heinäkuu 12, 2020, 09:41:13 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"... muistuu mieleen lähinnä "kauhukertomukset" chinensejen kukkien pudotustaipumuksesta.

Tässä mielessä cayanne on ehkä väärä testiotus.

Tuosta tuleekin lisää vaikeusastetta lannoituskokeiluun. :wink:

On minulla pari chinenseäkin erityislannoituksessa, mutta nuo  eivät ole vielä lähelläkään kukkimisvaihetta.


Nämä ovat hyvitä kokeita tämmöiset. Näitä pitäisi useammankin harjoittaa. Epäonnistuminenkin on tämmöisissä jo voitto sinänsä, sillä tieto lisääntyy.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Paikallisesta halpakaupasta sattui käteen (pahamaineisen) Kemiran Puutarhan Kesä lannoiteastia. Sitä myydään jauheena hillopurkin tapaisessa kilon muovipurkissa. Hinta oli 8€. Ravinteet ilmaistaan 16-9-22. Ureatyppeä ei ole ollenkaan, ammoniumia on puolet typestä. Annostus on suunnilleen gramma litraan riippuen kastelutiheydestä.

Hinnoittelu on omaa luokkaansa:
Puutarhan kesää saa kilon samalla hinnalla kuin 100g eli 2 pakettia Biolan puikkoja. Se on 4-6 kertaa voimakkaampi ravinnepitoisuuksiltaan, joten hintaero olisi siis 50-kertainen.

Väkevää liuoslannoitetta, annos n. 5ml/l tuosta tulee 5 litraa.
Substralina vastaava maksaisi n. 50€, jauheena siis vain 8€.

Kokeilin tehdä siitä muita "kukkalannoitteita" vastaavan valmiin liuoksen. Limsapulloon laitoin 4 desiä vettä ja desin Puutarhan Kesää, sitten ravistin. Se näytti liukenevan helposti. Tuota varastoliuosta laitettaisiin korkillinen (5ml) litraan vettä. Jatkossa nähdään, sakkautuuko se vai säilyykö muutaman päivän.

Jauheen sekoittaminen joka kasteluveteen gramman verran litraan on virallinen menetelmä, mutta purkki on niin huono, että kansi rikkoontuu muutamalla avauksella ja tuollaisessa on aina vaara saada jauheet syliinsä.  :lol:
Pitänee etsiä sille helpompi säilytysastia.
Lisätietoa löytyy PDF-muodossa.

Ongelma lannoituskokeen kannalta vain on, että "ylimääräiset" taimet on jo aloitettu lannoittaa jollakin muulla aineella. Vaihto kesken kokeilun ei ainakaan paranna tulosten tulkintaa. Ensi kesän satokasveja on kasvamassa yleensä vain yksi kutakin lajiketta, eikä niillä viitsi moninkertaista ylilannoitusta kokeilla. Tulokset saattavat olla myös tuhoisia.

Nutrifortea tai Substralin Ekoa ei tässä kaupassa vielä ollut. Ne vaikuttaisivat vähintään yhtä kiinnostavilta.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Paikallisesta halpakaupasta sattui käteen (pahamaineisen) Kemiran Puutarhan Kesä lannoiteastia. Sitä myydään jauheena hillopurkin tapaisessa kilon muovipurkissa. Hinta oli 8€. Ravinteet ilmaistaan 16-9-22. Ureatyppeä ei ole ollenkaan, ammoniumia on puolet typestä. Annostus on suunnilleen gramma litraan riippuen kastelutiheydestä.

Itse olen tuota käyttänyt pari vuotta ja tosi hyvin on toiminut; mitään muuta lannoitetta en ole lisäksi tarvinut.

Kannattaa käyttää tehty kasteluliuos kerralla pois, sillä se alkaa muuten sakkaamaan. Sen huomaa jo parissa viikossa, että kasvien aluslautasillekin alkaa jäämään sakkaa, jos nesteen imeminen kestää vähänkään pitempään.

Omasta mielestäni tuo kilon purkin kansi on tosi hyvä; taittoreunojen avulla se pysyy kiinni vaikka sattuisi tipahtamaankin. Ja tuollainen purkki kestää noin vuoden ajan, joten ainakaan pari sataa avausta ei minulla ole sitä saanut mistään rikki. Tiedä sitten vaikka sinulla olisi maanantai-kappale taikka pakkasesta kuljetuksessa kärsinyt yksilö.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Itse olen tuota käyttänyt pari vuotta ja tosi hyvin on toiminut; mitään muuta lannoitetta en ole lisäksi tarvinut.

Hieno homma, että Puutarhan Kesästä on kokemusta pidemmältä ajalta. Oletko käyttänyt normaalia annostusta? Onko ylilannoituksesta kokemuksia tai harmeja?

Kesällä isoon kastelukannuun annostus varmaan käy hyvin jauheestakin, mutta talvella pieneen vesimäärään mittaus voi olla epätarkkaa. Jauhetta kun tarvitaan niin vähän.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Itse olen tuota käyttänyt pari vuotta ja tosi hyvin on toiminut; mitään muuta lannoitetta en ole lisäksi tarvinut.

Hieno homma, että Puutarhan Kesästä on kokemusta pidemmältä ajalta. Oletko käyttänyt normaalia annostusta? Onko ylilannoituksesta kokemuksia tai harmeja?

Kesällä isoon kastelukannuun annostus varmaan käy hyvin jauheestakin, mutta talvella pieneen vesimäärään mittaus voi olla epätarkkaa. Jauhetta kun tarvitaan niin vähän.

Annostus on kesäisin 1/3 teelusikallista 2 litran kastelukannuun. Talvella käytän sitä hyvin satunnaisesti ja silloin yleensä noin 1/4 teelusikallista samaiseen kannuun. Typpeä siinä kuitenkin on kohtuullisen paljon, joten en ole edes yrittänyt yliannostaa sitä. Kuitenkin kasvit ovat kasvaneet, joten en ole nähnyt syytä muuttaa annostusta. If it works, don't fix it.

Chilivaari

Minulla kansi meni rikki heti ensimmäisellä avauksella, mutta kaadoin sen pariin isosuiseen pulloon suppilon avulla ja siitä otto käy helposti. Määrät ovat silti hyvin pieniä.

Väkevä varastoliuos tosiaan sakkautuu vähän. Tosin kääntämällä pullon kertaalleen ylösalaisin neste on taas tasaista. Annostukseen se tuntuisi helpommalta, mutta saattaa olla vain tottumiskysymys. Pieniä mittalusikoita on keittiötarvikkeissa kyllä riittämiin jokaiselle millilitralle omansa.  :wink:
Tämän aineen kohdalla millilitra ja gramma ovat sama asia.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Väkevä varastoliuos tosiaan sakkautuu vähän. Tosin kääntämällä pullon kertaalleen ylösalaisin neste on taas tasaista.

Itse olen sitä annostellut tosiaan suoraan 2 litran kastelukannuun, enkä ole edes harkinnut sen kannun ylösalaisin kääntämistä :wink:.

Chilivaari

Olen niin monesti jo toisten palstoilla maininnut tekeväni pikku multatestiä pikku taimille, että kai se pitää virallisestikin kertoa. Kashmiri Mirchin siemeniä iti niin hyvin ja kaikki samaan aikaan, että päätin laittaa ne kasvamaan erilaisiin multiin nähdäkseni, onko mullalla väliä taimien ensi viikkoina ennen kuin lannoitus tai ruukun vaihto tulee ajankohtaiseksi. Taaskin testaan vain kotitarpeiksi. Sattumalta käsillä olleet mullat saivat kelvata. Lähikaupassa oli kyllä Mustaa Multaakin, mutta en sitä ottanut vertailuun, vaikka vähän houkuttikin. :lol:

Mullissa on eroja. Ne tuntuvat ja näyttävät aivan erilaisilta. Tuoteselosteen ravinneosasto on kuitenkin tylsää luettavaa: Kaikilla melkein sama litania 100-30-200. Vain Pirkka ja jotkut Kekkilän kukkamullat sisältävät puolet vähemmän typpeä. Sattui käsiin myös Eviran lannoiteanalyysejä, joista paljastui ehkä Mustan Mullan salaisuus. Yhdessä erässä typpeä oli <1, toisessa 1100, vaikka sata luvattiin. Tuotannon tasalaatuisuus ei oikein ole hallinnassa. Samaa oiretta oli myös tuossa testissä käyttämälläni Sato kukkamullalla, vajausta oli, mutta ei niin paljon, eikä hirveitä ylityksiä ollut havaittu.

Käydäänpä asiaan. Samaan litran jäätelölaatikkoon petasin 4 lokeroa, kaikkiin erilaista multaa ja samanikäiset taimet. Oikealla on päivän nuorempi ja kippuraisena noussut taimi. Se saattaa vaikuttaa aluksi tulokseen.

Multatesti 26.1.
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Tuossahan osanottajat tuli lueteltua. Tämän lisäksi on eri purkissa lannoittamaton hapan turve, jotta sen PH ei vaikuttaisi muihin multiin haitallisesti. Tuon jo tunnenkin. Siinä ei chili juuri kasva, mutta pysyy hengissä.

Sato kukkamulta on melko hiekkapitoista, rapeaa. Sinä on jopa pikku kiviä.
Pirkka Kestomulta on tasaista hyvin turpeen oloista ja väristä kasvualustaa. Mullaksi sitä on vaikea kutsua.
Kekkilän puutarhamulta on mustaa ja mullan oloista. Siinä on paljon turvetta, oksia ja paakkujakin, mutta myös kompostimultaa. Tämän sulattelin ulkoa kuten seuraavankin.
Kekkilän Maxiturve on puristettua, lannoitettua turvetta isossa säkissä. Tuoteselosteen mukaan se on lähellä B2 turvetta.

Kaikki osanottajat huuhtelin kuumalla vedellä ennen istutusta, jotta kärpäsentoukkia ei tulisi ulkoa sisään. Sama kosteus niissä on edelleen melkein parin viikon jälkeen. Vain Pirkka on vähän homehtunut. Märkänä ei mullista näe, eikä sormella koetellen tunne  eroja, vaikka kuivina ne olivat kaikki aivan erilaisia.

Multatesti 6.2.
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Pirkka-mullassa on kasvu ollut lievästi nopeampaa. Siihen voi vaikuttaa Tuupin esiin kaivama tieto, että fosfori on tärkeä ravinne alkukasvussa. Tuossa on puolet vähemmän typpeä ja siten N/P suhde ehkä parempi. Fosforia kaikissa pitäisi olla yhtä paljon, jos tuoteselosteita voi uskoa. Turve on saattanut kärsiä taimen laadusta. Lannoittamattomassa turpeessa (ei kuvassa) ei ole päästy vielä sirkkalehtivaiheesta minnekään.

Testi jatkuu...

Chilivaari

Baccatumlaatikossani odotti tänään yllätys. Lannoituskokeiluilla voi olla myös odottamattomia sivuvaikutuksia.

Baccan latva rullalla:

Microcarpumin ylälehdet käpristyvät kuten tomaatilla silloin kun se on saanut liikaa typpeä. Tosin tomaatti voi vetää koko lehden pituussuunnassa pienelle sykkyrälle kuin kellonjousen. Viereinen bacca käpristelee lehtiään alaspäin, joten saattaa tämä jotakin muutakin olla. Ne on kasvaneet tuossa ahtaassa ruukussaan kuukauden verran ilman lisälannoitusta. Tämä on jo 25 cm korkea ja yli 30 leveä. Isot lehdet voivat edelleen hyvin, niissä ei näy mitään outoja merkkejä. Nyt muita lannoittaessani on kasteluveden loppuja saattanut joutua näillekin. En vain ole havainnut, mitä ja milloin, onko siitä viikko vai päivä. Melko typpipitoista se varmaan on ollut. Tai sitten kyse onkin vajauksesta?

Baccatumit vaikuttavat nirsoimmilta. Paria chinenseä olen jo toista viikkoa ylilannoittanut, eikä niissä huomaa mitään. Kasvu ei ole kiihtynyt, paitsi ehkä sivusuuntaan. Annuumit vain vihertyvät lisää ja kasvavat rehevästi. Yksi köyhässä mullassa ja paljossa valossa kitunut koki ihmeparantumisen. Parissa päivässä lehtien keltaisuus katosi ja nyt se työntää uutta kasvua ja kukkanuppujakin. Se sai pari Biolan puikkoa ja kasvun alettua olen heitellyt sekaan päivittäin jos mitä lannoitetta. Ylilannoituksen oireita haen.

Puutarhan kesällä lannoittamista en ole vielä aloittanut, joten siitä tämä ruttuisuus ei johdu. Se on joko Nekon tai Kekkilän kukkalannoitteen tekosia.

Tuupi

Oliskohan ureatyppeä sitoutunut kasvualustaan tuolle kasville tarpeeksi...?

Chilivaari

Hyvinkin saattaa olla typpi. Muistin tosin, että tälle lorahti eräänä iltana tupla-annos merilevää. En pitänyt sitä vaarallisena, joten en laimentanut lisää. Siitäkin nimittäin löysin ylilannoituksen epäilyn.

Tämä on mainio sivusto. Haulla löysin aika saman näköisen tapauksen:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=23978#23978
Todettuja ylilannoituksia nuokin. Vesikuurille siis baccat nyt.

Cayennella ja parilla Habanerolla jatkan tupla- tai nelinkertaisilla annoksilla lannoittamista. Pitäähän siitä joskus varoitusmerkkejä ilmetä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Tälläiset pienet oireet johtuvat yleensä aina hetkittäisistä olosuhdemuutoksista, kasvitaudeista
tai ötököistä.

Siinäpä se ongelma on, kun edes pieniä muutoksia ei tule mieleen kuin tuo merilevä ja satunnaiset annokset kastelukannuun jäänyttä lannoitevettä. Samassa astiassa, täysin samalla hoidolla viereiset Inca Red Drop ja Aji Cristal eivät oireile. Ne ovat muutaman sentin lyhyempiä, mutta mikään noista ei vielä tavoittele lamppua. Olisihan kasvi laatikkoa nostaessani tietysti voinut hipaista sitä.

Suurennuslasilla tarkistin lehdet. Mitään elukkaa siellä ei lymyillyt.  :wink:  
Ulkona tai parvekkeella olisinkin ensimmäiseksi etsinyt hämähäkkiä tuolta käärön keskeltä. Lehden reunat ovat ikään kuin kuivuneet tai reunasuoni kiristää kuin kumilanka. No, tämä ei vaikuta kohtalokkaalta vielä. Olisi vain kiinnostavaa tietää syy ja oppia välttämään sitä jatkossa.

Chilivaari

Tilanne on edelleen entisen kaltainen. Vesikään ei välittömästi tuo parannusta ylälehtiin. Toisaalta en ole onnistunut toistamaan ilmiötä runsaalla merilevällä tai lannoitteella muilla chileillä. Ehkäpä sekään ei parissa päivässä ilmene. Toisiin baccatumeihin en raaskinut kokeilla.

Puhutaanpa jostakin positiivisemmasta asiasta, kuten hyvän kasvun salaisuudesta tänään. Tämä on oman chili-ikkunani rehevimpiä, ei isoimpia. Tiedän, että monilla teistä on paljon nopeampaa kasvua mullassakin, puhumattakaan hydroilusta, mutta tästä nyt sattui olemaan vertailuryhmä täsmälleen samasta itämiserästä seitsemän viikon takaa.

17.12. taimettuneet Habanerot 7.2.

Kuva on otettu siten, että kamera on lukittu ja kohde vaihdettu kuvaan. Pienempi ruukku on parin kirjan päällä, jotta mullan pinnat ovat tasoissa. Kasvien mittakaava siis on oikein. Pienempi kuva EI ole pienennetty, vain tyhjää reunoilta on leikattu pois. Värierokin toistuu oikein.
Nämä taimet ovat peräsin idätyskokeestani turpeen pinnalla. Näiden purkkien taimet itivät samaan aikaan, mutta ovat sittemmin saanet hieman erilaista kohtelua.

Vasemmalla on kaksi Habaneroa maitopurkeissa. Niiden korkeus on vasta 12 cm, mutta leveyttä lehdillä on yli 30 cm. Oikealla, alkuperäisessä itämispurkissaan kasvien korkeus on 6 cm ja leveyttä 16 cm. Lehtien määrässä ja rungon paksuudessa on valtavat erot. Suurin ero on kuitenkin ruukkujen multatilavuudessa. Pikku rasiassa on 136 kuutiosenttiä multaa, isommassa 945.

Lannoitus, siinäkö sen salaisuus? Pikku purkkia on lannoitettu nyt parin viikon ajan. Ilman sitä kasvin leveys olisi vain puolet nykyisestä ja väri vieläkin vaisumpi. Isommat eivät ole saaneet koko aikana minkäänlaista lannoitusta. Ei mitään. Pari kertaa ne on vaihdettu isompaan ruukkuun ja tuoreeseen multaan. Aluksi ne kasvoivat yhdessä 8 cm ruukussa pari, kolme viikkoa. Sitten istutin ne kummankin omaan maitopurkkiin, missä ne nyt ovat levinneet kuukauden verran. Isompaan vaihtotarvetta ilmenee taas. Itämispurkkiin jääneet taimet saivat uuden mullan myös, mutta eihän siihen paljon mahtunut. Siksi aloin niitä lannoittaa.

Lajike? Varmuudella en tiedä. Nämä isommat ovat "löytölapsia". Siemenpaketin tultua postissa, avasin sen nojatuolissa ja pudotin yhden Habanero Red Dominican siemenen syliini. Sitä ei löytynyt mistään. Niinpä jätin sen kylvämättä. Seuraavana päivänä löytyi lattialta tuolin läheltä 2 siementä. Toinen niistä täytyy olla tuo Dominica, toisesta oli vain epäily. Kylvin ne jälkikäteen laatikkoon ja nehän itivät ensimmäisenä. Kun molemmat taimena näyttävät kovasti Habanerolta, jää mahdollisuudeksi hollantilainen punainen market-habanero. Niitä olin käsitellyt aikaisemmin. Pikku laatikossa leveämpi taimi on varmuudella kyseinen market-habanero. Taimien kasvuvauhdista ja karvaisuudesta olen päätellyt, että pienempi noista isoista on Dominica. Varmuuden asiasta saan vasta satovaiheessa.

Mistä moinen ero?
Asianmukaisesta hoidosta, sanoisin. Ruukun vaihto sopivaan aikaan, niukka kastelu ja varmaan sopiva multa. Noihin aikoihin sekoitin hiekkapitoista Sato-kukkamultaa ja turvetta. Kertaakaan pintamulta ei ole kastunut, kun olen alakautta kastellut ruukun muuttuessa kevyeksi. Mitään kikkoja tai lannoitepaukkuja ei tarvita. Jonkin verran valoa, multaa ja vettä, siinä kaikki.   :lol:

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Itse olen käyttänyt tätä hyväkseni säästääkseni tilaa. Olen jättänyt tahallani taimet
liian pieniin astioihin odottamaan kevättä.

Tuollaista tilan säästöä minullakin on menossa. Kaksoiskappaleita, jotka eivät millään mahdu kesällä parvekkeellekaan, pidän hengissä "kaiken varalta". Jos vaikka isommalle taimelle sattuu jotakin, saan näistä pienistä nopeammin uuden kuin alkamalla idättämisestä asti. Minulla on litran jäätelölaatikossa niitä kahdeksankin, kun oikeassa kasvatuksessa jaan tilan kolmelle kasville. Chilien kasvunopeutta tosiaan voi aika tavalla säätää ihan ruukun koolla ja mullan laadulla. Hapan lannoittamaton turve hidastaa kasvun. Minusta outo reaktio on, että voimakas valo, "jatkuva auringonpaiste" myös hidastaa kasvua, mutta siltä se näyttää. Ainakin pienillä taimilla.

Otin tuon pikku ruukussa kasvaneen Habaneron nyt omaan maitopurkkiin. Saa ryhtyä rehottamaan hetkeksi aikaa. Testaan ajatusta, joka syntyi Cayenneiden kasvua seuratessani. Ne olivat kuukauden verran lähes pysähtyneessä tilassa ahtaassa ruukussa, huonossa mullassa. Kun ne sitten pääsivät isompaan, kasvu oli voimakasta, mutta myös kukinta alkoi varsin pienenä. Nyt niissä on jo kymmenkunta pientä vihreää palkoa.  :wink:
Katsotaan, mitä Habanero tekee vastaavassa tilanteessa.

Chilivaari

Voisiko kylmäshokki ja veto olla syynä taannoiseen lehtien käpristelyyn?
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=40769#40769

Kyseinen bacca on nojaillut ikkunaan, ei kyllä noilla lehdillä, vaan vanhemmilla, isoilla. Lisäksi sille saattoi lurahtaa kerran tuoretta kylmää vettä, kun seisonut vesi loppui kesken kannusta. Kylmän veden lämpötila taitaa olla vain muutamia asteita. Ilmiö ei ole levinnyt ja uudet lehdet näyttävät jo terveiltä.

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Ilmiö ei ole levinnyt ja uudet lehdet näyttävät jo terveiltä.

Tämä tukee hetkellistä ylilannoitusta. Samanlaisia oireita näkee vesiviljelijöiden päiväkirjoissa, esimerkiksi Cornellin päiväkirjassa. Vaikka juuri ei typpeä olisikaan liikaa, niin ravinnepitoisuus voi olla liian korkea eli liian korkea johtokyky. Noista vesiviljelijöiden päiväkirjoista oppii muuten todella paljon noista ravinteista ja suhteista. Niissä kun nuo oireet ilmestyvät nopeasti. Työlästä vain kahlata läpi noita. Esalla on myös hyvät päiväkirjat useammalta kaudelta.

Samantyylisistä oireista kärsinyt ylilannoitettu Habaneronikin on jo toipunut.

Chilivaari

Kiitos, tuo olikin jäänyt huomaamatta.
Oireet ovat täysin samat. Siis ylilannoitus - vahingossa.

Chilivaari

Tämä ehkä kannattaisi aloittelevan chilinkasvattelijan ja -kastelijan lukea ajatuksella läpi. Ainakin minulle paljastui monia uusia asioita multia testatessani.

Aloitin multavertailuni kohta kolme viikkoa sitten. Alkuosa on luettavissa täältä: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=40720#40720
Siellä ovat myös vertailukuvat 26.1. ja 6.2.

Multatesti 12.2.
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Pirkka-mullassa taimi on 11cm korkea, turpeessa 6cm. Taimet ovat huomenna kolmiviikkoisia. Laitoin ne näihin testimultiin pari päivää myöhemmin, joten tässä purkissa ne ovat nyt kasvaneet 18 päivää. Kullakin on multatilaa 5x7x7cm, eli reilun jogurttipurkin verran, 2,5 desiä. Minulla on syyni, miksi kuvasin testiryhmän jo tänään, eikä vasta tasaviikoilla. Pelkään näet, että joku saattaa uupua kalkkiviivoilla. Taimet eivät ole saaneet tippaakaan lisää vettä kohta kolmeen viikkoon. Ei edes suihkuttelua. Kuivumisnopeudesta muodostui osa multatestiä. Kastelen niitä kaikkia sitten, kun ensimmäinen riiputtaa lehtiään.

Multien sormituntumat nyt:
Sato kukkamulta on rutikuivaa, varsin hiekkapitoista. 15% hiekkaa kertoo tuoteselostus. Muissa ei asiaa mainita.
Pirkka Kestomulta on kuivaa, pölisevän kuivaa multaa myös vähän syvemmältä. Pussista otettaessa se oli enemmän turpeen oloista kuin nyt.
Kekkilän puutarhamulta on pinnalta kuivunut korpuksi, mutta syvemmältä löytyy kosteutta.
Kekkilän Maxiturve on kosteaa melkein heti raaputettaessa. Tämä kestäisi helposti kolme viikkoa kastelematta.

Kasvien korkeussuhteet ovat säilyneet ennallaan. Turve sai huonon lähdön, päivän nuoremman ja kippuraisen taimen, mutta tuskinpa se selittää noin suurta eroa. Viides osanottaja, lannoittamaton turve (ei vieläkään kuvassa) ei ole edennyt sirkkalehtiä pidemmällä. Sen korkeus on 4,5cm. Kaikki ovat saaneet liian vähän valoa. Isommat baccatumit ja jo hedelmiä tuottavat Cayennet varjostavat pienempiä pahasti. Tarvittaisiin lisää tilaa tai aurinkoa. Noin ripeäkasvuisia kuin nämä korkeimmat taimet ei enää millään saa purkin vaihdossa upotettua sirkkalehdet maan pintaan. Niin korkeita ruukkuja ei ole. Jos näistä pitäisi valita yksi jatkokasvatukseen, ottaisin tuon turpeessa kasvaneen. Tämä Kashmiri Mirch (todennäköinen annuum) saattaa olla rivakkakasvuista lajia. Jollakin chinensellä korkeusongelmaa tuskin olisi.

Olen ehkä sittenkin alitajuisesti menetellyt järkevämmällä tavalla tähän astisissa kasvatteluissani. Olen idättänyt hyvin ravinneköyhässä mullassa, enimmäkseen happamessa, lannoittamattomassa turpeessa. Pinnalle tulleet taimet olen sijoittanut heti voimakkaaseen valoon, "lastenkammariin". Näin sirkkalehtivaiheessa chilit ovat jääneet mataliksi. Vasta parin viikon päästä tai myöhemmin olen siirrellyt niitä parempaan multaan, silloin sirkkalehdet maan pintaan. Joskus siihen on mennyt kuukausikin, eikä kasvi ole paljon kasvanut sen aikana. Nyt nuo joukukuussa tai vuodenvaihteessa hyvään multaan päässeet alkavat olla aika isoja. Sanoisin jopa pari kuukautta liian aikaisin auringon ja parvekekelien suhteen. Nyt saattaisi olla sopiva aika kylvää ensi kesän sato, jos ikkunalla ja osin luonnonvalolla kasvattelee. Nyt voisi jo antaa niiden kasvaa, eikä tarvitsisi pidätellä.

Seuraan noiden taimien kasvua lähipäivät vähän tarkemmin, etteivät pääse kupsahtamaan. Minua alkoi kuitenkin kiinnostamaan, mikä näistä kuivuu nopeimmin. Kakkossijaa en kyllä aio enää katsoa, vaan upotan kaikki vesisammioon, kun oireita alkaa ilmetä. Homman opetus on kuitenkin, että pieniä taimia ei tarvitse koko ajan kastella. Kolme viikkoa saattaa olla ihan sopiva väli. Myöhemmin haihtuminen kasvaa lehtien lisääntyessä, mutta silloin ne tarvitsevatkin jo isomman ruukun ja se taas haihduttaa enemmän suoraan mullastakin.

Aloittelijan tyypillisiä kysymyksiä on: Kuinka paljon pitää kastella ja kuinka usein. Siihen ei tietenkään ole vastausta, mutta tässä tapauksessa se olisi ollut n. 2-5 millilitraa päivittäin. Se on puoli limsapullon korkillista. Kesällä parvekkeella iso kasvi voi aurinkoisena päivänä hörpätä litran päivässä. Kasvithan varmaan pitävät enemmän tasaisesta kosteudesta kuin kuivasta litimärkään heittelehtivästä, mutta sen hallitseminen vaatii jo kokemusta. Ruukun painosta tarpeen voi oppia tuntemaan ja sormella pinnan alapuolelta kokeilemalla tuntee ainakin, milloin ei ole tarvetta kasteluun. Vasta kun multa parin sentin syvyydestä on rutikuivaa, kastelun tarvetta saattaa ilmetä.  :lol:

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Kasvien korkeussuhteet ovat säilyneet ennallaan. Turve sai huonon lähdön, päivän nuoremman ja kippuraisen taimen, mutta tuskinpa se selittää noin suurta eroa.

No tiedä noista. Omien kokemuksien mukaan voi olla aika suurtakin vaihtelua kahdella eri taimella samanlaisissa kasvualustoissa ja olosuhteissa. Ensimmäinen CGN 22871 oli ehtinyt kasvaa noin 10cm pituutta kun toinen vielä pulputti lähestulkoon pelkillä sirkkalehdillään, vaikka molemmat putkahtivat mullan alta vuorokauden sisällä toisistaan. Kuukausi eteenpäin niin jälkimmäinen sirkkakaveri olikin sitten mennyt hujahtamalla ensimmäisen ohitse. Toiset vain donkkaa tykimmin, ja toiset mököttää milloin mistäkin mieliteosta.

Tuollaisilla testejä tehdessä melkein pitäisi olla 3 samanlaista multasettiä käytössä, että voisi alkaa vetämään ihan käytännön suuntaviivoja erilaisten multien vaikutuksesta hilien kasvuun. Yhdellä setillä tulokset jäävät vähän liikaa arpaonnen ja yksilösuoritusten varaan. Tosin hauskaahan niitä on silti seurata.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Chilivaari

Onhan tämä kaukana tieteellisestä. Otantakin on kotitarvelähtöinen. Huomaa myös, että minä en tavoittele suurinta mittaa, vaan menestymiskykyistä chiliä. Sellainen taitaa syntyä kaikilla noista, mikä sinänsä on riittävä lopputulos testille. :lol:

Alkaa tuntua entistä enemmän siltä, että olisi pitänyt hakea se Musta Multa häiriköksi mukaan kisaan, mutta sitten se tietysti olisi käyttäytynyt mahdollisimman keskinkertaisesti. Kokeilkaa joku muu sitä. Ei ne kaikki voi huonoja olla. Muutama "mätä omena" joukossa on pilannut maineen. Nyt oli markettiin tullut myös Biolan altakastelumultaa, mutta kun se oli melkein tuplasti Pirkkaa kalliimpaa, en edes harkinnut.