helmikuu 27, 2020, 02:50:44 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Lajikkeen tunnistaminen

Aloittaja Masapena, elokuu 03, 2008, 23:16:24 ip

« edellinen - seuraava »

Chilla-Milla

syyskuu 24, 2012, 19:56:29 ip #1300 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2012, 21:28:53 ip käyttäjältä Chilla-Milla
Sain lahjaksi poikaystävältä tylsän ja perinteisen kukkakimpun sijasta koristepaprikan taimen. Kysyisin teiltä kokeneemmilta kasvattajilta mielipiteitä siitä, mikä lajike mahdollisesti on kyseessä. Olisi mielenkiintoista tietää ja helpottaisi hoitoakin tulevaisuudessa. Kasvi oli kotiin tullessa yltä päältä kirvojen peitossa (en siis alkuun ollut kovin innoissani lahjastani...), mutta ne olen suurimmaksi osaksi saanut hävitettyä huuhtelemalla kasvia vesihanan alla noin kerran viikossa. Purkissa ei sanottu myöskään mitään siitä, onko kasvi syömäkelpoinen vai ei. Olen ymmärtänyt, että joissain koristepaprikoissa purkissa on kehotettu olla maistelematta.

Kasvi on vielä matala, noin 20 cm korkuinen taimi, mutta sillä on tukeva runko ja paljon lehtiä. Podit kasvavat ylöspäin. Halkasin yhden ja hipaisin sitä aivan minimaalisesti kielenpäällä. Sitä ei voi edes maistamiseksi kutsua ja siitä huolimatta sen polte yllätti aika melkoisesti! Kiitos avusta!








Kalakukko

Uskaltaa syödä jos haluaa, mutta makuelämys ei välttämättä ole kovin suuri. Ovat siis jalostettu koristeeksi, jolloin ruokapuoli jäänyt sivulle tavoitteissa.

Melko ikävää, että myydään kirvakasoja :(

ChIlIDoG

Ainakin paikallisessa liikkeessä myynnissä ollut koriste "paprika" oli oikeasti koiso kun kysyin myyjältä tuosta syömis kelpoisuudesta. Ja sitten menee mutuun mutta josatin luin että jotku koisot ovat myrkyllisiä???

Chilla-Milla

Jep. Tuosta koiso/paprikasta olikin käyty täällä foorumilla jo keskustelua. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse koisosta, sen näki, kun halkaisi hedelmän. Ajattelin kuitenkin jättää nämä podit syömättä, kun en tiedä mitä aineita niihin on kasvatuksen aikana suihkuteltu. Unohtu edellisestä viestistä mainita, että podit kypsyy vihreästä oransseiksi, eli ei näy minkäänlaista Bolivian Raindow -tyylistä värikirjoa...

Nettifoorumeiden ja chilisivustojen innoittamana kävin eilen ostamassa kaupasta vihreitä jalopenoja ja yhden habaneron. Jalopenot täytin juustolla ja käärin pekoniin, sitten uuniin grillivastuksen alle kyspymään. Mielettömän hyvää! Habanero päätyi chili con carneen, josta tuli niin tulista, että pakko lisätä tänään lämmitettävään versioon kermapurkki. Joka tapauksessa otin siemenet talteen ja ajattelin laittaa ne multaan mitä pikimmiten. Vuodenaikaan nähden on vähän aikaista kylvää, mutta jos ei onnistu niin laitetaan keväämmällä uudestaan.

Chilla-Milla


Lassi-s

syyskuu 26, 2012, 19:16:39 ip #1305 Viimeisin muokkaus: syyskuu 26, 2012, 19:18:36 ip käyttäjältä Lassi-s
ilmeisesti homera kyseessä? http://aijaa.com/ZvtNz8
medina? http://aijaa.com/ghd5tQ

heinän puutarhalta kävin tänään vajaa pari kiloa hakemassa chilejä ja eipä tullu kirjoiteltua ylös mitä otin, mutta muistaisin että olis noin miten tuohon laitoin.

molemmat helvetin hyvänmakuisia. tulisuutta ei ole kärjessä mutta juuressa sitä sit tuntuis riittävän sit senkin edestä.
S.Y.L.B

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Chilla-Milla - syyskuu 26, 2012, 10:37:29 ap
Voisikohan lajike olla Mirasol? http://infernochili.net/?page=c-annuum


Ei ole Mirasol. On jokin pitkälle jalostettu koristechili. Syötävä ja nätti, eikä vie paljon tilaa, mutta hyvin kaukana Mirasolin kaltaisista loistavista ruokachileista. Nämä koristechilit ovat ihan oma maailmansa kaikin tavoin.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Punkki - syyskuu 17, 2012, 18:31:00 ip
Ennen kauden alkua olin päättänyt että tänä vuonna en laittaisi mitään "ylläreitä" kasvamaan, vaan ainoastaan tunnettuja lajikkeita, mutta sitten pilkisti Fataliin pussista tumma siemen esiin, ja uteliaisuus vei voiton. Ole yrittänyt etsiä vastaavanlaista rocotota chiliwikistä ym. paikoista, mutta en ole löytänyt mitään täsmäävää - varsinkin tämän kukka on vähän erikoinen...

Ominaisuudet
Kasvin ulkonäkö: Melko tyypillinen pubescens, eli karvaisia lehtiä, ja tykkää kasvaa vaakatasossa.
Hedelmän tuoksu: Kasvismainen.
Maku: Kasvismainen. Muistuttaa paprikaa.
Tulisuus: Viiveellä tuleva polte on ehkä 7:n luokkaa asteikolla 0-10. Vähän hikkaa tuli, muttei mitenkään sietämätön polte. :)

Ja tietysti kuvat...

Kukat olivat "normaalin" kokosia (ehkä 13-15 milliä läpimitaltaan), ja enemmän kellomaisia kuin mitä tästä kuvasta näkee.


Noin tomaatin kokoinen mollukka.


Jostain syystä sisällä olevat siemenet ovat enemmänkin vaaleanruskeita kuin mustia? En kai korjannut liian aikaisin?

EDIT: Vuorokauden kuivumisen jälkeen siemenet ovat huomattavasti tummentuneet. Ovat jo tummanruskeita.


Merkillinen tapaus! Ei ole, näyttää, puhdas pubescens (= Rocoto), vaan jonkinlainen risteymä - mutta minkä kanssa, onkin mielenkiintoinen kysymys, koska näiden ei pitäisi risteytyä helpolla muiden kuin villien, hyvin harvinaisten c.cardenasii/eximium -lajien kanssa. Vaan väliäkös hällä, jos hyvältä maistuu ja kasvi on hieno? Tuo on sen verran merkillinen epeli, että kannattaa seurata tarkemminkin mitä siitä tulee.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Chilla-Milla - syyskuu 26, 2012, 10:09:10 ap
Jep. Tuosta koiso/paprikasta olikin käyty täällä foorumilla jo keskustelua. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse koisosta, sen näki, kun halkaisi hedelmän. Ajattelin kuitenkin jättää nämä podit syömättä, kun en tiedä mitä aineita niihin on kasvatuksen aikana suihkuteltu. Unohtu edellisestä viestistä mainita, että podit kypsyy vihreästä oransseiksi, eli ei näy minkäänlaista Bolivian Raindow -tyylistä värikirjoa...

Nettifoorumeiden ja chilisivustojen innoittamana kävin eilen ostamassa kaupasta vihreitä jalopenoja ja yhden habaneron. Jalopenot täytin juustolla ja käärin pekoniin, sitten uuniin grillivastuksen alle kyspymään. Mielettömän hyvää! Habanero päätyi chili con carneen, josta tuli niin tulista, että pakko lisätä tänään lämmitettävään versioon kermapurkki. Joka tapauksessa otin siemenet talteen ja ajattelin laittaa ne multaan mitä pikimmiten. Vuodenaikaan nähden on vähän aikaista kylvää, mutta jos ei onnistu niin laitetaan keväämmällä uudestaan.


Ekaksi, potkaise sitä kauppiasta tai muita hemmoja, jotka ovat nimenneet jalapeñot jalopenoiksi! :D Se on niin väärin, väärin, väärin! ;)

Muttamutta... Käypä Fataliin verkkokaupassa katsomassa itsellesi kiva siemenpaketti taatusti upeista lajikkeista. Siellä myydään esim. eteläamerikkalaisia, täällä vielä muutama vuosi sitten täysin tuntemattomia baccatumpaprikoita, joiden maku ja kasvatuksen helppous ovat jokseenkin lyömättömiä! :)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Punkki - syyskuu 17, 2012, 18:31:00 ip... en ole löytänyt mitään täsmäävää - varsinkin tämän kukka on vähän erikoinen...

Ei ole aivan mahdotonta, että se olisi Rocoto Red Peruvian.
Minulla siinä oli aivan valkoisiakin kukkia:
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/03/valkoisia-variaatioita_19.html


Jos hedelmä ei ole aivan kypsä, siemenet eivät ole mustia, vaan muistikuvani mukaan olivat lähinnä harmaita.

mc

syyskuu 27, 2012, 12:40:32 ip #1310 Viimeisin muokkaus: syyskuu 27, 2012, 16:44:53 ip käyttäjältä mc
Olen ihan täysi noviisi chilejen kanssa ja kesän alussa sain kaverilta muutaman pikkuisen taimen, mutta hän ei tiennyt mitä lajiketta ne on. Nyt kesän jälkeen ostin 45wattia ledipaneelia valasemaan kasvia. Se heti aukaisi lisää kukkia, kun pihalla taisi vaan yksi kukka keretä aueta. Mietin että joko oheisista kuvista on mahdollista tunnistaa lajike?

Kokonaiskuvaa


Kukka


Sieltä kurkistelee



Wahi

Lainaus käyttäjältä: mc - syyskuu 27, 2012, 12:40:32 ip
Olen ihan täysi noviisi chilejen kanssa ja kesän alussa sain kaverilta muutaman pikkuisen taimen, mutta hän ei tiennyt mitä lajiketta ne on. Nyt kesän jälkeen ostin 45wattia ledipaneelia valasemaan kasvia. Se heti aukaisi lisää kukkia, kun pihalla taisi vaan yksi kukka keretä aueta. Mietin että joko oheisista kuvista on mahdollista tunnistaa lajike?


Muistuttaa kovasti omaa Sudden Death Habaneroa eli voipi olla joku habaneroihin kuuluva, mutta vaikea sanoa ilman kuvaa kypsästä podista.

Punkki

LainausEi ole aivan mahdotonta, että se olisi Rocoto Red Peruvian.
Minulla siinä oli aivan valkoisiakin kukkia:
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/03/valkoisia-variaatioita_19.html


Mielenkiintoista... Minun kasvissani kukat olivit kuitenkin kaikki hyvin samanlasia (niin kuin yleensä ovatkin).

LainausJos hedelmä ei ole aivan kypsä, siemenet eivät ole mustia, vaan muistikuvani mukaan olivat lähinnä harmaita.


No harmaita nämä nyt eivät missään vaiheessa olleet, vaan vaalranruskeitia jotka tummuivat kuivuessa. Eivät kuitenkaan läheskään niin mustiksi kuin esim. Turbo Pubellani.

LainausMerkillinen tapaus! Ei ole, näyttää, puhdas pubescens (= Rocoto), vaan jonkinlainen risteymä - mutta minkä kanssa, onkin mielenkiintoinen kysymys, koska näiden ei pitäisi risteytyä helpolla muiden kuin villien, hyvin harvinaisten c.cardenasii/eximium -lajien kanssa. Vaan väliäkös hällä, jos hyvältä maistuu ja kasvi on hieno? Tuo on sen verran merkillinen epeli, että kannattaa seurata tarkemminkin mitä siitä tulee.


No ilmankos oli vaikea löytää. Näyttää pahasti siltä että ripsiäiset syövät tämän yksilön, mutta siemenet ovat kyllä tallessa. Maku oli kai ok, mutta oli sen verran vähäsatoinen, että en tiedä viitsinkö jatkaa viljelyä...

Räyhis

En jaksa laittaa kuvia tännekin vaan linkkaan päiväkirjaani; sitten vain arvailemaan (tai tunnistamaan).

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10778.msg224281#msg224281
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

PetraK

Olen omaa mysteerichiliäni ihmetellyt ja osui silmääni Fire Flame, jonka tuntomerkit näyttäis täsmäävän. Minua paremmin tietävät? Sitä kun ei itse luota itseensä, vaan aina tarvii "toisen" mieleipiteen.  ;)

Valkoinen kukka ja todella helppo kasvattaa. Kypsyminen vihreästä tummanvihreään, siitä tumman punaiseen ja kypsänä punainen. Ei keltaista vaihetta välissä.







Taksimafian Pääkaupunkiseudun Puutarhaosasto

PP

Lainaus käyttäjältä: PetraK - lokakuu 18, 2012, 10:00:25 ap
Olen omaa mysteerichiliäni ihmetellyt ja osui silmääni Fire Flame, jonka tuntomerkit näyttäis täsmäävän. Minua paremmin tietävät? Sitä kun ei itse luota itseensä, vaan aina tarvii "toisen" mieleipiteen.  ;)

Valkoinen kukka ja todella helppo kasvattaa. Kypsyminen vihreästä tummanvihreään, siitä tumman punaiseen ja kypsänä punainen. Ei keltaista vaihetta välissä.


Mistä siemenet/taimi on peräisin? Voi se olla Fire Flame, jos siemenet on Fataliilta tai muusta luotettavasta lähteestä. Toisaalta chilisi on perusannuumin näköinen, ja niitä kulkee hyvin monilla eri nimillä eikä tunnistaminen ole usein mahdollista.

PetraK

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 18, 2012, 10:43:29 ap
Mistä siemenet/taimi on peräisin?


Just pistin kyselyä. Kollegalta saatu, joka ottanut omasta kasvatistaan. Saanut jostain ja koetan nyt kysellä, että mistä. Tulee samalla leikittyä Neiti Etsivää.  :)
Taksimafian Pääkaupunkiseudun Puutarhaosasto

PetraK

Ja totta tosiaan, on alunperin vuosia sitten ostettu kaupasta "joku chili" ja noi saamani siemenet on useamman sukupolven tuotosta. Eli olkoon se siis joku "Mysteeri Annu".  Mutta hyvä chili, helppo kasvattaa ja tuottaakohtuu hyvää satoa. Sopiva medium tulisuus. ;)
Taksimafian Pääkaupunkiseudun Puutarhaosasto

Memmuli

Tulisieluinen chileihin lievästi hurahtunut kahden tytön äitiliini Jyväskylästä. Harrastus vielä alkumetreillä, mutta hiljaa hyvä tulee. Saa lisäillä frendeihin jos läheisempi tuttavuus kiinnostaa ;)

Toni.A

lokakuu 25, 2012, 14:35:57 ip #1319 Viimeisin muokkaus: lokakuu 25, 2012, 14:43:49 ip käyttäjältä Toni.A
Lainaus käyttäjältä: Memmuli - lokakuu 25, 2012, 14:25:50 ip
Mahtaisikohan kukaan tietää mikä chililajike on kuvassa?: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4359243731863&set=a.2662944725448.2140907.1010877558&type=1&theater
Kyseessä on useampivuotinen lajike.

Minä olisin vahvasti sitä mieltä, että kysessä olisi Capsicum frutescenseihin kuuluva Duke Pequin. Näyttää kovin samalta, mutta frute on silti vahva veikkaus.  ::)

Toki ei pahitteeksi olisi, jos kukastakin näkisi kuvan! :)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030