Kirjoittaja Aihe: Chilien savustaminen  (Luettu 111313 kertaa)

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #40 : Syyskuu 11, 2008, 15:44:30 ip »
Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"
Mitä väki veikkaa tuleeko tervaskannosta hyvä aromi savustellessa?
Sitä olisi saatavilla, ja savustamista olen moneen kertaan harkinnut.


Ei tule - kuten ei yleensäkään havupuista. Lehti- ja hedelmäpuut sopivat, mm. lepät, kirsikka, päärynä, omena, vaahtera, tammi, pyökki,...
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa MrFrost

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1491
    • Profiili
    • Sekalaisia kuvatuksia
Chilien savustaminen
« Vastaus #41 : Syyskuu 11, 2008, 15:52:25 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"
Onko jollakulla kokemusta tomaattien savustuksesta?


Lämminsavulohen kanssa on joskus tullut tomaattejakin savustettua. Ihan mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia, mutta en sitten tiedä miten mahdollisesti kylmäsavustus + kuivaus ja säilöminen onnistuisi.

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesman
Trinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.
Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #42 : Syyskuu 11, 2008, 16:35:45 ip »
Lainaus käyttäjältä: "MrFrost"
Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"
Onko jollakulla kokemusta tomaattien savustuksesta?


Lämminsavulohen kanssa on joskus tullut tomaattejakin savustettua. Ihan mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia, mutta en sitten tiedä miten mahdollisesti kylmäsavustus + kuivaus ja säilöminen onnistuisi.

-T


Italiassa savustetaan aivan kypsiä kirsikkatomaatteja. Ovat arvatenkin erinomaisen makuisia ja säilyvät pitkään. Pyökillä savustavat mitä ilmeisimmin, tuleehan siitä hyvää savuaromia ja se on Euroopan yleisin lehtipuu.

Ranskasta sain savustettuja valkosipuleita - ne säilyvät erinomaisesti, mutta itse kynsissä ei ole kuin aavistus savua.

Idässä savustetaan usein teellä, sitä pitäisi joskus muistaa kokeilla.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa Kimppu

  • Goat's Weed
  • ****
  • Viestejä: 848
  • Lapin Chilipää
    • Profiili
    • Tsiliploki
Chilien savustaminen
« Vastaus #43 : Syyskuu 11, 2008, 16:50:50 ip »
Voisikohan vielä vihreitä, pieniä tomaatteja savustaa? Niitä tuli tänä vuonna runsaasti... Säilykettäkin jo tehty, eikä sitä jaksaisi niin paljoa syödä...

E: Teetä savustukseen? Mielenkiintoinen ajatus.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: Kadotus
Mutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.
Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #44 : Syyskuu 11, 2008, 17:17:51 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"
Voisikohan vielä vihreitä, pieniä tomaatteja savustaa?


Ei siinä taida juuri ideaa olla. Kun ei ole ideaa savustaa kaupastakaan ostettuja, nehän ovat raakana poimittuja. Pitäisi kerätä aivan kypsät tomaatit ja sitten savustaa. IMHO
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa Hombre

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1193
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #45 : Syyskuu 11, 2008, 18:54:07 ip »
Täytyy ensi viikolla varmaan laittaa erä chiliä savustukseen. Kokeilla samalla noita Flavonian cherrybrikettejä ja jos pistäis samaan satsiin valkosipuliakin? Jos ne olisivat sen 5vrk:ta kaapissa, niin ehkä se savuaromi olisi hiukan vahvempi.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #46 : Syyskuu 11, 2008, 18:56:46 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Hombre"
Täytyy ensi viikolla varmaan laittaa erä chiliä savustukseen. Kokeilla samalla noita Flavonian cherrybrikettejä ja jos pistäis samaan satsiin valkosipuliakin? Jos ne olisivat sen 5vrk:ta kaapissa, niin ehkä se savuaromi olisi hiukan vahvempi.


Noissa mulla olleissa valkosipuleissa oli aika mieto savu. Savu lopettaa entryymitoiminnan ilmeisesti ja sipuli ei ala kevään tullen työntää vihreää itua. Ne säilyvät erinomaisen hyvin.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa hessi

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2229
  • Elämä ilman Nagaa ei ole elämää :)
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #47 : Syyskuu 18, 2008, 15:26:57 ip »
Tossa menneenä viikonloppuna savusteltiin Nagaa ja Rocotoa
Raumal herra 47 kanssa :)
tai minä seurailin enemmän kun herra kävi vaihtamassa "palikoita"
ja hyvää on kuulemma tullut, eilen valmistui jauheeksi, minä valitettavasti jo
muualla joten en mausta vielä tiedä  :twisted:
ehkä sit ensviikolla pääsen testaileen.
ja siellä Raumal taitaa "savupönttö" ollaa edelleen päällä,
ja minä jo suunnittelin uutta nagasatsia :wink:  joten ei pääse
tuo herra nauttimaan sairaslomastaan tyhjänpanttina :wink:
täytyy kait tehdä sille vähän tammi ja omena puun siivuja lisää.
Hmmm kielipitkällä odotan . . .

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa Riiviö

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 296
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #48 : Marraskuu 17, 2008, 20:39:09 ip »
Rakenteilla meillä sellainen hieman suurempi savustuslaatikko lähinnä hevosmakkaraa varten... Kokoluokkaa l 2mX s2mX k2.3m. Tuli sitten vaan mieleen että jos chilit laittais sinne esim lankaan pujotettuina killumaan heppavainaan seuraksi... Kunhan se heppa vm.08 ensin löytyy... Ei heti viitsis omia pistellä vaikka hyvää siitä tuleekin... :lol: Ja pari kania on välttämättä kokeiltava ja niihinhän vois laittaa chilimausteet ensin...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Poissa wille

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • FG Jigsaw
  • ****
  • Viestejä: 5027
  • They're coming for you, Barbara!
    • Profiili
Chilien savustaminen
« Vastaus #49 : Marraskuu 17, 2008, 20:56:40 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Riiviö"
Rakenteilla meillä sellainen hieman suurempi savustuslaatikko lähinnä hevosmakkaraa varten... Kokoluokkaa l 2mX s2mX k2.3m. Tuli sitten vaan mieleen että jos chilit laittais sinne esim lankaan pujotettuina killumaan heppavainaan seuraksi... Kunhan se heppa vm.08 ensin löytyy... Ei heti viitsis omia pistellä vaikka hyvää siitä tuleekin... :lol: Ja pari kania on välttämättä kokeiltava ja niihinhän vois laittaa chilimausteet ensin...


Riippuu ihan lämpötiloista. Kylmäsavustushan noille chileille paras olisi. Olen kyllä onnistuneesti savustanu pienen erän habaneroja ihan normipöntössäkin, mutta kantta saa aukoa koko ajan ja vahtia ettei poppapaprikat pala. Savustuksen jälkeen jouduin vielä kuivattamaan chilit erikseen. Eli jos nahkaformulamakkarat on tarkoitus kylmäsavustaa niin huoletta voi heittää chilejä savustumaan samalla.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Poissa Riiviö

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 296
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #50 : Helmikuu 06, 2009, 15:41:21 ip »
Nyt on savustettu kylmäsavuna heppavainaata, kun putos syliin 16.1.-09 yksi ylimääräinen ja kopissa on lämpö ollut alle 30astetta koko ajan. Mutta chilin savustus tulee varmaan ajankohtaiseksi vasta kun nuo sirkkataimet viitsii tuupata parit hedelmät... Eli vasta hypoteettisessa vaiheessa ollaan, mutta savut on kopista jo otettu... Sinne mahtuu sit parin muunkin chilisato savustumaan syksyllä jos kiinnostaa...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Poissa Niabo

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 351
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #51 : Huhtikuu 10, 2009, 21:35:47 ip »
luuletteko onnistusko hyvin jos pistän vanhan savusaunan päälle ja ripusta chilit kattoon kuivumaan?

Poissa chilimieli

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1047
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #52 : Huhtikuu 11, 2009, 21:04:23 ip »
luuletteko onnistusko hyvin jos pistän vanhan savusaunan päälle ja ripusta chilit kattoon kuivumaan?

Varmasti halkaistuihin chileihin jotain makua tarttuu, hyvin nopea tapa savustaa pieniä eriä on laittaa ihan normaaliin kalan savustuspönttöön täysi hönkä ja antaa seistä pari päivää avaamatta. Tosin katkusta jää joihinkin lajikkeisiin epämiellyttävä savun pistävyys. ::)

Poissa Niabo

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 351
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #53 : Huhtikuu 11, 2009, 21:54:03 ip »
täytyy varmaan kesällä kokeilla kun saa jalapeñoista podeja :)

MasaT

  • Vieras
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #54 : Huhtikuu 11, 2009, 22:18:25 ip »
Mites erilaisilla puulajeilla täällä on savusteltu? Käsittääkseni lehti- ja hedelmäpuut on tähän sopivimpia ja omenapuu ilmeisesti paras. Nyt kun on marjapensaiden ja omenapuiden leikkuuaika parhaimmillaan, kannattais ehkä ottaa talteen leikatut oksat. Leikkasin tänään vajaa 10 vuotta vanhoja aronia-pensaita ja niissäkin oli jo aika puumaiset runkot. Mahtaisko olla niistä savustukseen? Ilmeisesti kannattaisi nyt ainakin kuoria oksan pätkät mitä aikoisi kokeilla savustukseen syksymmällä.

Poissa Hombre

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1193
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #55 : Huhtikuu 12, 2009, 21:56:36 ip »
Viimekesänä huomasin sen, ettei Tyrni toiminut ainakaan kiekkoina hyvin. Savun tuotanto oli kehnoa.
Aroniaa en ole kokeillut, mutta kun testaat, jaa kokemuksesi myös meille.
Ensi kesä menee varmasti aika tammipuu voittoisesti, sillä sain veljeltäni muovikassillisen Tammikiekkoja.
Täytyy ehkä tilata Flavoniasta vielä paketillinen Kirsikkapuubrikettejä siihen seuraksi, ne ainakin toimivat loistavasti.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

MasaT

  • Vieras
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #56 : Huhtikuu 12, 2009, 22:11:21 ip »
Viimekesänä huomasin sen, ettei Tyrni toiminut ainakaan kiekkoina hyvin. Savun tuotanto oli kehnoa.
Aroniaa en ole kokeillut, mutta kun testaat, jaa kokemuksesi myös meille.
Ensi kesä menee varmasti aika tammipuu voittoisesti, sillä sain veljeltäni muovikassillisen Tammikiekkoja.
Täytyy ehkä tilata Flavoniasta vielä paketillinen Kirsikkapuubrikettejä siihen seuraksi, ne ainakin toimivat loistavasti.
Vois kyllä ihan piruuttaan leikellä vähän noita vanhoja kirsikka- ja luumupuskia myös. ;)

Poissa Hombre

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1193
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #57 : Huhtikuu 12, 2009, 22:17:46 ip »
Ehdottomasti kannattaa kokeilla myös luumua.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Poissa Chilicutter

  • Lemon Drop
  • ****
  • Viestejä: 565
  • Pimentas Silvestres....................
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #58 : Huhtikuu 13, 2009, 01:39:49 ap »
Kannattaisko kokeilla tämmöstä.
Ostas jonkun punkku putelin ja kaatas johonkin astiaan ja tammikiekot sekaan kansi kiinni ja vuoden päästä savustelemaan.
Tietysti kuulostaa raakalaismaiselta viinin käytöltä mutta.... :D
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
http://HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Poissa SahuriX

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 275
  • Sijainti: Marttila KP10LO
    • Profiili
Vs: Chilien savustaminen
« Vastaus #59 : Huhtikuu 13, 2009, 01:45:37 ap »
Mullakun on tota harmaaleppää hyvinkin riittävästi niin ajattelin savustaa sillä... pitääkin vuolla siitä tikkuja ja törkkiä ne punkkupulloon "kypsymään" niin ja jos joku mokomaa harmaaleppää tarvii chilin ym. savustukseen ni multa saa kun tulee hakemaan... tuoreena... tälläerää vielä kasvavista puista...