullossa on osoittautunut varsin hyväksi ainakin kirvoja vastaan. Aine on juuri sopivan vahvuista; tappaa ötökät muttei vahingoita ainakaan chilien lehtiä. Eikä haittavaikutuksia syömisen kannalta...

Smaug

Olen myös todennut, että tuo substralin torjunta-aine on hyvä ja käy syötävien kasvien myrkytykseen hyvin. Parasta siinä on se, että sitä saa talvellakin kaupasta.

Lueskelin alkukodissa käydessä äidin puutarhakirjallisuutta. Yksi neuvo tuholaisten karkoitukseen oli myös kasvin upottaminen 54 asteiseen veteen. Yli 55 asteinen vesi vahingoittaa kasveja. Olen koettanut tuolla kuuma vesi- menetelmällä häätää punkkeja kahvipensaasta ja litsistä. Tulos on ollut aika hyvä... Uusia kuivettuneita lehtiä ei ole vielä ilmaantunut kumpaakaan kasviin. :D

Olen joskus tehnyt myös nokkoslientä kirvakarkotteeksi. Se oli melko mieto liemi, mutta auttoi jonkin verran kirvojen vähentämisessä. On vissiin joku ikivanha menetelmä. Toinen kasvi, jonka käytöstä ötökkämyrkkynä luin oli pietaryrtti.... Se vaan on niin tajuttoman myrkyllinen kasvi, etten ole varma onko sitä turvallista käyttää muiden kuin koristekasvien suojeluun. Äitini sai kesällä myrkytyksen tuosta kasvista, kun perkasi kukkaistutuksia paljain käsin.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Smaug"Toinen kasvi, jonka käytöstä ötökkämyrkkynä luin oli pietaryrtti.... Se vaan on niin tajuttoman myrkyllinen kasvi, etten ole varma onko sitä turvallista käyttää muiden kuin koristekasvien suojeluun. Äitini sai kesällä myrkytyksen tuosta kasvista, kun perkasi kukkaistutuksia paljain käsin.


Näköjään:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pietaryrtti

"Pietaryrtti (Tanacetum vulgare syn. Chrysanthemum vulgare; nappikukka) on keltakukkainen monivuotinen ruoho, jota on käytetty mausteena ja muurahaisten karkoitteena."

"Pietaryrtti on nyttemmin todettu myrkylliseksi, joten sen rohtokäyttö on kielletty monissa maissa. Toisaalla se on apteekkitavaraa."

että on sitä rajumpiakin mausteita kuin chili 8)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Fatalii

Neem-öljyllä oma kirvaongelma ratkesi kertaheitolla.
Suopaamisen jälkeen neem käsittely saa pysymään kirvat poissa pidemmänkin aikaa kun eivät selvästikään sen mausta pidä.

Varoaikaa tuossa ei ole eikä maku ole marjoja haitannut lainkaan.

Verrattuna viime kauden melkein jokapäiväiseen suopaamiseen ja suihkuttamiseen vedellä tämä kausi on ollut melkoinen helpotus.
Varsinkin kun kasveja on useita satoja niin helpotus on melkoinen!

Kannattaa siis muistaa että neemillä ei ole tarkoitus tappaa kirvoja vaan pitää ne poissa kasveista.
Muutaman uusintasuihkutuksenkin jälkeen kirvoja saattaa  vielä näkyä satunnaisesti (etenkin uudessa kasvustossa) mutta verrattuna normi-invaasioon ero on huomattava.
http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?products_id=422
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Smaug"
Lueskelin alkukodissa käydessä äidin puutarhakirjallisuutta. Yksi neuvo tuholaisten karkoitukseen oli myös kasvin upottaminen 54 asteiseen veteen. Yli 55 asteinen vesi vahingoittaa kasveja. Olen koettanut tuolla kuuma vesi- menetelmällä häätää punkkeja kahvipensaasta ja litsistä. Tulos on ollut aika hyvä... Uusia kuivettuneita lehtiä ei ole vielä ilmaantunut kumpaakaan kasviin. :D


Mina kokeilin tätä punkkeja vastaan muutamalla chinensen taimella keväällä. Punkit katosivat, mutta yksi kasveistakin kuoli ja muutkin joutuivat tosi huonoon kuntoon. Taisi vesi olla liian kuumaa tai aika liian pitkä.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Smaug

Kasteluaika oli kirjassa määritetty hetkeksi, tai hetkiseksi.... Tuo 54 astetta on maksimilämpö, 50 minimi ötököiden häätötoiminnassa. Mittasin kinkunpaistomittarilla ( :oops: ) kuinka kuumaa vettä vessan hanasta saa ja sillä sitten suihkutin kahvipensaan. 50 asteista oli ja auttoi sekin punkkeihin. Pensas on ihan virkeä hoidosta huolimatta.

Voi olla, että heikkokuntoinen kasvi ei kestä tuota käsittelyä. Tai sitten juuriston keittäminen samassa käsittelyssä ei ole hyvästä. Jostain puutarhakirjasta nimittäin luin, että jo kasvihuoneessa Suomen kesässä lämpötila voi nousta mullassa niin korkeaksi että juuret kärsivät ja sitä myötä koko kasvi.

murmeliini

Mulla on punkit kiusanneet koko kesän  :evil: ... eniten ovat tuhonneet cayenne chilit jotka kaikki ovat pudottaneet lehtensä...taitaa olla paras heittää ne pois..ovat iha kitukasvuisia. olen suihkuttanut suihkussa, antanut raidia ja suopaa, uittanut ja lätrännyt...aina ne vaan palaa. monissa ovat lehdet laikukkaita ja kellertäviä, alapuolella mustia punkkeja ja kasvissa seittiä. suihkuttelen monta kertaa viikossa niihin vielä vettä suihkupullosta.
kai ne täytyis taas raidata ja käyttää suihkussa... se vaan on niin ruton iso homma..noita kasveja ku on aikasta monta. punkit tappo melkeen mun verenpisaranikin ja kiinanruusun... mutta nyt ne näyttää virkoavan.
'...Tänään meidän täytyy tehdä jotain aivan erikoista, sillä nyt tulee kaunis päivä.' (Nuuskamuikkunen)

Fatalii

Ois mielenkiintosta kuulla tehoaako neem myös punkkeihin tai ripsiäisiin, niitä kun ei oo itellä sattunut ainakaan häiritsevästi olemaan tällä kaudella.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

WilhoS.

Kuinka tuota neem:ia muuten annostellaan, laimennetaanko sitä suihkutusveteen?

Fatalii

Juuh, voi pistää vissii kasteluveteenkin mutta vaikea siitä sanoa mitään, ei tunnu kyllä ainakaan haittaa olevan vaikka hydro-astioihin neemiä pääsiskin.
Ei varoaikoja tms.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Amd

neem-öljy on kyllä tehoikkain kaupoista saatava aine kutsumattomiin vieraisiin, varsinkin spider-miteseihin. käsittely kannattaa aloittaa jo ennen oireilua, mutta pitää myös toistaa parin päivän välein kun öttiäisiä puskissa on. Kasvatuspaikan desinfiointi kannattaa myös suorittaa, sillä niiden pirulaisten muna selviytyvät todella hyvin pienissä väleissä ja aloittavat epidemian uudestaan..helvetistä tuollaiset ovat...  :evil:

WilhoS.

Tarkentaakseni kysymystäni: eli siis miten neem-öljyä käytetään, pirskotellaan sellaisenaan lehdille, hierotaan runkoon, sipaistaan kainaloon...?  :wink:
Peukun sivulta ei löydy (eikä linkistä) tarkempaa infoa.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "WilhoS."Tarkentaakseni kysymystäni: eli siis miten neem-öljyä käytetään, pirskotellaan sellaisenaan lehdille, hierotaan runkoon, sipaistaan kainaloon...?  :wink:
Peukun sivulta ei löydy (eikä linkistä) tarkempaa infoa.


Kainaloon sipaisu kyllä toimii, jos haluaa ihmisistä eroon. ;) Muuten sitä voi sekoittaa lirauksen kuumaan tai lämpimään veteen suihkepulloon - kylmässä se ei kuulemma sekoitu. Annostelu tuskin lienee kovin tarkkaa. Huomaat tuoksusta että neste toimii. Eikä se nyt niin hirveän pahanhajuista ole. ;)

Ona P

Neemistä ei oo haittaa kasville?

Kannattaisiko varmuuden vuoks suihkasta kaikki neemillä ku tuntuu et kirvoja joka paikassa. (joka paikassa kasveja. ei ihan joka paikassa muuten)?
pera la cosa que me gusta mas es panochita....