heinäkuu 04, 2020, 03:14:04 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kauanko chili polttaa? (matkalla chili-ihmissuhdefoorumiksi)

Aloittaja Red Hot Chili Peppers, elokuu 31, 2006, 22:13:45 ip

« edellinen - seuraava »

Red Hot Chili Peppers

...siis mieltä. Tämä kysymys heräsi siitä kun noviisina tutkin aiempia keskusteluja ja huomasin, että chileheadien kierto tällä palstalla ja tapaamisissa on melkoinen. Eli polte laantuu useimmilla melko pian. Vastaavasti useat tällä hetkellä aktiiviset jäsenet eivät ilmeisesti ole olleet kovinkaan kauan 'uskossa'.
Eli kauanko chili polttaa? :?:
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Pertsa

edellinen sankariteko. 2 fataliita kerralla nassuun. poltteli kunnolla jotai 10 min ja semmoset puolisen tuntia nautittii jälkkäreitä, tosin seuraava ärhäkkä chili syötiin melkeen heti perään...
Meillä määrää Nainen!

Pertsa

eisstana!tarkotit vissiin chiliuskossa olemista mutta aika kauan sai päätä väännellä että tajusin..no, chilejä olen kasvatellut vajaan vuoden mutta chilifriikki olen ollut jotain 6 vuotiaasta...
Meillä määrää Nainen!

Sauli Särkkä

Tulisen ruoan ystävä olen ollut kunnolla luokkaa kymmenisen vuotta. Kasvatuspuuhat alkoivat 2004, eikä loppua näy ;)

Jonkinmoista yhdistystäkin huhuilevat perustettaneen.. :roll:-Sale
Sauli Särkkä

#002

Aji Inferno

Polttelu vaihtelee kovasti niin chilistä kuin yksilöstäkin toiseen... Ihmisissäkin on suuria luontaisia eroja noissa asioissa, eli yleistämättä paras. Mutta polte haihtuu nopeimmillaan minuuteissa (jotkut lajikkeet kuten Habanero ovat tunnettuja siitä että polte alkaa viiveellä ja loppuu nopeasti). Hitaimmillaan menee hyvinkin puoli tuntia ellei enemmänkin. Pahamaineinen kauan polttava chili on esim. Goat's Weed... ;)

Red Hot Chili Peppers

Sori, ilmaisin itseäni liian epäselvästi. Tarkoitin tosiaan chiliuskoa, en poltetta suussa.

Vaikuttaa nimittäin siltä, että monet innostuvat hetkeksi chileistä, mutta siirtyvät sitten johonkin vähemmän työlääseen harrastukseen (esim. kaljan kittaamiseen sohvalla formulalähetyksen ääressä).

Itse muutin ensimäistä kertaa elämässäni omakotitaloon muutama vuosi sitten ja löysin puutarhan. Enkä enää muuttaisi takaisin. Viime vuonna löysin kasvihuoneeseen chilit ja nyt tuntuu siltä, että ne ovat tulleet sinne jäädäkseen. Eli kuten vanha kiinalainen sananlasku sanoo:
- Jos haluat olla onnellinen päivän, vedä kännit.
- Jos haluat olla onnellinen kolme päivää, mene naimisiin.
- Jos haluat olla onnellinen viikon, teurasta sika ja syö se.
- Jos haluat olla onnellinen lopun elämääsi, hanki puutarha.

Mutta millaisia havaintoja teillä kokeneemmilla chileheadeilla on ihmisten innostuksesta ja jaksamisesta chilin kasvatuksen suhteen?
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

tamarillo

Viides kausi menossa ja vauhti kiihtyy,lasitetulla partsilla ja pihalla on puskat asustellu,kyllähän tää on koukuttavaa touhua! Ens kaudesta tuleekin mielenkiintonen kun poika oppii kävelemään,en välttämättä haluisi nähdä kuinka rouskasee partsilta jonkun caribian redin...

Janne

Innostus on kausiluontoista. Minulla on joka vuosi viimeiset 7 vuotta ollut enemmän tai vähemmän chilejä kasvamassa mutta pari vuotta meni niin että kasvatus oli vähällä jäädä kokonaan väliin ja kasvit olivat täysin oman onnensa nojassa, hyvä kun sen verran kastelin etteivä kuolleet pystyyn. Innostus oli muutenkin aika nollassa. No, nyt tänä keväänä tuli kipinä hydroiluun ja homma lähti uuteen nousuun :)
Aina tuntuu löytyvän joku uusi jippo joka muuttaa homman taas hauskaksi ja vanhatkin jutut alkavat taas kiinnostaa eri tavalla.
Tämän touhun suolahan on siinä että harrastaa voi niin monella tavalla ja tasolla.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

H-Bomb

Hyvä kysymys ja keskustelunaihe!

Itselläni on 5. vuosi menossa ja tuskin tästä kokonaan pääsee koskaan eroon. Monella tuntuu alkukiinnostus olevan melkoinen, mutta hetken päästä tulee stoppi eteen. Sanoisin, että jos 2-3 vuotta on kasvattanut aktiivisesti, niin chilit tulevat jäämään pysyvästi osaksi elämää. Heh, toki voin olla väärässäkin; tuo on vain yksi teoria  :roll:

Minulla ikävä kyllä ensi kausi on vielä hieman epävarma. Edessä on valmistuminen ja todennäköinen muutto jonnekin töiden perässä, joten kasvihuonekasvatus pitäisi unohtaa ainakin ensi vuodeksi ja nykyisin en muuten oikein jaksa kasvattaakaan (vaiva / sato -suhde on loistava).

Saa nähdä miten käy; tässä on jouluun asti aikaa päättää; silloin olisi idätykset saatava viimeistään vauhtiin. Vaikka ensi vuosi jäisi vähemmälle ei se silti tarkoittaisi sitä, että harrastus unohtuu. Olen jäänyt pysyvästi koukkuun, pakko se on myöntää...  8)

Chileissä minua kiinnostavat sekä kulinaristiset arvot että kasvitieteellinen puoli. Lisäksi tämä "chiliyhteisö" on täynnä hienoja ihmisiä ja on täältä saatu jo pysyviä ystävyyksiäkin.

-Harry
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Timppa75

Sain ensimmäisen chilipuskan vaimolta lahjaksi,jonkin sortin cayenne!No puska virui koko kesän partsilla,muistin onneksi sitä joskus kastella.Sitten yks viikonloppu kaverin kanssa kipattiin parvekkeella kepua niin päätin maistaa yhden "paprikan"!palkoja oli kokonaista 3 kappaletta.No tietäähän sen miten tottumattomalle kävi,lima valu suunpielestä ja vettä silmistä,mutta koukkuun jäin heti!Tämä tapahtui siis 2002.

Nyt olen reilun vuoden asunut omakotitalossa ja puskien määrä senkun kasvaa,ensikaudeksi pitää laittaa tulemaan vielä enemmän!! :D Töissä sain aluksi kuulla että "mitäköhän tuo sälli oikeesti kasvarissaan kasvattelee",kun työmaalla hamstrasin valaisimia talteen!Sitten kun vein maistiaisia töihin niin loppuivat naljailut!

Elikkä koukussa ollaan,mutta se on vaan positiivista :wink:
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Gekko

Kieltämättä, on tullut joskus mietittyä minne suurin osa noista innostuneista "vanhoista", vaikkapa vuosina 2002 ja 2003 rekisteröityneistä chilipäistä onkaan kadonnut. Ovatko lopettaneet kasvatuksen tyystin vai ainoastaan tällä foorumilla kirjoittelun? Jäsenlistasta käy selville, että 200 ensimmäiseksi rekisteröityneen joukossa on hädin tuskin parikymmentä aktiivifoorumilaista.

Jos chileistä pitää, niistä ei pääse koskaan eroon. Jos niitä ei itse kasvata, niitä täytyy hankkia muilla keinoin. Tästä olen kyllä vakuuttunut.

Tykästyin itse tuliseen ruokaan viimeistään v. 1993 kierrellessäni Intiassa ja Nepalissa. Kasvatin ensimmäiset chilini vuonna 2002, ja jäin välittömästi koukkuun. Vaikka ns. "alkuinnostus" onkin laantunut, en voisi kuvitellakaan, ettenkö aina kuitenkin edes muutamaa puskaa kasvattaisi vaikkapa ikkunalaudalla. Lisäksi mielenkiinto on myöhemmin avartunut kattamaan myös mielenkiintoisia sukulaiskasveja. Omalle kohdalleni sattui tällä kertaa välivuosi, aika kun ei riittänyt puskien ylläpitoon millään (vaikka niitä on alle 30). Ensi kaudeksi olisikin hauska päästä taas tositoimiin tällaisen vässyttelyn sijaan.  :wink:

Harrastus tukee myös toista harrastusta, vai pitäisikö sanoa elämäntapaa, joka on matkustaminen. Siementen metsästys ulkomailta on mielenkiintoista puuhaa ja paikallisiin keittiöihin tutustuminen antoisaa. Nyt tosin matkustelukin on jäänyt, ja oikeastaan kaikki muukin...

Kunhan tuo tenava hiukan kasvaa, saa taas elämänsyrjästä kiinni. Toivottavasti.
Solanaceae et vitae

Aji Inferno

Tuota on moneen otteeseen tullut itsekin tuumittua... Esimerkiksi oman tuttavapiirini lukuisista "alkuperäisistä" chilimielistä Turusta vuodelta 1996 enää kolme kasvattaa nyt 2006 eli kymmenen vuoden kuluttua, ja heistä vain minä aktiivisesti (= myös täällä foorumilla toimien ja uutta etsien). Muille kahdelle kasvit ovat jääneet ikkunalaudoille koriste/hyötykasveiksi muiden joukkoon, ja samalla ehkä myös hiukan rakkaiksi vanhoiksi ystäviksi - vanhimmat noista chilikasveistahan täyttävät tosiaan 10 vuotta! Huima juttu, kun sitä ajattelee... Että chilikö yksivuotinen kasvi? ;-)

Seuraava on toki vain arvailua, perustuen lähinnä havainnointiin ja siihen mitä ihmisiltä kuulee, mutta näyttäisi että ainakin miesten chiliharrastuksen jäähdyttää aika usein kaksi tekijää:

1) Vakava parisuhde (= muutto yhteen jonkun kanssa)
2) Perheenlisäys (mahd. työkiireiden kanssa)

Ykköskohtaan voi liittyä sitä mitä äänentoistoharrastajat kutsuvat "hellasäröksi", eli erimielisyyttä siitä millä asioilla yhteinen kämppä oikein pitää täyttää ja miltä sen näyttää... Aika harvan pariskunnan parveketta esim. voi pyhittää hydrokasvihuoneeksi, tai olohuoneen nurkkaa natikan valaisemaksi poliisisyötiksi ilman sisällissotaa (jonka mies näyttää häviävän melkein aina). Kompromisseja, kotipesän kompromisseja... ;)

Kakkoskohta on hyvinkin ymmärrettävä - kiireinen, stressaantunut ihminen ei jaksa miettiä muuta kuin välttämätöntä.

Nuorena (etenkin sinkkuna) sitä moni ehtii puuhata tällaisia vaikka miten paljon - ja toisaalta vanhempana, ihmiset joilla on jo lapset isompia ja ehkä omakotitalo, voivat tehdä chilinkasvatuksesta osan yleistä puutarhaprojektiaan... Vaihe jossa harrastus voi uupua, näyttäisi olevan siinä välimaastossa, pariutumis-, perhe- ja uranluontiaikana. Silloin kasvit jäävät helposti ikkunalaudoille statistin asemaan, tai pääsevät kuolemaan - eikä uusia sitten jaksa/ehdi/viitsi enää istuttaa... Ja se siitä.

Chili on aika erikoinen, vähän "hullukin" harrastus - ja asettaa luullakseni ihmiset (etenkin parit) pienelle koetukselle. Olisi helppoa kuvitella Viivi & Wagnerin jakso jossa Wagner rakentaa parvekkeelle mielettömän natikoilla valaistun, vesiputkia joka suuntaan vilisevän chilitehtaan... Viivi huutaa: "Mitähän naapuritkin ajattelevat - rehut pois! Tahdon ottaa aurinkoa!"  - Jokainen voi miettiä jatkoksi Wagnerin sopivan loppukommentin joka Viivin raivostuessa käynnistää perhesodan... ;)

Chilinkasvatuksen erän mahtava (?) puoli onkin se, ettei se ole kompromissiharrastus, eikä oikein ehkä sovi kompromissi-ihmisillekään... Se on elämänasenne, elämäntapa.

Ajatuksia?  8)

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Vaihe jossa harrastus voi uupua, näyttäisi olevan siinä välimaastossa, pariutumis-, perhe- ja uranluontiaikana.


Siksi harrastus kannattaakin aloittaa todenteolla vasta kun nuo edellämainitut on käyty läpi.
Ekan Capsicumini kasvatin 10 vuotiaana, mutta ekat aidot chilit vasta 30 vuotiaana ja täydellinen hurahdus tapahtui kolme vuotta sitten. Ehkä tulevaisuudessa tulen vähentämään kasvamassa olevaa valikoimaa, nyt vaan tuntuu siltä että kaikkia lajeja ja variantteja on kokeiltava. Chilit tulevat varmaakin olemaan osa kasvikokoelmaa, niin kauan kuin saan jotain kasvamaan.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

tknummelin

Meillä oli vallan mahdoton tappelu emännän kanssa. Mutta sitten emäntäkin hurahti chiliin, ja minäkin saan sisustaa yhteistä asuntoamme satunnaisille kasveilla myös talvella  :) Kesällähän parveke onkin sitten taas tupaten täynnä capsicumeja, molempien riemuksi.

Visa

Minun sili hurahdus tapahtui noin kaksi vuotta sitten. Olin kyllä syönyt siliruokia vuosia aiemmin. Oikeastaan aivan ensimmäinen kokemus oli kun eukon veli toi Thaimaasta jotain etelän hetelmiä 1989( aargh).
No niin se jäi jotenkin kytemään sisuksiin. Sitten noin kaksi vuotta sitten
ostin Prismasta ravit-chilejä ne jäi ruokahyllylle pitkäksi aikaa, joten ne kuivi. Roskiin heitettyäni huomasin, että siellähän on siemeniä sisällä.
Siemenet multaan ja kuinka ollakaan sieltähän nousi pieniä taimia.
Niitä kasvatin kesän ja sain niistä satoa. Jotenkin eksyin näiden siliharrastajien sivuille. Tilasin Harry Nyströmiltä satsin siemeniä.
Tässä sitä nyt ollaan spna-lamppu tuli tänään.  :D

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Meillä oli vallan mahdoton tappelu emännän kanssa. Mutta sitten emäntäkin hurahti chiliin, ja minäkin saan sisustaa yhteistä asuntoamme satunnaisille kasveilla myös talvella  :) Kesällähän parveke onkin sitten taas tupaten täynnä capsicumeja, molempien riemuksi.


Erittäin hyvä että innostuitte lopulta kumpikin! :-) Upeita kasvejahan nämä ovat, kuten kai vähän jokainen naispuolinen tämän foorumin lukijakin voi todistaa! On luonnetta ja ulkonäköäkin...

Mutta tuo kertomasi toisaalta kuvastaa myös sitä mistä edellä kirjoitin. Jos siippa ei ole yhtä chilimielinen kuin omasi, kummankin iloksi, syntyy hirveän helposti samankaltainen tilanne kuin silloin jos esim. haluat toteuttaa vanhan unelmasi, eli rakentaa todella mahtavan kotiteatterin tai äänentoistolaitteiston olkkariinne. Ja siippa sanoo: "Ei! - isot kaiuttimet ovat rumia!" tai "Ei! - käytämme rahat etelänmatkaan!"...

Ja äskeinen ei todellakaan ollut tarkoitettu sovinistiseksi kommentiksi naisia vastaan - sillä jokaisella naisellahan on vastaavat omat unelmansa! Ja niitä pitää ehdottomasti meidän miesten kunnioittaa!

Mitä tarkoitan, on kaikkien ihmisten tarvetta ja oikeuttakin omiin unelmiinsa, omiin harrastuksiinsa... Kukaan ei voi olla onnellinen, saati tehdä toista onnelliseksi, ellei hän saa sitä ihan omaa tilaansa, paikkaansa, mahdollisuuttaan tehdä omia asioitaan, tehdä omista unelmistaan totta...

Se ei ole itsekäs asia, sillä se koskee molempia. Suurinta ja vaikeinta rakkautta maailmassa lienee antaa toiselle ihmiselle vapaus.

Vapaus olla kuka olet.

Filosofoi typerästi jälleen kerran T. :)

Timppa75

Parisuhteessa homma toimii kun osataan keskustella asioista ilman, että toinen vetää heti herneet nenään kun ehdottaa joitain omia ideoita!Meilläkin emäntä ehdotteli lomareissua Bulgariaan ja minä halusin kasvarin.No... ostin kasvarin ja eukko lähti siskonsa kanssa reissuun :D .Riitaa ei tullut kumminkaan kun tuo vaimokin tykkää nykyään noista chileistä kuin "hullu puurosta",ja sainpahan olla pariviikkoo omissa oloissa :lol:
Noista musiikkivehkeistä sen verran että ,onneksi eukko ei niistä sano mitään.Tottunut harrastuksiini yhdentoistavuoden jälkeen (soittanut rumpuja 8:n vuotiaasta asti,yksitoistavuotta oltu yhdessä),talo täynnä rumpua,kitaraa ja kaiuttimia!

Mutta homma toimii kun keskustellaan asioista että,mikä milloinkin toista närästää :wink:
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Janne

Meillä ei chilinkasvatuksesta ole tullut kuin positiivista sanomista, meillä kun tuo tuleva vaimoni taitaa syödä enemmän chiliä kuin minä. (avovaimo muuttui tulevaksi vaimoksi juhannushuumassa, parin viikon päästä käydään vihillä...).  Kasvihuone kuulemma olisi voinut olla pienempi ja nätimpikin mutta eipä siitäkään sen kummempia tarvinnut vääntää.

Yhdet kaiuttimet piti kyllä myydä aikoinaan pois mutta ~220 cm oli ehkä minunkin mielestäni himppusen verran liikaa näin matalahuoneisessa rintamamiestalossa...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Hyvin siis homma hoidossa porukalla - hienoa niin! :-)

220cm kaiuttimet..? Siinä on jo otetta... Saako udella mitkä? Elektrostaatit..?  8)

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"
220cm kaiuttimet..? Siinä on jo otetta... Saako udella mitkä? Elektrostaatit..?  8)

Juu, DIY -elektrostaatit oli. Taisi olla artikkeli Hifi -lehdessäkin kyseisistä pömpeleistä joskus.  Vaativat vaan kovasti harrastamista kun tarvi bassoille oman vahvistimen ja muutossa lähti vielä kalvokin toisesta. Menivät sitten asiantuntevampaan kotiin, onneksi...  Vaikka olihan se mukava katsella vieraiden ilmettä kun nuo osuivat yleensä ensimmäisenä silmään :D
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi