Kirjoittaja Aihe: Perunasalaatti  (Luettu 32656 kertaa)

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Perunasalaatti
« : Tammikuu 31, 2008, 04:36:50 ap »
Tässä resepti Vaasan meetin perunasalaattiin, joka hieman pääsi unohtumaan.

Perunasalaatti
=========

8 kg kiinteää perunaa - Nicola tms.
5 sipulia silputtuna
1 litra kasvislientä - ohje alla
3 tlk säilöttyä piri-piriä  
3 tlk kapriksia
1 kevätsipulia siivutettuna

kastike:
0,75 dl auran tulista sinappia
1 dl riisiviinietikkaa
1 dl omenaviinietikkaa
8 dl oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
yrttisuolaa
valkopippuria

Kuori, viipaloi ja keitä perunat suolavedessä - kaada vesi pois.
Kuulota sipulisilppu oliiviöljyssä, lisää kasvisliemi ja keiheuta. Suolaa liemi. Jaa perunat varovasti 2-3 astiaan. Kaada kiehuva liemi kuumien perunoiden päälle.

Valmista kastike. Sekoita sinappi ja viinietikat, vatkaa sekaan oliiviöljy ohuena nauhana. Mausta.

Lisää kaprikset, chilit ja kevätsipulit. Kaada kastike varovasti perunoiden päälle. Anna maustua vähintään vuorokauden jääkaapissa. Nostele salaatti vaikka isoon minigrip pusiiin maustumaan.

Lisää juuri ennen tarjoilua mukaan keitettyjä vihreitä papuja ja mustia oliiveja.


Kasvisliemi
===========
2,5 l kylmää vettä
6 porkkanaa paloiteltuna
3 sellerin vartta paloiteltuna
3 kokonaista, kevyesti murskattua vsk
1 vihreä paprika paloiteltuna
1 fenkoli paloiteltuna
1 keskikokoinen purjo paloiteltuna
2 keskikokoista sipulia paloiteltuna
2 tl korianteria (siemeniä)
10 valkopippuria kokonaista
1 tl timjamia


Keitetään noin 2 h. Siivilöidään.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2118
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #1 : Tammikuu 31, 2008, 06:47:53 ap »
:) joo kotona pääsin maistamaan tätä... Oli sitten hirveen sika hyvää... Vaikka ei lihaa sisälläkään ;)

paras perunasalaatti mitä olen maistanut...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa Jägermeister

  • Jalapeño
  • **
  • Viestejä: 143
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #2 : Tammikuu 31, 2008, 09:26:38 ap »
Kuulostaa erittäin hyvältä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Jos viikonloppuna vaikka jaksaisi, tosin näin ensimmäisellä kerralla ehkä pikkuisen pienempi satsi (ei ihan 8 kg perunaa :) ) Palstalta aikaisemminkin bongattu ( http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3583 ) perunasalaattiresepti oli todella hyvä.

Muutenkin tuntuvat nämä täältä löytyvät reseptit olevan erittäin toimivia, ainakin omaan makuuni.

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2118
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #3 : Tammikuu 31, 2008, 09:42:52 ap »
Lainaus käyttäjältä: "Jägermeister"


Muutenkin tuntuvat nämä täältä löytyvät reseptit olevan erittäin toimivia, ainakin omaan makuuni.


joo samaa mieltä olen. Ja jotenkin vaan tuntuu että hyvä ruoka+chilit=sika hyvää (vaikka ei välttämättä possua sisälläkään ;) )
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa Janne

  • Administrator
  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2031
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #4 : Tammikuu 31, 2008, 10:02:33 ap »
Nämä ei-majoneesipohjaiset perunasalaatit ovat kyllä hyviä. Enpä äkkiä keksi vastenmielisempää einestä kuin etenkin uudenvuoden tienoilla kauppojen kylmäaltaat täyttävä majoneesisotku jossa lilluu perunakuutioita joukossa. Itse huolella tehtynä toki majoneesipohjainenkin maistuu mutta nuo valmissalaatit - hyi hitto.

Tuota reseptiä voi vielä muokata eteenpäin jos haluaa kokonaisen aterian samalla, lisätään sekaan savulammasta (tai muuta lihaa), keitettyjä kananmunia lohkoina ja vihanneksia, tomaattia ja kurkkua ainakin. Rucola sopii myös erinomaisesti. Sellerin ja fenkolinkin voi laittaa kasvisliemen sijasta ihana raakana mukaan sopivaksi pilkottuna.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #5 : Tammikuu 31, 2008, 10:23:17 ap »
Sveitsiläinen perunasalaatti on miksaus ranskalaista ja majoneesipohjaista - erinomaisen hyvää sekin - tuossa on linkki toisen foorumin reseptiini:



http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=6722&postdays=0&postorder=asc&start=244

Vähän halpaa balsamicoa tuossa, kun ei pysy kasassa - olisi pitänyt keittää hieman kasaan.

Perunasalaattia on helppo varioida loputtomiin. Yksi klassikko on nizzan salaatti:



http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=6722&postdays=0&postorder=asc&start=346
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa hessi

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2229
  • Elämä ilman Nagaa ei ole elämää :)
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #6 : Tammikuu 31, 2008, 15:10:48 ip »
[quote="herra 47"
 Ja jotenkin vaan tuntuu että hyvä ruoka+chilit=sika hyvää (vaikka ei välttämättä possua sisälläkään ;) )[/quote]

joku varastelee jo toisten repliikit!

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa Herra 47

  • Naga Morich
  • *****
  • Viestejä: 2118
  • chilitkö polttaa??? Ei ne oikeasti, kuvittelet vain
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #7 : Tammikuu 31, 2008, 17:01:24 ip »
Joo kyllä hyvää repliikkiä pitää käyttää ;) kuten esim eihän ruoka hirveän hyvää voi olla jos ei siinä hirveä ole ;)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen


 
ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Poissa Volitans

  • Habanero
  • *****
  • Viestejä: 1206
    • Profiili
Perunasalaatti
« Vastaus #8 : Tammikuu 31, 2008, 19:46:09 ip »
Lainaus käyttäjältä: "Jägermeister"
Kuulostaa erittäin hyvältä ja ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Jos viikonloppuna vaikka jaksaisi, tosin näin ensimmäisellä kerralla ehkä pikkuisen pienempi satsi (ei ihan 8 kg perunaa :) )


Jos tekee pienemmän määrän, niin parempaa tulee, kun keittää perunat kuorineen juuri ja juuri kypsiksi ja kuorii KUUMINA - pyyhe käden suojaksi, niin ei pala. Itse oioin tietoisesti, kun määrä oli hieman suurehko. Kuori pitää perunan maut hieman paremmin perunassa - suurta eroa ei ole, sillä maku on lähinnä kiinni itse liemestä. Toisaalta perunoiden kuoriminen kuumina on nopeampaa, mutta viipalointi sujui nopeammin leikkurilla raakana.

Perunamuussin teossa kuorineen keittäminen on hyväksi - tosin, joissain perunoissa on kitkerä maku kuorissa (solaniinia), jolloin on parempi keittää kuitenkin kuorittuna - vastoin yleisiä uskomuksia.

http://www.saunalahti.fi/~ahven/peruna/learti19.htm
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Poissa heikki

  • Paprika
  • *
  • Viestejä: 27
    • Profiili
Vs: Perunasalaatti
« Vastaus #9 : Kesäkuu 07, 2012, 16:28:14 ip »

Testasin ohjetta, hieman muunneltuna ja pienennettynä.
Hyvää tuli. Pakko tunnustaa, että aukko omissa kokkailuissani on aiemmin ollut toi kasvisliemi, joka tuntuisi sopivan aikamonen muunkin ruuan kanssa.
Omaan makuuni olisi riittänyt vähempikin öljy, mutta soveltaen tulen hyödyntämään ohjetta vastakin.
Noi kasvisliemikuutiot kaapista aion sinkoa suolle...