kesäkuu 01, 2020, 11:50:43 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


RUTON PUNKIT!!!!

Aloittaja murmeliini, marraskuu 10, 2006, 23:38:44 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Aiemmin kyselin tuolla "mikä chilejäni vaivaa" osiossa mikä öttiäinen niissä olisi....Mitään ei löytynyt, mutta kokeilun vuoksi ihan suihkuttelin Cooper Cyper merkkisellä tuholaisten päämenoksi suunnitellulla tuoteella....Sypermetriini on aineessa vaikuttava tekijä. 1ml/10litraa vettä, eli on riittoisaa, purkista saa 500 litraa myrkkyä....Ja haisee pahalle lioksena, kun sumu oli kuivanut en huomannut enää hajua. Tosin 35v. tupakkaa on tehtävänsä tehnyt.....Ihan pieni tuulahdus ei tunnu missään...
Tällä hetkellä Cajamarca, Boliwian Rainbow ja Bird's Eye Baby voivat ihan hyvin. Purkin kyljessä EI LUE että se sopisi chileille tai paprikoille, eli kokeileminen on omalla vastuulla....

sorrii

Pääsimpä sanomasta pari viikkoa sitten, etten ole punkkeihin vielä törmännyt: Nyt olen!!

Huomasin Aji Cristal puskissa, jotka oli kesän parvekelaatikossa ja ovat samassa laatikossa talvehtineet ja nyt tietysti täynnä raakileita taas.

Tulihan siis nuokin kasvit muiden mukana käsiteltyä veteen liotetulla Provadolla juur pari viikkoa sitten. Nyt näytti olevan alalehdillä vähän seittiäkin ja selvästi näkyy käveleviä pikku hämiksiä. Yhden Goats weedin olen ehtinyt siirtää vielä toiseen huoneeseen joskus viiko sitten: siinäkin kävelyllä yksi ötökkä oli alalehdellä, kun oikein siristelin ilman laseja. [mähän likinäköisenä näen hyvinkin tarkasti lähelle ilman laseja]

Enkä hitto rupea tässä kohtaa noita kasveja kovalla kädellä hävittämäänkään. Tarkoitus oli että saisivat eläkepäivät mökillä kasvimaan aitakasveina.

Yrittelen sitten sumutella nuo kaikki makuuhuoneen kasvit ja sen yhden goats weedin Spruzitilla, jota on jäljellä aikaisemmasta kirvasodasta. Edellisellä kerrällä en tainnut ymmärtää uusintasumutuksen merkitystä, ja kirvatha tuli takaisin ja lähti vasta Provadolla.

Nythän jostain tuli tieto, ettei Provado tapa punkkeja vaan jopa lisää niitä. Ihmettelempä vaan mistä nuo ötökät oikein ilmestyi?? Ainoa mahku on että ovat munina talvehtineet ja peräisin ulkoa viime kesältä.

Katostaan pitääkö Spruzitille luvattu teho punkkeihin ...

Olivatpahan nuo kasvit juuri leikkauksen tarpeessa, ja sitä aloitellessahan nämä punkit huomasin. Tuli siis iltahommia leikata JA sumutella kaikki ...

TIETÄÄKÖ joku kuinka pitkälle voi olettaa noiden hämiksien kuljeskelevan?? Täytyy niitä olla ollut ainakin pari viikkoa jo huomaamatta puskissa, kun yhdessä toiseen huoneeseen siirretyssäkin löytyi. Tuollaisella öljypohjaisella sumutteella ei paljon viitsi sumutella kuin kylppärissä ja aika iso urakka, jos pitää kaikkien huoneiden kaikki kasvit sumutella  :o :o :o
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

-V-

Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 08, 2012, 18:27:42 ip
TIETÄÄKÖ joku kuinka pitkälle voi olettaa noiden hämiksien kuljeskelevan??


Kehrääjäpunkki (se, joka tekee seittiä) on käsitykseni mukaan varsinainen Spiderman, eli pystyy siirtymään seitistä roikkuen vähän pidemmänkin matkan, jos avustavaa ilmavirtaa löytyy vähänkään (eihän tuollainen paina yhtään mitään). Viereiset kasvit on siis ainakin syytä ottaa erityistarkkailuun.

Täti-E

Hei, punkkeja Serranoissa ja Jalluissa. Kasveja pesty ja kaikkea, mutta haluaisin tietää vaikuttaako tuo Provado vihannespunkkeihin? Jos vaikuttaa, niin millä suhteella sitä veteen sekoitan?

Chilivaari

toukokuu 01, 2012, 14:50:07 ip #124 Viimeisin muokkaus: toukokuu 01, 2012, 14:54:06 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: Täti-E - toukokuu 01, 2012, 14:30:17 ip... millä suhteella sitä veteen sekoitan?

Älä sekoittele. Se vain lihottaa punkkeja.
Surullista tarinaa punkeista ja Provadosta voit lukea vaikka tuolta:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11086.msg197364#msg197364


Useimmiten riittää 5% saippualiuos (Puu-Tolu tai Mäntysuopa), ainakin se hidastaa niiden leviämistä.

Torakka

argh... palamisesta toipuvassa 7podissani törmäsin tänään taas johonkin ripsiäisiin yms... vein kasvin vessaan huuhtelin juuret pesin ämpärin uudet mullat ja lecasorat chili takas vessaan raidia oikein kunnolla. Odottelin tunnin huuhtelin kasvin hyvin ja nyt se on pihalla toipumassa. Tällä raidi kaasukammio systeemillä lähti ainakin aji cristalleistani punkit ja ripsiäiset hyvin

fly

Täälläkin taisteltu punkkien kanssa tänä vuonna aika tavalla. Maaliskuussa kaikki talvehtineet chilit punkkihyökkäyksen kohteena. Kasvien pesu, rypsiöljyruiskutukset ja pedot taltuttivat punkit mutta 15 basilikaa päätyi samalla roskikseen. Jonkin aikaa oli rauhallisempaa ja nyt kaikki kurkut ovat punkkien uhreina. Kahta lukuunottamatta ne päätyivät roskiin. Munakoisoista jätin toistaiseksi jäljelle vain yhden ja sekin tehotarkkailussa.

Jostakin syystä en ole vielä löytänyt punkkeja chileistä, vaikka ne ovat aivan kurkkujen vieressä. Kasvareita on kaksi kappaletta ja molemmissa kurkut ovat kärsineet punkki-invaasiosta. Kurkku on (toivottavasti) chilejä helpompi hallita, koska siinä on lehtiä rajallinen määrä ja ne voi kaikki käsitellä varmuudella. Olen poistanut pahiten saastuneita lehtiä pikku hiljaa ja pitänyt kuoriutuneet punkit kurissa päivittäisillä ruiskutuksilla. Kurkku pukkaa onneksi todella ahkerasti uusia lehtiä, jotka yritän pitää puhtaina alusta asti. Ja vanhat lehdet tuhoan vähitellen.

Ja sitten varsinaiseen asiaan. Punkkien torjunnassa tuli mieleen kokeilla höyrypesuria. Kuumaa höyryä lehtien alapinnalle, jossa punkit oleskelevat. Kurkuilla homma on melko helppo toteuttaa, koska lehdet ovat suuria, yksittäisiä lehtiä. Chileillä vähän hankalampaa. Mutta sattuuko joku tietämään miten hyvin kasvi sietävät höyryä (kuumuutta) ja onnistuuko punkkien eliminointi höyryllä siten, että kasveille ei aiheudu kovin suuria tuhoja?

Tässä olisi todella ympäristöystävällinen torjuntakeino muillekin tuholaisille kuin punkeille mutta pitäisi ensin selvittää kumpi kestää paremmin kuumuuttaa, kasvit vai tuholaiset. Omien ruiskutuksieni jälkeen en löytänyt yhtään liikkuvaa (elävää) punkkia mutta munia kyllä riittää. Kokeilin höyryä kurkkuihin selvittääkseni miten helposti kurkun lehdet reagoivat siihen. Kevyt höyryhoito aamupäivällä ja saman päivän aikana en havainnut kurkun lehdissä mitään oirehtimista. Pitää kuitenkin vielä tarkkailla tilannetta. Ja kun uusia punkkeja kuoriutuu, niin kokeillaan miten höyry tehoaa niihin.

Kasvarin desinfioinnissa olen käyttänyt yhtenä työvaiheena höyryä. Sillä voi käsitellä sellaiset osat, jotka kestävät höyryn lämpötilan. Betonilaatoista tehdyn lattian olen kuitenkin käsitellyt kosanilla, jotta teho olisi vähän parempi.

Toni.A

Kerran täällä kärsitään noista punkeista itsekin, enkä viitsinyt uutta aihetta aloittaa kysyäkseni vain yhtä asiaa, niin laitanpa sen tänne. Joensuulaisia kasvattajia täällä liikkuu ja lukee jonkin verran, joten kysymys lähinnä heille. Onko Joensuussa missään kaupassa myytävänä Jaakontaikaa? Täältä ei ainakaan löydy mistään, eikä täällä Sushrajalla kukaan tiedä, mitä se edes on, että silleen. :o Neemiä tosin tilasin kokeeksi pikku putelin, joten täytyy testata onko siinä tehoa niihin öttiäisiin.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030


Toni.A


http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

fly

Vähän lohtua punkkien kanssa taisteleville.

Ensimmäiset havainnot punkeista oman päiväkirjan mukaan 24.3. Yksi bonchi täynnä seittejä ja muutama muu chili pahasti saastuneita. Jostakin syystä samassa kasassa ollut zavory ei kärsinyt punkeista. Vieressä olleet yrtit olivat kuitenkin täynnä punkkeja.

Korjaavat toimenpiteet:
- Kaikki yrtit, yli 10 kpl, roskiin.
- Paprikakasveille jatkuva herpiilisidikäsittely toistaiseksi.

Chilit toipuivat mutta osa oli todella heikossa hapessa. Nyt podittavat kuitenkin ihan mukavasti eli punkit sain häädettyä totaalisesti.

Kasvihuonekausi käyntiin ihan normaalisti. Saastuneet kasvit pidin karanteenissa ja tein luuppitarkastuksia jatkuvasti. Kasvarissa homma lähti käyntiin ihan hyvin auringon polttamia kasveja lukuunottamatta.

Jostakin syystä luuppitarkastelut unohtuivat kauden alussa, kun kaikki näytti hyvältä. Heinäkuun alussa maailma sitten romahti. Pikkukasvarin kurkuissa näkyi lehdissä selviä punkkien tuhoja. Tarkempi tarkastelu osoitti, että kurkut ovat aivan täynnä punkkeja.

Pienestä kasvaristä lähti kaikki kurkut roskiin. Niiden vieressä kosketusetäisyydellä ollut blondie oli onneksi säästynyt. Toisella puolella olleet munakoisot puolestaan olivat täynnä punkkeja. Kolmesta kasvista keskimmäinen oli jostakin syystä säästynyt ja voi hyvin tälläkin hetkellä.

Isommassa kasvarissa kurkuilla sama laulu: Yhdessä ebbissä kaksi kurkkua, toinen aivan täynnä punkkeja ja toisessa muutamia punkkeja. Vieressä aji finlandia oli jostakin syystä säästynyt mutta toisella puolella criolla sellat olivat saastuneet ja päätyivät roskiin.

Herpiilisidiä ja neemiä punkeille. Pahiten saastuneen kurkun lehdet poistin pikku hiljaa ruiskuttelujen välissä. Höyryäkin kokeilin eikä kurkku siitä mieltään pahoittanut. Uutta lehteä kasvaa jonkin verran mutta tarkoitus on lähinnä pitää se hengissä, koska samassa ebbissä on toinen kurkku, joka tuottaa satoa. Punkkien täysin tuhoama yksilö tuskin enää jaksaa kurkkuja kasvattaa.

Jatkuvan heppiilisidi- ja neemkäsittelyn jälkeen homma näyttää nyt hyvältä. Kasvu on normaalia eikä punkkituhoja ole löytynyt.

Summa summarum:
- Tarkkaile kasveja päivittäin luupilla tai jollakin muulla luotettavalla tavalla.
- Aloita torjunta heti kun ongelma on havaittu.
- Jatka torjuntaa sitkeästi riittävän kauan.
- Punkeista on mahdollista päästä eroon.

Ja ensi kauden alun vinkki: Pidä kasvarissaa lämmöt päällä kolme viikkoa ennen kuin viet kasvit sinne. Tuholaiset ehtivät kuoriutua ja nääntyä nälkään kolmessa viikossa.
--
fly

Pankkipoju

Lainaus käyttäjältä: fly - heinäkuu 28, 2012, 23:58:21 ip
Vähän lohtua punkkien kanssa taisteleville.

fly


Juu thnks, vertaistukea tässä tarvitaa kaikkein eniten...

Oma saldoni on se että ulkonäreet nyt sit vähän meni toisiin suihin. Sisällä kasvatetut ja pihalla tilapäisesti piipahtaneet on eri planeetalta.. Varmaan jatkossa keskityn ihan ikkunalautajuttuihin..

Mun kokemuksen valossa ainaskaan Jaakontaika ei yksin riitä torjumaan, oon lutrannut sitä litratolkulla...
Laimentanut suhteilla 1:4 - 1:8 ja sutsutellut jopa pari kertaa päivässä mutta perkuleet vaan liimautuvat runkoon kiinni kovemmin.

Onneks on tylsä elämä niin riittää tuntitolkulla aikaa paijata näreitä, ihan oon hammastikulla irrotellut peijoonia yksitellen ja tiputellut resoon periaatteella eväät takaisin  ;)

fly

Oma arvaukseni on, että öljy on oikea lääke taistelussa punkkeja vastaan. Ruiskuttelin itsekin parhaimmillaan useita kertoja päivässä ja tarkkailin tilannetta. Vasta kunnollinen öljykerros sai punkit tokenemaan.

Jotakin emulgaattoria (esim. mäntysuopa) on syytä käyttää, jotta öljy ei jää lillumaan veden pinnalle. Ja sittenkin nestettä kannattaa ravistella jatkuvasti, jotta öljyn saa sekoittumaan tasaisesti. Pelkkä Jaakontaika ei ymmärtääkseni toimi tässä taistelussa.

Joka tapauksessa tilannetta kannattaa tarkkailla jatkuvasti ruiskutusten jälkeen, jotta tietää missä mennään. Kun toimiva litku löytyy, niin sen kyllä huomaa. Itse aloitin liian laimella öljypitoisuudella ja punkit eivät siitä häiriintyneet. Vähän tukevampi öljymäärä ja kunnollinen ravistelu koko ajan hoitivat homman kotiin. Mutta tilannetta pitää tarkkailla koko ajan, koska pirulaiset iskevät kuitenkin uudestaan.

sorrii

Onpa tullit Minun parivuotta sitten avanneeksi aiheen "provado" tähän ketjuun. En tuohon aikaan tiennyt/välittänyt eroa punkin ja kirvan välillä  :-\ ...

Juu-ei: ei siis Provadoa punkkien ruoaksi!

Nyt näkyvät taas punkit täällä heräilevän kesäuniltaan. Tänäkin talvena sama juttu, että nuo ilmestyvät vanhaan aji cristaliin:
Kasvin lehdissä laikkuja: Laikut viittaisivat mitä-se-nyt-oli magnesiumin tai jonkun puutokseen, mutta nyt jo kolmatta kertaa nuo laikut ilmaantuu tasan samaan aikaan kuin alkaa näkyä pikku-hämiksiä lehtien alla. Nytkin on kyseisen AC'n vieressä aji finlandia ja -verde [leikatut viime kesältä] ja neljäntenä samalla ikkunalla starfish:
Noissa muissa ei näyttäisi olevan punkkeja.

Edellisellä kerralla taisi hommeli mennä ihan samaan tapaan: Aji cristalit kärsivät kunnolla ja lehtiin/varsiin tulee seittiä. Muissa kasveissa ei näy vaurioita. Nytkin on samassa olo-huoneessa iso piri-piri sekä lemondrop; keittiössä chinensejä, tabasco, ancho[poblano?] sekä useita vanhoja aji-chilejä: ei näy elukoita...
Makuuhuoneen rocotot tuskin välittävät punkeista - tai punkit niistä ...

LainausIhmettelenkin nyt että oonko onnistunut luomaan punkkipopulaation jolle kelpaa vain aji cristal?!?


Syksyllä -muistaakseni- viimeksi torjuin jotain öttiäisiä kasveistani Spruzitilla. Leikkasin silloin kasveja pienemmiksi ja vein kaikki vuorollaan isossa ryhmissä kylppäriin; suhkuttelin kylmällä vesijohtovedellä ja vähän niiden kuivuttua sumuttelin Spruzit-liuoksella. Se kai toimi ...

Pari vuotta sitten suuren kirvasodan aikaan soittelin Bernerin kasvinsuojelupuhelimeen jossa kyselin tuolloin kommentteja Provadon käyttämisestä ja mainitsin aikaisemmin kokeilleeni Spruzitia: silloin expertti siellä puhelimessa hörähti räyhällisesti, eikä viitsinyt edes kommentoida tuota ainetta. Nyt vaan parin kerran kokemuksesta voisin todeta että on se ainakin yhtä hyvä konsti punkeille, kuin saippuavesi, mäntysuopa tai tolu. Spruzitissa pitäisi olla lisänä pyretriiniäkin.

Spruzitia tuntemattomille mainittakoon, että se on rapsiöljyn ja pyretriinin emulsiö; mahtoikohan sisältää sitä saippuaakin (?)
Sillä sumuteltua kasveihin jää kiiltävä vahamainen kerros lehdille jossa kait se pyretriini sitten tappaa uusiakin öttiäisiä vähän aikaa.
Sikäli se on ikävä aine, että sotkee siihen öljyyn ympäristön, eli ei oikein viitsi sumutella ainakaan olohuoneessa ....

Ja eikun taas torjumaan .... Katsotaan muistanko kommentoida kuinka tällä kertaa käy!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

fly

Uusia kokeiluja nyt kun vanhat kasvit ovat pieniä. Kohteena punkit ja kirvat.

Ämpäriin reilusti vettä, vähän rypsiöljyä (loraus) ja pari pisaraa mäntysuopaa jotta veden pinnalle muodostuu ohut öljykalvo. Sitten upotetaan kasvit nesteeseen. Mieluiten ylösalaisin ja jätetään ruukku kastelematta. Lopputuloksena koko kasvin pinta on ohuen öljykalvon peitossa. Sitten kasvit vaikka suojamuovin päälle valumaan, jotta paikat ei likaannu.

Omien havaintojeni mukaan tällä tavalla öljyn saa helposti leviämään joka paikkaan. Mutta öljyä tulee helposti liikaa, joten se pitää huuhdella pois jonkin ajan kuluttua (vaikka päivän päästä), kun tuholaiset ovat varmasti hengettömiä. Muutenkin öljyä kannattaa annostella varovaisesti, koska sitä ei kovin paljon tarvita ja kasvit kärsivät jos öljy jätetään niiden lehdille. Itse kokeilin jättää tuon öljykalvon yhteen kasviin, jotta saisi munatkin tuhottua. Sitä kasvia minulla ei enää ole. Yritin kyllä huuhdella öljyä pois, kun lehdet alkoivat putoilla mutta se oli jo liian myöhäistä.

Tällä konstilla voitettiin viimeinen taistelu. Viime aikoina on ollutkin tuholaisten suhteellisen rauhallista ja on voinut keskittyä rauhassa sössimään tämän kauden idätykset. Mutta kasveja tarkkaillaan jatkuvasti, jotta torjunta pystytään aloittamaan jo varhaisessa vaiheessa.

sorrii

Lainauskasvit kärsivät jos öljy jätetään niiden lehdille.


Hmm.. ?
Mä oon käyttänyt Spruzitia punkkien ym. torjuntaan nyt talvella pariin kertaan. Se on öljy-emulsio, eli teoriassa maitomainen aine. Siitä kuitenkin jää lehtien pintaan kiiltävä rasvainen kalvo, josta oon miettinyt olisiko syytä huuhtoa se. En ole kuitenkaan huuhtonut koskaan, ja kasvit voi hyvin - ja pysyy se kiiltävä kalvo viikkoja!

Liekö sitten öljyn ongelma se ettei päästä happea, hiilidioksidia ym. läpi; ja tuo emulsio sitten kai päästää ...

Viimeksi, muuten reilu viikko sitten sumuttelin kaikki kasvini Spruzitilla, mukaanlukien koristekasvit. Se on semmoinen urakka etten ihan heti kyllä viitsisi uudestaan!
Harsosääskiä tai jotain hedelmäkärpäsiä täällä näyttää lentelevän välillä...

*************

Tietääkö joku mitä on "herpiilisidi" [en nyt viitsinyt heti Herpiilille kirjoittaa; luulisin hänen tietävän ... ]
Lukemattomissa ketjuissa viitataan siihen ja kehoitetaan etsimään sanoilla herpiilisidi .. ym. Samat sivut sitten tulee haulla, joissa tyypit kertoo kokemuksiaan herpiilisidistä. Yhtään en vaan löytänyt jossa kerrottaisiin mitä se on!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

jaolsten

Herpiilin viime kauden päiväkirjassa tuo resepti kerrotaan. Muistaakseni seoksessa on jaakontaikaa, mäntysoopaa, öljyä ja vettä. Jotkut korvasivat Jaakontaian halvalla virolaisella vodkalla.

Suhteita en tarkalleen muista, oisko ollu 2/2/2/94. Lukekaa Herpiilin 2012 päiväkirjasta.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

bluesman

 Tuli keksittyä tuo nimitys kun Herpiili litkun jossain vaiheessa kansalle esitti ja oli muistaakseni ihan tutkimustuloksiakin.
Litraan vettä 50ml rypsi/rapsiöljyä, nestemäntysuopaa 50ml jotta öljy hiukan sekoittuu veteen. Viinaa voi laittaa myös 50ml tai Jaakontaikaa. Suihkepulloon, ravistellaan koko ajan kun tuo öljy tuppaa nousta pintaan.
Punkit inhoavat ruokaöljyn hajua ja/tai makua eivätkä ryhdy ruokailemaan pahalle haisevaa kasvia. Lisäksi ne eivät pysy kasvissa vaan liukastelevat maahan. Saattaa olla vielä muitakin vaikutuksia mutta on varsin halpa ja ympäristöystävällinen karkote.

Masa.T

Jos joku epäilee jotain tartuntaa kasveissaan, niin ei kannata lähteä jakamaan taimiaan eteenpän, kiitos!!!


Masa.T

Ok. Vastaan myös punkkien torjuntaan. Minulla tehosi viime vuonna punkkien torjuntaan elävien petopunkkien käyttö. Oli kaksi lajiketta, joista toinen toimi selvästi paremmin. Kannattaa kysyä myyjältä ennen tilaamista. Myyjää en nyt valitettavasti muista mutta äkkiäkös joku tuttu tässä avustaa.:)