maaliskuu 30, 2020, 21:35:54 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aji Infernon chilikoti

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 12, 2007, 04:13:06 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Jomppe"Minkäslainen toi Pink Habanero mahtaa olla?
Laitathan myöhemmin hedelmästäkin kuva..
Kiinnostaa ainakin itseäni! :)

Sori offari..


Nättihän tuo on, ja maukas... Kuvaa mulla ei ole - mutta laitetaan aikanaan! Fataliin sivuilla on luullakseni jo nyt kuva, käypä tsekkaamassa...

Aji Inferno

Lisää itäneitä:
- Tubocapsicum anomalum
- Pimenta da Neyde (chinense)
- c.chacoense PI-596059 Bolivia

Tätä menoa alkaa taas kesällä uhata tilanpuute parvekkeella... ;)

Aji Inferno

Parvekkeella on vallinnut lasien takana kesäinen meininki, ja moni kasvi haluaisikin jo kukkia. Tässä vähäsen tunnelmia:Kolme suurinta kasviani. Oikealla villichili c.rhomboideum väli-amerikasta. Tuo merkillinen chilikasvi tuntuu viihtyvän oikein hyvin sisäkasvatuksessakin.  Etualalla erottuu pitkä, suoravartinen, puumainen baccatum tyyppiä Starfish. Takana vasemmalla jo melko iäkäs Rocopica-kaksikko, eli suurimarjaista puolivilliä c.cardenasii/eximium -tyyppiä.Tässä itämässä noin 50 lajikkeen siemeniä... Tänä vuonna panostan erityisesti villeihin kasveihin, eli tämä idätys voi jatkua vielä kuukausia... :)Yllä tämän kevään tulokkaita sorahydroissa, kookoskuidussa ja vesiviljelyssä. Vasemmassa alakulmassa Naga Morich kookoksessa.Tätä voi pitää mielenkiintoisena kuvana lähinnä siksi, että siitä näkyy kahden harvinaisen, erikoisen villichilin hyvin erilaiset kasvutavat. Vasemmalla c.flexuosumin punertava, tukevan puumainen runko. Oikealla tyypillisen c.eximiumin käärmemäisesti luikertelevaa kasvutapaa edustava, hyvin erikoinen ja kiistanalainen CGN19198.

Jälkimmäinen ansaitsee vielä sen maininnan, että juuri tämä kuvassa hyvin näkyvä kasvutapa on joskus ainoita varmoja keinoja erottaa ei-kukkiva c.eximium/cardenasii ja c.baccatum var. praetermissum toisistaan! Praetermissum kun kasvaa paremminkin vasemmalla näkyvän flexuosumin tapaan, puumaisesti, ei kiemurrellen!Lopuksi vastaava kuva näyttämään kasvutavan erot "ison Aji-baccatumin" (tässä brasilialainen Starfish) ja paljon rönsyilevämmän, joskin yhä melko puumaisen Rocopican (puolivilli versio c.eximiumista) välillä. Erityisesti Starfishin pitkä, suora, oksaton (!) kasvutapa on isoille baccatumeille kuten Aji Amarillo/Rojo yms. hyvin tyypillinen...

Aji Inferno

Tulipa kylmäkausi parvekkeelle... No, ei haittaa - vaikka ulkona taas pakkastaakin, lasien takana on aina yli +10. Kylmää tuli toisaalta taas vaihteeksi postiluukustakin. Tässä naapuristossa ei chilin (tai minkään) kasvatusta kerrostalon parvekkeella katsota suopeasti, eli jälleen tuli ukaasi. Aiemmin sellainen tuli mm. siitä, että ruukut näkyivät ulos... Eivät saa näkyä. Nyt ilmeisesti vähän kasteluvettä oli valunut parvekkeelta putkia pitkin jonkun toisen parvekelaseille. Tuli jyrkkä ukaasi ja - taas kerran - tiedotus myös vuokraisännälle.

Niinköhän on, että täältä lentää lopulta ulos tämän harrastuksen johdosta? En ihmettelisi. Sillä jotenkin epäilen, ettei ongelmana ole ruukkujen näkyminen, tai vähän vettä laseilla. Kyse on ehkä enemmänkin siitä, että ihmiset ihmettelevät ja epäilevät, mitä tämä tällainen oikein on. Eli aivan sitä samaa, mikä on saanut poliisit ratsialle joihinkin chilikoteihin naapurien epäluulosta...

No, ihminen on ihminen - nykyään ei sentään polteta roviolla siitä, että tekee erilaisia asioita kuin naapuristo. Mutta sama luonto meissä yhä asuu, ikävä kyllä. Pitänee kiirehtiä suunnitelmia muuttaa pikku mökkiin jonnekin maalle, karhujen seuraksi. ;)

Muutoin parvekkeella voidaan hyvin. Siirsin lähes kuolleen c.praetermissum-villichilini CHN-22795 tyngäksi leikattuna turpeesta sorahydroon. Näyttäisi alkavan voida paremmin, eli ehkäpä... Uusia itäneitä lajikkeita on paljon, pelottavan paljon. Pitänee lopulta antaa niistä valtaosa pois. Mutta yritän saada useimmista siemeniä talteen tänä vuonna.

Ai, niin - teille, jotka osasitte jo PELÄTÄ tätä... Kyllä, Goat's Weed ja Purira tekivät jälleen comebackin... Etteikö Annuum osaisi purra ja lujaa? Heh!  :twisted:  

Te, jotka olette mutustelleet onnellisina paperilla niin paljon vahvempia chinensejä, aina Naga Morichiin asti... Se virne loppuu viimeistään siinä vaiheessa, jossa vedätte tuoreeltaan kumman tahansa näistä annuumeista kitaan. Fatalii tietää mitä tarkoitan...  :twisted:

Että odottakaapa ensi kesän tapaamisia... Armeijassa ollessani, sanottiin - jostain, tuntemattomasta syystä - että "nyt tulee jammua!". Se tarkoitti aina jotain hyvin epämiellyttävää... Sitten oli toinen sanonta: "Nyt tulee SIKAJAMMUA!"  

Goat's Weed ja Purira ovat sikajammua. Tarvinneeko sanoa enempää? ;)

Aji Inferno

Tänään siirsin suuren joukon pikkuisia taimia sorahydroon. Nyt tulee sitten testatuksi sekin kasvatustapa kantapään kautta; jos homma ei toimi, silloin tämä kasvatuskausi tulee menemään niinsanotusti persuksilleen, ja vahvasti!

Huomasin sinänsä kevytsoran käytössä yhden (mahdollisesti) hyvänkin puolen. Koska se kelluu, ruukkujen alaosaan jää aina puhdas vesitila, mikä ei liene huono asia hapetuksen kannalta.

Nyt siis pieninä taimina sorahydrossa:

Tubocapsicum anomalum (pitkään luultiin chiliksi, hyvin lähisukulainen)
Physalis nicandroides (meksikolainen ananaskirsikan villi sukulainen)
Pimenta da Neyde (c.chinense) Brasilia
"Exile" (c.chacoense)
Grif-15051 (c.chacoense) Paraguay
PI-596059 (c.chacoense) Bolivia
CO-5641 (c.chacoense, violettia sävyä, outo kasvi)
Goat's Weed (c.annuum)
Guajillo (c.annuum)
Purira (c.annuum)
Pink Habanero (c.chinense)
PI-355814 (c.baccatum) Ecuador
PI-260460 (c.baccatum) Peru
PI-543188 (c.chinense) Bolivia

Itämässä on vielä, näin myöhään, monia hyvin mielenkiintoisia lajikkeita. Mutta jo nämä itäneet edustavat aivan erinomaisia chilikasveja, joten odotan innolla kesää! :)

Muuan kummallinen havainto on vahvistunut. Capsicum eximiumia todennäköisesti edustava CGN-19198 juo vettä aivan tolkuttoman hanakasti. Mikä lie ilmiön syynä, mutta tuota kasvia pitää kastella ainakin tuplasti yhtä usein kuin muita... :-)

Macc

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"
Muuan kummallinen havainto on vahvistunut. Capsicum eximiumia todennäköisesti edustava CGN-19198 juo vettä aivan tolkuttoman hanakasti. Mikä lie ilmiön syynä, mutta tuota kasvia pitää kastella ainakin tuplasti yhtä usein kuin muita... :-)


Itse olen huomannut sinulta "perityn" PI-266041:n olevan aika armoton juoppo... Hän edelleen asustaa pauliinassa, ja tuntuu tarvitsevan vettä tuplasti muihin nähden. No, ohan hänellä korkeuttakin jo toista metriä ja kukkiminen kovassa vauhdissa...

Aji Inferno

Kerrostalokasvatus ei kerta kaikkiaan ole ihmisen hommaa... :( Kaiken muun lisäksi, se näyttää ainakin täällä Vantaalla ärsyttävän joitakin naapureita siihen pisteeseen, että taloyhtiö on jo alkanut uhkailla kovilla otteilla touhun lopettamiseksi. Mikäkö tässä sitten ärsyttää? Ehkä ensiksikin erilaisuus - yksi parveke on lasien takana aivan vihreä, muut steriilin harmaita. Toisekseen ehkä se joillekin jo liiankin tuttu ilmiö: "sipi sipi... mitähän se siellä oikein mahtaakaan kasvattaa?! sipi sipi...".  Mutta kolmas ongelma onkin konkreettinen. Nimittäin, vahingossa ylivaluneiden kasteluvesien ajoittainen valuminen parvekkeen noin 25cm pitkistä pesu/sadevedenpoistoputkista allaolevan naapurin parvekelaseille. Niin ei pitäisi pitkien putkien ansiosta ylipäätään tapahtua, mutta tuuli ilmeisesti on heittänyt putkista tipahdellutta vettä jonkun laseille - ja siitäkös piru pääsi irti... :-(

Pohjimmiltaan ongelma on kyllä ihan todellinen, mutta sen saama huima painoarvo kaikkine taloyhtiön hallituksen uhkauksineen tuntuu sittenkin hiukan tekemällä tehdyltä - eli viime kädessä pottuilulta... Mutta mikäs siinä auttoi muu kuin tukkia parvekkeen kaikki aukot. Odotan mielenkiinnolla, tuleeko senkin jälkeen vielä ukaaseja tai pahempaa. En varsinaisesti yllättyisi...

Kasvatuskausi on sujunut aika vaisusti; mullassa olevat n. 12 lajiketta ovat tosin voineet mukavasti ja satoakin on jonkin verran tulossa mm. Rain Forest baccasta, Turbo Pube canariosta, Rocopica villichilistä, Starfish baccasta ja c.chacoensesta.

Hydropuolella kokeiluja on käynnissä useita, mutta ainoastaan yksi, perinteinen aito hydro on toiminut toistaiseksi hyvin. Eli Fataliin risteyttämää mainiota Dutch-Habaneroa tulee tuutin täydeltä jo ainakin toista vuotta... Sorahydroksi nimeämäni vesiviljelymuunnelma on yhä sinällään lupaava, mutta sen kanssa on ilmennyt vaikeuksia mm. oikeiden ravinneseosten ja oikean soran määrän kanssa. Niinpä kasvit ovat jääneet pieniksi, joskin muutoin hyväkuntoisiksi, ja satoa on kertynyt vasta pari Aji Cristal -baccaa. Kolmannesta virityksestäni pitäisi aikanaan tulla aito EBB systeemi, mutta sen tämänhetkinen välievoluutio on tuottanut lähinnä ylivuotanutta vettä parvekkeen lattialle - ja lisäraivoa naapureille...

Mutta kyllä noiden ongelmien ja haasteiden lisäksi ihan mukavaakin parvekekasvariin kuuluu; mielenkiintoista puuhaa riittää ja etenkin joukko isoja baccoja näyttäisi innostuneen nyt kasvamaan sorahydrossa kivaa tahtia. Ja tulipa taas villichilipuolelta uusi kumma tuttavuus: aivan kääpiökokoinen c.chacoënse, jolla on violetit kukat - nekin melkein mikroskooppisen pienet! :)

Jassu

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Kerrostalokasvatus ei kerta kaikkiaan ole ihmisen hommaa... :( Kaiken muun lisäksi, se näyttää ainakin täällä Vantaalla ärsyttävän joitakin naapureita siihen pisteeseen, että taloyhtiö on jo alkanut uhkailla kovilla otteilla touhun lopettamiseksi.


Meidän taloyhtiössä, tässä muutaman sadan metrin päässä sun kodistas, on toisenlainen meininki :) Kyllähän porukka on ihmetellyt mitä kasvattelen, enkä myöskään olisi yllättynyt jos joku poliiseja paikalle soittelisi - mutta hallituksen valituksia tuskin tulee, koska olen itse taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja :D
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

Janne

On kyllä elämän murheet vähissä joillain kun naapurin vihreä parveke saa maailman raiteiltaan. :(
Tsemppiä vaan Tommille, et sä mikään lähiöhäirikkö ole vaikka varmaan siltä alkaa tuollaisen kuumotuksen jälkeen joskus tuntumaankin. Ihmiset tuntuvat vieraantuneen pitkälle normaalista, tavallisesta elämästä kun vesipisaratkin paisuvat niin että pitää oikein virallista tietä alkaa valituksia tekemään. Ei kai kukaan oikeasti ihan haluaisi asua steriilissä kuplassa vaikka sellaisen käsityksen joskus saakin kerrostalokyttääjien sielunelämää pohtiessa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Nonniin... Näytti alkuun, etten tänä vuonna kasvattaisi mitään uutta. Viime hetkellä tai sen jälkeenkin sitten laitoin siemeniä itämään. Eihän kesälle muuten olisi mitään odotettavaa? ;)

Niinpä nyt on kasvussa seuraavaa:

Annuum:
-----------
Chile Grande (Meksiko)
Sante Fe Grande (Meksiko)
Espanola (Meksiko)

Chinense:
------------
Naga Morich (Bangladesh)
Aji Panca (Peru)
Pimenta de Bico (Brasilia)
Pimenta da Neyde (Brasilia)

Baccatum:
------------
Starfish (Brasilia)
PI-260460 (Peru)
PI-594138 Aji Blanco
Criolla Sella

Pubescens:
-------------
PI-585267 (Ecuador)

VILLIT:
---------
c.rhomboideum (Väli-Amerikka)
c.cardenasii isomarjainen (Bolivia) x2
c.eximium
c.flexuosum (2 eri lajiketta)
c.galapagoense (Galapagos saaret)
c.lanceolatum (Guatemala)
c.annuum var. glabriusculum (2 lajiketta)
c.praetermissum (2 lajiketta)
c.baccatum var. umbilicatum
c.chacoënse

Ikävä kyllä, muutaman tärkeän harvinaisuuden idätys epäonnistui...

PUOLICHILIT YM.:
----------------
tubocapsicum anomalum (perin kehnolta näyttää)
physalis mimina (näyttävät epäonnistuvan)
physalis acutifolia
physalis alkekengi
physalis nicandroides
"capsicum testiculatum"

Tungosta siis tiedossa taas parvekkeelle...

Aji Inferno

Parvekkeella näyttää vuodenaikaan nähden yllättävän tyhjältä. Kylässä käynyt sukulainenkin ilmaisi pettymyksensä näkemäänsä... No, oli vähällä, etten olisi jättänyt tänä vuonna kasvatusta lähes kokonaan väliin, mutta toisin kumminkin kävi! Pieniä taimia riittää. Eiväthän monetkaan niistä tänä vuonna enää satoa kunnolla tuota, mutta kenties ensi vuonna sitten.

Kokeilen tässä uudenlaista kasvualustaakin. Nimittäin sekoitusta 20% perliittiä, 20% vermikuliittiä ja loput kestomultaa. Ihan piruuttani. Nuo aluksi mainitut veijarit ovat jotain vulkaanisia systeemeitä, joita ainakin Plantagen myymälöissä myydään. Toinen tuottaa kuohkeutta, toinen sitoo kosteutta. Mielenkiintoista nähdä, mihin kykenevät.

Parvekkeella vallitsee nyt sinänsä mukava "ilmasto", vaikka valoa saisi pohjoisen suuntauksen vuoksi aina olla lisää. Ensimmäiset kauden kukkijat olivat (ei-niin-yllättäen) aina luotettava "Rocopica" c.cardenasii sekä tämän sukulainen Rocoto c.pubescens. Uskoisin ensimmäisten hedelmienkin ilmaantuvan kohtapuoliin. Myös Naga Morich (c.chinense) yritti kukkia, mutta chinenseillä on perinteisesti parvekkeellani erittäin huonot oltavat, eli suutariksi taitaa jäädä se tältäkin erää.

Vanhojen villichilieni puolella tapahtuu sitä sun tätä. Kaksi c.flexuosumiani voivat erinomaisen hyvin ja toinen aloittelee kukintaa. Kunpa tuottaisi tänä kesänä siemeniäkin! C.rhomboideum puolestaan yrittää vain näyttää korkealta, menestyksellä. Päin taivaita mennään - lajihan kasvaa luonnossa 3..4 metriin helposti. Kaikki siis hyvin. :)  C.galapagoense hermostui kirvainvaasiosta ja menetti lähes kaikki lehtensä. Onneksi uusia on tulossa. C.lanceolatum on puolestaan vaihtamassa talven lehtiään uusiin ja tuntuu voivan hyvin.

Harmittaa toden teolla, että päästin c.tovarin ja mystisen CGN19198:n kuolemaan viime talvena... :(  Idätys kun ei ole kummassakaan onnistunut. Pientä lohtua antaa se, että kaksi perin erityistä Tepin tyypin villiannuumia itivät ja että aina hilpeä, kaunis, tulinen ja maukaskin c.praetermissum on jälleen pelissä mukana. :)

Että ehkä tästä jotain taas tuleekin. ;)

Suntio

Enpä äkkiseltään löytänyt tuolta etusivun päiväkirjasta palaute osastoa, joten tämä varmaan on lähimpänä oikeaa...

En ole uusia siemeniä/pistokkaita kinuamassa, mutta jos mieltä lämmittää, niin olohuoneen nurkassa seisoo edelleen tyytyväisenä C.Praetermissum (joskin liian pienessä ruukussa, saanee isomman tällä viikolla). Siemenet sain silloin Härmälässä pidetystä chilimiitistä (joka taisi olla ensimmäinen laatuaan) muistaakseni vuonna 2002. Satoa kasvi ei ole pariin vuoteen tehnyt, mutta ei siitä malta luopuakaan. Vuosi sitten otin pistokkaan katkenneesta oksasta, josko se jaksaisi tehdä marjojakin. Chilivanhus olkoon paikallaan, niin kauan kuin viihtyy.

Itseasiassa Praetermissumille seuraa pitävät samasta miitistä peräisin olevat bolivian rainbow ja lemon drop...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Suntio"Enpä äkkiseltään löytänyt tuolta etusivun päiväkirjasta palaute osastoa, joten tämä varmaan on lähimpänä oikeaa...

En ole uusia siemeniä/pistokkaita kinuamassa, mutta jos mieltä lämmittää, niin olohuoneen nurkassa seisoo edelleen tyytyväisenä C.Praetermissum (joskin liian pienessä ruukussa, saanee isomman tällä viikolla). Siemenet sain silloin Härmälässä pidetystä chilimiitistä (joka taisi olla ensimmäinen laatuaan) muistaakseni vuonna 2002. Satoa kasvi ei ole pariin vuoteen tehnyt, mutta ei siitä malta luopuakaan. Vuosi sitten otin pistokkaan katkenneesta oksasta, josko se jaksaisi tehdä marjojakin. Chilivanhus olkoon paikallaan, niin kauan kuin viihtyy.

Itseasiassa Praetermissumille seuraa pitävät samasta miitistä peräisin olevat bolivian rainbow ja lemon drop...


Mukava kuulla että prae kasvaa! Eihän tuo ole vielä villichiliksi edes vanha - laitapa uusi kasvualusta ja isompi purkki, niin voi hyvin alkaa taas tehdä satoa vielä vuosien ajan! :)  Jotkut praet ovat hyvin satoisia, toiset taas eivät - siinäkin mielenkiintoinen piirre...