huhtikuu 07, 2020, 01:11:22 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ahokkiksen ensimmäiset kasvatit

Aloittaja ahokkis, tammikuu 20, 2008, 15:00:50 ip

« edellinen - seuraava »

ahokkis

Pitkään mielenpäällä ollut chilinkasvattelu sai nyt alkunsa ja tilasin chilimaailmasta siemeniä ensimmäisiksi kasvateiksi.
http://s269.photobucket.com/albums/jj42/ahokkis/Plants%20and%20stuff/?action=view&current=Canoneos300dkasvit004.jpg

Siemenet jotka tilasin:
Red Savina habanero
Tabasco
Lemon Drop
Apache

Kylkiäisiksi tuli:
Medusa
Orange LD&Pi441552 [F4]

Jokaista lajia laitoin 3siementä itämään paitsi kylkiäislajeja vain 2.
Purkeissa ovat olleet itämässä lampun alla kaktus ja kylvömullassa 18.1.saakka, nyt vain innolla odottamaan että näkyisi jotain multien alta.:P

Edit. Laitoin nyt kokeeksi pari siementä stockmannilta ostetusta habasta, saapa nähä mitä tulee.

ahokkis

Wuhuu, tänään oli medusa itänyt. Täytyis vielä nuiden muidenkin mattimyöhästen tulla mukaan.

ahokkis

Medusa aukoo jo sirkkalehtiänsä, muut eivät ole vielä edes itäneet.. Osaako joku sanoa että onko mulla jokin pielessä vai olenko kärsimätön? :)

Taiminen

Kärsimättömyys on joskus pahasta. Älä mene siis missään nimessä etsimään itäneitä siemeniä! :) Mutta kärsimätönhän sinä olet. Itsellänikin ainoat melkein kaksi viikkoa olleet, vain kolme bolivian rainbowta ovat itäneet. Lisäänpä tuonne päiväkirjaan niitä.. minulle annettiin vinkki itämisen nopeuttamisesta, ja yritänkin etsiä sitä paraaikaa. Toivottavasti nousevat pian. Onnea! ; )

Sen verran vielä sanon, huomaan että käytät turveruukkuja. Ne imevät itseensä paljon kosteutta, joten jospa vaikka vaihtaisit ne sitten muovisiin kun ovat itäneet ;D Olen huomannut tässä myös sen, että itävät paremmin omassa ruukussa pakastepussi päällä, kuin yhdessä samassa minikasvihuoneissa, vaikka sielläkin omissa ruukuissaan. Mistäköhän johtuu?
Chililehdestä: Lehti oli miltei valmis, mutta painamisen kanssa tuli ongelmia. En siis ole varma saanko sitä ikinä mihinkään , mutta katsotaan. Pahoitteluni!:(

ahokkis

En ole mennytkään tonkimaan niitä, enkä varmaan uskaltaisikaan mennä etsimään.:S Täytyypä etsiä tarkemmin tuosta idätysnopeudesta, olen koittanut lisätä lämpöä laittamalla patterin viereen ja huolehtimalla valosta(jäänyt osittain liian vähäiseksi). Jos joku kehtaa/haluaa säästää minut vaivalta niin voi kirjoittaa lisää vinkkiä tuohon idätykseen.:)

ahokkis

Nyt 2viikon jälkeen ensimmäisestä satsista red savina on työntänyt päänsä pinnalle. Toissapäivänä laitoin minikasvihuoneeseen 6lisää kasvamaan(taimisen suosituksesta laitoin muovipurkkeihin), kun multaa oli sopivasti siihen ja siemeniäkin löytyi muutama. Kokeeksi laitoin myös yhden vesilasiin.
Kyllä nuista vielä jotain kehittyy.:P

edit. tänään 2.2 oli myös stoccan haboista toinen itänyt:P

ahokkis

Ja uutta tilanneraporttia. Viimeisimmäksi laitetusta satsista (muovikipoissa olevat) on työntänyt itsensä esille Orange LD+PI441552 sekä red savina. Tuntuu että nuo minikasvarissa turveruukuissa olevat eivät idä ollenkaan..
Ensimmäinen itäjä medusa on jo pukkaamassa ensimmäistä kunnon lehtipariansa esille.
Vaikuttaa että vaikeimmin itävät tabasco, apache ja lemon drop kun taas red savinat ovat elämäniloisimmat lajit. Uskaltaisikohan katella nuita siemeniä tuolta turveruukuista..  :roll:
Edit. rapsutin multaa pois tuolta turveruukusta ja kyllähän siellä siemenellä näkyi pieni häntä, piilotin heti kun huomasin. Toivottavasti ei kovin järkyttynyt.

ahokkis

Jos jollakin olisi jakaa kokemuksia nuista lajeista (erit. nuo 3itämätöntä) niin lukisin mielellään. :)

Edit: Laitoin myös tuulettimen nuille, onko liian aikasten aloittaa tuuletus jo sirkkalehtivaiheessa?

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "ahokkis"Jos jollakin olisi jakaa kokemuksia nuista lajeista (erit. nuo 3itämätöntä) niin lukisin mielellään. :)

Laitoin myös tuulettimen nuille, onko liian aikasten aloittaa tuuletus jo sirkkalehtivaiheessa?


Apachesta on sen verran kokemusta, että maku on tuoreena hieman kitkerä. Kuivattuna ja jauhettuna kuitenkin ihan hyvä lajike, jolla saa lämpöä ruokiin ja juomiin. Erityisesti kuuma rommikaakao Apachella maustettuna kuuluu suosikkeihini.

Kovin voimakasta tuuletusta en laittaisi vielä sirkkalehtivaiheessa oleville kasveille. Hiusjuuret eivät välttämättä kestä tuuletuksen aiheuttamaa riuhtomista. Itse onnistuin tappamaan yhden pienen Heart Throbin taimen laittamalla sen aivan tuulettimen viereen. Se oli kyllä muutenkin melko huonokuntoinen, joten voimakas tuuletus vain nopeutti kuihtumista.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Soppamies

Ei noita tarvitse/ole hyötyä tuulettaa ennenkuin ovat vähintään 10-senttisiä.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

ahokkis

No enpä sitten vielä laita tuota tuuletusta.
Nyt ovat pikkuiset suurella innolla alkaneet itämään. Lemon drop, 2apachea ja tabasco itivät vihdoin ja viimein.
Hyvältä näyttävät ja peräti yksi turveruukkulainen tuon stokkan haban ohella on itänyt, sen nuista turveruukuista nyt opin että niissä ei enään minulla idätyksiä tule näkymään, muovisissa melkein jokaisessa on itänyt, maitopurkkilaisista 50%. Jos ei muutamaan päivään ala näkymään nuissa turveruukuissa elämää niin saavat luvan lentää roskikseen.
Nytten seuraavana ongelmana on että mistäpäin oulua löytäisin turvesäkin, ei löydy huoltoasemilta, stokmannilta, marketeilta tai lähikaupoista, ainoastaan kukkamultaa, jota ostan vasta kun olen todennut ettei mistään oulusta löydy tähän vuodenaikaan turvetta.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ahokkis"... ainoastaan kukkamultaa, jota ostan vasta kun olen todennut ettei mistään oulusta löydy tähän vuodenaikaan turvetta.

Olemme tosiaan liikkeellä turhan varhain.  :wink:
Vielä julkaisemattoman pienen "multatutkimukseni" perusteella sanoisin, että kukkamulta käy aivan hyvin taimikasvatukseen. Toista viikkoa sitten laitoin 5 samanlaista pikkutainta erilaisiin multiin. Eroja ei vielä paljon ole, mutta Pirkka kestomulta on kasvattanut kookkaimman taimen. Hyvin pienellä marginaalilla vaikkapa Sato kukkamultaan. Turpeet tulevat hännillä. Tosin taimen koko, varsinkaan pituus ei ehkä ole tavoiteltava ominaisuus ensimmäisinä viikkoina. Juurien runsaus olisi tärkeämpää.

Pirkka Kestomulta on kuitenkin lähes kokonaan turvetta, ainakin se siltä tuntuu. Se on halpaa, tasalaatuista ja sitä on saatavissa. Pikku taimia istutettaessa ei vielä suuria säkkejä tarvita. Niiden tarve tulee myöhemmin, seuraavassa ruukunvaihdossa. Tuoteselosteen mukaan siinä on puolet vähemmän typpeä kuin muissa mullissa.

Kokemuksia ei ole pitkältä ajalta, joten en mene takuuseen sen käyttäytymisestä jatkossa. Ja ei, en ole Keskon agentti. Mieluummin käyn muissa kaupoissa.  :lol:

ahokkis

Kiitti vinkistä, taidanpa metsästää sitten tuollaista kestomultaa pussukan, jos sattuisi nyt kaupunkireissulla sattumaan nenän eteen, olisiko sitten hyvä sekoittaa vaikkapa lecasoraa tuohon sekaan vai antaa olla pelkästään mullassa? :)

Pasi

Kyllä sitä puutarhaturvetta jne. löytyy. Ne on vaan (ehkä) rautakaupan puutarhaosastolla joka näin "varhaiskeväästä" on lukossa, sinne kun ei äkkinäinen eksy. Tiirailet näkyykö ja pyydät avaamaan tarvittaessa, niin pääset riuhtomaan toisiinsa jäätyneitä säkkejä mukaasi...

Midnight Walker

Lainaus käyttäjältä: "ahokkis"
Nytten seuraavana ongelmana on että mistäpäin oulua löytäisin turvesäkin, ei löydy huoltoasemilta, stokmannilta, marketeilta tai lähikaupoista, ainoastaan kukkamultaa, jota ostan vasta kun olen todennut ettei mistään oulusta löydy tähän vuodenaikaan turvetta.


Vältin tämän jokakeväisen ongelman ja hain turvesäkin jemmaan jo syksyllä. Oulun Vihertalosta saattaisi löytyä, mikäli kaikki säkit eivät ole kovin suuren lumikinoksen alla siellä pihalla.

ahokkis

Noniin, kaupunkireissulta tarttui tälläinen 10l kukkamultasäkki mukaan.
Tuoteselosteesta:

Raaka-aineet:Turvemulta85% hiekka15%
Karkeus: Keskikarkea
Lisätyt aineet: Dolomiittikalkki H(mg7%) 7kg/m3
                    Turpeen peruslannoite NPK 12-
                    6-20 + hivenaineet 0,7kg/m3

Maa-analyysin mukaiset ravinnepitoisuudet
pH(1+5)                        6,2
johtokyky(sfs 1+5)        18 mS/m
typpi vesiluikoinen (N)   100mg/l
Fosfori (P)                    30mg/l
kalium (K)                    200mg/l
kalsium (Ca)                1200mg/l
magnesium (Mg)           150mg/l


Uskaltaako tuota käyttää? Ja jos käyttää niin tarviiko/onko hyötyä laittaa sitä kevytsoraa tuohon sekaan/pohjalle?

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "ahokkis"...ettei mistään oulusta löydy tähän vuodenaikaan turvetta.

Ainakin Kekkilän luonnonturvetta sai Välivainion Puutarhalta 65l säkeissä. Hintaa oli muistaakseni 7e/säkki. Varmaan muutkin puutarhat myyvät turvetta, kun osaa mennä kysymään. Rautakauppoihin turve tulee vasta, kun sesonki alkaa olemaan kuumimmillaan.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

ahokkis

Lainaus käyttäjältä: "AirMan"
Lainaus käyttäjältä: "ahokkis"...ettei mistään oulusta löydy tähän vuodenaikaan turvetta.

Ainakin Kekkilän luonnonturvetta sai Välivainion Puutarhalta 65l säkeissä. Hintaa oli muistaakseni 7e/säkki. Varmaan muutkin puutarhat myyvät turvetta, kun osaa mennä kysymään. Rautakauppoihin turve tulee vasta, kun sesonki alkaa olemaan kuumimmillaan.


No voihan persus kun menin tuon 10l pussukan jo ostamaan. No eipä tuolla hintaa ollut kuin vaivaiset 2e. Täytyypä kävästä välivainiolla kattelemassa tai tuosta rajakylän tai herukan puutarhasta, jos tuolla nyt enään mitää puutarhatoimintaa on..

PK

Se luonnonturvehan on sitte sitä lannoittamatonta ja kalkitsematonta kamaa. Kuten jo mainittiin, Vihertalolta kannattaa kysäistä. Jostakin on jäänyt mieleeni, että Agrimarketilta voisi turvetta löytyä myös.

ahokkis

Olikos toi kukkamulta sitten ihan vikatikki ostos vai..?