Iteroidaanpa Kärsän tekstiä hieman. Jatkakaa toki viilausta jos parannusehdotuksia löytyy.
CHILIN KASVATUKSEN 10 ASKELTA
1. Laita siemen kosteaan multaan (perus puutarhamulta tai turve käy hyvin). Älä päästä multaa kuivamaan, mutta älä myöskään uita. Vaihtoehtoisesti siemenet voi idättää kivivillassa (Fataliin ohje tähän löytyy tuolta:
http://fatalii.net/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=107) tai talouspaperin päällä (esim. Chilivaarin kelluva talouspaperilautta:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4324.msg42088;topicseen#msg42088) Idätyslämpötilaksi sopii hieman huoneilmaa lämpimämpi, mutta siemenet itävät kyllä huoneenlämmössäkin.
2. Odota 1-4 viikkoa (voi kestää kauemminkin) jotta taimen alku nousee mullasta.
3. Tässä vaiheessa kasvi tarvitsee valoa, ja sitä tulisi olla niin paljon kuin mahdollista.
Valoksi riittää kesä-aikana aurinkoinen ikkuna. Talvella valoa joutuu antamaan energiansäästölampuilla tai loisteputkilla. Mitä enemmän valoa sen enemmän satoa.
4. Vaihda ruukku isompaan kun kasvi on kasvattanut jo useita lehtiä. Mikäli on idättänyt isossa ruukussa, tarvettaa vaihtoon ei ole. Kannattaa edelleen käyttää puutarhaturvetta tai multaa.
Isommassa ruukussa mullassa riittää ravinnetta kasveille muutamaksi viikoksi.
5. Noin 3-4 viikkoa uudessa ruukussa ollessaan tulisi aloittaa lannoitus.
Lannoitetta (esim. puutarhan kesää) annetaan purkin ohjeen mukaan.
6. Chilit rupeavat kukkimaan eri kokoisina riippuen lajikkeesta.
Ensimmäisten kukkien poistamista suositellaan ettei kasvi rupea liian pienenä tuhlaamaan kaikkea energiaansa hedelmän kasvamiseen. Tavallisesti kasvi pudottaa kukkansa mikäli ei ole vielä valmis tuottamaan satoa tai olosuhteet ovat pielessä.
7. Olosuhteiden salliessa osasta kukista alkaa muodostumaan hedelmän alkuja.
Alkuun hedelmän väri on yleensä vihreä joka vaihtuu kypsyessä yleensä punaiseksi tai keltaiseksi. Chileillä saattaa olla myös muun värisiä hedelmiä. siemenet ivat kypsyneet itämiskelpoiseksi kun hedelmä on saanut lopulliseen värinsä. Hedelmät voi halutessaan poimia toki raakanakin. Liian raaka ei maistu juuri miltään.
8. Chilit eivät tuota satoa tai kasva kunnolla jos jokin on pielessä.
Syitä tähän voivat olla lannoitus, ötökät, liikakastelu, valon vähyys sekä liian kylmä tai kuuma lämpötila.
9. Kasveja kannattaa tarkkailla välillä ötököitten varalta.
Ötököitä voi olla vaikea havaita koska ne voivat olla yhtä pieniä kuin tämä piste.
Pienet tuholaiset, kuten kirvat ja punkit ovat yleisin vaiva. Ne imevät kasvin lehdestä nesteitä. Kasvi pudottaa lehtiä joita ötökät ovat turmelleet. Ötököihin tehoavat raid ja muut hyönteismyrkyt.
10. Maista omaa satoa ja kärsi.