lokakuu 22, 2020, 17:29:08 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


EBB & Flood

Aloittaja Fatalii, elokuu 29, 2006, 12:57:02 ip

« edellinen - seuraava »

Fatalii

Alkuun vähän epäilytti että voiko näin yksinkertainen ja "vähän virtaava" järjestelmä (tai vastaava) olla kovinkaan tehokas, mutta lopputulos vakuuttaa, KYLLÄ VOI!

Taitaa olla sellainen järjestelmä jolla tulen kasvihuoneen täyttämään kun siirryn vielä täysipainoisemmin hydroiluun kasvarissa.

Edut:
-äänettömyys
-todella vähäinen virrankulutus
-varmatoimisuus
-hyvin pitkätkään sähkökatkot eivät ole riski
-helppo ylläpitää ja huoltaa
-helppo rakentaa (tulee myös halvaksi mikäli löytää hyvät ja edulliset astiat)
-leveä astia mahdollistaa useiden pienten taimien kasvatuksen alkuun, ylimääräiset voi siirtää vaikkapa multaan, toimii!
-TEHO[/u] (kuva puhukoon puolestaan)Uusia tulee ko. järjestelmästä jatkuvasti saitille.
Ja löytyypä pian kattavat rakennusohjeet, ensi hätään löyty perusperiaate tästä todella yksinkertaisesta järjestelmästä tässä:


Teho perustuu siihen että ravinneliuos käy vain kosteuttamassa juuret ja soran ja valuu takaisin säiliöön... happi pääsee ilmasta  suoraan juurille.
Riittää että ravinteen nostaa vain muutaman kerran päivässä juuritilaan (2-4x kasvin koosta riippuen).
Käytännössä kannattaa hankkia elektroninen ajastin jolla saa ajastettua kyllin lyhyitä (minuutti tai pari) aikoja.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

tknummelin

No todellakin  :shock: Olisin kuvitellut, että juuret kuivavat, kun vesi vain käy niitä vilkaisemassa pari kertaa päivässä  :shock: Ei vissiin sitten!

Sauli Särkkä

Pitäisiköhän päivittää NFT-suunnitelmat isoksi ebb & flow -systeemiksi? Tuo teho on kyllä melkoinen :shock:

Itseä eniten pelottaa tuo ajoittainen kuivumisen tila, mutta ilmeisesti kevytsorassa säilyy kosteus kyllin hyvin, jos tulokset ovat tuollaiset.

Pitkä ja kapea boksihan tuohon hommaan kelpaisi, vaikka isoa rännikourua (200-300mm leveää) käyttäen tuosta tulisi mukavan iso systeemi ja vieläpä kohtalaisen edullisesti. Hätätilassa pitkiä parvekelaatikoitakin voisi käyttää pienemmille kasveille (Apache, ym.).

EDIT: Valuuko liuos siis pumpun sammuttua pumppuletkun ja pumpun läpi takaisin vai onko pohjassa myös reijitys tyhjennystä varten?-Sale
Sauli Särkkä

#002

Toivo

Kun astiaa täytetään niin silloin se vuotaa yli siitä overflow jutusta ja sitten kun pumppu sammuu niin siitä pumpum reiästä.

Amd


tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Amd"http://www.growell.co.uk/index.php?j=groupinfo.php&mod=shop&g=32&t=0.htm

tuolta reso ni ei kuivu enää koskaan...


...ja tuo täti kaupan päälle. Mitähän emäntä tuumaa?

Ebb&Flood on nyt syvästi harkinnassa, en ole nimittäin vieläkään saanut kuin alkuun tuota 65 litran hydroprojektia.

Kiitos Fasse!

Sauli Särkkä

On Ellu vaan vieläki hotimpi  8)

..mutta tuo pitkä ja kapea setti kelpaisi kyllä, siihenhän saisi risua ihan mukavasti ja taitaisi olla kooltaan juurikin sopiva tuonne mun kasvariin.-Sale
Sauli Särkkä

#002

asking

Montako kasvia tuossa kuvassa on ?

Fatalii

4 kasvia joista käytännössä 2 on dominoivia, 2 takana jääneet varjoon, alkuun pieniä kasveja oli enemmän joita tuli sitten siirreltyä tosiaan multiin ja muihin hydroihin, oiva siis myös esikasvatukseen!

Vesi valuu pois samaa reittiä kuin se tulikin eli pumpun letkua pitkin, overflow on "varmuuden vuoksi" ettei sora pääsee nousemaan liikaa, tarkoitus kun ei tosiaan ole kelluttaa soraa vaan nostaa vettä sinne soran välikköihin juurille.

Ja juuristo ei todellakaan pääse kuivumaan vaikka jäisi hellepäivänä kokonaan vesi nostamatta ylempään säiliöön, näin onkin päässyt muutaman kerran lomaillessa käymään vesiastian tyhjennyttyää lähes kokonaan.

Ehdottomasti suosikki kaikista tähän asti kokeilemistani järjestelmistä.
Ja varmasti kyllin helppo rakennettava ensimmäiseksi hydrokokeiluksi, Koonhan voi valita itse, ja sillä kuinka nopeasti juuristo täyttyy vedellä, ei ole mitään merkitystä, ts. pienitehoinen uppopumppu riittää mainiosti, kunhan nostokorkeus riittää nostamaan ravinteen säiliöstä juuriastiaan.
Tämän kokeilun perusteella voisi sanoa että 2 kasvia voisi olla sopiva määrä jättää kasvarikasvatuksessa, 4 tai jopa 6 pienempää kasvia sisäkasvatuksessa natikan avulla voisi olla sopiva määrä.
Tulee varmasti kasvateltua talvella kyseisessä järjestelmässä natikan avulla Dutch-Habaneroa tai muuta vastaavaa.

Rakennusohje tulossa vaikka vakaasti uskon ettei sellaista tarvi mikäli edes jotenkin tuon periaatteen sisäistää... ihmiset kuvittelevat automaattisesti tuon systeemin huomattavasti monimutkaisemmaksi kuin se todellisuudessa onkaan!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tupakka

Tää mun on pakko duunata seuraavaks kaudeks..

Tein ittelleni jo tämmösen suunnitelman.. lähes kaikki osatkin jo ovat minulla.

SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)

Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.

Sitten kyssäri aiheeseen liittyen: Ravinneliuosastiassa.. kuinka paljon sitä liuosta kannattaa siellä pitää?? Kasvatusastian verran, vähän yli haihtumisen varalta, vaiko jopa vähemmän??

EDIT: Ainiin ja unohtu alareunasta:
Made by Tupakka with his loistavat painttaustaidot. :D
Joo.

Rolle R

Juuri ajattelinkin kysäistä että mikä vesiviljelyistä on ensi vuonna in :wink: . Viime talvi ja kesä tuli pulputettua 10l ämpärihydroja, ensi kesänä voisi olla vuorossa Ebbi.
Rakennus ei näytä erityisen vaikealta. Vikasietoa voisi varmaan parantaa asentamalla pönttöön esimekriksi 2 pikku Jeboa jolloin toisen hajoaminen ei vielä päästäisi juuria kuivaksi. Kuinka pöntöstä vaihdetaan vedet? Irtoaako ylempi laatikko kokonaan, jolloin alempi on helppo puhdistaa ja täyttää uudestaan? Ongelmanahan tässä on pumppujen läpiviennit, mutta eiköhän sekin probleemi ole jo ratkaistu.
Paljonko vettä pöntössä pitäisi olla? Tämähän varmasti riippuu kasvien koosta ja olosuhteista, mutta mikä olisi hyvä keskiarvo alemman astian koolle? Entä ylempi? Jos vettä on systeemissä enemmän voi veden vaihtoväliä varmaan kasvattaa esim. kolmeen viikkoon.

Rolle

Fatalii

Hmm, itse en kyllä tosiaan olisi tässä järjestelmässä huolissani pumpun hajoamisesta ellei tarkoitus ole olla poissa muutamaa viikkoa (tuolloinkin uppopumput ovat kyllä niitä kaikkein luotettavimpia..)

Astiat tuossa valmiissa systeemissä ovat valoa läpäisemätöntä ja erilliset.
Itsellä pieni koroke ravinnesäiliönkin alla jolloin lapolla saa hoidettua helposti litkun poiston ja kastelukannulla / kasteluletkulla onnistuu täyttö ihan normaalisti.
Tuossa valmiissa systeemissä ravinnesäiliöön on suora pääsy (jonka peitin itse foliolla) mistä litkujen poisto ja lisäys onnistuu helposti.
Kaikkein mieluiten tähän järjestelmään tulee litkuja vaihdettua helppouden takia. :)

45L säiliö taisi olla tuossa omassa systeemissä... alkuun vettä pidin siellä vajaa parisenkymmentä litraa ja nyt 30-40 litraa riippuen poissaolon pituudesta.
Ylemmän säiliön syvyyden/tilavuuden ei tosiaan tarvitse olla kummempi, riittää näemmä isoihinkin kasveihin tuollainen matala astia vallan mainiosti!

Toki järjestelmän voi rakentaa hyvinkin paljon pienemmässä (tai suuremmassa) mittakaavassa.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Azasel

Niin itse sanoisin, että ressun koko voisi olla luokkaa 2-4 x kasvatusastian koko, koska tuossa systeemissä ehkä se huonoin puoli(?) on tuo veden haihtuminen erityisesti tuuletettaessa ja lämpiminä päivinä. Nuo kasteluajatkaan eivät ole niin kriittisiä, joten ajastukseen riittää aivan hyvin halpa mekaaninenkin 15min ajastin (tosin itsellä hajosi jo yksi sellainen). Minä pidän vielä pimeänajan(yön) vallan kastelematta ja päivän aikana tuo 2-4 kastelukertaa riittää mainiosti.

Oma ebbi on hieman erilainen kun tuo, mutta periaate sama. Kasvatusastiana on 10L ämpäri, jossa läpiviennit sivussa alhaalla sekä ylhäällä, joista letkuilla hoidettu tuo tulo ja ylivuoto. tällöin kasvatusastia on täysin erillinen ja sen saa vaikka hyllykköön ylähyllylle ja ressun alahyllylle. Erittäin helppo vaihtaa nesteet tai siirrellä kippoja kumpaisessakin.

Jore

Lainaus käyttäjältä: "tupakka"

SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)

Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.


Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle  :D
Jalapeno = Pelaan jo

Azasel

Lainaus käyttäjältä: "Jore"
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"

SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)

Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.


Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle  :D


Juuh, veden nousu kannattaa rajoittaa muutaman sentin alemmas, kun kevytsoran pinta on.

Fatalii

Tuntuu vaan piisaavan tuo 1-2 min, (eikä nosta vettä turhan korkealla + säästää teoriassa sähköä ;) )lisäksi noi elektroniset ajastimet tuntuu toimivan varmemmin ja tuurilla niitä löytää jopa melko edullisesti.
Iskin itse sorat astiaan ja otin aikaa pumppu päällä ja totesin että tuossa järjestelmässä 1,5min oli sopiva aika. 3-4 x päivässä.

Ja tuosta kuivumisesta en olisi kyllä ihan heti huolissani... sora (itsellä vulkaanista soraa käytössä) pysyy hyvin pitkään kosteana (normaalikin) kovillakin helteille tuuletetussa ja ilmastoidussa kasvihuoneessa.. tuloletkun alle voi jättä hieman pelkkää letkua (~sentti) jos haluaa että säiliöön jää varmuuden vuoksi hiukan vettä.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Azasel"
Lainaus käyttäjältä: "Jore"
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"

SUUNNITELMA:
http://www.elisanet.fi/suomalainen/ebbnflow.JPG
(Muista suurentaa. Pääte on .JPG, .jpg ei toimi)

Kertokaas, että onko tuo hyvä ja onko mitään virheitä suunnittelussa.


Jos aletaan hiuksia halkomaan, niin Kuvan perusteella ylivuotoputki näyttäisi olevan hieman liian pitkä. Sulla saattaa käydä niin että neste valuu lattialle ennen kuin putkeen, mutta vasta sen jälkeen kuin ainakin puolet sorasta on kellunut lattialle  :D


Juuh, veden nousu kannattaa rajoittaa muutaman sentin alemmas, kun kevytsoran pinta on.


Juu mietin tuota itsekin, mutta päädyin ilmeisesti väärään ratkaisuun..

Siinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??
Joo.

harrip

LainausSiinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??


putken päähän pala sääskiverkkoa tai sitten tukit ylivuotoputken pään ja poraat sen kylkeen pieniä reikiä, pitäisi toimia :)

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "darkkis"
LainausSiinä putkessä täytyy sitten olla vai joku verkko ettei soraa tippuisi kauheasti säiliöön??


putken päähän pala sääskiverkkoa tai sitten tukit ylivuotoputken pään ja poraat sen kylkeen pieniä reikiä, pitäisi toimia :)


No mutta jos poraan niitä reikiä liian alas niin sittenhän homma ei toimi.
Joten mun siis pitää porata niitä reikiä siihen yläpäähän ja varmaan aika tiheään kerran niin pieniä reikiä pitää olla, etteivät sorat mene läpi.

Mutta enkö voisi kuitenkin laittaa ylivuotoputkenkin päähän verkkoa??
Joo.

Fatalii

Verkko oli molemmissa letkuissa ihan toimiva ratkaisu... jäävät vielä piiloonkin jos järjestelmän ulkonäkö epäilyttää..
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around