Kirjoittaja Aihe: Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero  (Luettu 2632 kertaa)

Poissa Ju

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« : Lokakuu 05, 2006, 02:27:26 ap »
Kuinka paljon suurempi scoville määrä on keskimäärin tuoreella ja kuivatulla chilillä? Lajokohtaiset erot lienee huumaavia?

Poissa Tupakka

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1015
    • Profiili
    • http://www.elisanet.fi/suomalainen/
Re: Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #1 : Lokakuu 05, 2006, 15:40:42 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Jupikonda"
Kuinka paljon suurempi scoville määrä on keskimäärin tuoreella ja kuivatulla chilillä? Lajokohtaiset erot lienee huumaavia?


Periaatteessa käsittääkseni scoville-lukema on sama, mutta kuivattu voi vaan tuntua ilkeämmältä(joissain tapauksissa kylläkin tuore on ilkempi).

Vrt. -10 celsiusta on aina -10 celsiusta, mutta tuuli(vertaa kuivaukseen) voi saada sen tuntumaan pahemmalta.
Joo.

Poissa Ju

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Re: Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #2 : Lokakuu 05, 2006, 17:09:47 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "Jupikonda"
Kuinka paljon suurempi scoville määrä on keskimäärin tuoreella ja kuivatulla chilillä? Lajokohtaiset erot lienee huumaavia?


Periaatteessa käsittääkseni scoville-lukema on sama, mutta kuivattu voi vaan tuntua ilkeämmältä(joissain tapauksissa kylläkin tuore on ilkempi).

Vrt. -10 celsiusta on aina -10 celsiusta, mutta tuuli(vertaa kuivaukseen) voi saada sen tuntumaan pahemmalta.


En kyllä nyt ymmärrä. Jos otetaan puhdasta kapsaikiini jauhetta ja lisätään siihen x määrä vettä on scoville lukema koko ajan sama?

Edit: Vai eikö tuo nesteen määrä vaikuta scoville lukemaan?

Poissa Makee

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 361
    • Profiili
Re: Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #3 : Lokakuu 05, 2006, 18:03:43 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Jupikonda"
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "Jupikonda"
Kuinka paljon suurempi scoville määrä on keskimäärin tuoreella ja kuivatulla chilillä? Lajokohtaiset erot lienee huumaavia?


Periaatteessa käsittääkseni scoville-lukema on sama, mutta kuivattu voi vaan tuntua ilkeämmältä(joissain tapauksissa kylläkin tuore on ilkempi).

Vrt. -10 celsiusta on aina -10 celsiusta, mutta tuuli(vertaa kuivaukseen) voi saada sen tuntumaan pahemmalta.


En kyllä nyt ymmärrä. Jos otetaan puhdasta kapsaikiini jauhetta ja lisätään siihen x määrä vettä on scoville lukema koko ajan sama?

Edit: Vai eikö tuo nesteen määrä vaikuta scoville lukemaan?


Juurikin näin. Kapsaisiini isomolekyylisenä yhdisteenä ei kuivauksessa juurikaan haihdu, joten kuivatussa chilissä on pienemmässä määrässä enemmän kapsaisiinia. Jos siis otat 10 grammaa kuivattua ja vertaat sitä 10 grammaan tuoretta chiliä niin enemmän sulla siinä kuivassa on kapsaisiinia.  Eri asia on sitten sen tehokas leviäminen suuhun joka riippuu hiutaleiden koosta

Poissa Poppamies Tuliliemi

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 326
    • Profiili
Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #4 : Lokakuu 05, 2006, 18:53:07 ip »
Niin, taikasanana taitaa olla tuo kapsaisiinin suhteellinen osuus chilistä.

Verrata voi kuitenkin vaikka desiin pirtua, raakana on väkivaltainen juomakokemus, mutta kun siihen laittaa desin vettä sekaan niin ei polttele niin pahasti enää. Alkoholin absoluuttinen määrä on kuitenkin sama kummassakin.

Tiedä sitten päteekö tuo vertauskuva kapsaisiinille, tulipa vain mieleen tuollainen skenaario.
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Poissa Ju

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 39
    • Profiili
Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #5 : Lokakuu 08, 2006, 21:56:30 ip »
Onko scoville asteikko lineaarinen?

Eli jos 16 000 000 on 100% onko 1 600 000 10% kapsaikiinia?

Poissa thp

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 287
    • Profiili
Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #6 : Lokakuu 08, 2006, 22:04:24 ip »
Scovillen asteikko on lineaarinen, muttei perustu prosentuaaliseen kapsaisiinipitoisuuteen. Kymmenesosa puhtaasta kapsaisiinista on kuitenkin 1,6milj. Scovillen asteikolla.

(Korjatkaa, jos olen väärässä.)
#005
Capsicum misinformation on message boards since 2006

Poissa Mapa

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Kuivatun ja tuorneen scoville lukemien ero
« Vastaus #7 : Lokakuu 21, 2006, 21:09:18 ip »
Mitä ihmettä!
En ymmärrä yhtään mitään mitä te puhutte :?
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen