heinäkuu 10, 2020, 22:22:14 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rincen paluu 10 vuoden jälkeen - 2020

Aloittaja Rince, toukokuu 08, 2020, 12:56:31 ip

« edellinen - seuraava »

Rince

Viime yönä ei ollut yhtä kylmä, noin +2 alimmillaan, ja kurkut voivat mainiosti. Tuo kasvarin lämpömittari ei ole siellä kurkkujen juurella, vaan noin metrin korkeudella.


Ai miksi kasvarissa on yöllä kylmempi kuin "ulkona"? Tuo ulkomittari on talon räystään alla, joten siinä on hieman lämpimämpää, varsinkin jos on kirkas yö (hallan vaara). Kasvarin lasikatto päästää lämmön säteilemään avaruuteen.

Rince

Vihdoinkin on Jalapenon lisäksi toinen chili ryhtynyt kukkimaan, selvä baccatum:


Inkiväärikin on salakavalasti lähtenyt kasvamaan, alku on niin purkin reunassa että se on jäänyt huomaamatta:


Kurkku kukkii, tarvitsee kohta enemmän kuin 0,4 litraa multaa  ;D


Kokeilin kaupan yrttien lisäämistä juurruttamalla, ainakin basilika (kuvassa) ja minttu juurtuvat hyvin vedessä:

Korianteri taas ei vedessä suostu olemaan ollenkaan, mutta luin voisi onnistua tökkäämällä suoraan multaan:


Sisäkasvarissa alkaa olla täyttä, onneksi kaikki paitsi chilit saavat jo olla ulkona ympäri vuorokauden:


Tein tällä viikolla mielestäni hyvän ostoksen: 464 wattia, 41600 lumenia, hinta 5 euroa. Eli neljä tällaista 2x 58W loisteputkivalaisinta putkineen:

Ajattelin noita ensisijassa autotallin valaistukseen, mutta voisi noiden valossa jotain kasvattaakin.

Rince

Rakensin kasvihuoneeseen istutuspenkin kaupan viljelylaatikoista (joita yleensä myydään "lavakaulus" nimellä). Tajusin ettei niistä ole pakko tehdä sellaisia tylsiä suorakaiteen muotoisia laatikoita, vaan usemman laatikon voi yhdistää yhdeksi isoksi. Tähän 240x180 cm kasvariin tarvitsin kolme pientä (80x60 cm) ja kaksi isoa (120x80 cm) laatikkoa, ja muutama pala jäi yli. Ainoastaan tuo yksi pala tuossa käytävän päässä vaati vähän askartelua, lyhensin sitä ja väänsin vähän "saranoita". Sitten vaan täyttämään mullalla.


Rince

Ekat kypsät chilit (jalapeno) tänä vuonna, jee!


Kasvarissa alkaa olla täyttä. Vasemmalla uloimpana kurkut (Salamandra F1), niiden vieressä tomaatit. Päätyseinällä sitruunakurkut ja lisää tomaatteja, sekä inkivääri. Chilit ovat oikealla puolella, vielä ruukuissaan mutta multaan upotettuina. Kai nuo uskaltaisi jo istuttaa suoraan multaankin, niin kastelu helpottuisi. Purkeissa käytävällä on lisää sitruunakurkkuja, yrttejä ja pari pientä chiliä. Kurkkujen juurille olen laittanut ruohosilppua, se toivottavasti auttaa pitämään maan kosteana.Yksinkertainen tippakastelu-kokeilu. Letkun toinen pää on sadevesitynnyrissä, vesi valuu pelkän painovoiman voimalla. Letkuun porasin pieniä reikiä, ja laitoin reikiin ruuvin. Ruuvia hieman kääntämällä saa veden määrää säädettyä (kääntäminen vaikuttaa aika sattumanvaraisesti vesimäärään). Hieman hankalaa saada tarpeeksi vähän vettä tulemaan; reikiä on noin 20 kpl, jos jokainen tiputtaa 1 tipan sekunnissa tekee se n. 90 l/vrk, eli tynnyri tyhjenee parissa kolmessa päivässä...


Tässä vielä lähikuva inkivääristä:


Ensimmäinen kurkku poimittu, tämä on vähän epämuodostunut, pitäisi olla noin 10 cm pituinen. Maistui aika lailla kaupan kurkulta, ei yhtään kitkerä mutta ei makeakaan. Vaikea noista on tietää milloin ne ovat sopivan kypsiä?

Huru-ukko

Kokeilin kerran juuri samaa tippakastelusysteemiä. Alussa se toimi hyvin. Mulla oli galvanoidut ruuvit käytössä, ruostumisen takia mm. niitä joutui aika paljon säätämään.

Ja muoviletkun venyvyys ja muodonmuutokset lämpötilan vaihtelun seurauksena reikien koko eli koko ajan, eniten ne meni tiukemmiksi.
Kyllä se toimii, mutta työtä teettää. Ainakin minulla.

Rince

No, eivätpä nuo kaupalliset tuotteetkaan ole kovin kalliita: https://amzn.to/30wKZgb

Rince

Tomaatit ovat vallanneet kasvihuoneen, en meinaa mahtua sisään... Olisi varmaan pitänyt uskoa sitä "taimiväli 60cm" tekstiä siemenpussin kyljessä  :o


Chinenset tekevät vihdoin yhden hedelmän, lähes kaikki kukat tippuvat kukinnan jälkeen. Onkohan kasvarissa liian kuuma niille?


Baccat sen sijaan viihtyvät mainiosti


Joku tykkää mutustella chilien lehtiä. Yhtään tuholaista en ole kyllä kasvarista löytänyt.


Hankin sitten kunnon kastelusuuttimet ruuvien tilalle. Ongelma nyt on, miten lannoitan chilit kun vesi tulee letkua pitkin sadevesitynnyristä... Täytyy kai kaataa Puutarhan Kesää sinne tynnyriin.