syyskuu 21, 2019, 16:55:22 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aji Perkele

Aloittaja tknummelin, elokuu 20, 2006, 20:25:26 ip

« edellinen - seuraava »

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Hyvä jätkät. Nyt syksyn lähestyessä olisi hyvä alkaa suunnittelemaan tuota "aji Perkele"-projektia ensi kesälle. Mulla on ainakin melkein puolitoista aaria avomaatilaa jossa kokeiluja tehdä. Pitäisi varmaan miettiä potentiaaliset ehdokkaat kasveista,ja sitten jotenkin jakaa niitä porukan kesken. Itse ainakin haluan kokeilla eri Pubescenseja,koska parvekkeella pitämäni Rocoto Rojo kesti keväällä mukavasti +5:n asteen yölämpötilat (ja alkoi tuolloin kukkia), ilmojen lämmettyä pudotti nuppunsa,ja nyt syksyn tullen se puhkesi uudestaan kukkaan. Pitäisi kanssa yrittää saada jostain Flexuosumeja toisista siemenistä kuin Tommin,jos kerran ne eivät suostu itseään onnistuneesti pölyttämään.

Ja kannattaisi ehkä myös harkita Venäjällä jalostettuja lajikkeita; esimerkiksi Suomessa viihtyvät ulkotomaattilajikkeet ja talvivalkosipulihan ovat sieltä kotoisin.



Ja näin. Olisi varmaan sopiva aika ruveta keskustelemaan tästäkin aiheesta vähän syvemmin ja käytännönläheisemmin.

Mm. kokeillaanko millä lajikkeilla kokeillaan, millä kasvualustalla ja eritoten, käytännön jalostusneuvoja.

Aloitetaan, toverit  :)

Sauli Särkkä

Ensimmäisenä muuttaisin nimeä. Tämänniminen projekti kun on jo ollut kokeneemmilla vireillä/meneillään jo pitkään, olisi ikävä astella muiden varpaille nimen suhteen.

Ehdottaisin isänmaallista nimeä Aji Finlandia :)

Lähtökodiksi voitaisiin tähdätä kohtalaista kokoa (yli metri korkeutta, kunnolla leveyttä, mallia puska), reipasta satoa, aikaisuutta ja ennenkaikkea hyvää makua.

Mitenkäs jakselee gurujen flexuosumit? Sieltä voitaisiin saada sitä kylmänkestävyyttä, kuten parista muustakin lajikkeesta.

Itse olen tykästynyt monen baccatumin makuun; Aji Cristal ja Lemon Drop ovat loistavia maultaan, eivätkä edes hitaimmasta päästä. Kun Cristal pääsee vauhtiin, tulee palkoa muutamassa viikossakin ihan mukavasti, etenkin hydrossa.

Jos saataisiin lainattua makumaailmaa tuolta baccatumien satumaailmasta, tuotua hieman kylmänkestävyyttä (hallankestävyys lienee ensimmäinen virstanpylväs, eli ei risu pistä pillejä pussiin heti ensimmäisen vilpoisan yön jäljiltä) ja kehiteltyä makua johonkin omaperäiseen suuntaan.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

tellie

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Ensimmäisenä muuttaisin nimeä. Tämänniminen projekti kun on jo ollut kokeneemmilla vireillä/meneillään jo pitkään, olisi ikävä astella muiden varpaille nimen suhteen.

Ehdottaisin isänmaallista nimeä Aji Finlandia :)


Aji Perkele olis vaan niin paljon siistimpi nimi ;( Se kiteyttää Sitä Jotain paljon paremmin kuin Aji Finlandia, joka minusta kuulostaa aika paljon heinältä, joka on herkkä kuin Mimosa, maistuu hennosti mintulta ja pitää korkeaa, viheltävää ääntä (älkää kysykö mistä tuo ääni tulee, en osaa vastata).

Mutta tottahan se on, että nimen näpistäminen voisi olla vähän varpaille tallomista...

Tupakka

Ottakaa tuosta Finlandiasta vielä Aji pois.. parempi niin.

Pelkkä Finlandia.


Mutta kyllä se Aji Perkele paras on. On se niin.. tunteenomainen. Kuten:  "Ai saatana ku sattuu".
Joo.

Makee

Siis ideahan olisi saada siitä lajike joka selviäisi suomen luonnossa talven yli (siemeninä luonnonvaraisena tai monivuotisena). Siinä on niin paljon jo tekemistä että turha vielä miettä mitään maku tai kokovaihtoehtoja :D

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Makee"Siis ideahan olisi saada siitä lajike joka selviäisi suomen luonnossa talven yli (siemeninä luonnonvaraisena tai monivuotisena). Siinä on niin paljon jo tekemistä että turha vielä miettä mitään maku tai kokovaihtoehtoja :D


Noh, tuon tavoitteen saavuttamiseen voi mennä kymmeniä vuosia. Sen sijaan hyvin hallaa kestävän kasvin voinemme saada aikaan jo viidessä-seitsemässä vuodessa?

Pistetään vielä lusikkaa nimisoppaan. 'Perkele' olisi kyllä aika jyrkkä nimi. Finlandiasta sen sijaan tulee mieleen  

:wink: Ehdotan siis, että nimi kuvastaisi pohjoista ulottuvuutta jollain muulla tavalla. Olisiko Aji Borealis liian vaikea?  :wink:

Sauli Särkkä

Jospa sille tehtäisiin pirullinen kaveri sille Perkeleelle. Ainakin omasta suusta tulee paaaaljon useammin tappotulisen chilin pureskelun lomassa

"Aji Saatana"


Viittaus infernoon (helvetin tuli), kipuun ja meikäläisiin.

Do we have a deal? ;)

EDIT: Hieman tarinaa vuodelta 2021.

Suomalaiset chiliharrastajat aloittivat jalostustyön vuonna 2006. Viisitoistavuotisen työn tuloksena syntyi muutamia kylmää suhteellisen hyvin sietäviä lajikkeita, tulisimpana ja tunnetuimpana "Aji Saatana", jonka tulisuutta voi verrata mm.  kuuluisaan Habaneroon, joka luetaan maailman tulisimpien joukkoon. Nimi tuleekin juuri siitä sanonnasta, joka useimpien syöjien suusta kuuluu kyseistä chiliä syödessä. Chiliyhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Pertti Viitanen luonnehtii chiliä näin: "Kyllähän tämä on ihan mukava mauste, mutta siitä saa vieläkin paremman valelemalla se ensin Blair'sin lisäaineilla, esimerkiksi 2 miljoonan Scoville-yksikön soosilla".



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Pertsa

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Jospa sille tehtäisiin pirullinen kaveri sille Perkeleelle. Ainakin omasta suusta tulee paaaaljon useammin tappotulisen chilin pureskelun lomassa

"Aji Saatana"


Viittaus infernoon (helvetin tuli), kipuun ja meikäläisiin.

Do we have a deal? ;)

EDIT: Hieman tarinaa vuodelta 2021.

Suomalaiset chiliharrastajat aloittivat jalostustyön vuonna 2006. Viisitoistavuotisen työn tuloksena syntyi muutamia kylmää suhteellisen hyvin sietäviä lajikkeita, tulisimpana ja tunnetuimpana "Aji Saatana", jonka tulisuutta voi verrata mm.  kuuluisaan Habaneroon, joka luetaan maailman tulisimpien joukkoon. Nimi tuleekin juuri siitä sanonnasta, joka useimpien syöjien suusta kuuluu kyseistä chiliä syödessä. Chiliyhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja Pertti Viitanen luonnehtii chiliä näin: "Kyllähän tämä on ihan mukava mauste, mutta siitä saa vieläkin paremman valelemalla se ensin Blair'sin lisäaineilla, esimerkiksi 2 miljoonan Scoville-yksikön soosilla".



-Sale


hienoa tekstiä pojat, ja tytöt.
oma ehdotukseni olisi ircissä syntynyt aji percules. perusteltuna  tarkoittaa samalla perkelettä(perus suomalainen voimanimi), herculesta(suuri ja mahtava), sekä samalla tulikuonojen rentoa asennetta+huumorintajua..
mutta samapa tuolla nimellä on väliä...
Meillä määrää Nainen!

Nike

Joo,eiköhän sitä nimeä ehdi vielä matkan varrella pohtia  :wink:

Itseäni kiinnostaisi tietotaito,jos sitä on; niin ainakin aikaisimmista Pubescens- lajikkeista. Ja sitten tuo Flexuosumin siementen saaminen; Tommi tai Jukka, lienette ainoita (?) jotka niitä voisitte jostain saada? Toisaalta olisi ehkä myös vaivanarvoista ottaa yhteyttä tuonne Hollannin CGN-siemenpankkiin yhdistyksen nimissä; sieltä minulla on ainakin positiivisia kokemuksia. Myös USDA:an voisi lähettää "virallisen" anomuksen sopivalla kapulakielellä höystettynä; toisaalta- USDA:n tietokanta on ISO,ja ei hirveän käyttäjäystävällinen, sitä pitäisi kahlata ajatuksella läpi ennen kuin ottaa yhteyttä.

Ja ikävä tosiasiahan taitaa olla,että kaikki tälläiset "villiytyneet" lajikkeet,jollaista jossain määrin tässäkin yritetään aikaansaada,eivät ole niin näyttäviä,makoisia tai satoisia kuin "kaupalliset" lajikkeet. Eli,kannattanee heti alkuun luopua ajatuksesta että mikään Aji Cristal kukkisi suomalaisen korven pimennossa.
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"

"Aji Saatana"


Viittaus infernoon (helvetin tuli), kipuun ja meikäläisiin.

Do we have a deal? ;)



Yes, we do  :wink: Toi ois kyl loistava. Mikäs sen hauskempi, kuin lajike, jonka nimi pitää sensuroida koulukirjoista  :lol:

Ja eikun töihin!

Aji Inferno

Aji Perkeleen nimen kai jonkin sortin (muistelisin) "keksijänä" silloin ajanlaskumme alussa, luovutan omalta osaltani tuon nimen Chiliyhdistyksen vapaaseen käyttöön ilomielin! :)  

Sillä minustakin se kiteyttää jotain hyvin syvää suomalaisuudesta... ;)

Sauli Särkkä

Hienoa, kiitoksia Tommille :)

Voidaan sitten tarvittaessa säästellä näitä Perculeita ja Saatanoita toisille projekteille.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Rolle R

Kyllä Aji Perkeleessä vain on sitä jotain tyyliä 8) . Maailmallahan tämä viittaa yhta vahvasti Suomeen kuin esim. Aji Finlandia, mutta sisältää suomalaisille mukavan tunnelatauksen. Mikäs sen paremmin kuvaisi sitä pientä takatalvessa hengestään taistelevaa ja ukkosmyrskyssä lehtensä menettänyttä chilin poikasta kuin nimistä jaloin, Aji Perkele.

Espelt

Tässä vaan mietin, että onkohan tuo siemenen talvehtiminen sittenkään se ongelma jos kerran siemenet kestävät pakastamista. Suurin ongelma tuossa uuden lajikkeen luomisessa on saada se itämään tarpeeksi aikaisin, jotta se ehtisi jatkamaan sukuaan kesän mittaan.
Siemenen tarvitsisi itää heti lumien sulattua ja pienen taimen kestää hallaöitä. Siinä sitä haastetta vasta onkin.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Sauli Särkkä

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Siemenen tarvitsisi itää heti lumien sulattua ja pienen taimen kestää hallaöitä. Siinä sitä haastetta vasta onkin.


Siinäpä voisikin olla ensimmäiset tavoitteet: nopea ja luotettava itävyys sekä hallankestävyys pienestä pitäen.



-Sale
Sauli Särkkä

#002

JartsaP

-Siemenet kestävät pakastamista KUIVINA; eivät mitenkään välttämättä märkinä. Missä Suomessa voisivat siemenet päästä pysymään kuivina maassa pakkasiin asti?
-Toinen lähestymistapa: perennamainen tai lehtensä pudottava, lepotilassa talvehtiva chili? Tepin-kokeiluni jo osoitti, että ainakin jotkin chilit pystyvät menemään syvään lepotilaan ja selviämään hengissä kuukausien ajan ilman vettä ja valoa matalassa lämpötilassa. Se, kuinka matalia lämpötiloja lepotilainen chili saattaa kestää, on vielä arvoitus. Ko. tepinissä on muuten jo marjoja, hyvässä lykyssä ehtivät vielä kypsymään ennen talven tuloa, tosin kasvarissa. Ensi talvena saatan hyvinkin kokeilla tepinin rajoja esim. heittämällä sen muutamaksi kuukaudeksi hankeen... kun se ensin on tiputtanut lehtensä ja mennyt syvään lepoon.

Janne

Mä olen kyllä hyvin skeptinen sen suhteen että aikuinen kasvi talvehtisi...
Siemenissäkään tuskin ongelma on se etteivät keväällä itäisi, ennemminkin Suomen pitkä kevät jossa yöpakkasia riittää usein juhannukseen asti tuo ongelmia hennoille taimille.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tknummelin

...vai pitäisikö kehittää vain alusta asti niin, että se kasvi kestää mahdollisimman hyvin talvea, kylmää jne.

Kyyyyyyllähän sitä on vaikka mitä kriteerejä asetettava, jos tosiaan haluaa sen kasviksen kunnolla talvehtivan. Mutta täytyy ensin saavuttaa nuo vähäisemmät etapit  :)

svalli

Minä peittelin viimesyksynä tuoreita kuivaamattomia chilinsiemeniä maahan tontin nurkille. Kuukausi sitten havaitsin siementen itäneen, mutta kasvit eivät ole paljoa kasvaneet, eli eivät varmaankaan ehdi edes kukkimaan ennen pakkasia. Paikka missä ne ovat on aika huonoa ja laihaa maata, mutta villit physalikset näyttävät viihtyvän niillä nurkilla.

Kukkapenkkiin on myös ilmaantunut pari pikkuista chilintainta ja yhdessä rääpäleessä on jo nuppujakin. Jätin penkissä olleet korstechilit talveksi paikoilleen ja niistä on tainnut pudota muutama marja tai siemen penkkiin.  Keväällä kokeilin kylvää talven ulkona olleitten chilien siemeniä purkkiin, mutta ne eivät itäneet, ehkä en sittenkään antanut niille riittävästi aikaa.

Siemenet siis saattaisivat selvitä itämiskykyisinä Suomenkin talvesta, mutta itäminen taitaa olla liian hidasta.

Eikö kannattaisi pyrkiä lajiin, mikä tarvitsee ihmisen apua idättelyssä, mutta kasvaa hyvin ja tuottaa nopeasti pihamaalla ilman kasvihuonetta.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

tellie

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Eikö kannattaisi pyrkiä lajiin, mikä tarvitsee ihmisen apua idättelyssä, mutta kasvaa hyvin ja tuottaa nopeasti pihamaalla ilman kasvihuonetta.


Vai lajikkeeseen...? Kasveilla on niin sekavaa, että mikä nyt ihan tarkalleen ottaen on laji ja mikä lajike, mutta pistäisin kyllä melkein pääni pantiksi siitä, että nyt kyseessä on lajike.

Kuitenkin näin kasvatuksen kannalta minustakin olisi oleellisempaa saada näin alkuun aikaan lajike, jonka kestää viileämpiäkin säitä niin keväästä kuin syksystä, ja jonka uskaltaa laittaa pihalla hyvissä ajoin ilman pelkoa siitä, että jos nyt lämpötila tippuu turhan alas, niin delaako kasvi vaiko eikö delaa... Ehkä talvehtiminen ja itäminen olisi sitten se seuraava etappi?

Olisiko fiksua niin, että valitaan lopullinen tavoite (vaikkapa heinä joka kestää kylmää niin yökylmillä kuin talvellakin ja osaa talvehtia ihan omia aikojaan ilman kummempia apuja) ja tälle suorastaan pelottavan kunnianhimoiselle tavoitteelle sitten valittaisiin sopivia välietappeja, kuten se kasvin kesänaikainen kylmänkestävyys, tietyt talvehtimisominaisuudet ym. ja sitten niitä välietappeja yksi kerrallaan hakemaan? Tai mistä minä tiedän vaikka tätä olisi jo suunniteltukin kun kerran jotenkin tutulta kuulostaa, mutta en kyllä muista...  :D