huhtikuu 08, 2020, 20:33:56 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


C. baccatum var. Starfish

Aloittaja Sauli Särkkä, lokakuu 17, 2008, 20:10:56 ip

« edellinen - seuraava »

Masa.T

Lainaus käyttäjältä: Horna - tammikuu 05, 2012, 15:39:28 ip
Se hiukan mietityttää että olen lukenut täältä, ettei tämä starfish ole välttämättä se parhaiten suoraa aurinkoa kestävää sorttia ja minulla taas olisi parvekkeelle varattu paikka.. Hmm, sellainen mihin aurinko paistaa keskikesällä melko armottomasti n. 6 tuntia päivässä.. Lemon drop kesti sen n. 2 viikon totuttelulla, mutta jännittää kovasti tämän kanssa miten käy.. Osaatteko sanoa, olisiko suosiolla parempi olla edes yrittämättä?

Ihan huoletta voit kasvatella. Minulla kasvoi kasvihuoneessa aika kovassa auringon paisteessa n, 1,5 metriseksi. Aika satoisakin oli vielä.

PP

Baccatumit yleisestikin kestää auringon paahdetta ja korkeaa lämpötilaa aivan hyvin vaikkei nauti siitä yhtä paljon kuin chinenset. Pubescensit on käytännössä ainoita chilejä, jotka voi saada Suomen oloissa liikaa aurinkoa ja lämpöä.

Tiemuh

Varmasti pärjää. Ota huomioon että kasvi on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa paistaa aurinko huomattavsti polttavammin kuin täällä meillä. Eli: kun kasvi ei ole tottunut suoraan aurinkoon, niin se täytyy totuttaa kuten olet tehnyt Lemon Dropin kanssa. Tee samoin ja saat varsin kookkaan ja hienon kasvin itsellesi.

Horna

Kiitos hirmu kovasti antamistanne neuvoista! Huoleti eteenpäin siis. :) Hyviä uutisia muutenkin, toinenkin taimi pipertää itseään esille!
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Jupu

Minkä kokoisena tämä kannattaa latvoa?

PP

Lainaus käyttäjältä: Jupu - tammikuu 25, 2012, 21:59:42 ip
Minkä kokoisena tämä kannattaa latvoa?


Riippuu ihan siitä, kuinka ison ja minkä mallisen kasvin haluat. Mitä aiemmin ja useamman pätkii latvoja, sitä tuuheampi kasvista tulee. Leikkaamatta useimmista baccatumeista, myös tästä, tulee korkea ja alhaalta kapea, koska kasvi haarautuu itsekseen vasta keskivaiheilta ja ylhäältä. Tuo on kuitenkin vain keskiarvo, ja yksilöäerot on suuria olosuhteista riippuen.

Chilivaari

Parin yksilön kasvatuskokemuksella sanoisin, että eipä juuri kannata.
Se, jonka latvoin ei siitä haarautunut, vaan jatkoi yhden latvan kasvattelua. Jossakin metrin korkeudella se alkoi kehitellä sivuhaaroja ja kesällä nelimetrisenä oli ihan tuuhea.

On sen jotkut saaneet haarautumaan matalanakin, mutta onkohan siitä ollut hyötyä?

Toni.A

Minun Starfishini viime kesänä oli, noin 1 metriä leveä ja ehkä 1.5 metriä korkea. Alusta saakka haarautunut versio ja teki mukavasti satoakin. Niitä harvoja kasveja, jotka ei luteista kärsineet.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

InkRose

Oman Starfishini latvoin parikymmensenttisenä ihan onnistuneesti. Kasvista tuli taivasalla (toki talon katoksen alla, rapun vieressä) parimetrinen ja hyvinkin tuuhea. Loppukesästä ei kyllä enää olisi niitä latvomisesta seuranneita "päähaaroja" muista erottanut. Korkeampikin olisi ollut, jos en olisi alkanut saksilla ohjaamaan menoa sadon kypsytykseen päin.

Horna

Lainaus käyttäjältä: InkRose - tammikuu 25, 2012, 22:43:21 ip
Oman Starfishini latvoin parikymmensenttisenä ihan onnistuneesti. Kasvista tuli taivasalla (toki talon katoksen alla, rapun vieressä) parimetrinen ja hyvinkin tuuhea. Loppukesästä ei kyllä enää olisi niitä latvomisesta seuranneita "päähaaroja" muista erottanut. Korkeampikin olisi ollut, jos en olisi alkanut saksilla ohjaamaan menoa sadon kypsytykseen päin.


Kiitos vinkeistä taas. Minulla kaksi Starfishin taimea, molemmilla kolmannet sirkkalehdet tulleet ja korkeus vielä vaatimattomat 5cm.. Ehkä siis maltan odottaa ennenkuin alan leikkelemään. (Jostain luin että kolmannet sirkkalehdet voisi jo latvoa.)
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

ingeniero

Ei taida olla kolmansia sirkkalehtiä olemassakaan...

Yleensä kasveista puhuttaessa, kyseessä sitten chili tai samettikukka, tarkoitetaan sirkkalehdillä ensimmäistä lehtiparia, joka ei vastaa kasvin varsinaisia lehtiä ulkonäöltään ja on tarkoitettu jonkinlaiseen alkustarttiin kasville. Yleensä sirkkalehdet ovat kovin samannäköisiä kasvista riippumatta, sileitä soikeita ja hentoja. Seuraava lehtipari onkin jo varsinaista kasvun omaa lehvästöä.

Horna

Aivan oikein, kiitos korjauksesta.
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

tellie

Oma kokemukseni on, että marjana Starfish on miellyttävän hedelmäinen ja käyttökohteiltaan monipuolinen. Jos ruoassa on kovin paljon "muuta makua", starfishin oma maku peittyy helposti, joten siinä mielessä marja saattaa olla parhaimmillaan suurempina paloina esimerkiksi pitsoissa, täytetyissä leivissä ynnä muissa. Toisaalta marjan suhteellinen mietous antaa tiettyä vapautta chilin annosteluun ilman, että sapuska muuttuu hirveäksi napalmiksi, mikä tietysti auttaa marjan ominaismaun jäämistä pintaan.

Kasvi on joo kookas. Saahan sen leikattua pieneksi ja sellaisena pudettyä riittävällä saksimisella, mutta kasvin pieni koko näkyy kyllä sitten sadon määrässä, eikä todellakaan positiivisesti. Tässä mielessä starfish ei oikein loista ikkunalautachilinä, mutta menee kyllä esim. talven yli pieneksi saksittuna ihan mukavasti. Henki starfishillä tuntuu olevan melko tiukassa, enkä ole mitään erityisiä herkkyyksiä vielä onnistunut löytämään. Liiassa valossa ja kuumuudessa tosin ei tuottanut satoa. Lehdet jäivät vaaleiksi, kasvu oli huonoa ja kukat tippuivat pois.

Sanoisin, että latvominen kannattaa aloittaa melko pienenä, eikä sitä kannata ihan äkkiä lopettaa. Saa vähän tuuheutta kasviin, ja toisaalta paksuutta juureen. Latvomattomana tuntuu vaativan paljon tukea, ankaralla pilkkomisella voi pärjätä kokonaan ilman. Vaikka eihän sinällään tukeminen mikään itseisarvoisesti vältettävä asia ole, riippuu tosiaan, että millaisen kasvin tahtoo.

mexx

Viime kesänä kasvatin ensimmäisen kerran star fisua ja olen talvettanut sen reilun metrin mittaisena.
Maku oli vähän pettymys, ihan ok mutta ei säväyttänyt.  Suussani maistuvat monet muut chilit
paljon maukkaampina.
Sadotan vielä tänä kesänä tuon ja sitten lahjoitan pois, jos joku huolii tai heitän tunkiolle.
Olisikohan savujauheena hyvä, kun en oikein tuoreena osannut kauheesti tykätä.

Aji Inferno

Starfish on yksi kummallisimpia ja hienoimpia baccatum -lajin chilejä, joita olen kohdannut. Tavallaan hyvä esimerkki brasilialaisten chilien erikoisuudesta! Vastaavaa en tunne, vaikka brasilialaiset baccatumit ovat kyllä kieltämättä aina aika merkillisiä. Tämähän on pylväs! Hyvissä olosuhteissa se tarkoittaa sitä, että sinulla on (mahdollisesti tukea tarvitseva) helkkarillinen pylväs, jonka ensimmäiset (!) suuret lehdet ovat ehkä naamasi korkeudella. Ja kaikki muu tärkeä sitten tapahtuukin jossain naapurin parvekkeen korkeudella, ellei jopa sitä ylempänä. Mahtava tapaus! :)

Laskenkin "Brasilian baccatumit" tavallaan ihan omaksi, "kolmanneksi" bacca-lajityypikseen. Inferno-sivustoa lukeneet tietävätkin muut kaksi "perustyyppiä": isolehtiset ja isohedelmäiset, makean tuliset "Aji" -baccat, sekä ei-makeat, paljon pienikokoisemmat, tulisemmat "Lemon Drop" -tyypin baccat.

Olisi vain todella mielenkiintoista tietää mikä tämän loistavan, maukkaan lajikkeen OIKEA nimi on! Nimittäin, taatusti se ei Brasiliassa ole ainakaan "Starfish". Helkkarin kaupalliset uudelleennimeäjät! ;)

Horna

Voi hitsi, ei malta odottaa että kasvaisi jo isoksi.. Minulla tuo kaksikko vasta n. 30 cm. Lehtipareja on monta, mutten ole raaskinut latvoa sitä vielä kun se latva on niiiiin täynnä lehden versoa että en halua koskea siihen, haluaisin latvoa vain sen ihan viimeisimmän lehtiparin. Eipä tuolla liene merkitystä kasvamisen kannalta, mutta kun.. En vaan raaski. Sinällään hassua, että puolitoista vuotiasta lemon droppia saksiloin hyvinkin väkivaltaisesti.. Mutta taimet.. Taimet on niin pieniä ja herkkiä ettei millään raaski :D
"sä vaikutat normaalilta, joten ilmeisesti et ole sukua"
-kauko röyhkä

Jani M

Mukavia nämä kylmät yöt. Satoaan kypsyttelevää miehen kokoista starfishia on toki mukava kannella parvekkeelta sisälle ja aamulla takaisin. No, menee aamu- ja iltajumpasta. Jonkun verran painaa tuollainen muutaman kymmenen litran turvemöykkykin tuolla juuressa...

On se vain majesteettinen chili.

Aji Inferno

Eipä Starfishiä moni kasvi voita. Käsittämätön tapaus vähän kaikilla mittareilla. :)  Pakkokasvatettava chilimielelle.

Huru-ukko

Ensimmäiset kypsät podit Starfishistä tänä kesänä ja koskaan... ;D. Maku on tosi hyvä, sitä saa rouskuttaa hetken ja nauttia hyvästä mausta ennenkuin polte tulee. Ensimmäisessäni se jäi tasolle Sugar Rush tai Cheynne, eli sopii meikäläisen lärviin sinällään ilman jugurttiakin....
On mukana ensi vuonnakin. Korkeus on noin kahden metrin luokkaa nyt hurulootassa...

Jani M

Minun starfishini odotuttaa vielä kypsymisen kanssa, noita vihreitä täysikokoisia möllyköitä on nyt saanut katsella jo jonkun aikaa. Mutta eiköhän sitä pian päästä starfhishin makuun täälläkin