huhtikuu 01, 2020, 23:43:20 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

morssubita

Lainaus käyttäjältä: Whili - marraskuu 23, 2019, 08:14:56 apBolle kävi kyllä mielessä, mutta kukkien iso koko viittaisi pubeen.
Eri lajikkeiden kukissa on paljon eroja. Kuva kasvista auttaisi tunnistusta.

Itse asiassa, kun tarkemmin katsoin, niin kukka on täsmälleen samanlainen, kuin laittamasi kuva. Se kokovioletti ei näemmä ollutkaan ihan totta. Kiitos, nyt on lajit tunnistettu, odotellaan vain satoa. Kannattaako muuten pölytystä avittaa, esim. pumpulipuikolla?

Whili


Matoceecee

Mulla on chilejä itämässä kivivillakuutiossa, osa on kasvattanut jo sirkkalehdet. Kannattaako nyt siirtää jo led valon alle vai odottaa että kuutiot on siiretty seuraavaan kasvupaikkaan?

tjk-666

helmikuu 17, 2020, 20:38:45 ip #10903 Viimeisin muokkaus: helmikuu 17, 2020, 20:56:07 ip käyttäjältä tjk-666
Jos kivivillassa jatkat niin valon alle vaan. Itse heitän valon alle siinä kohtaa, kun ensimmäinen idun mutka ilmestyy mullan alta - ikuinen mullittelija, kun olen. Jos multiin pistät ja verso on sen verran vahva, että sen kestää niin sinne vaan ja paljon valoa!

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Matoceecee - helmikuu 17, 2020, 20:25:43 ipMulla on chilejä itämässä kivivillakuutiossa, osa on kasvattanut jo sirkkalehdet. Kannattaako nyt siirtää jo led valon alle ?
Ihan yleisenä neuvona tuohon sanoisin, että valoa heti, kun vihreää näkyy. Mieluummin paljon valoa, niin tulee tukevia taimia.
Tuossa hämärään nurkkaan unohtunut taimi, ehkä päivän tai kahden vanhana:


Tässä heti itäessä valoa saanut:


Selviytymismahdollisuudet jatkossa ovat huomattavasti suuremmat valoa saaneella tukevalla taimella. Kirjoitin tuosta hontelosta taimesta juuri blogiini: https://chilivaari.blogspot.com/2020/02/toivottoman-hontelo-taimi.html

Matoceecee

Kiitos nopeasta vastauksesta. Chilit pääsi valoon, vähän liian myöhään kun olivat jo aika pitkiksi kasvanut. Tarkoitus olisi siirtää kivivillakuutiot multaan. Suosittelisitteko siirtämään kuutiot multaan nyt ja istuttamaan sirkkalehtiin asti vai odottaa että juuret puskevat läpi? Huolestaa taimien pituus...

Huru-ukko

Jos taimiin on venynyt mittaa paljon, voit multaan istuttuessa kääntää villakuution kyljelleen, ja jopa ylösalaisin jos vartta on tosi paljon. Taimien varret kestää sen kyllä kun eivät ole vielä likimainkaan puutuneet.
Jos mullassa viljelet niin villakuution käyttö on mielestäni turhaa, koska idätyslautalta sen itäneen siemenen voi pistää suoraan multaankin. Joka tapauksessa ei siitä villakuutiosta haittaa ole kunhan siihen pistää multaa päälle niin ettei näy.
Jos on paljaana, sillä on taipumus kerätä hometta.

sorrii

Mä olen tomaatteja upottanut vaakatasoon jopa lähes metrin maan alle. Ei oo kokemusta miten eri chilijalit tykkää jos upotetaan vartta kovin paljon. Ohjehan yleensä on että sirkkalehtiä syvemmälle ei pitäisi upottaa ...

Chinensejä ja viime kesänä Bolivian Rainbow on monestikin katkennut selittämättömästi juurakon päältä, missä on paksunnos, kun ovat olleet (liian?) pinnassa. Ihan reheviä chinesejä katkesi pari kpl joita kasvatin kivivillakuutiossa. Viime kesän Bollella oli Jiffy-patukka näkyvissä mullasta. Se jäi käteen kun nostin varresta. Upotin sen multaan sitten ja jätin kasvihuoneen varjoiseen nurkkaan muovipussissa: Juurtui uudelleen eikä edes tiputtanut lehtiä. Tuolla se kukoistaa nytkin ikkunalla ...

Voi siis olla hyväkin upottaa vartta muutama sentti syvemmälle jos juuret haarautuu ihan pinnassa
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Sihijuoma666

Mistä ja koska taimia? Muutama hakusessa täksi kesäksi kun ei ehdi panostamaan siemenestä kasvatteluun.

Mielellään chinenseä esim joku todella tulinen ja perus Habanero. Ja ehkä joku koristeellisempikin kuten Bolivian Rainbow tai joku joka maistuukin.

Huru-ukko

Kokeile Facen chiilifoorumiryhmää jos sieltä löytyisi. Tai yritä hakea netistä sopivaa liikettä, tuolla on ainakin tosi tulinen.   https://www.plantagen.fi/vihannekset/

Whili

Chiliyhdistyksellä on kevään tapahtumissa myytävänä taimia. Myös joillakin puutarhoilla on hyviä taimia sekä tori-osiolla on monesti kasvattajien ylijäämätaimia.

Whili

Valitettavasti Helsingin ja turun puutarhamessut siirtyvät virustilanteen vuoksi, joten ei ole taimiakaan...
Tampereen messuille Chiliyhdistys ei ole osallistumassa ja tod.näk. nekin siirtyvät.

Martin tarhalta kannattaa kysellä  https://www.martintarha.fi/

sorrii

Tampereella taimia on ollut takavuosina myös Hankkijalla (ent. Multasormi) ja Bauhausissa sekä jotain tavallisimpia Honkkarissa. Varsinkin Multasormi yllätti. Tiedäsitten miten tänä keväänä: Multasormen osti Hankkija ja Honkkarin Rusta: Ainakin Honkkari on muuttunut "pahasti" ..
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Whili

Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 12, 2020, 18:42:44 ipTampereella taimia on ollut takavuosina myös Hankkijalla (ent. Multasormi) ja Bauhausissa sekä jotain tavallisimpia Honkkarissa. Varsinkin Multasormi yllätti. Tiedäsitten miten tänä keväänä: Multasormen osti Hankkija ja Honkkarin Rusta: Ainakin Honkkari on muuttunut "pahasti" ..
Onhan noita taimia rismoissa ja kkaupoissakin siinä missä honkkareissa ja saksamarketeissa, MUTTA jos ei jalostetut hybriditaimet iske niin kannattaa hieman nähdä vaivaa..
Minä en noihin koskisi !!!

sorrii

Joo voi olla vähän pettymyksiä. Bauhausissa ihmetytti erityisesti pari v sitten kun oli tarjolla esim. Moruga Scopion ja muistaakseni Tabasco, jotka näytti päälle tavallisilta annuumeilta  8)

Hankkijalta ostin kerran Lemondropin jossa oli nimilapussa tiedot asiallisesti C.Baccatum jne. mutta oli oudon tukeva puumainen taimi. Tulihan siitä keltaisia suippoja hedelmiäkin, mutta kasvutapa oli erilainen eikä maku ehkä ihan kohdallaan ... Jonkun Pirkanmaalaisen pikku taimitarhan taimia ne oli. Lajikkeita ihan kivasti ... Voi noista säkällä ihan kelvolliset taimet löytää JOS ei muutakaan saa mistään. Vähän hintavia nuo laatu-taimet on tilata kauempaa jos useampia kasveja haluaa. Ne hankkijan taimet maksoivat 2.95€ ...  :-\  (~5v sitten!)

Kolme kertaa olen itse valmiin taimen ostanut: Puutarhamessuilta ostin Ancho Granden joka oli kyllä odotusten mukainen ja tuotti paljon tummia suippoja "anchoja" ... Chilitarvikkeen loppuaikoina Tammelassa, ostin yhden Aji Cristalin kun oli jäänyt itseltä idättämättä. Tuli komea kasvi, joka tuotti paljon epätavallisen suuria "aji cristaleita" ... Niiden maku vaan ei edes muistuttanut aitoa AC'ia ... Luulin ostaneeni laatutaimen  :-[  :-X  :-\

Tässä pätee vanha rakentajan sääntö, että kun itse tekee, niin saa sellaisen kun tulee ...

ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`