heinäkuu 02, 2020, 17:54:22 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Hannele

Onko kukaan kokeillut chilien savustamista? Tuli tässä imuroidessa mieleen, kun tuota sadon käsittelyä mietin, että voisiko tavallisesta grillistä pykätä chili-savustimen. Mitähän puuta kannattaisi laittaa? Leppää? Katajaa makua antamaan?

nimim. Heureka  :D

Pertsa

Meillä määrää Nainen!

Hannele


Herra 47

Onkohan kukaan jo kokeillut tuollaista....

www.savusampo.fi

ja jos on niin toimiiko... (itsellä tuollainen olis just tullu) eli kokeilemaan taidan päästä maanantaina kun hesasta kotiudun...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Espelt
Sammolla savustettuja aji cristaleita. Vuorokauden ovat olleet ja päällä yksi savustamaton jotta näkee miten ovat muuttuneet.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Volitans

Espelt, sulla on tuolla Torilla, myynnissä noita savuchilijauheita. Kiinnitin huomiota tuohon punaviiniin. Lorautitko savustuspurujen sekaan punaviiniä vai mitä tuo tarkoittaa?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Espelt

Se tarkoittaa sitä, että tammilauta on otettu tynnyristä jossa on säilytetty punaviiniä. Viini on imeytynyt tammilankkuun ja savustessa siitä irtoaa punaviinin hajua joka myös imeytyy savustettavaan tuotteeseen.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Se tarkoittaa sitä, että tammilauta on otettu tynnyristä jossa on säilytetty punaviiniä. Viini on imeytynyt tammilankkuun ja savustessa siitä irtoaa punaviinin hajua joka myös imeytyy savustettavaan tuotteeseen.


Jotain tuollaista epäilinkin, mutta mistä ihmeestä tuollaisia olet saanut?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Espelt

Tuo lauta tuli Flavoniasta sammon kylkiäisenä. Onnistuu varmaan myös liottamalla tavallista lautaa punaviinissä liottamalla.

Edit: Hono Somi :D
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Tuo lauta tuli Flavoniasta sammon kylkiäisenä. Onnistuu varmaan myös liottamalla tavallista lautaa punaviinissä liottamalla.


No, tuskin nyt ihan "tavallista". Mutta onhan noita erilaisia tammilaudan pätkiä tuossa. Ja punaviiniäkin... Amerikkalaisesta kirsikkasta epäilisin, että tulee hyvää - ainakin possusta tulee, kun tuota grilliin laittaa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Hannele

Tämä nyt ei ole savustamista vaan paahtamista. Pankaas joku laittain tämmöinen härveli kasaan:

www.youtube.com/watch?v=gspuAaLsgh0

manux

Piti virittää savusampo itsellekin. kuva testisetupista alla. testailen tuolla miten lämmöt nousee(nyt 16C) ja onko toi tynnyri riittävän tiivis, ettei naapureilta tule sanomista savuttamisesta. So far so good :)Tynnyri on 60l juomavedensäilytystynnyri. Lämmöt todennäköisesti pysyy alle 20C savustellessa. Eli ei pitäisi tuosta materiaalista tulla ongelmia. Tokikaan tuolla ei pysty kesällä savuttelemaan, eli näin syksyn kirpeillä keleillä pitää keretä kylmäsavustukset hoitamaan alta pois.

Suunnitelmana olis savustella loppusato ja lisäksi testailla kaupan paprikaa ja  pepperkingin rocotoja. Lisäksi pitäisi rakentaa tuohon jostain sopivammat ritilät mihin chilit voi tunkea savustumaan.

Wanhemmilla on vastaavanlainen systeemi paremmin rakennettuna peltitynnyriin. Ainakin kylmäsavulohesta tulee todella priimaa siinä tehtynä. Hakkaa kaupan kylmäsavut 100-0.

Puita mitä olisi jemmassa savustelua varten on runsaasti. muun muassa jack daniels viskitynnyrilastuja, viinitynnyrilastuja, hikkoria, tammea, leppää, omenapuuta jne.

edit. 30min olleet chilit tuolla savustumassa ja nyt lämmöt 14C tynnyrissä, wiihaa.. Ei näyttäs todellakaan tulevan lämpöongelmaa.
edit2: Kustannuksia tolle tuli 30e tynnyristä, 50e savusammosta ja joku euro menee vielä kunnon ritilöiden rakentamiseen tuohon. ei ollenkaan paha hinta, kun tietää miten hyvää savuchili on... ja voihan tuolla muutakin savustella(lihaa?, pari tuntia pihvejä kylmäsavustaen ja sitten grillin kautta lautaselle...)

vajaa 1h nyt ollut 13.8C lämmöt ja näyttää tältä, kun kantta aukaisi

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Hannele"Tämä nyt ei ole savustamista vaan paahtamista. Pankaas joku laittain tämmöinen härveli kasaan:


Tuohan on New Mexicolainen chili roasteri. Siinä missä suomalaiset kerää puolukoita ja perkaa sitten niitä pakkaseen, New Mexicossa ostetaan säkillinen chilejä farmilta, ne paahdetaan niin, että kuori lähtee helposti irti ja kuorittuina ne pakastetaan. Homma on yleensä koko perheen viikonlopputalkoot.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Herra 47

nyt on itsellä (vihdoin) tuo savusampo koekäytössä...

habaa savustan amerikan kirsikkapuulla.... kuvia ja lopputuloksen dokumentoin tänne kunhan valmistuu/ehdin  :D

mutta hyvältä vaikuttaa...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Volitans

Neuvoisin kuorimaan nuo savustukseen tarkoitetut puut. Kaarnasta itsestään ei ensinnäkään tule yleensä toivottuja aromeita. Toisekseen sieni ja jäkäläkasvusto pinnassa voi tuottaa ikävän yllärin.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

manux

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Neuvoisin kuorimaan nuo savustukseen tarkoitetut puut. Kaarnasta itsestään ei ensinnäkään tule yleensä toivottuja aromeita. Toisekseen sieni ja jäkäläkasvusto pinnassa voi tuottaa ikävän yllärin.


Testataan ja otetaan opiksi, jos ei pelaa. Kiitos hyvästä vinkistä! Jos jotain merkitystä on niin noi on savustukseen tarkotettuja hikkoripalikoita jenkeistä. Pieniä eriä nyt testissä chiliä ja haen tuota milten kannattaa savustaa. Opittavaa on varmasti hemmetin paljon ja virheitäkin tulee tehtyä(kaarna,... nooooouuuu)

Ja jos jotain kiinnostaa niin nyt on ~8C lämpö tynnyrissä. Kohta saa pelätä, että menee liian kylmäksi, mheh.

Herra 47

volitans mulle noi omat palikat antoi... joten tuo kaarna ym puoli on mulla ok  :wink:

ja itse halkaisin habat keskeltä halki jotta savu vaikuttaisi isommalle pinta-alalle... saas nähdä kui käy... (saakelin hyvä tuoksu kuitenkin kun kaapin avaa....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

manux

todellakin, ihan mahtava tuoksu. onneksi savustusastia on tiivis ja tuoksuu vain, kun availee kantta puun lisäämiseksi. Toimii aika jees parvekkeellakin tuo...

Onkohan kenelläkään kokemusta palikoiden/lastujen liottamisesta viini/viski/konjakki/tms. ja sen jälkeen savustukseen käyttämisessä?

Herra 47

No niin nyt päivitystä kuvien kans....

tässä kaikki valmiina starttiin... chilien lisäksi savustumaan pääsi noin 2 kg lohta...


savupuun vaihtoa... juuri avattu kaappi


27 tuntia ja savustus lopetettu


nyt uunissa kuivumassa alhaisella lämmöllä...


savulohi oli hyvääääää ja chileissä myös voimakas savun maku... mutta saa nähdä millaista tulee kun ovat kuivia ja jauheena....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

manux

Näyttääpä todella hyvältä herra47:en savustuskaappi.

Alla väliaikakuvaa omasta savustelusta. Nappasin puolikkaan hapsun savustimesta ja kuvasin savustamattoman puolikkaan kanssa. Hyvin kerää väriä ja savua. Tällä hetkellä lämmöt savustimessa 6C.