toukokuu 26, 2020, 11:42:59 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "ZAZ"Mitä väki veikkaa tuleeko tervaskannosta hyvä aromi savustellessa?
Sitä olisi saatavilla, ja savustamista olen moneen kertaan harkinnut.


Ei tule - kuten ei yleensäkään havupuista. Lehti- ja hedelmäpuut sopivat, mm. lepät, kirsikka, päärynä, omena, vaahtera, tammi, pyökki,...
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"Onko jollakulla kokemusta tomaattien savustuksesta?


Lämminsavulohen kanssa on joskus tullut tomaattejakin savustettua. Ihan mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia, mutta en sitten tiedä miten mahdollisesti kylmäsavustus + kuivaus ja säilöminen onnistuisi.

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "MrFrost"
Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"Onko jollakulla kokemusta tomaattien savustuksesta?


Lämminsavulohen kanssa on joskus tullut tomaattejakin savustettua. Ihan mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia, mutta en sitten tiedä miten mahdollisesti kylmäsavustus + kuivaus ja säilöminen onnistuisi.

-T


Italiassa savustetaan aivan kypsiä kirsikkatomaatteja. Ovat arvatenkin erinomaisen makuisia ja säilyvät pitkään. Pyökillä savustavat mitä ilmeisimmin, tuleehan siitä hyvää savuaromia ja se on Euroopan yleisin lehtipuu.

Ranskasta sain savustettuja valkosipuleita - ne säilyvät erinomaisesti, mutta itse kynsissä ei ole kuin aavistus savua.

Idässä savustetaan usein teellä, sitä pitäisi joskus muistaa kokeilla.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Kimppu

Voisikohan vielä vihreitä, pieniä tomaatteja savustaa? Niitä tuli tänä vuonna runsaasti... Säilykettäkin jo tehty, eikä sitä jaksaisi niin paljoa syödä...

E: Teetä savustukseen? Mielenkiintoinen ajatus.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Kimppu"Voisikohan vielä vihreitä, pieniä tomaatteja savustaa?


Ei siinä taida juuri ideaa olla. Kun ei ole ideaa savustaa kaupastakaan ostettuja, nehän ovat raakana poimittuja. Pitäisi kerätä aivan kypsät tomaatit ja sitten savustaa. IMHO
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Hombre

Täytyy ensi viikolla varmaan laittaa erä chiliä savustukseen. Kokeilla samalla noita Flavonian cherrybrikettejä ja jos pistäis samaan satsiin valkosipuliakin? Jos ne olisivat sen 5vrk:ta kaapissa, niin ehkä se savuaromi olisi hiukan vahvempi.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Täytyy ensi viikolla varmaan laittaa erä chiliä savustukseen. Kokeilla samalla noita Flavonian cherrybrikettejä ja jos pistäis samaan satsiin valkosipuliakin? Jos ne olisivat sen 5vrk:ta kaapissa, niin ehkä se savuaromi olisi hiukan vahvempi.


Noissa mulla olleissa valkosipuleissa oli aika mieto savu. Savu lopettaa entryymitoiminnan ilmeisesti ja sipuli ei ala kevään tullen työntää vihreää itua. Ne säilyvät erinomaisen hyvin.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

Tossa menneenä viikonloppuna savusteltiin Nagaa ja Rocotoa
Raumal herra 47 kanssa :)
tai minä seurailin enemmän kun herra kävi vaihtamassa "palikoita"
ja hyvää on kuulemma tullut, eilen valmistui jauheeksi, minä valitettavasti jo
muualla joten en mausta vielä tiedä  :twisted:
ehkä sit ensviikolla pääsen testaileen.
ja siellä Raumal taitaa "savupönttö" ollaa edelleen päällä,
ja minä jo suunnittelin uutta nagasatsia :wink:  joten ei pääse
tuo herra nauttimaan sairaslomastaan tyhjänpanttina :wink:
täytyy kait tehdä sille vähän tammi ja omena puun siivuja lisää.
Hmmm kielipitkällä odotan . . .

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Riiviö

Rakenteilla meillä sellainen hieman suurempi savustuslaatikko lähinnä hevosmakkaraa varten... Kokoluokkaa l 2mX s2mX k2.3m. Tuli sitten vaan mieleen että jos chilit laittais sinne esim lankaan pujotettuina killumaan heppavainaan seuraksi... Kunhan se heppa vm.08 ensin löytyy... Ei heti viitsis omia pistellä vaikka hyvää siitä tuleekin... :lol: Ja pari kania on välttämättä kokeiltava ja niihinhän vois laittaa chilimausteet ensin...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Lainaus käyttäjältä: "Riiviö"Rakenteilla meillä sellainen hieman suurempi savustuslaatikko lähinnä hevosmakkaraa varten... Kokoluokkaa l 2mX s2mX k2.3m. Tuli sitten vaan mieleen että jos chilit laittais sinne esim lankaan pujotettuina killumaan heppavainaan seuraksi... Kunhan se heppa vm.08 ensin löytyy... Ei heti viitsis omia pistellä vaikka hyvää siitä tuleekin... :lol: Ja pari kania on välttämättä kokeiltava ja niihinhän vois laittaa chilimausteet ensin...


Riippuu ihan lämpötiloista. Kylmäsavustushan noille chileille paras olisi. Olen kyllä onnistuneesti savustanu pienen erän habaneroja ihan normipöntössäkin, mutta kantta saa aukoa koko ajan ja vahtia ettei poppapaprikat pala. Savustuksen jälkeen jouduin vielä kuivattamaan chilit erikseen. Eli jos nahkaformulamakkarat on tarkoitus kylmäsavustaa niin huoletta voi heittää chilejä savustumaan samalla.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Nyt on savustettu kylmäsavuna heppavainaata, kun putos syliin 16.1.-09 yksi ylimääräinen ja kopissa on lämpö ollut alle 30astetta koko ajan. Mutta chilin savustus tulee varmaan ajankohtaiseksi vasta kun nuo sirkkataimet viitsii tuupata parit hedelmät... Eli vasta hypoteettisessa vaiheessa ollaan, mutta savut on kopista jo otettu... Sinne mahtuu sit parin muunkin chilisato savustumaan syksyllä jos kiinnostaa...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Niabo

luuletteko onnistusko hyvin jos pistän vanhan savusaunan päälle ja ripusta chilit kattoon kuivumaan?

chilimieli

Lainaus käyttäjältä: Niabo - huhtikuu 10, 2009, 21:35:47 ip
luuletteko onnistusko hyvin jos pistän vanhan savusaunan päälle ja ripusta chilit kattoon kuivumaan?


Varmasti halkaistuihin chileihin jotain makua tarttuu, hyvin nopea tapa savustaa pieniä eriä on laittaa ihan normaaliin kalan savustuspönttöön täysi hönkä ja antaa seistä pari päivää avaamatta. Tosin katkusta jää joihinkin lajikkeisiin epämiellyttävä savun pistävyys. ::)

Niabo

täytyy varmaan kesällä kokeilla kun saa jalapeñoista podeja :)

MasaT

Mites erilaisilla puulajeilla täällä on savusteltu? Käsittääkseni lehti- ja hedelmäpuut on tähän sopivimpia ja omenapuu ilmeisesti paras. Nyt kun on marjapensaiden ja omenapuiden leikkuuaika parhaimmillaan, kannattais ehkä ottaa talteen leikatut oksat. Leikkasin tänään vajaa 10 vuotta vanhoja aronia-pensaita ja niissäkin oli jo aika puumaiset runkot. Mahtaisko olla niistä savustukseen? Ilmeisesti kannattaisi nyt ainakin kuoria oksan pätkät mitä aikoisi kokeilla savustukseen syksymmällä.

Hombre

Viimekesänä huomasin sen, ettei Tyrni toiminut ainakaan kiekkoina hyvin. Savun tuotanto oli kehnoa.
Aroniaa en ole kokeillut, mutta kun testaat, jaa kokemuksesi myös meille.
Ensi kesä menee varmasti aika tammipuu voittoisesti, sillä sain veljeltäni muovikassillisen Tammikiekkoja.
Täytyy ehkä tilata Flavoniasta vielä paketillinen Kirsikkapuubrikettejä siihen seuraksi, ne ainakin toimivat loistavasti.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Hombre - huhtikuu 12, 2009, 21:56:36 ip
Viimekesänä huomasin sen, ettei Tyrni toiminut ainakaan kiekkoina hyvin. Savun tuotanto oli kehnoa.
Aroniaa en ole kokeillut, mutta kun testaat, jaa kokemuksesi myös meille.
Ensi kesä menee varmasti aika tammipuu voittoisesti, sillä sain veljeltäni muovikassillisen Tammikiekkoja.
Täytyy ehkä tilata Flavoniasta vielä paketillinen Kirsikkapuubrikettejä siihen seuraksi, ne ainakin toimivat loistavasti.

Vois kyllä ihan piruuttaan leikellä vähän noita vanhoja kirsikka- ja luumupuskia myös. ;)

Hombre

Ehdottomasti kannattaa kokeilla myös luumua.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Chilicutter

Kannattaisko kokeilla tämmöstä.
Ostas jonkun punkku putelin ja kaatas johonkin astiaan ja tammikiekot sekaan kansi kiinni ja vuoden päästä savustelemaan.
Tietysti kuulostaa raakalaismaiselta viinin käytöltä mutta.... :D
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

SahuriX

Mullakun on tota harmaaleppää hyvinkin riittävästi niin ajattelin savustaa sillä... pitääkin vuolla siitä tikkuja ja törkkiä ne punkkupulloon "kypsymään" niin ja jos joku mokomaa harmaaleppää tarvii chilin ym. savustukseen ni multa saa kun tulee hakemaan... tuoreena... tälläerää vielä kasvavista puista...
roskaposti@turha.tilaus.fi    http://yksi.fi/juha/      NRO:590