lokakuu 20, 2020, 11:42:03 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Asia on kuitenkin hyvin kummallinen. Desin mullassa melkein ilman hoitoa usein kuivuen tuo kasvattaa melkein joka kukasta terävän chilin. Toinen on monen litran ruukussa hyvässä hoidossa, runsaammassa valossa ja se pudottelee yli 90% kukistaan.

Kyllä minulla on noin litraisessa purkissa asustelevassa PC-1:ssä satakunta raakiletta, eikä ole montaa kukkaa tippunut. Olisiko liian suuressa astiassa myös liian paljon ravinteita? Desisestä purkista varmasti on itse mullan/turpeen sisältämät ravinteet syöty pois. Muuta selitystä on vaikea keksiä. Itsekin olen kyllä kuivana tuota pidellyt, mutta tuskinpa se on ratkaiseva ero.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Olisiko liian suuressa astiassa myös liian paljon ravinteita?

Sekin on mahdollista, mutta runsasta vihreän massan kasvua ei varsinaisesti ole. Mikään ei viittaa liialliseen typpeen kuten tämän palstan yläpäässä Aji Chombon tapauksessa. Se muuten on taas viikossa kasvanut viisitoista senttiä korkeutta neljässä haarassa yhtä aikaa ja kukkanuput aukeavat aivan kohta.

Yöllä rankkasateen ropinaa kuunnellessani keksin yhden mahdollisen selityksen. Sateethan huuhtelevat pelloiltakin ravinteita järviin ja mereen. Tämä turvesäkki oli avonaisena syyssateet ja talven ulkona. Sisään tuotaessa se oli jäässä.

Lähinnä epäilen kahdenlaista vikaa turpeessa.
1) Sen ravinteet ovat valuneet pohjalle ja tulivat tiivistyneessä muodossa tähän chililaatikkoon, jonka täytin juuri säkin pohjalta.
2) Ravinteista osa on liukenevampia kuin muut ja sateiden vaikutuksesta turpeeseen on muodostunut huomattava ravinne-epätasapaino. Eikös vesistöä kuormita eniten fosfori, ei niinkään typpi? Eli turpeesta puuttuisi vaikkapa fosforia, joka vaikuttaa kukintaan oleellisesti.

Eihän minulla tämmöisen analysointiin ole työkaluja. PH:n sentään tarkistin lakmuspaperilla ja se oli kuuden päälle, eli ilmeisesti ihan hyvä.

Radikaalina tutkimustoimenpiteenä ajattelin kaivaa laatikosta ylös Kurnool annuumin, jossa on runsaasti kukintaa, mutta ei satoa juuri ollenkaan. Jos se mullassa lähtee tekemään satoa, vika on ollut turpeessa.

Chilivaari

Joskus pari viikkoa sitten siirsin Piri Pirin (c.frutescens) itäpuolelta parveketta etelän puolelle, kun se oli kukkinut jo kuukauden verran ilman minkäänlaista tulosta. Nyt niitä pikku Pirejä tunkee joka oksanhangasta, toisista useampiakin.
Piri Piri 13.7.

Johtopäätös on yksinkertainen: Piri vaatii valoa. Sama taitaa koskea montaa muutakin afrikkalaista linnunsilmächiliä. Ihan 100% varma tuosta en ole, sillä lämpimämmät päivät saattavat myös vaikuttaa asiaan. Sen vaikutus selviää vasta, kun siirrän tämän takaisin itäpuolelle lämpimämmän sään vallitessa. Annanpa nyt kuitenkin noiden vähän kasvaa, että saadaan maistiaisia.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Aji Indian 25.6.
Melkein puoli vuotta se on jo kasvanut ja hedelmän  kypsyttelyynkin meni pari kuukautta. Chilin pitää olla maultaan jotakin aivan erikoista, jotta siitä tulisi kestosuosikki.

Kyllä se taitaa ollakin. Useimmat chilit maistuvat hyvältä, kunhan löytää oikean käyttötarkoituksen ja annostuksen. Aji Indian näytti kyntensä kotimaisen halvan, marinoimattoman possun sisäfileen ja uusien perunoiden seurassa kermakastikkeessa.

Paistoin fileen paloina voissa pannussa ja lisäsin muodostuneen paistoliemen kastikkeeseen, johon tuli vain pikku purkki ruokakermaa, vähän jauhoja, suolaa ja vettä sekä yksi Aji Indian ohuina siivuina. Normaalisti käytän tällaiseen annokseen puoli Habaneroa.

Maku oli jo kattilassa poikkeuksellinen. Vähän sitruunainen, maukas, eikä ihan niin terävä kuin Habanerosta. Ruoan kanssa se vain parani, kunnes loppui kesken. Muutkin ruokailijat havaitsivat eron ja kehuivat sitä, vaikka ovat vannoutuneita Habanero-kermakastikkeeni käyttäjiä.

Aji Indianin ongelma minulla ainakin on heikko ja hidas sato. Ehkä en osaa vielä? Sen huomasin, että se hyötyy melko pitkästä haudutusajasta. Viime minuutteina kastikkeeseen lisätyt muutama ohut siivu maistuivat tulisilta puraistessa. Enemmän haudutetut olivat sulautuneet kastikkeeseen. Tämä saattaisi sopia myös pataruokiin.

Tuupi

Loistavaa Chilivaari! Tällaisia eri chililajikkeiden sopivuuksia eri ruokiin ja käyttötarkoituksia olen yrittänyt etsiskelläkin. Muutamia olen tuolta ruuanlaittopalstalta löytänytkin. Tuo habaneroon vertaaminen varmaan helpottaa muitakin maun arvioinnissa.

Siivosin omaa Inca Berry -satoa pakastimeen. Pitäisi vielä keksiä, mihin sitä käyttää. Malawi Bird's Eyet ja Apachet ajattelin kuivattaa ja jauhaa, ei niitä syö pirukaan muuten. Aji Cristaliksi arvioitu yllätyschilini ei ole lainkaan tulinen, ainakaan raakana. Maistoin yhden raa'an (oranssi), oli makeampi ja maukkaampi kuin kaupan paprika. Habanero yellow pointed taas on tulinen, mutta myös todella hedelmäisen makuinen.

Kerro ihmeessä muitakin käyttötarkoituksia eri lajikkeille, mikäli olet hyviä löytänyt.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Aji Cristaliksi arvioitu yllätyschilini ei ole lainkaan tulinen, ainakaan raakana.
-----
Kerro ihmeessä muitakin käyttötarkoituksia eri lajikkeille, mikäli olet hyviä löytänyt.

Ehkä se ei ole Cristal. Oranssia en ole maistanut, mutta vihreässäkin oli poltetta ihan tuntuvasti. Melkein yhtä paljon kuin kypsässä.

Tässä muutamia viime aikojen käyttötapoja:

Laitan yhden viipaloidun Aji Cristalin Ahti-perhesillin purkkiin hyvissä ajoin ennen ruokailua, vaikka edellisenä päivänä.

Hernekeittoon kuuluu ainakin 2 Piri Piriä. Eiköhän tuo sopisi Malawillekin. Laitan ne kuivattuna ja rusennettuna. Kokonaisina voi laittaa vaikka 5, jolloin sattumien puraisu tai välttely on oma ohjelmanumeronsa.

Melkein mihin tahansa ruokaan lisään nykyisin 2-3 Inca Red Droppia. Se on niin satoisa, että niitä riittää ja riittää. Aina kypsyy uusia ja vihreitäkin voi käyttää. Wokkiin, kastikkeisiin, keittoihin, uuniruokiin, patoihin, se sopii kaikkiin. Inca on todellinen yllättäjä tänä vuonna.

Lämpimiin voileipiin silputaan Cristalia alimmaiseksi. Hyvin terävällä veitsellä hyvin pieneksi silpuksi.

Spagettikastikkeeseen laitan kahta erilaista chiliä niin, että kummankin voi maistaa. Perusterävyys voi olla Habanerosta ja lisäksi loppuvaiheessa jotakin vihreää annuumia, Cristalia tai Incaa makupaloiksi.

Cayennet ovat viime aikoina jääneet kuivatusosastolle, vaikka niistä ihastukseni itse kasvatettuihin chileihin alkoikin.

Chilivaari

Aji Indian on kyllä toistaiseksi minulla vuoden makuelämys. Nyt laitoin sitä riistakäristykseen. Saksanhirven palojen (750g) lisäksi laitoin pataan runsaasti juureksia: porkkanaa, selleriä, palsternakkaa sekä inkivääriä tahnana. Tuohon lisäsin pari intialaista jo hauduttelun alkuvaiheessa. Maku oli loistavan moniulotteinen.

Ennen enempää kehumista on tunnustettava, että en ole edes Lemon Droppia vielä kasvatellut, puhumattakaan Rocotoista, enkä Aji Cristalille vielä löytänyt sopivinta ruokaa. Tämä on siis aloittelijan puhetta.

PI 260567:  
Microcarpuminakin tunnettu PI 260567 on näilläkin palstoilla monesti kehuttu mieto tai "puolitulinen" chili. Ensikokemukseni oli suuriin odotuksiin nähden lievä pettymys. Saattaa se olla vain tuota "ensimmäisen palon syndroomaa". Monet väittävät ensimmäisen poikenneen maultaan lopullisesta sadosta ja yleensä miedompaan suuntaan Itselläni ei tuollaisia kokemuksia ole.

Kaunishan se on. Hieno väri ja muoto. Tuossa n. 70 cm korkeassa kasvissa on toista kymmentä tuollaisia 10-13 cm pitkiä vihreitä palkoja piilossa lehtien lomassa. Kukintakin jatkuu vielä. Kun sitä oli kehuttu miedoksi, otimme iltateen kanssa voileivän päälle viipaleita. Eipä tuntunut minkäänlaista poltetta. Hyvää paprikan tyyppistä makua toki riittää, mutta paprikoita saa halvalla kaupasta. Ehkä ne jatkossa ryhdistäytyvät. Ajattelin antaa yhden kypsyä myös punaiseksi asti.
---------
EDIT kuukautta myöhemmin:
Eipä nuo tietenkään punastu, vaan pysyvät oranssina. Odotellessa alkoi chili alapäästään jo kuivua. Pientä poltetta ilmeni seuraavissa kypsyneissä. Mainiota viipaleina leivän päällä tai salaatissa.
---------

Sen sijaan ensimmäinen kypsynyt Campane oli miellyttävä yllätys. Tätäkin miedoksi kehuttua chiliä paloittelimme leivän päälle. Tässähän oli aivan chilin elkeet, ei mitään omenan makua kärjessäkään. Viipaleita piti vähän pienentää. :wink: Tuosta voisi tulla suosikkipaprikani, jos niitä vain kypsyisi enemmän. Ensimmäinen kypsynyt oli tulitikkulaatikon muotoinen möhkäle, seuraavat jo tulevat joulun kellojen muotoisina. Ja punaisina. Odotukset ovat korkealla.

Rince

Menee hieman off topiciksi, mutta poistatteko yleensä chileistä siemenet kun käytätte niitä ruuanlaitossa "tuoreena"?
Säilötyissä chileissä ne siemenet eivät taida haitata, mutta ei tulisi mieleenkään laittaa paprikan siemeniä johonkin ruokaan...

wille

Ei tule poistettua. Ei ainakaan mua ole ruoan seassa haitannut.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Rince"... poistatteko yleensä chileistä siemenet kun käytätte niitä ruuanlaitossa "tuoreena"?

Kaikki käytetään. Paitsi jos siemeniä kerää talteen.

Ei ne ruoasta erotu. Edes vaaleasta kermakastikkeesta en ole siemeniä erotellut, eikä se ketään ole haitannut. Maku on sitä tuhdimpi. Yleensä leikkaan chilin terävällä veitsellä renkaiksi. Ohuemmiksi, jos on lyhyt kypsymisaika, paksummiksi pitkään haudutukseen.

Chilivaari

Lannoitepaukun kesäkuun alussa saanut panamalainen Habanero jatkaa rotevaa kasvuaan kiihtyvällä vauhdilla, vaikka ei ole saanut lisää lannoitusta yli seitsemään viikkoon. Nyt sen korkein haara on jo 140 cm korkuinen, kun kasvi oli 14.6. 50 cm. Melkein kolminkertaiseksi reilussa kuukaudessa. Nyt se kuitenkin tavoittelee jo kattoa, kun pidän chilejäni parvekkeen kaiteessa olevalla hyllyllä. Pituuskasvun täytyy pysähtyä, ellen siirrä sitä lattialle. :lol:
Aji Chombo 22.7.:
Valtavan kokoinen Aji Chombo kukkii kuin viimeistä päivää. Samasta kasvupisteestä saattaa lähteä seitsemänkin kukkaa. ja niitä on joka haarassa runsaasti. "Toisesta aallosta", yhden oksanhangan ensimmäiseksi kukkineita ylempänä on jo näkyvissä pikku chilejä. Tuo kuvan keskellä ei ole ainoa. Saattavathan ne vielä tuon kokoisina putoilla poiskin, mutta merkkejä sadon onnistumisesta on siis näkyvissä. Hyvin kummallista ja aivan vastoin yleisiä neuvoja. Seurataan tilannetta. Minä en vastaa mistään, jos yritätte samaa perässä.  8)

Wiski

Jos laitoit tuolle yhden kukkurallisen ruokalusikallisen, se varmaan  menee aika lähelle tuota 0.3dl mitä olen itsekin laitellut per puska. Tulokset on ollut itselläkin ihan OK, eli satoa on tullut jo ihan kivasti, ja lisää pukkaa. Heikko kesä lienee hieman haitannut kasvua, tosin.. itsellä chilit on käytännössä taivasalla kun tuo muovikasvarin katto on ihan repaleinen jo.  

Ainakin fatalii ja orange haba ovat tehneet paljon satoa, naga vähän vähemmän. Johtuuko sitten liiasta typestä vai kylmistä keleistä.. Itselläni eivät chilin alut ole pois putoilleet, mutta osa on jäänyt pieniksi.

Chilivaari

Pienet marjat näyttävät olevan tämän kylmän alkukesän tuotosta. Keräilin omista oransseista niitä kypsänä pois kymmenittäin ja muissakin haboissa noita on. Nyt uudet jo näyttävät kasvavan kokoakin. Lannoituskysymys se ei ole. Noissa oli eri tavoilla hoidettuja.

Rince

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Valtavan kokoinen Aji Chombo kukkii kuin viimeistä päivää. Samasta kasvupisteestä saattaa lähteä seitsemänkin kukkaa. ja niitä on joka haarassa runsaasti. "Toisesta aallosta", yhden oksanhangan ensimmäiseksi kukkineita ylempänä on jo näkyvissä pikku chilejä.


Omassa Chombossani on viitisen chiliä tulossa; samasta kasvupisteestä ei tule kuin 2-3 kukkaa. En ole ollenkaan poistanut nuppuja, vaan olen antanut 'kaikkien kukkien kukkia'.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Rince"Omassa Chombossani on viitisen chiliä tulossa; samasta kasvupisteestä ei tule kuin 2-3 kukkaa.

Vähän outoa, mutta ehkä koko ja ravinnetilanne sitten vaikuttaa kukkien lukumääräänkin. Nuohan ovat "sisarukset". Sinun Chombosi vain vietti talven ja alkukevään niukalla hoidolla varalaatikossani kunnes pääsi teille kasvamaan vapaasti.

Rince

Tässä vielä kuva Chombostani tänään:

Suurimmat lehdet ovat n. 10x15 cm, ja ne kasvavat aika harvassa kuten kuvasta näkyy. Lähes kaikki chilini ovat tuollaisia puumaisia, paksu varsi jossa muutamia isoja lehtiä. Ensimmäinen haara yleensä jossain 50-80 cm korkeudella; yläpää sitten haarautuukin tiheästi.

Ai niin, chilini ovat saaneet säännöllisesti lannoitetta kasteluveden mukana juhannuksesta lähtien; Puutarhan Kesää ihan ohjeen mukaan.

Chilivaari

Oikeassa olit Wiski niiden mittayksiköiden suhteen. Otin istutuslusikkani ja kuopaisin sillä desimittaan kananp:tä ja vajaa puoli desilitraa sitä tuli kerralla. Tuommoisella annoksella Aji Chombo äityi vallan hurjaan kasvuun.

Ulkona on vihdoin lämmintä. Kesäkuun yhdeksännen raesateen  jälkeen eivät chilit ole juuri uusia lehtiä kasvatelleet. Kukinnasta ja sadosta ne eivät kuitenkaan ole luopuneet.
Market-Habanero:
Pahiten rikki hakkautunut Market-Habanero kypsytteli ensin pikkuisia marjoja aikaisemmista raakileistaan, mutta nyt siinä on uusia puolikokoisia hedelmiä yli kymmenen oksillaan. Lehtien kasvuakin on vihdoin havaittavissa ja kukinta jatkuu. Se oli alkanut jo ennen ulos vientiä.

Myös Joe's Long eli Whippet's Tail on alkanut saada palkoihinsa mittaa jo kymmenkunta senttiä. Ne ovat hassun tummia, melkein mustia auringon puolelta. Parvekkeella tosin nuo ovat järjestään yli 25 cm pitkiä ja ensimmäiset kypsyvät tänään. Kashmiri Mirchissä on useita käyriä hedelmiä jo melkein täysikokoisena. Cayenne viihtyy myös ulkona ja kypsää satoakin on, mutta sisällä alkaneista kukinnoista. Uusi kasvu on kituliasta silläkin.

Nämä kaikki ovat siis olleet ilmoille alttiina avomaalla, tuulisella paikalla ilman minkäänlaista suojaa. Myöhemmin istutin muutaman annuumin eteläseinää vasten. Ne kehittyvät heti nopeammin. Pienikin apu lämmön keräämisessä ja kylmiltä tuulilta suojaamisessa  on heti eduksi chileille. Niin ääriolosuhteissa ne kasvavat Suomen kesässä.

Tämän linkin kuva kannattaa käydä katsomassa, vaikka se saakin meidät suomalaiset vain kateellisiksi. Italialainen Luigi siinä poseeraa Whippet's Tail voittopokaalin kanssa. Hän kasvatti 31 cm pitkän chilin. Mutta taustalla on jotakin paljon pahempaa. Italian joulukuussa ulkona kasvaa "tyypillinen Karibian Habanero".
http://i81.photobucket.com/albums/j217/LuigiMauriello/Dicembre%202006/Thechampion.jpg
Selittävää tekstiä:
http://www.chillisgalore.co.uk/phpBB3/viewtopic.php?p=16217#p16217
Lisää kanankakkaa siis Chombolle, mutta mistä saisimme lisää kesää?

Chilivaari

Tämän päivän hommista tuli pannukakku.
Chilipannukakku?

Meillä on pannukakkupäivä, kun jääkaapista löytyy yli-ikäistä maitoa ja kananmunatkaan eivät ole aivan eilisiä. Nyt oli sellainen päivä. Tein lehdestä löytyneen "perinteisen pannukakun" ohjeella ei-makean taikinan, johon tulee hiukan voisulaa. Mieleen juolahti kokeilla chili-pannaria. Netistä löytyi yksi ohje, jossa kaapista oli vahingossa pudonnut chiliä lettutaikinaan. Ei siis siitä apua.

Paloittelin pieniksi yhden Aji Cristalin ja lisäsin sen voisulan seassa taikinaan. Luulin sen riittävän, kun parin desin kermakastikkeenkin maustaa kaksi jo kohtuullisesti. Pannukakku tuli. Ihan hyvä pannari, mutta ei hitustakaan chilin makua.  Makua ei ollut edes noissa punaisissa sattumissa, sillä taikina sai seistä puoli tuntia ennen uuniin laittoa ja maku tasaantui.

Ensi kerralla pitää laittaa ainakin 2 isoa cristalia tai kokonainen Habanero, sillä kitalakeen jäi ajatus, että tuosta voisi tulla hyvää. Täysin chiliin tottumattomalle tämäkin voisi olla jo makunautinto.

timppa

Noihin pannukakkuihin ja lettuihin saa laittaa chiliä kyllä reilusti ennen kuin se alkaa sieltä seasta maistumaan. Lettuja kun teen, niin olen laittanut suunnilleen kolmea isoa lettua kohden kaksi silputtua lemon droppia taikinaan ja se ei ole ollenkaan liikaa. Jos haluaisi oikeasti tulista, niin joutuu laittamaan kyllä reilusti enemmän. Jotenkin chilin maku tuntuu hukkuvan lähes täysin lettuihin ja pannukakkuun.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Chilivaari

Chombo jaksaa yllättää. Viimeksi ihmettelin runsasta kukkimista. Sitä seuraa näköjään runsas sato. Tässä kasvoi viime viikolla seitsemän kukkaa, nyt siinä on 3 komeaa raakiletta.
Aji Chombo 29.7.
Kattoa hipovassa monihaaraisessa Aji Chombossa laskin äsken reilusti yli 20 raakiletta ja ainakin puolet kukinnasta on vielä alkuvaiheessa, joten lisää saattaa tulla saman verran. Tulossa taitaa olla runsain sato chinensestä, mitä kohdalleni on osunut. Kooltaan joka suuntaan puolet pienemmässä oranssissa Habanerossa voi olla parikymmentä kypsää yhtä aikaa ja hetken päästä lisää. Olihan siinä kesäkuussa kuusikymmentä raakiletta, mutta kylmillä säillä ne jäivät marjan kokoisiksi ja olivat maultaan karvaita. Nytkin raakileiden ja kypsien yhteismäärä on vähän suurempi kuin Chombon, mutta tuo "hormonipaukku" kasvaa sellaista vauhtia, että ohi se on menossa. Tämän lannoitetun Chombon hedelmät näyttävät kasvavan isoiksi. Kummallinen juttu, mutta kanankakalla kasvaa ja näyttää vielä tulevan satoakin. Seitsemän kukan kasvupisteestä kolme kehittyy, viidestä kaksi ja kolmesta yksi tai kaksi. Noin se suunnilleen menee. Valoa ne saavat niin paljon kuin etelään suuntautuvalla lasitetulla parvekkeella vain voi saada. Viime viikot on ollut jopa aurinkoisia päiviä, joten sekin puoli on järjestyksessä ja todennäköisesti vaikuttaa asiaan melkoisesti. Aloin jo antaa sille Puutarhan Kesä lannoitusta kasteluiden yhteydessä, sillä kasvu on hiipumassa parin kuukauden rykäyksen jälkeen. Kukkien kasvupisteiden väli supistuu koko ajan ja alkaa näyttää jo normaalilta chinenseltä.

Campane 29.7.
Tuo on kyllä kaunein chili, mitä olen kasvattanut. Kaikki kellot ovat vähän erilaisia. Mitenköhän sen saisi säilymään jouluun tuollaisena? Campanen yksi rinnakkaisnimi on Christmas Bell ja siltä se tosiaan näyttää. Jos tuon kuivaa, meneekö se kasaan? Vai onnistuisiko joulukuusen koriste? Jos tuon täyttää ja pakastaa, säilyisikö muoto joulupöytään?

Tämä on muuten hyvääkin.  :lol: