kesäkuu 06, 2020, 01:09:30 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Varokaa ripsiäisiä!

Aloittaja Chilivaari, joulukuu 22, 2008, 13:40:15 ip

« edellinen - seuraava »

sorrii

Spruzithan on sekoitettava litku jota sumutellaan tavallisella pumppupullolla [saa valmiiksi sekoitettuna pumppupullossa myös]
Sehän ei kaasuta sitä litkua ihan niinkuin joku Raid tms. eikä leviä kauas sumutuspaikasta. Aika hajutontakin se on ...
[voihan sumuttaja toki altistua sitäkin herkemmin vahingossa, kun se ei varoittele hajullaan  :-\]

Oma kokemus on ollut yleensä näiden ötököiden kanssa, että kunhan ne saa pidettyä hengissä kesään asti, jolloin voi siirtää ulos, niin öttiäiset vähenee tai lähtee kokonaan, riippuen oloista: Kasvihuoneessahan kyllä on aika kuivaa ja tyyntä, joten ötökät pärjäilee paremmin kuin ulkona tai noissa mun köyhänmiehen kasvihuoneissa, eli kaaritunneleissa, joissa on rei-itetty muovi päällä. Kahtena kesänä peräkkäin joutuivat mm. Beaver Damit ötököiden raiskaamiksi keväällä ja jouduin leikkaamaan ne aika tapeiksi: Niistä matalista "boncheistakin" kuitenkin kasvoi vähän oksia ja yllättävän monta isoa suippopaprika-chiliä ... nam, nam ..
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Sunny - maaliskuu 07, 2015, 13:04:50 ip
Kun puhuin asiasta Helsingin Chilitarvikkeen myyjänkanssa hän sanoi että tuholais ötököiden predaattoreja voi tilata noin 30e joka riittää ilmeisesti suuremmankin määrän tappamiseen. Mistä näitä saa? Onko niitä helppo hommata ja saako niitä tilattua ympärin vuoden?


Googlaa biotus. Sieltä niitä kivoja mönkijäisiä saa ja voi kasvatella kasveja ulkonakin.

Sunny

Kiitos neuvoista sorrii ja MiM mutta pysyttelen sisä kasvatuksessa toistaiseksi ja hankin niitä peto toukkia tarpeen tullen. Jos se alkaa tympiä niin kokeilen MiMin neuvosta ruiskuttaa partsilla ja jättää sinne yöksi.

Kiitos Jani M Biotuksesta, toivottavasti minun ei tarvitse ottaa heihin yhteyttä  :)

Oliko kukaan teistä kokeillut niitä lihan syöjä kasveja? Aikuisia ripsiäisiä luultavasti popsisivat.

Whili

Nyt on ripsiäiset päässeet jälleen kerran väärin ymmärrettyinä osallisina asian ytimeen.
Ripsiäiset eivät juurikaan lentele ja toukat hääräävät lehtien alapinnalla jättäen jälkeensä tummia jälkiä...
Jos kasvu on OK, niin kyllä kestää muutaman örkinkin.

Kyseessä taitaapi olla ystävämme harsosääsket  8)

Super-raid, sprutzit, Provaco...   toimii, mutta kannattaa miettiä onko ongelma myrkkyjen arvoinen.
Nuo örkit kuuluvat suomen kesään, eivätkä aiheuta suurta vahinkoa kasvustolle

MiM

Hmm, ainakin minä olen puhunut täällä ihan ripsiäisistä, tai ötökkä-ongelmista yleensä. Harsosääskiltä olen toistaiseksi säästynyt, mutta ripsiäiset vaivasi koko viime kauden, mutta nyt näyttää siltä että olen saanut ne häädetyksi (kop-kop).

Ei ne helposti kasveja tapa, mutta melkoisesti voivat kyllä sitä vahingoittaa. Lisäksi viihtyvät kukissa, vahingoittaen marjojen kasvua.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Jone1970

Lainaus käyttäjältä: Sunny - maaliskuu 07, 2015, 13:04:50 ip
Onko kukaan kokeillut lihan syöjä kasveja? Ikeasta ainakin saa niitä kuppimaisia minne mahtuisi keralla enemmän kuin venus flytrappiin. Ovat muutenkin kauniita niin niitä voisi syyttäkin kasvatella.

Ainakin cornell-nimimerkkiä käyttävä foorumilainen on käyttänyt lihansyöjäkasveja tuholaistorjujina ja myös ilmeisen hyvällä menestyksellä.
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

sorrii

Mulla on menossa eli tulossa kokeilu kasvattaa tupakkakasvia samoissa tiloissa. Sen hirveän mosaiikkirutonkin uhalla ..  ??? ???

Nikotiini on yksi tehokas torjunta-aine. Kuulemma jo niiden kasvien makea haju houkuttelee kaikki ötökät lehdilleen, jossa tihkuu nikotiinia. Ajatus on mulla, että käärin niistä tupakanlehdistä jotain jätti-sika-soihtuja joita voi joskus käryttää kasvihuoneessakin ehkä tarvittaessa. Bernerin Kasvinsuojeluoppaassa 2009-2010 löytyy vielä "nikotiini-kärytenauha" joka lienee poistunut valikoimista. Sitä saa käyttää syötävillä kasveilla vain ennen ja jälkeen satokauden vaiko peräti kasvukauden ...
Nyt vaan miettii pikku pää, että jos tupakka poltetaan suussakin; nuuskaa työnnetään huuleen ja vedetään nenään, niin eipä pikku nikotiinijäämät chileissä mua ainakaan haittaa  8) 8)

http://tieku.fi/luonto/biologia/nikotiini-miksi-tupakkakasvi-tuottaa-nikotiinia
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Sunny

Kiitos Jone1970, kokeilen ottaa häneen yhteyttä saadakseni lisää tietoa asiasta.

Jännä idea sorrii, jos vain kasvattaa tupakkaa chilien rinnalla niin se saattaisi auttaa torjumaan ötökät. Tulevat kasveja syömään ja erehtyvät kasvista niin siinä se. Jenkeissä on jokin ötökkä lajike joka syö nimenomaan tupakkaa josta se sitten saa itsensä nikotiinia joka sitten suojaa sitä saalistajilta. Lienee aikamoista tuo nikotiini ötököille.

sorrii

LainausJännä idea sorrii, jos vain kasvattaa tupakkaa chilien rinnalla niin se saattaisi auttaa torjumaan ötökät...


Eipä ihan oma idea ollut. Tampereen Palmun hamppulamppukaupassa on ikkunalla parikin tupakkaa kasvamassa sovussa chilien ja muiden kanssa. Kaverit väittävät että ötökät häipyivät kun nuo tupakat tuli. Siinä samalla ikkunalla on vanha chilipuska [Maui Purple] joka ainakin musta näyttäisi elukoiden syömältä - elukoita vaan ei enää ole.

Tuolla Tiede-lehden jutussa sanotaan että torjunta-aineet, kuten imidaklopridi [mm. Provado] ovat samansukuisia aineita kuin nikotiini. Nyt vaan mietityttää, että kun tiedän kokemuksestakin että tuo Provado ei torju vihannespunkkeja, vaan jopa lisää niitä, niin mitenkököhän käy tupakan kanssa. Hah  ???

Akuankan tuurilla käy niin, että punkit lisääntyvät räjähdysmäisesti, chilieihin tarttuu tupakan mosaiikkiviirus .. ja kesäkuussa tulevat jättiheinäsirkat ...  ::)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

RoIIon

Sanokaas viisaammat onko alla olevassa kuvassa lehdessä näkyvät valkoset täplät mahdollisesti ripsiäisen munia tai jotain muuta ko. tuholaisiin liittyvää. Jos tuosta nyt saa selvää. Nimimerkillä lahjaton pokkarikuvaaja.

Whili

Lainaus käyttäjältä: RoIIon - maaliskuu 11, 2015, 19:14:26 ip
Sanokaas viisaammat onko alla olevassa kuvassa lehdessä näkyvät valkoset täplät mahdollisesti ripsiäisen munia tai jotain muuta ko. tuholaisiin liittyvää.
Ripsiäisistä tuskin on kyse, koska munivat ja touhuavat muutenkin lehtien alapinnalla.
Tarkemmasta kuvasta voisi arvaille enempi...   Lenteleekö mitään öttiäisiä kasvien ympärillä ??

RoIIon

maaliskuu 12, 2015, 05:20:06 ap #51 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 12, 2015, 05:22:25 ap käyttäjältä RoIIon
Lainaus käyttäjältä: Whili - maaliskuu 11, 2015, 20:33:28 ipLenteleekö mitään öttiäisiä kasvien ympärillä ??

Olen kyllä varma että samaisen kasvinkin kimpussa on ripsiäisiä. Muissa lehdissä on ihan selvät viitteet siitä. Ja kyllä noita aikuisiakin lentelee täälä kämpässä. Lähinnä vaan mietin että jos tuollaiset on munia niin nypin ko. lehdet pois. Ja jos tuo on jotain muuta haitallista, niin sitten pitää aloittaa toinenkin sota.

Jame

Lainaus käyttäjältä: RoIIon - maaliskuu 12, 2015, 05:20:06 ap
Olen kyllä varma että samaisen kasvinkin kimpussa on ripsiäisiä. Muissa lehdissä on ihan selvät viitteet siitä. Ja kyllä noita aikuisiakin lentelee täälä kämpässä.


Ripsiäiset ovat niin pieniä ettei niitä mielestäni näe lentelemässä kuten harsosääskiä tai ansarijauhiaisia.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ripsi%C3%A4iset
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

RoIIon

Sain yhden lentävän ansaa ja kyllä se pokkarin zoomin läpi näyttää todellakin harsosääskeltä. Tässä alkaa olemaan nyt sen niin monta muuttujaa, että vaihdan jatkokysymykset toiseen viestiketjuun.

sorrii

Nyt on sitten taas se aika! Taimet alkavat olemaan mallillaan, eikä ole koko keväänä muita öttiäisiä näkynyt kuin jotain harsosääskiä vähän  :)

Eilen huomasin, että mun ainoassa vanhassa chilissä, joka tekee jo podeja, on sitten punkkeja  :o
Tuo Aji Cristal on ainoa koskaan ostamani taimi; viime vuodelta. Päätin sen säilyttää talven yli pienessä ebbissä keittiössä. Kesällä tuo oli keskellä peltoa Sorriloodassa - aurinkokennopumppubetonipalju-ebbi-nft-hybridi-virityksessä....
Leikkelin siis sairaat lehdet ja oksat pois ja jäljelle jäi laiheiliini jossa on pari pitkää oksaa ja muutama raakile. Sumuttelin Spruzitilla + The Missing Linkillä.

Tänään pesin sen AC'n alustasta sorat puhtaaksi ja huuhdoin juuria, samantien. Sitten meinasin vielä vähän ruukutella taimi-NFT'ssä olevia chinensejä. Tutkailin alustavasti niitä komeita puskia, kun huomasin että on vähän laikukkaita lehtiä jossain ja kummallisen "homeen" peitossa olevia tippuneita käppyröitä. Tutkimpa sitten tarkemmin. Viiittu!! Siinähän niitä vipeltää ripsiäisiä lehtien alla sitten myös. Ihan ovat kyllä paljaalla silmällä näkyviä pari millisiä kiemurrellen juoksevia ötököitä. Vähän tulee mieleen tuhatjalkaiset ...

Spruzit-kyytiä siis sitten lisää. Ei tässä ehdi mitään vappuja viettää. Muija varasi liput Tähteen, Tuure Kiulpeläisen keikalle ... Mitähän se tykkäisi jos sanon etten nyt ehdi ...  ??? [En uskalla, oikeesti...]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

MiM

Oletko käyttänyt tuota TML:ää koko ajan,  niin kun joskus aikaisemmin kirjoitit aikovasi? Pohdin itse sen hankkimista,  mutta jos olet kokenut invaasion sitä käyttäessä niin ei välttämättä ole kovin tehokas.

Kuulostaa hiukan homeopatialta tuollainen puuttuva linkki...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

sorrii

En ole TML'ää juuri sumutellut kun oli käsitys ettei olisi ötököitä. Uusille taimille oon sitä antanut...
Tänään-eilen sumuttelin kaikki sekä TML- että Spruzit-litkulla..

Pitänee nyt pitää kaikki tehohoidossa...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

San-M

Millä keinoilla noiden ripsiäisten kanssa pystyisi elämään?
Jos kerran myrkytkin tehoaa huonosti, niin millä toimenpiteillä saisi kasvit pysymään elossa ja tuottamaan edes jotain?

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: San-M - kesäkuu 23, 2015, 00:10:50 ap
Millä keinoilla noiden ripsiäisten kanssa pystyisi elämään?
Jos kerran myrkytkin tehoaa huonosti, niin millä toimenpiteillä saisi kasvit pysymään elossa ja tuottamaan edes jotain?

Jos myrkyiksi lasketaan mäntysuopa, niin ne tehoaa huonosti  ;)......
Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac näyttäisi tehoavan herneripsiäisiin Farmit mukaan.
Luulisin että muihinkin.

Sumi Alfa    näyttäisi kukkarolle sopivalta ja tehokkaalta. Varoaikoja en katsellut.
Tällä foorumilla on yleinen mielipide, että myrkkyjä ei käytetä eikä syödä.
Se käyttämättömyys onnistuu, mutta huvittavaa on se, että samaan aikaan vedetään posket lommolla tupakkaa ja VIINAA  :o :o ;D ;D.... ;)
No en toki tuomitse, itsekkin poltin yli 30 v, ja kyllä lasillinen silloin tällöin maistuu itsellekkin.

Itselläni on kasvihuone, jossa pystyy harkitsemaan biologista torjuntaa.
Silti en sulje pois myrkyttämistäkään, varoajan jälkeen sieltä voi syödä podeja ja marjoja yhtä turvallisesti vähintään, kuin Itämeren silakkaa jolle Suomi haki EU:lta poikkeusluvan syöttää sitä kansalaisilleen korkean dioksiinipitoisuuden vuoksi  ::) ::).
Sitä samaa silakkaa muuten myydään eläinrehuksi, ja sieltä pulled porkistakin sitä saa  ;).

Mirka

Lainaus käyttäjältä: San-M - kesäkuu 23, 2015, 00:10:50 ap
Millä keinoilla noiden ripsiäisten kanssa pystyisi elämään?
Jos kerran myrkytkin tehoaa huonosti, niin millä toimenpiteillä saisi kasvit pysymään elossa ja tuottamaan edes jotain?


Olen itse saanut populaation siedettävälle tasolle mäntysuopa-öljy-ruiskutuksin viikon välein. Nyt siirryin sumuttamaan noita ihan vedellä (johon olen lisännyt hieman merileväuutetta), ja ötökkämäärä näyttää siedettävältä. Sisältä en ole löytänyt yhtään toukkaa lehdistä enää. Parvekkeella niitä oli muutama ainoastaan puolustuskyvyttömissä kaupan siemenistä kasvatetuissa paprikoissa.

Itse päädyin tähän ratkaisuun koska luin niin monesta lähteestä, ettei ne myrkyt tepsi kuin juurten kautta annettuna. Perustuu ilmeisesti siihen, että ripsiäiset munivat kasvisolukon sisälle ja munat ovat siellä sitten suojassa? Syksyä kohden tultaessa ajattelin myrkyttää talvehtimaan jäävät kasvit juurien kautta hyvissä ajoin. Suunnitelmat toki muutuvat jo kesän aikana jos ripsiäispopulaatio uhkaa levitä käsiin.