lokakuu 21, 2019, 16:22:13 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Varokaa ripsiäisiä!

Aloittaja Chilivaari, joulukuu 22, 2008, 13:40:15 ip

« edellinen - seuraava »

San-M

Viime syksynä sain kyllä ripsiäiset hävitettyä talvetettavista kasveista super raidilla (kasvi säkkiin ja raidia perään ja siellä ~12h)
Talvi ja kevät meni ilman mitään ötököitä, nyt ne taas jostain ilmestyi.

Viimeksi ripsiäiset söi pari chiliä hengiltä about kahdessa kuukaudessa, mutta se oli jo niin myöhäistä syksyä että kasvit joutivatkin jo roskiin. Ja en noobina tajunnut edes kytätä mitään tuholaisia, joten vauriot pääsivät etenemään pitkälle. En millään haluaisi ruveta karsimaan keskellä kesää :(

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


Mirka

Kiva kuulla, että se Raid tosiaan tehoaa näihin. On siis toivoa jättää kasveja talvehtimaankin... Lisättäköön tohon vesisumutteluun sen verran, että olen tosiaan sumutellut ne kasvit nyt joka aamupäivä. Työlästä siis on  ::) Tätä sumuttelua siis suositeltiin muutamassa paikassa perustuen kait siihen, että ripsiäiset eivät pidä korkeasta ilmankosteudesta?

Mitenkäs muuten, jos käyttää pelkkää vesiviljelyä pärjääkö ripsiäiset kasveissa silloinkin? Katselin tätä videota: https://www.youtube.com/watch?v=Tjkuh8e07NE Ja siinä sanottiin, että toukat putoavat multaan kypsymään. Mutta onko tuo multavaihe välttämätön niille? Eli voivatko ne kypsyä myös kasvien lehdillä?

Huru-ukko

Mainitsemani Sumi Alfa on systemaattinen, eli vaikuttaa myös kasvia syödessä. Tehoaa siis jo toukkiinkin, + kosketusvaikutteinen.

MiM

Ripsiäisiä on monta eri lajeja, ja vastustuskyky vaihtelee lajien välillä ja varmaan lajien sisälläkin populaatiotasolla. Itse olen käyttänyt Spruzitia, Raidia ja Calypsoa useamman kerran, mutta silti en ole päässyt kokonaan ripsiäisistä eroon. Parhaimmillaan on käsittelyn jälkeen mennyt muutama viikko ilman havaintoja, sitten ne perkeleet ovat taas naureskelleet minulle, kukan terälehden tai kypsymässä olevan marjan suojassa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Mirka

Kiitos Huru-ukko tarkennuksesta. Tuo olisi siis syksyksi varteenotettava myrkky, kun siinä tulis systeeminen ja paikallinen vaikutus samalla kertaa.

Vielä kyselisin noista syödyistä lehdistä: oletteko poistelleet niitä? Mietin vain, että ne lehdet oletettavasti on niitä pahiten munittuja tapauksia? Parista kasvista poistelin ne kun huomasin invaasion. Siis ennen mäntysuopasumuttelua. Mutulla tuntuisi siltä, että niissä ei näkynyt niin paljon uusia toukkia seuraavalla tutkaillessa.

San-M

Mä ainakin heitän nakerretut lehdet pois. Siinä toivossa että se nyt vähän edes hillitsisi...
Hyviä vinkkejä tullut noiden kanssa elämiseen. En edes kuvittele että pystyisin myrkyttämään jokaisen kasvin yrttejä, mansikoita ja chilejä myöten. Yritän vaan keksiä että millä noita pirulaisia jarruttaisi sen verran että ei menisi kasvit roskiin....

Sent from my LG-D855 using Tapatalk


Ezmo

Minulla on putelli Kestac 50EC merkkistä ainetta, jonka vaikuttava aine on Alfa-sypermetriini. Varoajaksi sanotaan 7vrk ja annosteluksi 0,012 % (12 ml / 100 l vettä) kasvihuoneessa. Tarkemmat turvallisuustiedot. https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/KareDocs%5C1945MPKestac50.pdf

Tämä aine tai tämän vaikuttavan aineen valmisteet sopivat vaihdeltavaksi em. Sumi-Alphan kanssa, jottei tulisi resistiivisiä kantoja.

San-M

Viime viikon ke-to yönä myrkyttelin kaikki kolme sisällä kasvanutta chiliä (vain sisäkasveissa siis oli ripsiäisiä). Sen jälkeen kasvit ovat siirtyneet lasitetulle parvekkeelle.
Tällä viikolla en ole enää eläviä pirulaisia löytänyt (koputan puuta!), vaikka kuinka etsin. Mielestäni ripsiäiset on helpoin löytää kun nappaa kukkineet terälehdet irti kukkatyvestä, siellä ne sitten kipittää. Jos kipittää.

Ajattelin raidata kasvit vielä ennen kun istutan ne ämpäreihin (ämpäreissä ne on hankalampi säkittää), mutta kun ylimääräistä liikettä ei näy niin enpä taida myrkytelläkkään  :o

Mietiskelin että voiko tossa lasitetulla parvekkeella olla jotenkin ikävää ripsiäisille, koska ulkokasveissa niitä ei ole koskaan ollut. Sisäkasvit on käyneet ulkona, suurimman osan ne on kuitenkin olleet sisällä. En usko että ripsiäiset olisivat tulleet ostosten mukana, koska yrtit yms kasvaa tänä kesänä omasta takaa.

Toivottavasti pysyisivät ainakin hetken poissa...

Kelnozz

Lainaus käyttäjältä: San-M - heinäkuu 01, 2015, 22:38:56 ip
Mietiskelin että voiko tossa lasitetulla parvekkeella olla jotenkin ikävää ripsiäisille, koska ulkokasveissa niitä ei ole koskaan ollut. Sisäkasvit on käyneet ulkona, suurimman osan ne on kuitenkin olleet sisällä. En usko että ripsiäiset olisivat tulleet ostosten mukana, koska yrtit yms kasvaa tänä kesänä omasta takaa.


Minulle kävi juuri päinvastoin. Sisällä ei ripsiäisiä ollut, mutta parvekkeella (suurin osa chileistä ollut siellä nyt parisen viikkoa) huomasin eilen Cayennessä noita pirulaisia. Samantien kasvi kylppäriin, poistin viottuneet lehdet ja myrkytin. Tosin oma parvekkeeni ei ole lasitettu, mutta käytännössä koko etuosan peittää hallaharsoviritelmä.

Onneksi muista chileistä en mitään merkkejä löytänyt ja Cayennessäkin oli aika vähäisiä vaurioita. Toivotaan täälläkin että mokomat pysyvät poissa.
One of God's own prototypes. Not meant for mass production. Too weird to live. Too rare to die.

Kelnozz

Aavistuksen yllätti tuo ötökkähavainto, kun kaikki kasvit on kuitenkin huolellisesti suihkittu neem-öljyllä. Pikaisella foorumin tutkailulla ilmeisesti ripriäiset eivät sitä kammoa. Eivätkä harsosääsket, mutta niistä ei muutenkaan kauheasti ole haittaa ja sisätiloissa pysyivät hyvin kurissa jo pelkillä kelta-ansoilla (ja ulkona ovat kaikonneet lähes täysin). Tosin jos neem pitää kirvat ja vihannespunkit poissa niin olen harvinaisen tyytyväinen. :)
One of God's own prototypes. Not meant for mass production. Too weird to live. Too rare to die.

Jump

Kun vein kasveja kasvariin niin huomasin että muutamassa kasvissa oli ripsiäisen aiheuttamia tuhoja. Onneksi varastosta löytyi pullo super raidia ja suihkutin ripsiäisistä kärsivät kasvit sillä. Nyt parin viikon jälkeen näyttää kuitenkin siltä että muutamassa kasvissa on edelleen ripsiäisiä. Kävin hakemassa paikallisesta K-maataloudesta Coopererin bioruiskute S -tiivistettä ja ajattelin kokeilla sitä seuraavaksi.

Tuli kuitenkin mieleen Kysymys, eli kannattaako minun ruiskuttaa kaikki kasvarin kasvit kerralla vai vain ne yksilöt jöissä on ripsiäisiä?

Meinasi muuten K-maatalouden myyjiltä alaleuka tippui kun kerroin että chileissä on ripsiäisiä ja tarvisin aineen jolla niistä pääsisi eroon  ;D Ilmeisesti chilin viljely ei ole kovin yleistä kun ilmeet oli sellaiset...

Huru-ukko

Oma mielipiteeni kaikesta jossa on maininta bio, tarkoittaa että ne on sekä kasvi- että eläin ystävällisiä.
Tällä sivulla on maininnat kahdesta systemaattisesta myrkystä siedettävillä varoajoilla, jotka tehoaa toukkavaiheenkin ripsiäisiin.

Niinkuin Mim tuolla totesi, hän on kokeillut kolme biotuotteiksi laskemiani, ja siellä ne ripsiäiset kukasta naureskelee  ;)......

Jump

Voi hyvinkin olla että ostamani aine aiheuttaa hilpeyttä ripsiäisten keskuudessa, mutta ajattalin kuitenkin kokeilla alkuun hieman miedompia aineita. Seuraavat vaihtoehdot lienevät sitten Sumi Alpha tai CONFIDOR, josta ainakin tämä jälkimmäinen on ilmeisesti ihan kunnon myrkkyä.

sorrii

Confidor on sama aine kuin Provado!

Mä käytin menestyksellä kerran Provadoa muskattuna ja liotettuna jokseenkin tuon Confidorin ohjeen [laskin milligrammat noin samoiksi] mukaan kirvoille: Sehän kyllä toimi loistavasti, eikä kirvoja näkynyt yli vuoteen mun kämpässäni.

Mutta-mutta sitten kun ilmenstyi punkkeja sekä ripsiäisiä, niin avot!  ??? ???
Punkkien määrä vaan lisääntyi. Muistikuva on että ei auttanut Provado ripsiäisiinkään ...

Nuo ripsiäisiksi diagnosoimani -kalifornian r.- eivät kuitenkaan ihan niin rankasti tehneet tuhojaan että olisi kasveja kuollut. Edelliskeväänä vein jokusen kasvin riskillä vähän etuajassa ulos pastalleni, jossa kaikki kasvit toipuivat ihan kivasti eikä ripsiäisiä enää kesällä näkynyt. Syksyllä siirsin jotain kasveja samoista paikoista sisälle, jolloin alkoi taas niitä pirulaisia näkyä. Selvästikään ne eivät pidä kosteasta, viileiästä, tuulesta jne. Eli sumuttelu ja tuuletus voisi sisälläkin vähän auttaa ...

Spruzit on tuntunut kohtuullisen tehokkaalta myrkyltä ripsiäisille, eikä ole pahaa ainetta. Sehän on melkein luomutorjuntaa  :) ... Ikävää vain siinä että se öljyemulsio sotkee aika pahasti, ja on melkein pakko sumutella kylpyhuoneessa tms. tai pestä ikkunat eli ympäristö hetimiten sumutuksen jälkeen.

Ripsiäisiä ilmeisestikin on vaan sen sataa lajia, että ei voi yleistää kyllä parilla kokemuksella. Spruzitia kuitenkin suosittelisin kokeilemaan vaikka se ei kovin tehokas aine ole kirvoille tai punkeille ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

PP

Lainaus käyttäjältä: sorrii - heinäkuu 08, 2015, 12:55:44 ip
Mutta-mutta sitten kun ilmenstyi punkkeja sekä ripsiäisiä, niin avot!  ??? ???
Punkkien määrä vaan lisääntyi. Muistikuva on että ei auttanut Provado ripsiäisiinkään ...


Provado/Confidor eli neonikotinoidit tehoaa ripsiäisiin, mutta punkkeja saattavat auttaa. Muutenkin näiden kanssa on syytä olla hyvin tarkka, koska aineilla on todennäköisesti ympäristöhaittoja.

Jump

Lainaus käyttäjältä: sorrii - heinäkuu 08, 2015, 12:55:44 ip
Confidor on sama aine kuin Provado!

Mä käytin menestyksellä kerran Provadoa muskattuna ja liotettuna jokseenkin tuon Confidorin ohjeen [laskin milligrammat noin samoiksi] mukaan kirvoille: Sehän kyllä toimi loistavasti, eikä kirvoja näkynyt yli vuoteen mun kämpässäni.

Mutta-mutta sitten kun ilmenstyi punkkeja sekä ripsiäisiä, niin avot!  ??? ???
Punkkien määrä vaan lisääntyi. Muistikuva on että ei auttanut Provado ripsiäisiinkään ...

Nuo ripsiäisiksi diagnosoimani -kalifornian r.- eivät kuitenkaan ihan niin rankasti tehneet tuhojaan että olisi kasveja kuollut. Edelliskeväänä vein jokusen kasvin riskillä vähän etuajassa ulos pastalleni, jossa kaikki kasvit toipuivat ihan kivasti eikä ripsiäisiä enää kesällä näkynyt. Syksyllä siirsin jotain kasveja samoista paikoista sisälle, jolloin alkoi taas niitä pirulaisia näkyä. Selvästikään ne eivät pidä kosteasta, viileiästä, tuulesta jne. Eli sumuttelu ja tuuletus voisi sisälläkin vähän auttaa ...

Spruzit on tuntunut kohtuullisen tehokkaalta myrkyltä ripsiäisille, eikä ole pahaa ainetta. Sehän on melkein luomutorjuntaa  :) ... Ikävää vain siinä että se öljyemulsio sotkee aika pahasti, ja on melkein pakko sumutella kylpyhuoneessa tms. tai pestä ikkunat eli ympäristö hetimiten sumutuksen jälkeen.

Ripsiäisiä ilmeisestikin on vaan sen sataa lajia, että ei voi yleistää kyllä parilla kokemuksella. Spruzitia kuitenkin suosittelisin kokeilemaan vaikka se ei kovin tehokas aine ole kirvoille tai punkeille ...


Confidor on sama aine kuin Provado. Confidorin vaikuttava aine on imidaklopridi 700 g/kg ja Provadon Asetamipridi 40 g/kg. Eroa on noiden tehoainemäärissä, koska Confidorissa tehoainetta on lähes 20-kertaisesti. Provado tehoaa kyllä ripsiäisiin, mutta kokemusta on vain lannoiteveden mukana annettuna. Nyt chilit on vesiviljelyssä ja resossa on vettä lähes 200litraa ja lisäksi tomaatit ja kurkut mullassa. Järkevin tapa lienee siis ruiskutus.

Spruzit vaikuttaa samalta aineelta kuin bioruiskute S.  Spruzitin tehoaine on pyretriinit 4,6 g/l ja bioruiskute S:n vastaavasti pyretriiniseos 100 g/l. Tosin tehoaineen määrässä on taas suuri ero. Jos Spruzit toimii niin tuon perusteella myös bioruiskute s:n pitäisi toimia.

sorrii

Sillon muinoin kun käytin Provadoa, oli tehoaine sama imidaklopridi. Confidorin annostusta vastaava pitoisuus tuli 2 pilleriä/l vettä; lisänä toki lannoite.

Proovadon myynti loppui pari vuotta sitten. Mulla edelleen paketti jemmassa  8)
Onkohan siis tullut uusi kesympi versio nyt samalla nimellä??
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Jump

Ilmeisesti Confidorin imidaklopridi ja Provadon Asetamipridi ovat edelleen lähes samaa ainetta tai näin minä ainakin ymmärsin kun aihetta koitin opiskella. Pitäisi kaivaa kaapista vanha Provadon paketti ja katsoa mitä siinä on vaikuttavana aineena. Provadon tiedot tältä sivulta: http://www.puutarhasielamaan.fi/kasvinsuojeluaineet ja näyttäisi että sitä myydään edelleen.


sorrii

heinäkuu 09, 2015, 15:05:44 ip #78 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 09, 2015, 15:10:25 ip käyttäjältä sorrii
Tässä wanha paketti Provadoa:
Imidaklopridi 50mg/puikko
Ei oo parasta ennen -päivää ...  :o

Näyttää siinä ripsiäisetkin mainitun! Itsellä kyllä ei tehonnut AjiCristal-ripsiäisiin: Oli pari vuotta lähes pelkästään AC'ia kelpuuttavia ripsiäisiä joihin ei tuntunut tehoavan mikään muu kuin kasvin hävittäminen. Ne elikot eivät juurikaan levinneet muihin edes Aji-sukuisiin joita oli lähelläkin. Ehkä oli joku harvinainen ihme-ötökkä ... Spruzitilla ne häipyivät vähäksi aikaa, mutta tulivat aina takaisin ...

****OFFTOPIC!!!**********************************************************************************
OneDrive ei sitten enää toimikaan kuvien jakamiseen!
Sain taisteltua nämä kuvat Google+ -palveluni jaettuun kansioon ... saahas nähdä toimiiko nyt ...

OneDrivellä sai ennen "view original" käskyllä kuvasta URL'n. Nyt ehdottaa jakamiseen vain html-koodia-jargonia-tai-mit'-se-oli ... Miksi kaikki pitää tehdä vaikeaksi ...
Googlellakin meinaa mennä hermo kun on nykyään vähän vaikea hahmottaa mikä noissa palveluissa on mikäkin, ja missä tiedostot sijaitsee: Google+ - GoogleDrive - Google Photos ... Viimeisessä näkyvät kaikki kuvat joita on Drivessä, mutta sinne voi siirtää kuvia suoraan ja tallennustila on rajaton jos hyväksyy Google oman laatuasetuksen [joka näyttää oikein hyvältä sinänsä!]

Google Photos palvelu osaa tehdä temppujakin: Latailin sinne hiljattain lomakuvia ja yllätykseksi muutaman minuutin kuluttua palvelu tarjosi kuvista koostettuja panoraamakuvia ja kollaaseja! Panoraamoja oli tehty automaattisesti useammasta kuvasta jotka palvelu tunnistaa samassa paikassa otetuiksi ?!? Ja ne ovat aika hyvin tehtyjä. Itsellä menisi varmaan ½-1 tuntia per kuva Photoshoppailua eikä välttämättä olisi edes yhtä hyvää jälkeä ...

Nokia Lumia1520 Budabestissä ilman laajakulmaobjektiivia  8) ::

ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Jump

Lainaus käyttäjältä: sorrii - heinäkuu 09, 2015, 15:05:44 ip
Tässä wanha paketti Provadoa:
Imidaklopridi 50mg/puikko

Ei oo parasta ennen -päivää ...  :o

Näyttää siinä ripsiäisetkin mainitun! Itsellä kyllä ei tehonnut AjiCristal-ripsiäisiin: Oli pari vuotta lähes pelkästään AC'ia kelpuuttavia ripsiäisiä joihin ei tuntunut tehoavan mikään muu kuin kasvin hävittäminen. Ne elikot eivät juurikaan levinneet muihin edes Aji-sukuisiin joita oli lähelläkin. Ehkä oli joku harvinainen ihme-ötökkä ... Spruzitilla ne häipyivät vähäksi aikaa, mutta tulivat aina takaisin ...Kaivoin omat puikot kaapista ja löysin pari pakettia vanhalla koostumuksella olevia. Koostumus siis juurikin tuo mainitsemasi  Imidaklopridi 50mg/puikko. Koostumusta on siis muutettu, mutta luin jostakin että uusien Provadojen asetamipridi on ihan vastaava myrkky kuin imidaklopridi. Joku viisaampi voisi kertoa noiden todellisesta erosta.