maaliskuu 29, 2020, 11:34:07 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aji Infernon chilikoti

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 12, 2007, 04:13:06 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno
Joku tuossa taannoin ihmetteli, josko meikäläisellä kasvaa todellisuudessa yhtään mitään, kun kerran en ole juuri todistusaineistoa näyttänyt... Yllä pari kuvaa siitä, mitä nyt keväällä 2007 olohuoneessani oikein tapahtuu. Tosin, aivan kohta on jo parvekekasvatuksen aika, eli kunhan parvekkeen kevätsiivous on tehty, pääsee olohuoneen pöytä taas vähän tavanomaisempaan tarkoitukseensa. ;)

2007 painopiste on villichileissä. Niitä on nyt kasvamassa seuraavia:
- c.praetermissum
- c.cardenasii (isomarjaista tyyppiä)
- c.chacoënse (2 lajiketta)
- c.tovari
- c.galapagoense
- c.lanceolatum
- c.rhomboideum
- c.flexuosum (2 lajiketta)
- c.eximium

Että miksikö villejä? No, eihän se puuhaamamme Aji Perkele, suomen lahja chilimaailmalle, muutoin ota valmistuakseen...

Tutumpaakin on kasvussa:
- Lemon Drop (yllätys...) - c.baccatum, Peru
- Starfish - c.baccatum, Brasilia
- Rain Forest - c.baccatum, Brasilia
- Aji Cristal - c.baccatum, Chile
- PI-260567 - c.baccatum, Bolivia
- Dutch Habanero = Fataliin mainio annuum x chinense -risteytys
- Naga Morich - c.chinense, Bangladesh
- Fatalii - c.chinense, Keski-Afrikka
- Bolivian Rainbow - c.annuum

Eli hyvin luottolajikkeita nuo, ei erityisempiä yllätyksiä. Idätyksessä on vielä iso joukko kaikenlaista, vanhoista siemenistä. Itävyysprosentti on tähän asti ollut puhdas nolla, mutta katsotaan, nousisiko sieltä silti vielä jotain.

Kasvatusmetodina on monista muista täällä kirjoittavista poiketen ihan wanha kunnon (?) turve ja multa. Yksi kasvi (dutch haba) on hydrossa ja kaksi muuta (Aji Cristal ja 260567) eräänlaisessa kokeiluhydrossa, jossa ravinnevesi on kevytsoran seassa. Naga Morich päätyi Viherpeukun suosituksesta kookoskuituun kasvamaan hydro-ravinneliuoksessa. Muiden elämä on ainakin toistaiseksi hyvin normaalia multakasvua...

Nyt on se pirullinen vuodenaika, jona pienet taimet pääsevät kovin helpolla hengestään kuivumisen takia. Unohda taimet pariksi päiväksi aurinkoon ikkunalle, ja se on siinä sitten...Taisivat pikku Fataliit juuri mennä sitä tietä vihreämmille kasvumaille. Damn! ;-(

Kirvat tekevät taas kovasti tuttavuutta näihin ystäviini - ja torjun näitä lähentelyjä Substralin saippuapohjaisella suihkeella. Tulos on asemasota, kummankaan osapuolen voittamatta. No, kirvojen kanssa tulee jotenkin toimeen, punkit ovat todella syvältä...

Tästä tämä taas lähtee, pienimuotoisemmin kuin vuosiin, mutta kuitenkin. :-)

Aji Inferno

Nonniin... julistan kevään alkaneeksi - valtaosa kasveista on nyt parvekkeella! :-)

Viisi veijaria jatkaa vielä hetken aikaa natikan alla sisällä: Naga Morich, Aji Cristal, PI-260567, Dutch-Habanero ja pikkuruinen, heikko c.lanceolatum.

Pituusennätystä pitää c.rhomboideum noin parimetrisenä, mutta uskonpa ainakin Starfishin pistävän sille jatkossa kampoihin.

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Nonniin... julistan kevään alkaneeksi - valtaosa kasveista on nyt parvekkeella!


Prkl... täytyy kai ruveta haastamaan ja heti kun roudat sulaa takapihalta jörssiä ansari pystyyn kasveineen ja lämmittimineen.

EDIT: Ainiin.. ja täytyy tietenkin kysyä, että mites boliviaani pärjäilee?
Joo.

Aji Inferno

Ensimmäinen yö parvekkeella oli osoittautua fataaliksi monelle kasville, sillä olin älykkäästi unohtanut parvekelasit auki (tuuletusta...). Syntynyt kevyt pakkastesti löi ainakin puolet chileistä aika reppanaan kuntoon, mutta toivoakseni kaikki sentään toipunevat... Rainbow taisi saada pahiten siipeensä - annuumit eivät kerta kaikkiaan pidä äkkikylmästä!

Laiskan miehen sorahydroni mallia kevytsoraa + TotalGro ravinneliuosta tuntuisi toimivan ainakin yhden baccatumin kohdalla aika kivasti. Joko Aji Cristal tai PI-260567 (sekoitin nuo ruukunvaihdossa) kasvaa terveen näköisesti ja hyvin "Ajimaisesti", mikä tarkoittaa luultavasti hulppeaa kokoa aikuisena...

cornell

damned, mun pitää kärvistellä vielä 2 kk sisätiloissa... toivottavasti plantut toipuvat
¨käynks mä usein täällä?¨

Aji Inferno

Hyvin myöhään aloittamastani idätyksestä päätti sitten lopultakin ainakin yksi aiemmin kasvattamattomani uusi ystävä kohdata päivänvalon. Hän on physalis nicandroides, Meksikosta... Odotan mielenkiinnolla! :)

Sitten pari tilannekuvaa:Taaempana Bolivialainen c.chacoënse ja etualalla Perulainen c.tovari. Kovin erilaisia kasvutuloksia samassa kasvualustassa...Tässä kookoskuidussa (ilmeisen haluttomasti) kasvava c.chinense Naga Morich. Oikeassa alakulmassa näkyy kummallinen kokeiluni "kevytsoravesiviljelystä"... ;-)

tknummelin

Physalis Nicandroides PI-288250 Meksiko

Paikka: 20ml etelään Guadalajarasta, Jaliscosta, korkeus 1524m. Kasvoi tien varressa aina 180cm korkeaksi, runsassatoinen.


Googletuksella selvisi sekin, että siis syötävänsortin ananaskirsikka tämäkin. Olisiko sinulla vielä hiukka lisätietoa jakaa, vai odotammeko syksyyn?  :)

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Physalis Nicandroides PI-288250 Meksiko

Paikka: 20ml etelään Guadalajarasta, Jaliscosta, korkeus 1524m. Kasvoi tien varressa aina 180cm korkeaksi, runsassatoinen.


Googletuksella selvisi sekin, että siis syötävänsortin ananaskirsikka tämäkin. Olisiko sinulla vielä hiukka lisätietoa jakaa, vai odotammeko syksyyn?  :)


Eipä tuohon kummempia ole lisätä. ;) Pitää vain toivoa, että kasvukausi sujuisi paremmin kuin aiemmin physalisten suhteen. Yleensä punkit ovat syöneet ne suihinsa aika vikkelään...

Nike

Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Aji Inferno

Vesiviljelyn pikku yllätyksiä... tai paremminkin: jälleen yksi osoitus siitä, että siinä saa olla tarkkana. Pienen (?) huolimattomuuden tuloksena PH-arvot purkeissa olivat aivan päin seiniä, vaarallisen paljon...

Tavallaan tämä kemikaalipulloilla puuhaaminen on varsin hauskaakin. Ja jos sen tekee hyvin, kunnolla, se varmasti palkitsee loistavalla sadolla ja terveillä kasveilla. Toisaalta, jos sen tekee puolivillaisesti, tulos saattaa olla huonompi kuin normaalissa mullassa, etenkin jos valo- ym. olosuhteet eivät ole hyvät.

Odotankin mielenkiinnolla, josko tänä kasvukautena saisin ensi kertaa paremman tuloksen vedessä kuin turpeessa/mullassa. ;)

P.s: no, ensimmäinen koskaan vedessä kasvattamani kasvi, Fataliin DutchHabanero -hybridi kyllä kasvoi hienosti ja tuotti komeasti satoakin. Sitten laiminlöin vesitäydennyksiä ja -vaihtoja, ja melkein tapoin samaisen kasvini. Nyt tuo kukkii taas iloisesti natikan alla, ja näyttää voivan hyvin. Toivo siis elää, meikäläisenkin hydroilulle. :)

Aji Inferno

PI-260460 itänyt... Eräs suosikkibaccatumeistani, hyvin tulinenkin. Olenkin ihmetellyt, miksei täällä useampi sitä diggaile...  8)

Aji Inferno

Uusi itänyt, ja toivottu sellainen! Erittäin harvinainen baccatum PI-355814 Ecuadorista. Uskomattoman kaunis, mieto ja loistavan makuinen "Aji", josta uskon/toivon tulevan piireissämme klassikon, kunhan vain maine leviää...

Jos muuten katselette Infernon lajikekuvauksia, siellä on PALJON sellaisia lajikkeita, jotka ansaitsisivat hard rock hallelujaata laajemminkin! Tämä on yksi niistä, kuten esim. PI-260567 Boliviasta...

Kannattaa siksi lukea kuvaukset lävitse, ja kysellä, tilaisuuden tullen kasvattaakin, noita harvinaisia superyllätyksiä! Osasta niistä ovat siemenet loppuneet, eikä kukaan yhteisöstämme jatkanut niitä, mutta toisista kuten tämä 355814, jäi onnekkaasti jokunen elinkelpoinen siemen jäljelle - ja niin koetan päästä jakamaan tätä loistolajiketta 2007 chiliyhdistyksellemme, ja sitä kautta kaikille! Toivottakaa pikkuisille taimille onnea! :-)

Aessu

Koetahan saada paljon chiliä aikaiseksi... toisaalta tulee hyvä fiilis toisten kertomuksia lukiessa, toisaalta vituttaa kun ei ite voi kasvattaa mitään.
http://www.youtube.com/watch?v=OD4JPEyayus
Tuotetun tekstin määrä on suoraan verrannollinen nautittuun alkoholimäärään.
#365

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Aessu"Koetahan saada paljon chiliä aikaiseksi... toisaalta tulee hyvä fiilis toisten kertomuksia lukiessa, toisaalta vituttaa kun ei ite voi kasvattaa mitään.


Eipä se liian myöhäistä ole koskaan, riippumatta mitä muut sanovat... ;) Kokeile nytkin - ja myöhemmin. Ja vähemmänkin täydellisissä olosuhteissa. Oma chiliharrastukseni alku oli tavallaan yhtä painajaista, koska en 1996 tiennyt mistään mitään, eikä tietoa ollut ylipäätään juuri saatavilla...

Toisaalta, opin hyvin äkkiä, että kunhan ei käytä mustamultaa ja liikaa Substralia, ja pidin ötökät kurissa, aurinkoisella ikkunalaudalla tai parvekkeella, useimmat chilit kyllä pärjäsivät aivan ok. Tämän foorumin pro-jäbät toki saavat yli kymmenkertaisia satoja omine viritelmineen, kasvihuoneineen, mutta kyllä vähemmälläkin tulee toimeen ja hommasta iloa irtoaa!  8)

Kärsivällisyyttä chilit kyllä vähän testaavat, sillä jo idätysvaihe on vähän rajatiedon magiaa... Mutta kannattaa vaan koettaa. Vaikka homma onnistuisi vasta syksyllä, ei se mitään! Loisteputkilamppu päälle, ja taas rokkaa. Chili on monivuotinen, hyvin moninainen kasvi. Ja siinä ehkä sen suurin ilokin meille! :-)

Aji Inferno

Chilit kaikki parvekkeella! Ja samalla natikka pääsee taas talvilepoon... :)

Jonkinasteisissa "vesiviritelmissä" on tällä hetkellä 6 kasvia, mullassa reilusti toistakymmentä. Vielä itävistä lajikkeista useimmat päätyvät luultavasti sorahydroon tai hydroon, ihan kokeilun vuoksi.

Huomio on muutoin kiinnittynyt mm. kaikin puolin erikoiseen CGN19198 villichiliin, jonka vedenkulutus vaikuttaa epätavallisen reippaalta. Parvekkeella sinänsä kaikki hyvin; ainoastaan ainoa tämän vuoden praetermissum-villichilini on hyvin heikkona, mutta hengissä. Sen voisi ehkä siirtää vesisysteemiin - jos vaikka piristyisi. Samaten, huonon alun saanut Lemon Drop voisi hyötyä vesiviljelystä.

Multaviljely (tai multa/turve-seos) puolestaan näyttää sopivan hienosti ainakin c.cardenasiille "Ulupica/Rocopica", c.rhomboideumille ja useimmille muillekin villichileille. Myös baccatumeille multa ja turve sopivat hyvin. Arvelen että tietyt villichilit löytäisivät kuitenkin parhaat olosuhteensa vain vesiviljelyssä, jossa voi kokeilla mullasta poikkeavia ravintosuhteita.

Pertsa

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Uusi itänyt, ja toivottu sellainen! Erittäin harvinainen baccatum PI-355814 Ecuadorista. Uskomattoman kaunis, mieto ja loistavan makuinen "Aji", josta uskon/toivon tulevan piireissämme klassikon, kunhan vain maine leviää...

Jos muuten katselette Infernon lajikekuvauksia, siellä on PALJON sellaisia lajikkeita, jotka ansaitsisivat hard rock hallelujaata laajemminkin! Tämä on yksi niistä, kuten esim. PI-260567 Boliviasta...

Kannattaa siksi lukea kuvaukset lävitse, ja kysellä, tilaisuuden tullen kasvattaakin, noita harvinaisia superyllätyksiä! Osasta niistä ovat siemenet loppuneet, eikä kukaan yhteisöstämme jatkanut niitä, mutta toisista kuten tämä 355814, jäi onnekkaasti jokunen elinkelpoinen siemen jäljelle - ja niin koetan päästä jakamaan tätä loistolajiketta 2007 chiliyhdistyksellemme, ja sitä kautta kaikille! Toivottakaa pikkuisille taimille onnea! :-)


tuosta 260567:ta
itellä on sitä kasvamassa lähestulkoon olemattoman poltteen ja erittäin hyvän maun takia. viime syksyn saunaillassa maistelimme samaa tuotetta, jonka jälkeläisiä oma kasvini on.
rehu iti tammikuussa ja suorastaan räjähti käsiin hydrossa natikan alla, eilen meni jotain 100 kukkaa kanin häkkiin naposteltavaksi kun näytin kasville hieman saksia...kasvu on erittäin nopeaa ja samalla infernon  lajikekuvausta mukaillen"helkkarin rönsyilevää"yhden palaneen lehden kun leikkaat poies, päättää kasvi antaa samalla mitalla takaisin ja lähteä tekemään uutta haarautumisversoa samasta kohdasta.
nopea, helppo, lähestulkoon tuleton ja kaikille sopiva, samalla ERITTÄIN hyvänmakuinen lajike!!!!!!
yhdistyksen  pj:n valtuuksilla tästä melkein voisi tehdä eräänlaisen "lex chililajike"kasvin....eivaiskaan....mutta on se vaan niin nannaa :)
Meillä määrää Nainen!

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "pertsa"
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Uusi itänyt, ja toivottu sellainen! Erittäin harvinainen baccatum PI-355814 Ecuadorista. Uskomattoman kaunis, mieto ja loistavan makuinen "Aji", josta uskon/toivon tulevan piireissämme klassikon, kunhan vain maine leviää...

Jos muuten katselette Infernon lajikekuvauksia, siellä on PALJON sellaisia lajikkeita, jotka ansaitsisivat hard rock hallelujaata laajemminkin! Tämä on yksi niistä, kuten esim. PI-260567 Boliviasta...

Kannattaa siksi lukea kuvaukset lävitse, ja kysellä, tilaisuuden tullen kasvattaakin, noita harvinaisia superyllätyksiä! Osasta niistä ovat siemenet loppuneet, eikä kukaan yhteisöstämme jatkanut niitä, mutta toisista kuten tämä 355814, jäi onnekkaasti jokunen elinkelpoinen siemen jäljelle - ja niin koetan päästä jakamaan tätä loistolajiketta 2007 chiliyhdistyksellemme, ja sitä kautta kaikille! Toivottakaa pikkuisille taimille onnea! :-)


tuosta 260567:ta
itellä on sitä kasvamassa lähestulkoon olemattoman poltteen ja erittäin hyvän maun takia. viime syksyn saunaillassa maistelimme samaa tuotetta, jonka jälkeläisiä oma kasvini on.
rehu iti tammikuussa ja suorastaan räjähti käsiin hydrossa natikan alla, eilen meni jotain 100 kukkaa kanin häkkiin naposteltavaksi kun näytin kasville hieman saksia...kasvu on erittäin nopeaa ja samalla infernon  lajikekuvausta mukaillen"helkkarin rönsyilevää"yhden palaneen lehden kun leikkaat poies, päättää kasvi antaa samalla mitalla takaisin ja lähteä tekemään uutta haarautumisversoa samasta kohdasta.
nopea, helppo, lähestulkoon tuleton ja kaikille sopiva, samalla ERITTÄIN hyvänmakuinen lajike!!!!!!
yhdistyksen  pj:n valtuuksilla tästä melkein voisi tehdä eräänlaisen "lex chililajike"kasvin....eivaiskaan....mutta on se vaan niin nannaa :)


Kyllä, paprikakasvi aivan parhaimmillaan! Ja samalla osoitus siitä, että tuolla chilin sydämessä, Etelä-Amerikassa, on paljon todellisia aarteita odottamassa löytämistämme... Ja jotenkin luulen, että esim. tämä PI-355814 tulee muodostumaan (jo pelkästään ulkonäöltään!) aivan saman luokan klassikoksi! :-)

Yritetään saada näistä aarteista siemeniä kunnolla talteen, ja todellakin siten niitä saataville koko porukalle!

Aji Inferno

Viimeisin itänyt: Guajillo! Tämä oli jälleen tervetullut yllätys, sillä kyseessä on annuum-paprikoiden ehdotonta huippua: makeantulinen, aromikas superherkku! Toivottavasti saan tänä kesänä talteen siemeniäkin, jotta saamme tätä loistochiliä laajempaankin tietoisuuteen!

Aji Inferno

Lisää itäneitä: Aji Amarillo (c.baccatum) ja Pink Habanero... Amarillo oli vuosia suosikkejani ja samalla yksi aivan ensimmäisistä lajikkeista, joilla tämän harrastuksen aloitin. Pitkän tauon jälkeen on taas mukavaa kohdata vanha vihreä ystävä, ja katsoa kasvaako tämä jälleen katosta läpi. ;)

Jomppe

Minkäslainen toi Pink Habanero mahtaa olla?
Laitathan myöhemmin hedelmästäkin kuva..
Kiinnostaa ainakin itseäni! :)

Sori offari..