syyskuu 21, 2019, 22:24:33 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelija kyselee chilin talvettamisesta

Aloittaja annesurfs, elokuu 19, 2006, 19:16:58 ip

« edellinen - seuraava »

Inca

No niin, "pystyynkuollut" Bird´s eye baby yllätti ja on nyt tehnyt uutta oksaa, lehteä ja kukkaa. Kasvi meni sadotuksen jälkeen ihan karahkaksi, tiputti kaikki lehtensä ja oksat menivät kuiviksi. En jostain kummasta syystä heittänyt kuitenkaan roskiin, ja nyt on viisi uutta oksaa, mukavasti vihreitä lehtiä ja kukkiakin jo.

Mites nyt tuon lopun karahkan kanssa, voiko sitä leikellä, vai pitääkö se jättää uusien oksien lomaan? Ei sitä tiedä mistä kohtaa se haluaa niitä uusia oksiakaan tehdä  :roll:

Herpiili

Voit huoletta typistellä, pukkaa kuitenkin rungosta uutta kasvua.

sursill

Meinasin kokeilla jos chilit selviäis talven puoliksi maanalaisessa viileässä autotallissa, kokeiluun joutuu lemon drop, rocoto rojo, caribean red habanero ja amarillo.
Typistän kasvit ja siirrän juuri paakun ämpäriin talviturpeen kanssa, ympärille jotain vanhoja mattoja ja styroksia.
Pitää vaan toivoa ettei tule oikein paukku pakkasia, silloi voi olla että ne jäätyy.
Suotavaa olis että ne säilyis ensi kevääseen, kun olisi tarkoitus rakentaa pieni kasvihuone chileille (240x360cm) :wink:

Näin tämä "tyräkin" aiheuttama tartunta leviää. :lol:

oulun_seudulta

Hei,
ensimmäinen kesä chilinkasvatusta takana! Suurin osa on itse kasvatettu siemenestä, osa saatu taimena. Mutta mikä hienointa, kaikki ovat edelleen hengissä, ja raakileita pukkaa, upeaa! Tähänhän jää suorastaan koukkuun! Lajeina seuraavat:
Aji Cristal - luulin että kuoli, nakkasin varaston kulmaan, mutta onkin hengissä, ei tosin kuki
Cayenne Golden - muutama raakile
Santa fe Grande - paljon raakileita
Favorit Orange - paljon raakileita
Bolivian Rainbow - paljon raakileita, yksi kypsä
Chinese Five Colour - muutama raakile (sain taimena)
Thai Dragon - mahtava puska, paljon raakileita (sain taimena)
Cerrapeno - paljon raakileita (sain taimena)
Super Chilli F1 hybridi - vaaksan korkuinen puska, ensimmäinen kukka
Tabasco - korkeus 130 cm  :shock:  , ei ole kukkinut (sain taimena)

Noista Tabasco, CG ja yksi BW ovat olleet koko kesän sisällä, muut ulkona: Cerrapeno kuistilla ja muut Lidlin telttamallisessa minikasvihuoneessa, maahan kaivettuina. Kasvualustana kaikilla 1/3 lecasorapalloja, 1/3 havupuuhaketta ja 1/3 hiekka-multaa (+ osalla hevosenlantaa lisänä). Lannoitteena se vaaleanpunainen veteen lisättävä jauhe.
Nyt olen nostanut kaikki sisätiloihin: osa on sisällä - apukeittiön pöydällä länsi-ikkunalla - ja osa on varastossa (lämmöt päällä myös talvella, ikkunat pohjoiseen ja itään, kosteaa). Kaikki näyttävät voivan hyvin. Mutta tässä vaiheessa tarvitsisin kokeneempien neuvoja.
Ensimmäinen kysymys kuuluukin: miten saan raakileet kypsytettyä?

Ja mitä teen Tabascolle joka on pöydällä ja hipoo jo kattoa.... luuleeko se olevansa köynnös?

Ja toinen kysymys: haluaisin kokeilla talvetusta. Kaksi voin laittaa suuriin altakasteluruukkuihin ja talvettaa olohuoneessa ja työhuoneessa. Joitakin voin kokeilla talvettaa apukeittiön ikkunalla (lämmintä ja kohtuullisen valoisaa mutta kuivaa), yhtä tai kahta voin kokeilla talvettaa töissä työhuoneessani (valoisaa mutta kuivaa) ja loput voin kokeilla talvettaa varastossa (n. +10 astetta koko talven, ei kauhean valoisaa koska ikkunat ovat pohjoiseen ja itään mutta ilma on hyvin kosteaa).  Kysymys kuuluukin mikä noista kannattaa talvettaa missäkin? Olen lukenut koko tämän ketjun (ja aika monta muutakin), joten osa=epävarmimmat talvehtijat + punkkiherkimmät kannattaa kai leikata mataliksi, ja ne kai sitten kannattaa viedä varastoon kosteisiin olosuhteisiin - mutta mitkä noista on niitä epävarmimpia talvehtijoita? Ja mitä kannattaa kokeilla olohuoneessa/apukeittiössä viherkasveina?

Mapa

Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Ja mitä teen Tabascolle joka on pöydällä ja hipoo jo kattoa.... luuleeko se olevansa köynnös?


Sanoisin, että laita se lattialle ja leikkaa päästä palanen niin rupee haarottumaan...
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"
Aji Cristal - luulin että kuoli, nakkasin varaston kulmaan, mutta onkin hengissä, ei tosin kuki
Cayenne Golden - muutama raakile
Santa fe Grande - paljon raakileita
Favorit Orange - paljon raakileita
Bolivian Rainbow - paljon raakileita, yksi kypsä
Chinese Five Colour - muutama raakile (sain taimena)
Thai Dragon - mahtava puska, paljon raakileita (sain taimena)
Cerrapeno - paljon raakileita (sain taimena)
Super Chilli F1 hybridi - vaaksan korkuinen puska, ensimmäinen kukka
Tabasco - korkeus 130 cm  :shock:  , ei ole kukkinut (sain taimena)

Ensimmäinen kysymys kuuluukin: miten saan raakileet kypsytettyä?

Ne kypsyvät ihan itsestään ajan myötä. Vaikka ihan ikkunalla.
Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Ja mitä teen Tabascolle joka on pöydällä ja hipoo jo kattoa.... luuleeko se olevansa köynnös?

Leikkaa noin parikymmentä senttiä jokaisesta oksanpäästä pois, niin se alkaa kasvattelemaan kasvupisteistä uusia oksia. Valon antaminen sivulta päin saattaa auttaa siihen, että kasvua tulee enemmän sivusuunnassa kuin pituussuunnassa.
Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Ja toinen kysymys: haluaisin kokeilla talvetusta. Kysymys kuuluukin mikä noista kannattaa talvettaa missäkin?Ja mitä kannattaa kokeilla olohuoneessa/apukeittiössä viherkasveina?

Kaikki valossa hedelmien kypsymiseen saakka ja sitten ne jotka ovat arvokkaimpia kannattaa pitää ihmisten ilmoilla. Ainakin BR ja CFC näyttävät hyviltä pöydällä  :wink: Periaatteessa annuumien kannattaisi antaa levätä talvella, kun taas baccat voivat tehdä ihan hyvin vaikka satoakin. Vähemmän tärkeät kuitenkin voi leikata alle kymmensenttiseksi ja laittaa vaikka sinne varastoon, mutta sen herättely kannattaa tehdä viimeistään maaliskuulla, ettei ensi kesä jää niiden osalta kokonaan väliin (nimimerkillä "kokemusta on"  :oops: ).

oulun_seudulta

Kiitos, BR ja CFC siis pääsevät ainakin olohuoneeseen. Pidetäänkö annuumeja yleisesti ottaen vähemmän tärkeinä?
Pitääkin sitten googlettaa mitkä noista on annuumeja...

Ja se tabasco on sikäli hankala että siinä on yksi pitkä varsi joka haarautuu  vasta 20 senttiä ennen latvaa. Varresta  kasvaa vain lehtiä; siinä ei ole ollenkaan sivuoksia. Eli siis pitkä ruikula  :oops:  Joten oksanpäistä ei voi leikata kun niitä ei ole. Mitenkähän kävisi jos leikkaisin latvasta pätkän (30 cm? 40 cm?) ja tökkäisin sen multaan? Ja nakkaisin loppuosan pois...?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Kiitos, BR ja CFC siis pääsevät ainakin olohuoneeseen. Pidetäänkö annuumeja yleisesti ottaen vähemmän tärkeinä?
Pitääkin sitten googlettaa mitkä noista on annuumeja...

Ja se tabasco on sikäli hankala että siinä on yksi pitkä varsi joka haarautuu  vasta 20 senttiä ennen latvaa. Varresta  kasvaa vain lehtiä; siinä ei ole ollenkaan sivuoksia. Eli siis pitkä ruikula  :oops:  Joten oksanpäistä ei voi leikata kun niitä ei ole. Mitenkähän kävisi jos leikkaisin latvasta pätkän (30 cm? 40 cm?) ja tökkäisin sen multaan? Ja nakkaisin loppuosan pois...?

Ei, vain juuri toisin päin. Leikkaa latvasta pätkä ja jätä se varsi kasvamaan. Noin puolimetrinen varsi alkaa pukkaamaan nopeasti oksia silmukohdista, kun juuristosta tulee suurempi kuin kasvin sen hetkinen koko antaisi olettaa.

Niin, voisihan siitä yläpäästäkin yrittää juurruttaa pistokkaita, mutta siihen tarkoitukseen kymmensenttiset pätkät ovat ihan riittäviä.

Annuumit ovat yleensä sellaisia, että kasvavat seuraavaa kautta silmällä pitäen nopeasti ihan siemenistäkin. Ne ovat herkkiä tuholaisille, joten talvettaminen koko pituudessaan vaatii jatkuvaa tarkkailua tuholaisten varalta.

EDIT: Taitavat muut paitsi Aji Cristal ja Tabasco olla annuumeita.

oulun_seudulta

Suuret kiitokset neuvoista! Tää oon ensikertalaiselle niin hankalaa vielä. Onneksi teitä kokeneita löytyy, jotka viitsitte neuvoa noviiseja!

Eli siis suunnitelma on nyt seuraava: Tabascon leikkaan puolimetriseksi, lisäksi otan latvasta 10-senttisen pätkän ja kokeilen ihan huvin vuoksi juurruttaa pistokasta.

Aji Cristal on aika surkean näköinen reppana, vasta parikymmentäsenttinen, ja tällä hetkellä varastossa, mutta tuon sen sisälle talveksi kun kerran ei ole annuumi, eli ei niin ronkeli talvetuksen suhteen.

Loput saavat olla siellä missä ovat eli osa sisällä ja osa varastossa kun kerran varastossakin olevat näyttävät hyvinvoiville, ja kun (jos...) chilit joskus kypsyvät, leikkaan kaikki paitsi BR ja CFC alas ja kokeilen talvetusta kosteassa varastossa. Kun mulla on 40 neliömetriä talvellakin lämpimänä olevaa varastotilaa, niin joutaahan ne loput siellä talvehtimista kokeilla. BE ja CFC testaan sisällä ja vahdin päivittäin mahdollista punkkien hyökkäystä  :twisted:

Kunhan vaan kypsyisivät nuo raakileet joskus! Santa fe Granden chilit ovat jo vaaleankeltaisia, jokohan niitä voi kokeilla syödä? Kypsiähän ne ovat vasta punaisina, mutta houkuttaisi kokeilla!

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Kun mulla on 40 neliömetriä talvellakin lämpimänä olevaa varastotilaa, niin joutaahan ne loput siellä talvehtimista kokeilla.

No mutta herranjestas! Tilaahan on vaikka muille jakaa, niin laitat sinne vaikka pari loisteputkea (tai jopa järeämpääkin valaistusta :wink:), niin sieltähän saa satoa talvellakin. Ja ensi kaudenkin voi aloittaa hyvissä ajoin! Kostea varastohan on itseasiassa hyvä paikka kasvatukseenkin (jos valoa riittää). Tuholaiset pitävät nimittäin enemmän kuivasta kuin kosteasta sisäilmasta.
Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Kunhan vaan kypsyisivät nuo raakileet joskus! Santa fe Granden chilit ovat jo vaaleankeltaisia, jokohan niitä voi kokeilla syödä? Kypsiähän ne ovat vasta punaisina, mutta houkuttaisi kokeilla!

Kyllä niitä syödä voi, mutta parhaimmillaan maku on (useimmiten) kypsänä.

oulun_seudulta

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Kun mulla on 40 neliömetriä talvellakin lämpimänä olevaa varastotilaa, niin joutaahan ne loput siellä talvehtimista kokeilla.

No mutta herranjestas! Tilaahan on vaikka muille jakaa, niin laitat sinne vaikka pari loisteputkea (tai jopa järeämpääkin valaistusta :wink:), niin sieltähän saa satoa talvellakin. Ja ensi kaudenkin voi aloittaa hyvissä ajoin! Kostea varastohan on itseasiassa hyvä paikka kasvatukseenkin (jos valoa riittää). Tuholaiset pitävät nimittäin enemmän kuivasta kuin kosteasta sisäilmasta.


Siellä on todella hyvä valaistus, katossa on muistaakseni neljä laatikkoa loisteputkia ... mutta mies ei oikein tykkää jos pidän siellä valoja päällä silloin kun siellä ei ole itse.
Pitääkö minun siis harkita varastoon muuttamista? ... vai laitanko miehen asumaan varastoon? :lol:
Ikkunoita on kaksi, toinen itään ja toinen pohjoiseen, ja sijaitsevat aika ylhäällä, joten se on hieman hämärä ilman valaistusta. Mutta ihan hyvin siellä on muiden kasvien esikasvatus onnistunut.

Edit: jos vaihtaisi isommat ikkunat niin siitähän saisin mahtavan lattialämmityksellä olevan, lämpöeristetyn kasvihuoneen  :wink:  
Pitäisiköhän ehdottaa miehelle ensi kesäksi pientä muutosprojektia  :lol:
Tosin sitten ei olisi varastoa...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "oulun_seudulta"Siellä on todella hyvä valaistus, katossa on muistaakseni neljä laatikkoa loisteputkia ... mutta mies ei oikein tykkää jos pidän siellä valoja päällä silloin kun siellä ei ole itse.
Pitääkö minun siis harkita varastoon muuttamista? ... vai laitanko miehen asumaan varastoon? :lol:
Ikkunoita on kaksi, toinen itään ja toinen pohjoiseen, ja sijaitsevat aika ylhäällä, joten se on hieman hämärä ilman valaistusta. Mutta ihan hyvin siellä on muiden kasvien esikasvatus onnistunut.

Loisteputkien kannattaisi olla ihan 10-20cm päässä chileistä, jotta valosta saisi täyden hyödyn. Voisit kasata vaikka kasvit pöydän päälle yhden loisteputkilaatikon alle ja pyytää miestä laittamaan se yksi laatikko niistä neljästä oman katkaisijan taakse, niin ei tarvitse kaikkia valoja olla kerralla päällä.

Kyllähän sellainen mies, joka ei toisten harrastuksia tue kuuluukin asumaan varastoon :wink:.

oulun_seudulta

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Kyllähän sellainen mies, joka ei toisten harrastuksia tue kuuluukin asumaan varastoon :wink:.


Rajansa se on tukemisissakin ... pitää pikkuhiljaa käännyttää ... :wink:

suupalaa

Voisitteko auttaa tietämätöntä?

Ongelmana on, että talvi tulee liian nopeaan ja kasvihuoneeseen istutetut chilit eivät ole ehtineet kypsyä kunnolla. Kestääkö kasvit ylös kaivamista ja ruukkuun uudelleen istuttamista? Jos eivät niin voiko chilien kypsymistä mitenkään edes auttaa? Tällä hetkellä kasvihuoneessa on kasvihuonelamppu ja lisäksi patteri takaamassa riittävän lämmön..

Mikäli kasvien ylös kaivaminen on turhaa, niin kannattaako vielä vihertäviä chilejä säilöä? satoa olisi tulossa tosi runsaasti.. :)

Lajeina meillä on
Bolivia rainbow,
Inca berry,
Crystal aji,
Fatalii (yellow)
Dutch habanero,
Short yellow tabasco ja
C. Pubescens

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "suupalaa"Ongelmana on, että talvi tulee liian nopeaan ja kasvihuoneeseen istutetut chilit eivät ole ehtineet kypsyä kunnolla. Kestääkö kasvit ylös kaivamista ja ruukkuun uudelleen istuttamista? Jos eivät niin voiko chilien kypsymistä mitenkään edes auttaa? Tällä hetkellä kasvihuoneessa on kasvihuonelamppu ja lisäksi patteri takaamassa riittävän lämmön..

Mikäli kasvien ylös kaivaminen on turhaa, niin kannattaako vielä vihertäviä chilejä säilöä? satoa olisi tulossa tosi runsaasti.. :)

Jos juuret pysyvät kunnossa, niin ylöskaivamisesta ei pitäisi olla mitään haittaa. Toisaalta, jos kasvihuoneessa on tarpeeksi lämmintä ja valoisaa, niin siirtämisellä ei pitäisi olla vielä mikään kiire.

Kyllä niitä raakoja chilejäkin syödä/säilöä voi, mutta parhaimmillaan maku on (useimmiten) kypsänä. Ja jos siemeniä aioit ottaa talteen, niin silloin täytyy odottaa ainakin parin hedelmän kypsymistä per lajike.

terawatti

Tässähän tuli itsellekin tarpeellista tietoa paljon...

Mites tuota, onko noissa chilin lehdissä lainkaan kapsasiinia (vai onko se kapsaisiinia?) ja voisiko niitä käyttää kenties keittiössä, mausteena tai jotain??
Shiny Frog-device

¿Por que no?

Jatkan tähän pötköön, kun kysymys on kuitenkin asiasta tai sen vierestä.
Kun aina ennen olen syksyn tullen viskannut chilipuskani tunkiolle, luullen niitä yksivuotisiksi, olen nyt kysymysten äärellä!

Perustin huhtikuussa kylvämilleni habanerolle, fataliille, rocoto redille ja muutamalle annuumille tuonne ns. toimistohuoneeseen talvipesän. Asutaan tällaisessa entisessä toimistossa, ja hehkulampun runkoja olen kiskonut katosta kun niitä on ollut riesaksi asti (rumia). Nyt sellainen viriteltiin chileille kahdella putkella, roikkumaan ketjusta ikkunasyvennykseen.

Kun kasvit eivät pääasiassa vielä tähän mennessä ole ehtineet mitään tuottamaan, ovat ne alkaneet puskea nuppua NYT, talven kynnyksellä. Niitä olen viikoittain nyppinyt. Onko nypittävä koko talvi, vai voinko antaa kukkia? Alkaa käymään työstä tuo nyppiminen, kun ne tunnetusti puskee sitten tuplasti uutta nuppua edellisten paikalle...

Kiitos ja anteeks! :?

saulir

Lainaus käyttäjältä: "¿Por que no?"Jatkan tähän pötköön, kun kysymys on kuitenkin asiasta tai sen vierestä.
Kun aina ennen olen syksyn tullen viskannut chilipuskani tunkiolle, luullen niitä yksivuotisiksi, olen nyt kysymysten äärellä!

Perustin huhtikuussa kylvämilleni habanerolle, fataliille, rocoto redille ja muutamalle annuumille tuonne ns. toimistohuoneeseen talvipesän. Asutaan tällaisessa entisessä toimistossa, ja hehkulampun runkoja olen kiskonut katosta kun niitä on ollut riesaksi asti (rumia). Nyt sellainen viriteltiin chileille kahdella putkella, roikkumaan ketjusta ikkunasyvennykseen.

Kun kasvit eivät pääasiassa vielä tähän mennessä ole ehtineet mitään tuottamaan, ovat ne alkaneet puskea nuppua NYT, talven kynnyksellä. Niitä olen viikoittain nyppinyt. Onko nypittävä koko talvi, vai voinko antaa kukkia? Alkaa käymään työstä tuo nyppiminen, kun ne tunnetusti puskee sitten tuplasti uutta nuppua edellisten paikalle...

Kiitos ja anteeks! :?



Moro!

Kyllä voit antaa kukkia, varmaan muutaman podin verran saat satoakin siinä samalla. Ainut on se että kun se puska käyttää energiaa paljon siihen kukkimiseen niin voi olla että se alkaa voimaan vähän huonosti.

Jos taas haluat pitää kasvin "levossa", suosittelisin leikkaamaan sitä pienemmäksi, jolloiin puskan täytyy alkaa käyttää energiaa kasvamiseen, jolloin se lopettaa (luultavasti) kukkimisen ja alkaa pyrkimään "normaalitilaan"

Toivottavasti tästä oli apua, en ole ihan täysin varma asiasta mutta näin epäilisin, porukka kun tuntuu leikkaavan usein puskat matalaksi talvella.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "¿Por que no?"Perustin huhtikuussa kylvämilleni habanerolle, fataliille, rocoto redille ja muutamalle annuumille tuonne ns. toimistohuoneeseen talvipesän. Asutaan tällaisessa entisessä toimistossa, ja hehkulampun runkoja olen kiskonut katosta kun niitä on ollut riesaksi asti (rumia). Nyt sellainen viriteltiin chileille kahdella putkella, roikkumaan ketjusta ikkunasyvennykseen.

Kun kasvit eivät pääasiassa vielä tähän mennessä ole ehtineet mitään tuottamaan, ovat ne alkaneet puskea nuppua NYT, talven kynnyksellä. Niitä olen viikoittain nyppinyt. Onko nypittävä koko talvi, vai voinko antaa kukkia? Alkaa käymään työstä tuo nyppiminen, kun ne tunnetusti puskee sitten tuplasti uutta nuppua edellisten paikalle...

Kyllä Habanero, Fatalii ja Rocoto voivat kukkia ihan hyvin nytkin. Annuumit ovat sellaisia, että ne tarvitsevat yleensä talvilevon.

¿Por que no?

Siitä muistelinkin jostain lukeneeni, että annuumeilla talvehtiminen on tärkeämpi. Taidan tehdä noille sekä että, toiset lyhenee, mutta tuo habanerokin on niin kaunis puska, etten raaski pätkiä!

Kiitos!