kesäkuu 05, 2020, 18:23:38 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Sichuan Chili

Aloittaja kocmok, helmikuu 18, 2008, 13:35:37 ip

« edellinen - seuraava »

kocmok

Onnistuin saamaan matkoilta ison pussillisen Kiinalaisia kuivattuja chilejä ja paketissa lukee Sichuan Chili (Tämä olikin ainoa mistä sai selvää, muuten paketin merkinnät ovat kiinaksi).

Maistoin kyseisiä chilejä ja totesin niiden olevan kerrassaan erinomaista tavaraa, ei maailman tulisinta, mutta maukasta, hieman savuista ja... kielen puuduttavaa(?). Koska myös siemeniä on pussissa hurja määrä, ajattelin kokeilla josko itäisivät.

Yritin googlailla tietoa onko kyseessä oma lajinsa (Sichuan), vai Sichuanin (Sezhuan, miten se nyt kirjoitetaankaan) alueen maustekokoelma enkä oikein päässyt asiasta selvyyteen, onko teillä havaintoa asiasta?

Tuupi


Dazzler


googlen kuvahaulla löytyi tälläinen kuva kyseisestä puusta, ihan kivan näköisen viherkasvin tuosta ainakin saisi :D

kocmok

Joo löysin noi Sichuan Pepper tiedot kanssa, paketissa lukeekin Sichuan Chili. Kuvaus mausta ja ominaisuuksista täsmää, muu ei sitten alkuunkaan (marjan ja siemenien koko ja muoto ei mene sinnepäinkään).

Ymmärtänette mitä tarkoitan oheisista kuvista; nämä näyttävät kyllä minun silmiini aivan chilipaprikoille ja chilin siemenille.

Palkoja

Palko ja Siemeniä

Janne

Juu kyllä nuo ovat chilejä. Setsuaninpippuri (tai miten se nyt kuuluisikaan oikeasti kirjoittaa) on ihan oma juttunsa kuten mainittiinkin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sichuan_pepper
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tuupi

Chililtähän tuo näyttääkin. :lol:

Kiinan eniten käytetty chili, sielläpäin kutsutaan nimellä la jiao [辣椒] eli "hot Sichuan pepper" ja tunnetaan myös nimellä tien tsin. Siitäpä ei oikeastaan sen enempää tietoa näin äkkiseltään löytynytkään.

Wikipedia tuntee sen toisen kiinalaisen chilin kautta. "Facing heaven pepper" eli cháo tiān jiāo [朝天椒], jonka kerrotaan olevat toiseksi käytetyin. Näyttää aika samalta kuin kuvassasi, joten suuria eroja näillä ei liene.

Muitakin on:
Chang jiao [長椒], "long Sichuan pepper" elikkäs puikulachili.
Tian jiao [甜椒], "sweet Sichuan pepper" eli paprika.
ja vielä Yidu la jiao [益都辣椒]

Jiao on yleisnimitys chilipaprikalle, kuten nimistäkin voi päätellä.

EDIT: "Facing heaven pepper" -linkki

kocmok

Niin, paketin yläosassa on tosiaan länsimaisittain kirjotettuna vielä  Si Chuan Bai Jia Zhai; tarkoittanee

Sichuanin ??? chilipaprikoita

...aika lingvisti...

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"Niin, paketin yläosassa on tosiaan länsimaisittain kirjotettuna vielä  Si Chuan Bai Jia Zhai; tarkoittanee

Sichuanin ??? chilipaprikoita

...aika lingvisti...


Onkos ne pyöreitä, noin 5 mm:siä palluroita?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

kocmok

Ehkä 1/4 pussista on noin 25 mm pitkiä 15 mm paksuja ja loput on pyöreitä, 12-17 mm halkaisijaltaan.

Marjoissa on erittäin runsas siemen määrä (näitä kun ottaa kourallisen ja ravistaa ei tarvi ostaa marakasseja  :shock: ), ja mietin myös tota niiden aromia ja tajusin niiden tuoksuvan vahvasti sikarille.

Ohessa vielä muutama otos marjoista ja mitasta:

Marjoja ja mitta
Pyöreä marja
Pitempi marja

Volitans

Epäilemättä ei ole kyse ainakaan anispippurista, eli kyllä se varmaan ihan oikea chili on :)

Lienee joku sezuanilainen paikallinen lajike.

Onkos siemeniä jakoon asti?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

kocmok

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Epäilemättä ei ole kyse ainakaan anispippurista, eli kyllä se varmaan ihan oikea chili on :)

Lienee joku sezuanilainen paikallinen lajike.

Onkos siemeniä jakoon asti?


Tokihan noita siemeniä tossa riittää.

Eilen illalla iskin multiin itämään 10 kpl, saapa nähdä ovatko vielä hengissä ja moniko lähtee kasvamaan.

kocmok

Kas, nyt vasta huomasin Facing heaven linkin kuvaan, totahan se on, tai ainakin hyvin lähellä.

Mitat on ainoita mitkä ei pituuden puolesta ihan täsmää, noi mun kun on vähän pienempiä ja pyöreämpiä. Ellei sitten kyseessä ole valikoidumpi premium laatu koska "...In China smaller chilies generally cost more than larger ones, because of their better color and more regular shape.

Paprikat on myös kokonaisina kuivattu ja ei niin kovin tulisia mikä täsmää sekin.

Tossa kyllä mainitaan "...is the second most widely used chili in Chinese cuisine (after the Sichuan Chili)..." Sichuan Chili eri lajikkeena, mutta kuvien ja kuvausten perusteella olen valmis lyömään hiukseni vetoa että kyseessä on sama The facing heaven pepper (朝天椒; pinyin: cháo tiān jiāo), veikkaan että Sichuan Chilillä tarkoitetaan just tota Pippuriruutapuuta.

kocmok


ilmari

Näistä oon haaveillu sen jälkeen ko katoin Anthony Bourdainin jakson jossa hän meni Schetzuaniin ruokailemaan. Keskellä pöytää oli kiehuva kastikekulho, johon lihat yms. dipattiin, ja keitossa lillui noita Schetzuan chilejä. Nami nami! Ei muuten mikään huono idea moinen kastike, joka tulee koko ajan tulisemmaksi mitä pidemmälle ruokailu venyy ;)

Siemenet luonnollisesti kiinnostaisivat, oisitko valmis niitä lähettämään, toki korvausta vastaan?
#40

Triniman

Sechuan hot pot on muuten hyvää...mutta äärimmäisen tulista ruokaa ainakin meikän suussa, ja se polte sen kun kasvaa tosiaan siinä syödessä. Hotpottiin laitetaan huikea määrä chiliä ns. hotille puolelle - yleensä tuo kulho jossa kiehutellaan on jaettu kahtia ja toisella puolella on vähemmän kuumaa lientä.