tammikuu 19, 2022, 18:41:21 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Valoa chileille

Aloittaja Harzzu, lokakuu 02, 2006, 17:14:45 ip

« edellinen - seuraava »

Valoa chileille? Käyttämäni tapa etenkin talvella on:

LED-valaisimet
109 (30.8%)
Natriumlamput eli "natikat"
50 (14.1%)
Halogeenivalot
4 (1.1%)
Loisteputket mallia kaikenlaiset
226 (63.8%)
Hehkulamput
6 (1.7%)
Auringonvalo ikkunalaudalla
94 (26.6%)
Paskat ne mitään valoa tarvii!!
14 (4%)
Jotain ihan muuta.
18 (5.1%)

Äänestäjiä yhteensä: 354

Harzzu

lokakuu 02, 2006, 17:14:45 ip Viimeisin muokkaus: elokuu 30, 2012, 12:25:01 ip käyttäjältä jaolsten
Kuinkapaljon Chilit tarvitsevat talvisin sisäkasvatuksessa valoa?Esim jos laitan niille loisteputken niin pitääkö sen olla päällä yötäpäivää?

Edit, Jaolsten: siirsin Kärsän taulukon tähän avausviestiin..

Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - huhtikuu 04, 2010, 09:52:04 ap
Kuinka paljon tarvitsen keinovaloa jos auringon valoa ei ole saatavilla?
Olettaen että kasvatus tapahtuu ruukussa jonka halkaisija on n.30cm, valoa tarvitaan seuraavanlaisesti:
1 ruukku = 30w esl                                sähkölaskua tulee tunnissa n.0,003€ kuukaudessa (420t)n.1,26€
2 ruukkua = 50-85 esl/2-4x18w loisteputket                                   n.0,005-0,008€ (esl)            n.2,1-3,36€
3 ruukkua = 125w esl                                                                 n.0,0125€ (esl)                   n.5,25€
4 ruukkua = 200w esl/ 2-4x 36w loisteputket                                  n.0,02€                             n.8,4€
5 ruukkua = 250w esl                                                                 n.0,025€                            n.10,5€
6-10 ruukkua = 250w spna                                                          n.0,025€                            n.10,5€
10-20 ruukkua = 400w spna                                                         n.0,04€                             n.16,8€
20-30 ruukkua = 600w spna                                                         n.0,06€                             n.25,2€
 
Jos ikkunat ovat aurinkoisella puolella taloa ja auringon valoa saa yli 8 tuntia päivässä niin ei ole tarpeen käyttää keinovaloa. Täysin ilman auringon valoa ainakin 14-20 tuntia vuorokaudessa valoa.

Hehkulamppuja ja halogeenilamppuja ei tule käyttää kasvatuksessa, koska niistä ei ole mitään hyötyä kasveille ja ne aiheuttavat tulipalovaaran.

Loisteputkien alle voi laittaa niin paljon kasveja kun niitä mahtuu, mutta jos putkia ei ole useempaa vierekkäin ei niin välttämättä saa satoakaan aikaiseksi.

Heijastimia kannattaa käyttää ihan ehdottomasti valaisussa, muuten menee valoa menee turhaan hukkaan.

-?-

Mitä tahansa keinovalaistusta käytätkin, anna etenkin talviaikaan valon olla päällä esim. kellokytkimen ohjaamana ainakin 10 tuntia päivässä, mieluiten jopa 16..18. Eivät kasvit välttämättä hämäryyteen kuole, mutta eivät ne siinä hyvinkään voi. Lajikkeissa on tässä suhteessa suuria eroja.

java

kannattaako alkaa rakentamaan 3 loisteputken pohjalta mitään. minulta on rempasta jäänyt 3 kpl loisteputkipohjia 120cm pitkiä.
Biltema näyttää myyvän loisteputkia, väri päivänvalo, värilämpötila 6500K ja teho 36w. hinta ainoastaan 2,25€/kpl.
onko apua kasvatusvaiheessa talvella?

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "java"kannattaako alkaa rakentamaan 3 loisteputken pohjalta mitään. minulta on rempasta jäänyt 3 kpl loisteputkipohjia 120cm pitkiä.
Biltema näyttää myyvän loisteputkia, väri päivänvalo, värilämpötila 6500K ja teho 36w. hinta ainoastaan 2,25€/kpl.
onko apua kasvatusvaiheessa talvella?


Kyllä noilla pari-kolme kasvia saanee tekemään jotain satoa talvellakin. Tai vaihtoehtoisesti niillä esikasvattaa aika joukon taimia seuraavaa kesää varten. Jos meinaat satoa saada kasveistasi, olisi ehkä punasävyisemmät putket (warm white) noiden päivänvaloputkien rinnalla hyvät.

java

mitä mieltä olette jos verrataan noita loisteputkia 125w esl:iin. vieherpeukun 79egee/kpl.

java

vielä lisäkysymys että joku jossain mainitsi, että lisävaloviritelmän voi rakentaa perus 20w esleistä. kuitenkin kun katson viherpeukun sivuja niin siellä näyttäisi olevan oma 125w lamppu kasvuun ja kukintaan.

luppis

Lainaus käyttäjältä: "java"mitä mieltä olette jos verrataan noita loisteputkia 125w esl:iin. vieherpeukun 79egee/kpl.


Kyllähän tuo esli hakkaa loisteputket 10 - 0, mutta kolmen 120cm loistarin alla mahtuu tosiaan kasvattamaan ensi kesää varten aluilleen monen monta taimea.

Jos haluat jättää sadon ensi kesälle, niin loistarit on hinnaltaan houkuttelevampi vaihtoehto IMO.

java

tekeekö cold white loisteputkilla mitään?
warm white on vissiin normimalli.
entäpä päivänvalo putket.

Annika

Mä kasvivaloista välttämättä ymmärrä, mut akvaarion kasveille pitää olla niitä joissa on sinistä ja punaista sädettä. Sama lienee kasveilla, et tavallinen "valo" putki ei paljon jeesaa?

svalli

Minä olen kasvatellut taimet tavallisislla loisteputkilla ja ihan hyvin on tullut tanakoita taimia. Paras noista tavallisista taitaa olla semmonen kahden putken valaisin, jossa on toinen cool ja toinen warm white.

Töissä pöydälläni kasvaa Bolivian Rainbow yhden tavallisen minkä lie putken alla ja hyvin on pukannut kukkaa ja hedelmää jo miltei pari vuotta.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

java

minun päämääräni on saada hedelmää talvellakin. projekti on nyt siinä vaiheessa, että aji benito ja lemon drop siemenet ovat alkaneet itämään. näistä taimista olisi saatava tavalla tai toisella hedelmää synkkänä talvena. lamppuja olisi käytettävissä juuri tilaamani 125 w esl (kasvu), 2 kpl 100w spna, 1x 2 loisteputki (150cm) ja 3 x 1 loisteputki 120 cm.
eiköhän noilla nyt jotain saa aikaan

asking

En ole tiennytkään että on olemassa 100 watin natikoita ?

Doe_J

Jos on valinnanvaraa, niin kannattaako taimivaiheessa pitää yksinomaan sinisävyisiä (universal white, cool white) putkia päällä? Vai auttaako tuo cool+warm white -yhdistelmä jo taimivaiheessa?

java

kyllä niitä 100w natikoita on teollisuuskäytössä

thp

#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Mapa

Mistä noita Virran Säästö Lamppuja sais halvalla? :?
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

annesurfs

Ei hehkulamppuja....Siihen käsityskykyni loppuukin. Olen ehkä epäteknisin ihminen tällä planeetalla.

Jos ostan jonkun ihan tavallisen pöytävalaisimen, kuinka ison / vahvan eslin se kestää? (Tai jos löydän varastosta vaikka jonkun vanhan.)

Kun niissähän aina lukee että max 60 tai max 75 W?  Ja jos joku esl olis vaikka että 15 = vastaa 100 W niin voiko semmosen laittaa?  Tai voimakkaammankin?

En tässä vaiheessa pysty laittamaan rahaa tähän hommaan, mutta osa chileistä on jo melkein kaljuja, ja haluisin pitää ne hengissä talven yli.

Ei siis ole suuria haaveita sadottamisesta tai mitään, kunnes aurinko taas rupeaa kunnolla paistamaan kunhan vain saisin ne pysyyn hengissä.

Suunnittelen vain kahta kohdevalaisimen tyyppistä joissa esl.  Juu, tiedän, nolo, häpeä, huono.  :cry:

Kävin katsoon Viherpeukussa ja ne oli a) KALLIITA b) rumia c) en ymmärtäny mitään...esim. Envirolite 125 W ESL - KASVU polttimo sisäänrakennetulla sytyttimellä
45.00EUR lamppuun ei kuulu kantaa...häh....milläs se ruuvataan kiinni.... :shock:

Siis hakusessa ihan hehkulampun tilalle sovitettava ratkaisu, mitä tapahtuu, jos saan maanisen kohtauksen ja tilaan kaksi noita kasvulamppuja "ilman heijastinta ja kantaa" olenko sitten tehnyt tyhmän, tarpeettoman ostoksen jota ei voi käyttää ilman jotain "systeemiä".... :?

Näette kysymyksestä, millä teknisellä tasolla liikun, suokaa anteeksi maalaisuuteni!  :oops:

Doe_J

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"Kun niissähän aina lukee että max 60 tai max 75 W?  Ja jos joku esl olis vaikka että 15 = vastaa 100 W niin voiko semmosen laittaa?  Tai voimakkaammankin?


Voit laittaa tuollaisen. Katso sitä pienempää lukua, älä sitä "vastaa" -lukua. 15W ESL vie sen 15W sähköä mutta markkinoijan mielestä tuottaa 100W hehkulamppua vastaavan määrän valoa.

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "annesurfs"45.00EUR lamppuun ei kuulu kantaa...häh....milläs se ruuvataan kiinni....


Kannalla taidetaan tässä tarkoittaa sitä osaa MIHIN se lamppu kiinnitetään. Eli tuolle lampulle pitää lisäksi hankkia kanta johon johdot sekä mielellään heijastin.
Joo.

cornell

Ehkä sun kannattaa alottaa perehtyminen noista perus esleistä joita ruuvailet kiinni kohdevalaisimiin... 15-25 W polttimot on ihan jees... ja kyl ne tsilit ovat viel elossa, vaikka kaikki lehdet tippuis

VP:n isot eslit ei mene tavallisiin lampunkantoihin vaan tarvitsevat isomman ...  ne lamput on tosi järeitä (pituus 40-50 cm)

Toimiva ratkasu on myös etsiä käsiin tahi ostaa pitkä loisteputkivalaisin, johon menee 1-2 loisteputkea ja jonka voi ripustaa tsilien päälle... pitkiä loisteputkivalaisimia saattaa saada jopa ilmaseksi, jostain remonttikohteesta tai kierrätyskeskuksesta...
¨käynks mä usein täällä?¨