helmikuu 19, 2020, 03:37:49 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


"Älä koske miuhun" - Noli Me Tangere 2009

Aloittaja Noli Me Tangere, helmikuu 21, 2009, 18:39:07 ip

« edellinen - seuraava »

Noli Me Tangere

Jaahas, se on kahvitauko ja chili-ihminen sisälläni pääsee valtaan.

Tuo Chilivaarin ehdottama loisteputkivalaisin on ollut harkinnassa. Mutta melko tehotonhan se olisi kunnon lamppuihin verrattuna. Halvempi ratkaisu kuitenkin. Mutta jos tuollaisen kaksiputkisen hankkisi, olisiko siihen parasta laittaa cool white + warm white? Näin muistelisin joskus lukeneeni.

sik

Lainaus käyttäjältä: Noli Me Tangere - helmikuu 25, 2009, 08:40:55 ap
Jaahas, se on kahvitauko ja chili-ihminen sisälläni pääsee valtaan.

Tuo Chilivaarin ehdottama loisteputkivalaisin on ollut harkinnassa. Mutta melko tehotonhan se olisi kunnon lamppuihin verrattuna. Halvempi ratkaisu kuitenkin. Mutta jos tuollaisen kaksiputkisen hankkisi, olisiko siihen parasta laittaa cool white + warm white? Näin muistelisin joskus lukeneeni.


Itse laittaisin kaksi Cool whitea, koska on ikkunalle tulossa. Lähempänä luonnon valoa, eikä käy niin pahasti silmään.

Kärsä Babar

Kyllä Chilivaari on ihan oikessa että tossa pärjäis loisteputkellakin. Kyllähän sieltä aurinkokin rupee paisteleen pikku hiljaa.
Jos talvella tykkää kasvatella ja saada satoakin niin natikka on aika ehdoton.
Mulla on muuten loisteputkia myynnissä ;)

Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Noli Me Tangere


Siinä viimein herännyt Pimenta Da Neyde. Varsi on nyt jo noin pienellä taimella violetti. Jännää... Odotan ehkä eniten juuri tämän kasvin vartumista.Yleinen kuva idätyslaatikosta. Kuvassa myös apinan yläraaja. CO 2598 ei idä, kuten ei myöskään toinen Starfish tai toinen Fataliin yllätyssiemenistä. Muissa jo vähän yritystä, vaikkei kaikkia ituja kuvasta erotakaan.Korkeimmat taimet. Tulitikkuaski ei ole kuvassa sponsorisopimuksien vuoksi, vaan kokoa havainnollistamassa. Vasemmalla Champion ja oikealla CGN 22871.

Noli Me Tangere

Parin kaljan voimalla tehty kuva:


No niin, pienen pähkäilyn jälkeen taisi löytyä ratkaisu valaistukseen. Onneksi on syvä ikkunalauta. Luin nimittäin jostain että kasville on etua siitä että alalehdetkin saavat valoa. Jos siis asennan 2 loisteputkiviritystä ikkunalaudan molemmille puolille, valoa tulee sekä ylhäältä että sivulta.

Leknu

Ihan alkuun pakollinen varoitus: En tiedä mistään mitään, mutta MUTUA pukkaa! ;)

Luonnossahan valoa tulee vähän joka puolelta, koko taivaan täydeltä, tietenkin keskittyen siihen aurinkoon jos suoraan paistaa. Aurinko lisäksi liikkuu päivän mittaan, ja harvemmissa paikoissa edes käy suoraan yläpuolella, joten kasvi saa valoa monesta suunnasta, mutta ei kaikkea kerralla. Suuri kysymysmerkki tietenkin on: "Onko keinovalokikkailuilla mahdollista saada aikaan parempi tulos auringon tahtiin tottununeelle rehulle?" Ei hajuakaan...

Perinteinen hamppu-komero heijastavalla materiaalilla pinnoitettuna valaisee melko hyvin joka puolelta. Tämähän yhdistää kauniisti valon tarjoilun laittoman rehun piilotteluun, mutta onko se oikeasti hyvä? Olohuonekasvattajalle ei ainakaan mikään esteettinen valinta, heh.

Kuvasi keskimmäinen yrtti ei välttämättä ole kovin innoissaan sivuvalojen lisäämisestä ;) Vastaavan viritelmän voisin kuvitella esim (päädystä katsoen):

  __
/ oo \

\_XX_/


"oo"-putket, "XX" yrtit. Suorat pinnat heijastavaa/valkoista matskua. Valkoinen vs peili ero on siinä että valkoinen hajoittaa valon laajemmalle kuin heijastavampi pinta, lopputuloksena valaisin jossa valoa tulee kasville useammasta suunnasta, mutta hieman enemmän pääsee karkuun.
Jotain vastaavaa tosin valot sivussa kasvista on ollut myös harkinnassa (esim lamppu 45 asteen kulmassa kasveista ja heijastin vastakkaisella puolella).
Jos nuo yrttisi ovat ikkunalla niin ikkuna itsessään jo heijastaa osan siitä valosta takaisin.Noli Me Tangere

Hyvää läppää, Leknu.

Tää on nyt meikäläisellä ollu tällästä ideoiden heittelyä ja pohdintaa. Myös ESL + työpöytävalaisin on käynyt mielessä. Kuten joku on jo (toisessa ketjussa) sanonutkin, siinä olisi se etu, että lamppua on todella helppo säätää eri kohtiin.

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183 Esim. tuollaiseen lamppuun tehokas ESL kiinni.


kuje

Lainaus käyttäjältä: Noli Me Tangere - maaliskuu 03, 2009, 18:20:48 ip
Hyvää läppää, Leknu.

Tää on nyt meikäläisellä ollu tällästä ideoiden heittelyä ja pohdintaa. Myös ESL + työpöytävalaisin on käynyt mielessä. Kuten joku on jo (toisessa ketjussa) sanonutkin, siinä olisi se etu, että lamppua on todella helppo säätää eri kohtiin.

http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183 Esim. tuollaiseen lamppuun tehokas ESL kiinni.
Itelläni on toi sama valaisin ja siinä Luminen 50W esl.
Ei ole vielä päässyt tositoimiin, mutta perkeleen kirkas valo siitä tulee. :D
Lumeneja esli pukkaa kiitettävät 2700.

ps. Sori pieni offtopic

escargo

Mä laittaisin kans pöytävalaisimen ja ESLin. Ja laitoinkin. Hyvin tuntuu kasvavan farmissa, kuvittelin että näillä lannotemäärillä olis kasvanu pituutta enemmän mutta ilmeisesti valoa on sopivasti niin kasvaa tuuheasti ja hienosti. Luonnonvaloa tulee vain aamuaurinkoa jonkin verran tällä ikkunalla... lamppu on Luminen 25W esl ja tuo pöytävalaisin on kätsä kun saa suunnattua pois jos häikäsee jostain kulmasta.

ja tosiaan saishan noita luminen lamppuja 50W myös, laittaa sellasen sit jos ei tunnu riittävän ja muutaman vierekkäin. Kirkas on tuo 25W:kin, kuvat on otettu pimeessä huoneessa, parilla tommosella pärjännee talvenkin yli

#300

Noli Me Tangere

Kiitos vastauksistanne escargo ja kuje.

Kyllä kyllä, ihan hyvältä näyttää. Olen etsinyt sopivaa valaisinta ja esliä jonkin aikaa, mutta ei ole vielä tullut vastaan. Joku 50W olisi hyvä, mutta suurin mitä vastaan on tullut taisi olla 30W. Ei kellään ois vinkkejä? Asun Helsingissä.

escargo

Luminea saa K-raudasta. Jos ei oo hyllys niin luultavasti tilaamalla saat (koska jos on k-raudassa niin yleensä on automaattisesti Keskon valikoimissa, tilaus liikkeeseen onnistuu vaivatta). Lamput voi olla puutarhaosastolla tai jossain ihan muualla... kysy jos et löydä ja jos tilaat niin kysy saako daylight mallia kun sellanenkin pakkauksen mukaan on olemassa!

tuo spiraalin mallinen on lyhyempi kuin tavallinen mutta kyllä se 50W on aika iso eli tulee kuvun ulkopuolelle varmaan kaikista normaali pöytävalaisimista, ja joissain k-raudoissa on ollut 85W eslejäkin, mutta miksei sellasellekin näppärä rakenna hienon valaisinkotelon
#300

Noli Me Tangere

Hmm... Tuli oltua matkoilla muutama päivä ja kastelin chilit ennen matkaa kunnolla. Tulin takaisin kotiin niin Caribbean Red Habanero roikutti lehtiään. Itse asiassa roikuttaa vieläkin. Lehdet nuokkuvat ja tuntuvat pehmeiltä mutta ovat muuten hyväkuntoisia ja vihreitä. Multa on kosteaa, eli olisiko kyseessä jonkinlainen reaktio liikakasteluun? Olen maltillisesti kastellut habaa ennen tätä.

Noli Me Tangere

No niin. Nyt sain taas kameran käteen. Tuli käytyä Hollannissa, mutta harmiksenne (?) en laita tähän nyt kuvia Amsterdamin Red Light Districtistä, vaan chileistäni. Voisi joskus opetella käyttämään kameraakin. Hirveitä otoksia...

Lehtiään riiputtava Habanero. Mikä avuksi? En ole kotiin tultuani kastellut sitä, koska multa on märkää. Ehkä Viagra auttais? Kuitenki vanha (viimevuotinen) papparainen kyseessä...


Ja koska imageshack ei näköjään pelitä jostain syystä kunnolla, jääkööt muut kuvat vaikka huomiseksi.

...kele.

harvester

Oliskos se vain levon tarpeessa? vai liikakasteltu? Valoa näyttää ainakin olevan, se voi myös tuoda mukanaan lämpöä joka saa aikaan tuon lehtien väsymisen.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Noli Me Tangere - maaliskuu 19, 2009, 20:17:29 ip
Lehtiään riiputtava Habanero. Mikä avuksi? En ole kotiin tultuani kastellut sitä, koska multa on märkää.


Jos sen juuret tosiaan makaa märässä mullassa, voisi niinkin radikaali temppu olla paikallaan kuin ylös kaivaminen ja uutta kuivaa turvetta pohjalle. Onhan sillä reiät ruukun pohjassa?

Toisaalta se ilmeisesti haihduttaa lehdillään enemmän kuin juuret pystyvät imemään, jolloin muovipussi löysästi päällä voisi helpottaa oloa. Se ei vain haihduta juuri lisää, joten häiriötila saattaa pitkittyä. Paljon valoa se joka tapauksessa tarvitsisi, jotta elintoiminnot toimisivat, mutta ei kuumuutta samalla.

Noli Me Tangere

Epäilen liikakastelua. Jospa se tuosta tokenisi ajan kanssa. Multa on vielä hiukan kosteaa.

Noli Me Tangere

Siinä kuva lastentarhasta. Vasemmalta oikealle: Bolivian Rainbow, Starfish, CGN-22871 ja Champion. Oikean reunan jäätelöpurkissa siirtoa odottelemassa Pimenta Da Neyde, toinen Champion, Fataliin yllätyschili ja kaksi Naga Morichia, joista toinen on menossa piakkoin uuteen kotiin kaverilleni.


Noli Me Tangere

Ja nyt on 7 erilaista pikkutainta kasvamassa. Starfish, Champion, CGN-22871, Bolivian Rainbow, Naga Morich, Pimenta Da Neyde sekä Fataliin ylläripyllärichili. Yhden Championin ja Nagan taimen vein eilen kaverilleni kun pidettiin saunailta. Kiitokseksi sain sitten saunakaljaa reippaanlaisesti. Kannattaa jakaa niitä taimia...

Pimenta Da Neyde muuttaa jo nyt lehtiään vielotinsävyisiksi, vaikka taimi on vasta muutaman sentin mittainen. Heikoiten kaikista pärjää Fataliin ???-chili, joka ei ole saanut sirkkalehtiä kummempaa aikaiseksi. Mikäköhän lie kyseessä? Samanlaiset olosuhteet on kaikilla ollut.

Oireileva viimevuotinen Habanero sai uuden altakasteluruukun (juu, se entinen EI ollut altakasteltava...) sekä uutta multaa. Pienihän tuo uusi ruukku on, mutta juuria tuli katkottua reippaanlaisesti, joten eiköhän se vähäksi aikaa riitä. Ainakin siihen asti kunnes saan ostettua isompia ruukkuja.

Noli Me Tangere

AAAARRGGHH!!!Nythän se haba vasta huonoon kuntoon menikin. Kyllähän chilit ruukunvaihdon yhteydessä vähän tykkää oireilla, mutta tää näyttää jo pahalta. Kellään mitään neuvoja?


Chilivaari

Suihkuttele nyt edes ja laita muovipussi päälle löysästi.

Juurissa on ilmeisesti jotakin mätää. Ettei suorastaan juurimätää.
Miltä ne näyttivät ruukun vaihdon yhteydessä? Oliko siellä valkoisia, eläviä juuria?