lokakuu 19, 2019, 10:37:56 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Mistä kasvarinrakennustavaraa

Aloittaja Tupakka, syyskuu 12, 2006, 00:02:05 ap

« edellinen - seuraava »

Tupakka

Elikkä mistä sitä tavaraa jota tarvitaan kasvarinrakennukseen ootte ostaneet? Ja paljonkon on hinnat. Olen meinaan ihan ulalla näistä hinnoista niin ois kiva tietää paljonko:
laudat maksaa,
kulmaraudat maksaa,
kiinnikkeet(nastat, naulat) tälläiseen kohteeseen maksaa ja
kuinka paljon se kasvihuonemuovi maksaa?

Sitten tietysti mistä näitä saa(halvimmalla)? Kasvarimuovia mistä? Puutavaraa mistä? Jne jne..

Eli periaatteessa noi varmaan löytäisin itsekki kaupoissa käymällä ja vähän netin perukoita tutkimalla, mutta kysynpä nyt teiltä, ettei tarvitse ravata. Ja muutenkin niistä lukuisista olisi mukava tietää halvimmat.

Voitte kyllä samantienkin kertoa myös hieman kustannuksia, mitä tuommoinen kasvari tulisi erinäisissä tapauksissa maksamaan. Esim paljonko 5 neliön? Entä kymmenen?
Joo.

Janne

Rautakaupasta saa kaiken, puutavarat voi hakea myös puutavaraliikkeestä ;)

Nauloja kannattaa ostaa 10 kilon paketti, hinta on suhteessa niin paljon halvempi. Hong Kongit, Löytötavaratalot yms. halpaketjut myyvät varmasti halvemmalla kuin rautakauppa. 2"x2" kulmarautoja saa 4-5 eurolla kpl. Oikea kasvihuonemuovi on suurin yksittäinen menoerä, mun 16 neliön kasvariin taisi tuplamuovit maksaa reilut 100 euroa jos en vallan väärin muista. Rakennusmuoviin älä koske, niitäkin on erilaisia mutta minun käyttämäni oli ekan talven jälkeen riekaleina. Muovi kiinni nitojalla, halpisnaittaja käy mutta hermoja säästää kun sijoittaa pari kymppiä kunnolliseen.

Kaikenkaikkiaan 200 eurolla saa jo komean kasvarin. Jos on vanhoja laudanpätkiä ja muuta niin halvemmallakin pääsee.

Hinnat saat kaupoista, netistä on turha näitä hakea. Paperille ensin pieni suunnitelma niin tiedät mitä tarvitset ja kuinka paljon.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tknummelin

Noniin.

Ihan aluksikin, unohda viiden neliön kasvarit. Ihan turha lähteä semmoisia rakentelemaan, kun isomman rakentaminen ei käytännöllisesti katsoen maksa juurikaan sen enempää kuin pienen. Eli ota vaikka reippaasti kokoa 10 neliötä tai enemmän.

Puuta saat vaikkapa Puukeskuksesta, tai mistä tahansa muusta puuta myyvästä liikkeestä  :) Kulmarautoja rautakaupasta, samasta osoitteesta myös ruuvit (ei siis naulat) ja muun tarvittavan. Kasvihuonemuovia saa hyvän ja halvan rullan Agrimarketista, siellä taisi olla 32 €.

Minulle koko roskan rakentaminen maksoi alle sata euroa, mutta onnistuin varastamaan appiukolta aika ison rahan edestä puuta. Veikkaisinpa, että sinulle näillä knopeilla rakentaminen maksaisi jyhkeät 130-150 €, jos pelaat korttisi oikein  :) Piirustuksia yms. kannattaa tutkia Salen tai minun päiväkirjavuodatuksista. Salen kasvari on moduulirakenteinen, vie siis hieman enemmän puuta, mutta sen voi purkaa talveksi. Etunsa siinäkin, jos et halua koko ajan olla lumia putsaamassa talvella.

Näin. Toivottovasti oli yhtään apua  :)

Sauli Särkkä

Oma kasvari kustansi luokkaa 150€, josta jäi yli aika reilusti kasvarimuovia ja jokunen kulmarauta. Paikallisesta halpakaupasta kulmaraudat kustansivat 0,50-0,60€/kpl; mittaa oli 40mm leveys, 60mm kunkin särmän pituus.

Kakkoskakkonen riittää puutavaraksi ihan mukavasti, kunhan rakenteen suunnittelee järkeväksi ja jäykäksi. Höyläämätöntä kakkoskakkosta saa reilusti alle eurolla metrin. Appiukolta tosin sain niin paljon kakkosnelosta kuin jaksoin kantaa, joista sitten sirkkelöitiin kakkoskakkosta.

Ojan Raudasta sain tuota kasvarimuovia 8m levyiseltä rullalta muistaakseni hintaan n. 8€/m. Leppoisalla keskustelulla on jonkun verran merkitystä minkälaisia prosentteja myyjät uskaltavat pudottaa normihinnasta.-Sale
Sauli Särkkä

#002

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Paikallisesta halpakaupasta kulmaraudat kustansivat 0,50-0,60€/kpl; mittaa oli 40mm leveys, 60mm kunkin särmän pituus.
-Sale

Joo siis tuo mun 4-5 euron "kulmarauta" tarkoittaa sellaisia kakkoskakkosen metalliholkkeja joilla saa kätevästi kuin itsestään kehikon pystyyn... Ei varsinaisia kulmarautoja.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

JartsaP

Kulmaraudat on ihan ok, itse käytin kakkoskakkosen "pressukulmia", mutta en suosittele, ne ovat niin kalliita että kannattaa mieluummin tehdä vaikka laudoilla ne kulmat, varmaan puolet rungon hinnasta tuli noista kulmista (on ne tosin sitten aika toimivatkin).

Eli, kuten yllä jo sanottu, unohda viiden neliön suunnitelmat ja tee saman tien isompi. Kyllä kymmenestä kannattaa lähteä, eikä pari kymmentäkään neliötä vielä ole mitenkään hankala täyttää. Osta puutavaraliikkeestä tai rautakaupasta puut, ellet mistään saa esim. purkupuutavaraa ilmaiseksi. Lahoa ei kannata tietenkään laittaa, mutta käytettykin puu käy jos on tervettä. Itse en painekyllästettyä suosittelisi, mutta tiedän että moni on eri mieltä. Joten tee niin kuin haluat.

Kasvarimuovia sain ainakin itse paikallisesta muovialan erikoisliikkeestä (Kuisma Salossa) tosi edullisesti, ostin koko rullan josta riitti 15 neliön kasvariin kaksi kerrosta ja vielä jäikin vaikka kuinka paljon muihin projekteihin. Oiskohan tuo maksanut jotain 30-40 euroa koko rulla? Voin muistaa väärinkin... Raksamuovia ei missään nimessä kannata laittaa, ei kestä aurinkoa ja sään vaihteluja.

Niin ja pidä naulat kaukana projektistasi, osta iiiiso laatikollinen sinkittyjä ruuveja. Ruuvien pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota, riippuu pitkälti käyttämäsi puutavaran mitoista. Pitkiäkin ruuveja on hyvä olla. Yksi vaihtoehto on Hong Kong tai vastaava "halpiskauppa", tai peräti "ruuvikauppa", josta saa kilotavarana noita ruuveja, voi tehdä semmoisen mielestään sopivan mixin  eri mittaisia.

Työkaluista sitten tärkeimmät lienevät rullamitta, vatupassi, akkuporakone, saha, ja kunnollinen nitoja (ei mikään paperinitoja vaan sellainen rakennuskäyttöön tarkoitettu) muovin kiinnitykseen. Vanhat ja kokeneet neuvovat asentamaan nurkkiin listat vahvistamaan muovin kiinnitystä, vaan hyvin ovat pelkillä niiteilläkin pysyneet.

Kasvarin mallista sen verran, että itse tein virheen kattokulman suhteen, ajattelin tehdä reilusti viettävät jottei lumi kertyisi katolle (ja koska pressukulmilla nyt sattui tuollainen kulma tulemaan). No toimiihan se, mutta sivuseinien korkeudeksi jäi vain noin 1,5m (harjakorkeuden ollessa 2,5m), se on ehdottomasti liian vähän. Eli korkeammat sivuseinät ja loivempi katto on parempi, jotta isommatkin puskat mahtuvat sinne seinustoille ottamatta kattoon kiinni. Kuitenkin se lumikuorma on hyvä huomioida jotenkin, eli kattokulmaa on jäätävä tai sitten tehtävä tosi vankka runko...

Janne

Ruuveja saa Biltemasta tosi halvalla...

edit. vatupassi ei ole välttämätön, meillä meni niin että kaveri katsoi onko vinossa ja jos oli niin muutama olut ja johan alkoi näyttää suoralta :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Janne"
edit. vatupassi ei ole välttämätön, meillä meni niin että kaveri katsoi onko vinossa ja jos oli niin muutama olut ja johan alkoi näyttää suoralta :)


Hå hå håå. Elä Samu ihan kaikkea usko  :wink: Jos teillä ei vatupassia ole, niin nyt on täsmälleen oikea aika hankkia se  :wink: Omani maksoi (halpakaupassa) 6 €.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että on mukavampi ottaa sitten yksi halpakauppa, josta asioit kerralla mahdollisimman paljon sälää kasaan. Se pienentää ajanhukkaa ja matkustuskuluja (vaikket niitä joudukaan maksamaan, tiedän). Biltemahan teiltä löytyykin siitä ihan likeltä, joten kipaise sinne (ei-maksettu-mainos  :lol:, pitäisiköhän Biltemakin saada Chiliyhdistyksen viralliseksi yhteistyökumppaniksi... :roll: ).

Ja sitten se kasvarin koko sekä malli: Tuo minun ja Salen suosima yksiharjainen malli on osoittautunut perin käteväksi rakentaa, ja ikäänkuin ylimääräisenä bonuksena tulee tavallista kasvaria paljon päheämpi ulkonäkö  8) (IMHO). Ja (jos joskus / kun sitten) tulee tarvetta lisätilalle, niin on melko esteettistä rakentaa tuon yksiharjaisen viereen toinen yksiharjainen - edellisen peilikuvana, tietenkin  :)

Toivo

Mulla ei tullut kasvari maksaa mitään :D  Se oli ns. kierrätys kasvari. Ikkunat vanhasta kerrostalosta, runkuharkot purettu navetasta, runkopuut sahautettu kaverilla ilmaseks ja sitten nuo muovit mitä käytettiin oli talon rakennuksesta yli jääneitä höyrysulkumuoveja. Kestääköhän tuo höyrysulkumuovi talven hyvin?

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"
Kestääköhän tuo höyrysulkumuovi talven hyvin?

Niitä on tosiaan erilaisia ja minun laittamani oli ekan vuoden jälkeen kämmenen kokoisina palasina...
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Jupe56

Sama homma kuin Jannella, muovi hajoaa käsiin pakkasilla joten muovia ostaessa ei kannata säästää. Kunnon kasvihuonemuovi kestää kumminkin useamman vuoden.
Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

Tupakka

Juu.. kiitos kiitos, että olette tietoja kertoneet. On kyllä yksi ongelma. Rivitalossa kun asuu niin ei tuonne takapihalle loputtoman suuta saa. Ja kai noi teiän itsetehdyt kasvarit voi tarvittaessa purkaa? Ei kai se nyt kauheasti vaadi, ruuvit irti ja muovit irti niin sillä selvä?

Täytyypä käydä vähän mittaamassa takapihan neliöitä. Ja tehdä laskelmia.

Yksi asia jäi kyllä vielä vähän epäselväksi. Mistä tuota kasvarimuovia saa täältä pääkaupunkiseudulta? Se Salon paikkakin periaatteessa käy kun mökki on kiskossa ja kerran se oli siellä halpaakin, mutta kysynpä kuitenkin.
Joo.

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Ja kai noi teiän itsetehdyt kasvarit voi tarvittaessa purkaa? Ei kai se nyt kauheasti vaadi, ruuvit irti ja muovit irti niin sillä selvä?


"Kaikki mekaaniset ongelmat ratkeavat riittävän suurella määrällä ja riittävän pienellä määrällä järkeä."

Tai no, se purkautuvuushan ratkeaa ihan sen perusteella, miten kasvarisi teet. Jos teet maassa valmiiksi "seinäelementit", jotka sitten kokoat, on purkaminen ja uudelleen kasaaminen jopa helppoa.


Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Yksi asia jäi kyllä vielä vähän epäselväksi. Mistä tuota kasvarimuovia saa täältä pääkaupunkiseudulta? Se Salon paikkakin periaatteessa käy kun mökki on kiskossa ja kerran se oli siellä halpaakin, mutta kysynpä kuitenkin.


Agrimarket, ainakin. Siellä on semmoinen näppärä, valmis rulla. Muut neuvoo lisää paikkoja?

Toivo

Pitää katella miten tuo muovini käyttäytyy. Ollut kuitekin jo 20 vuotta aitassa joka on lämmittämätön eli on talvella pakkasella.

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"Pitää katella miten tuo muovini käyttäytyy. Ollut kuitekin jo 20 vuotta aitassa joka on lämmittämätön eli on talvella pakkasella.


Niin, niitähän on kovasti erilaisia. Jos toi sun muovis on sitten jotenkin robustimpaa tavaraa? Tarkkaile sinä sitä, Tupakan projekti on varmaan ensi kesäksi...(tai no mistäs minä sen tiedän  :D )

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Lainaus käyttäjältä: "Toivo"Pitää katella miten tuo muovini käyttäytyy. Ollut kuitekin jo 20 vuotta aitassa joka on lämmittämätön eli on talvella pakkasella.


Niin, niitähän on kovasti erilaisia. Jos toi sun muovis on sitten jotenkin robustimpaa tavaraa? Tarkkaile sinä sitä, Tupakan projekti on varmaan ensi kesäksi...(tai no mistäs minä sen tiedän  :D )


Joo ensi kesäksi....

Mittailin hieman takapihaa ja päädyin tulokseen, että enintään n. 20m2 kasvari tuonne mahtuisi. Ja jonkun sitä luokkaa varmaan sitten teenkin. Tai jonkun 15m2 varmaan. Jos nyt teen.

Mites on.. kuinka paljon puutavaraan tuommoiseen kasvariin on teillä mennyt suurinpiirtein?
Joo.

Sauli Särkkä

Omaani taisi mennä luokkaa reilut satakunta metriä alunperin, pienennysten jälkeen tietty hieman vähemmän. Aika iso lisä tulee modulaarisuudesta, kun mm. kaikki pystypuut ja katonraja piti tehdä tuplana.-Sale
Sauli Särkkä

#002

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Omaani taisi mennä luokkaa reilut satakunta metriä alunperin, pienennysten jälkeen tietty hieman vähemmän. Aika iso lisä tulee modulaarisuudesta, kun mm. kaikki pystypuut ja katonraja piti tehdä tuplana.-Sale


Mites muuten nuo moduulit sitten kiinnitit toisiinsa?? Ruuveilla?

Entä kuika paljon tuosta suurinpiirtein tulisi jos tekisi ei-modulaarisena?

EDIT: Suunnittelin vähän, että ei se nyt varmaan niin paljoa vaikeampaa ole moduulitomananakaan purkaa ja koota. Ja vaikka se olisi huomattavastikin vaikeampaa niin eihän sitä purkamista ja kokoamista tarvitse tehdä kuin kerran vuodessa. Joten varmaan hinnan puolesta olisi järkevämpää tehdä moduulittomaksi.
Joo.

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Omaani taisi mennä luokkaa reilut satakunta metriä alunperin, pienennysten jälkeen tietty hieman vähemmän. Aika iso lisä tulee modulaarisuudesta, kun mm. kaikki pystypuut ja katonraja piti tehdä tuplana.-Sale


Mites muuten nuo moduulit sitten kiinnitit toisiinsa?? Ruuveilla?

Entä kuika paljon tuosta suurinpiirtein tulisi jos tekisi ei-modulaarisena?

EDIT: Suunnittelin vähän, että ei se nyt varmaan niin paljoa vaikeampaa ole moduulitomananakaan purkaa ja koota. Ja vaikka se olisi huomattavastikin vaikeampaa niin eihän sitä purkamista ja kokoamista tarvitse tehdä kuin kerran vuodessa. Joten varmaan hinnan puolesta olisi järkevämpää tehdä moduulittomaksi.


Hinta ja hinta. Pitää sitä pers'aukisellakin jotain luksusta olla!  :) Ei-elementtirakenteisen kasvarin purkaminen olisi melkoinen merkkailuhelvetti, sillä täytyyhän sinun sitten koota se taas ensi keväänä. Ja varmasti mieluummin haet vain varastosta seinät ja laitat ne vastakkain kuin käytännössä rakennat koko laitoksen uudestaan.

JartsaP

En nyt tiedä teistä, mutta itselleni pelkkä kasvarin tyhjentäminen syksyllä on ihan riittävän iso urakka, ei kyllä pätkääkään kiinnostaisi alkaa purkamaan ja taas keväällä kasaamaan, moduuleina tai ei moduuleina. Viime syksynä osoittautui pelkkä pressun vetäminen katolle liian työlääksi, joten kasvari talvehti ihan sillään. Hyvin kesti. Edellistalvena pressu vielä oli päällä, mutta totta puhuen en ole ihan varma että miksi.

Jos nyt kumminkin kokisin jotain purkamis- ja kasaamistarvetta, niin totta hitossa tekisin sen itselleni helpoksi, eli moduuleina. Mitäs luulet, että missä kunnossa esim. kasvarin muovit ovat, jos ne kerran syksyssä repii irti runkopuista ja taas keväällä niittaa uudelleen? Ja, koska olen oikeasti laiska, laittaisin moduulit kiinni toisiinsa jonkinlaisilla salvoilla tai vaikka paksuilla kumilenkeillä, niin että ne olisi hyvin helppo irrottaa ja taas liittää yhteen.

Esim. jotain tuon tapaista koittaisin etsiskellä:
http://www.aboveboardelectronics.com/southco/pdf/5-3-4-3.htm
Eiköhän jostain Biltemasta löydy jotain saman tapaisia... tai, tosi nuukan versio voisi koostua vaikkapa polkupyörän rikkinäisestä sisäkumista katkotuista pätkistä...

Myös tuon tapaiset ovat aika käteviä, mutta hintaahan noilla on:
http://www.oskarinhelat.fi/laatikonsalpa_saad.pdf
Noita saa jonkin verran säädettyä, mikä ajaa pitkälti saman asian kuin tuon kumiversion venyminen...

Sitten vielä yksi asia, mikä kannattaa miettiä valmiiksi: tuuletusluukut. Niistä kannattaa tehdä semmoiset, että automaattiavaajat on helppo lisätä jälkikäteen (ellei heti aio investoida, n.50e/kpl). On ne vaan niin kätevät!

Köyhän ei kannata säästää väärässä paikassa.

Piristykseksi kasvarinrakennuskuvasarja vuodelta 2004:
http://puutarha.net/keskustelu/aihekuva.asp?id=182996
(Ja kun joku kuitenkin ihmettelee, niin tuollainen betonisokkeli sattui olemaan tuolla puoliksi maahan hautautuneena vanhastaan).