joulukuu 09, 2019, 02:43:23 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

sorrii

Mä itse kokeilin tota nyppimistä ekalla kaudellani 2009. Luin jostain ...

Oli silloin kyllä kasvamassa yllättävän hyvin valitut lajikkeet, muuten, noin aloittelijalle: Aji Cristal, Lemopndrop, Omnicolor, Inca Red Drop, Aji Brown [=panca?], Cascabel sekä joku pieni puolivilli numerokoodiannuum ... Muistutti Serranoa.

Mä pidin tarkkaa kirjaa kukkien lukumäärästä. Ekalla nyppimisellä lähti ~30 kukkaa; toisella ~60kpl; kolmannella ~120kpl -yhdestä Aji Cristal -puskasta. Lopulta satoa sain siitä 2m korkeasta kasvista 30cm Pauliina-ruukussa 8kpl chilejä. BioBizz -lannoitteisiin meni 8 kasvin kanssa joku satanen ...  ::) .. Laskin silloin että kilohinnaksi mun chileille tuli 1800€ ... Se oli iloista!

((oli muuten sinä ekana kautena toukokuusta lähtien mun taloyhtiö kokonaan pressujen peitossa kun oli julkisivuremppa: Lämmintä riitti ja kasveilla oli valoina muistaakseni 3kpl 36W loisteputkia ... ))

En oo viitsinyt tuon jälkeen edes kokeeksi nyppiä. Joka kevät niitä kukkia on lattian peittona eikä montaa raakiletta tule. Sitten kesän alussa kun siirrän kasvit parvekkeelle, puutarhapalstalle, mökille kasvariin jne. niin alkaa parissa viikossa olla puskat kukkien peitossa ja satoa tulee just sen mukaan paljonko on aurikoisia päiviä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

WhattaChafak

Moi! Kyssäri lannotteista, hiukan vaikeuksia käsittää kaikkia hienouksia siihen liittyen mitä lukenut. Mulla on tollasta Plantagenin orgaanista tomaattiravinnetta, kun luin että tomaatille sopivat lannoitteet sopii myös chilille. Onko tuo siis sopivaa, ja käytetäänkö ihan tuota pullossa olevaa ohjetta? Kiitos!

Vuorikaskas

helmikuu 25, 2018, 14:11:07 ip #10442 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2018, 14:14:00 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: WhattaChafak - helmikuu 25, 2018, 14:03:58 ip
Moi! Kyssäri lannotteista, hiukan vaikeuksia käsittää kaikkia hienouksia siihen liittyen mitä lukenut. Mulla on tollasta Plantagenin orgaanista tomaattiravinnetta, kun luin että tomaatille sopivat lannoitteet sopii myös chilille. Onko tuo siis sopivaa, ja käytetäänkö ihan tuota pullossa olevaa ohjetta? Kiitos!


Millasta ravinnetta?  Saattaa olla ihan kelpo ravinnetta.   Ehkä ohjetta kannattaa lähtökohtaisesti noudattaa, jos ylipäätään  on aika lannoittaa. 

Mikä on tilanne? Ei tässä mitään hienouksia tarvita, mutta missä mennään?  Onko multaa ja milloin idätetty ja mitkä on muut olosuhteet?

PP

Eniten merkitsee NPK-arvo joten katso pullosta se.

Vuorikaskas

helmikuu 25, 2018, 14:23:26 ip #10444 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2018, 14:34:49 ip käyttäjältä Vuorikaskas
https://www.plantagen.fi/tuotteet/multa/lannoitteet

https://www.plantagen.fi/tomaattiravinne-plantagen-luomu-1-l-200022164-fi

Aika tyyristä.  :o  Mut törkeetä kun ei löydy tuoteselostetta eikä käyttöohjetta nettisivulta.  Siinä päällä on niinkuin 5l kastelukannun kuva...   :question:


ed. Noin vertailuksi, ei tässäkään ole kehumista tiedoiltaan, mutta N-P-K on sentään ilmoitettu:  http://www.nelsongarden.fi/fin/eur/p/ravinteet_620/biobact-tomaatti-15l_6815

WhattaChafak

No se juuri kun tuossa ei lue mitään muuta kuin "Nestemäinen orgaaninen kasviravinne tomaattien, hedelmien ja vihannesten luomuviljelyyn. Ympäristöystävällinen. Sisältää humusta tuottavia aineita. Orgaaninen ravintoaine sisältää humushappoa, joka antaa luonnollisen tumman sävyn." Tämän lisäksi annosteluohje, ei esim mitään sanota NPK pitoisuuksista. Vielä ei oo aika lannoittaa, tulevaisuutta varten kysyin. Käytin viime vuonna mun sittemmin edesmenneille chileille, ei ne kyl tähän ainakaa kuollu (valonpuutteeseen), mutta mietin että tarviinko vielä jotain muuta lisäksi/tilalle?

PP

No en kyllä kaataisi kasveille mitään, jonka ravinnearvoista ei ole tietoa. Se, että markkinoija sanoo sen sopivan tomaatille ei riitä, vaikka yleisesti ottaen tomaatin lannoitteet sopii myös chileille.

Vuorikaskas

helmikuu 25, 2018, 14:40:43 ip #10447 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2018, 14:45:02 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Missä vaiheessa sun chilit on?  Kyllä tollasta voit annostella varmaan ohjeen mukaan.  Tuskin on pääravinteiltaan mitenkään vahvaa. Sanokoon muut vaikka ilkeät tuollaisesta tuotteesta, mutta mahdollisesti sen käyttö voi olla harmiton ja jopa erinomainen mullan kastelussa pienessä taimivaiheessa. Mahdoton sanoa varmasti kun tietoja ei anneta. Mikä siinä on se laimennusohje 5l kannuun?  Enempää en saa selvää nettikuvasta.


ed. PP kertoi ettei tiedot riitä tällaisen käyttöön, mutta mieti ite. Minusta nää sikamaisen puutteelliset tiedot riittävät kuitenkin 99% varmuudella siihen, etteivät taimet kärsi tuolla terästetyllä vedellä kastelussa.   

(Liike kuitenkin on edes olevinaan puutarhan erikoisliike.  Tai oikeastaan tämäkin nyt osoittaa, ettei edes oikeesti yritä. )

PP

En minä sano siitä muuta kuin, että ei tiedä mitä se on eli saman kuin sinä. ;D

Mahdollisesti harmitonta, ehkä hyvää, ehkä tehotonta, mutta ei voi tietää.

WhattaChafak

Siemenvaiheessa vasta  ;D ohje on korkillinen 5 litraan. Mittasin korkin olevan 50ml eli 10ml litraan. Käytän sit ohjeen mukaan ajallaan, mut kannattaako mun hankkia sitte lisäks vielä jotain muuta ravinnetta?

Vuorikaskas

helmikuu 25, 2018, 14:54:21 ip #10450 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2018, 15:15:17 ip käyttäjältä Vuorikaskas
En sano että humpuukia, mutta kyllä tuollaisesta tuotteesta tulee kuva että se on jotain 'compost tea' jutskaa, jota tietenkin kannattaa tehdä itse, jotta se on oikeaa ja hyvää.   Tuossa muodossaan nyt sitten rahastetaan ja vesitetään hieno ajatus  prosessoimalla ja pullottamalla.

Muuten keskity nyt siihen ettet kastele liikaa ja että on tarpeeksi lämmintä. Jos multa on hyvää, siinä kehittyy alkuun ihan hyvin ilman lisäyksiä. Mietoa peruslannoitetta on mielestäni hyvä antaa heti kun sirkkalehtien välistä alkaa kasvaa seuraavia, sillä harvoin pussimulta on sentään niin hyvää.  Tässä tuo sun pullo voi kenties olla ihan hyvä juttu.  Tosin annostelu kuulostaa lähes homeopaattiselta.


Jos et orgaaninen on oltava, niin laittaisin kanankakkarakeita (nyt hatusta annos) puoleen litraan vettä neljä ruokalusikallista, sekoitellaan ja annetaan muhia tunti tai korkeintaan 12 tuntia.  Sitä kun sitten annostelee hyvin sekoittaen pikku taimille lusikalla, niin siinä on mieto ensilannoite.   Voi olla että kakkavedestä kannattaa tehdä tuplasti paksumpaakin eli 8 lusikallista puoleen litraan.

(Muutenhan sitten jos tätä foorumia hiukan olet jo ehtinyt selata, Puutarhan Kesään olet jo törmännyt.  Kekkilän  Kastelulannoite vois olla toinen.  Ja Nutriforte Kastelulannoite.  Nää on siis ihan vaan mineraalilannoitteita.)

WhattaChafak

Kiitos avusta. Tää orgaaninen ei siis oo mikää pakkojuttu, satuin nyt vaan ton noukkimaan Plantagenilta viime vuonna kun luin että tomaateille suunnatut toimis. Mullon vaa aika vähä tietoo et mitä lannotetta kannattaa missäkin kasvin vaiheessa antaa. Viime vuoden kasvit kasvoi hienosti n. 30cm jonka jälkee kasvu hidastui dramaattisesti. Tälläsee tilanteesee sopivaa lannotetta siis mietin.
Edit. Joo tuota puutarhan kesää oon aatellu nyt sit hommata.

sorrii

Ei olisi kallis sijoitus hakea lähimmästä Honkkarista, Bauhausista, K-raudasta tai ehkä Prismasta tms. Puutarhan Kesää purkki. Kilo taitaa maksaa ~10€ .. ja sitä myydään myös pienemmässä parin desin purkissa. Siinä on tiedot ja ohjeet, ja lisää ohjeita löytyy Chiliwikissä, -yhdistykseltä ja foorumilta ... Jauhemainen lannoite myös säilyy vuosia, kunhan ei kastu. Kilon purkista taitaa tulla kasteluvettä 1000-2000 litraa...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

VezQu

Ihan mielenkiinnosta kun puhuitte NPK-arvosta (typpi, fosfori, kalium), niin esim puutarhan kesän arvo on  13-7-20. Mitä mä noista arvoista katson ? Tai onko joku mikä ei saa olla liian korkea tai matala ?

Vuorikaskas

maaliskuu 10, 2018, 20:13:37 ip #10454 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 10, 2018, 20:22:19 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: VezQu - maaliskuu 10, 2018, 19:45:28 ip
Ihan mielenkiinnosta kun puhuitte NPK-arvosta (typpi, fosfori, kalium), niin esim puutarhan kesän arvo on  13-7-20. Mitä mä noista arvoista katson ? Tai onko joku mikä ei saa olla liian korkea tai matala ?


Eri ravinteiden suhteellinen osuus toisistaan on tärkeä. Toisaalta pitää huomioida myös se, onko lannoitteessa osa (mm. typestä tai fosforista) hitaammin kasvin käytössä vai suoraan vesiluikoinen.

Suuremmat luvut merkitsevät suurempaa konsentraatiota. Esim 12-6-18 on vahvempaa kuin 8-4-12 mutta niillä on sama NPK suhde.

Kasvit sopeutuvat melko hyvin erilaisiin lannoituksiin, mutta lannoituksen optimialueelle pyritään pääsemaan.  Nää ei vaan aina ole kontrolloitavissa niin tarkkaan, koska ravinteiden saantiin ja imeytymiseen vaikuttaa koko joukko asioitam mm. erilaisia olosuhteita ja kasvin kehityksen vaiheita.   Kuitenkin erilaisiin tarkoituksiin on erilaisia lannoitteita ja on myös  yleislannoitteita jollain reunaehdoin suunniteltuja.

J.J Chili

Tervehdys,

osaiskos joku auttaa tässä seuraavassa asiassa.. Eli mulla on 10 chiliä kasvamassa tällä hetkellä, 5 baccatumia ja 5 chinenseä,chinenset alkaa olemaan sellasia vajaa 20cm korkeita,ja baccatumit jonkin verran korkeampia. Ne kasvaa kekkilän kasvuturpeessa,enkä ole vielä niitä lannoittanut ollenkaan. Ja sitten ongelmaan: 2:ssa chinensessä(Hainan Yellow Lantern ja Jamaican Scotch Bonnet) lehdet ovat täynnä sellaista valkoista kidettä,näyttää aivan siltä kuin olisi ylilannoitettu ja reilusti,mutta kun en ole vielä lannoitetta käyttänyt yhtään.. Mistä tää voi johtua? Yhdessä Baccatumissa,(Peach Fantasy) on vähän samaa ongelmaa,mutta ei läheskään yhtä paljon kuin näissä kahdessa chinensessä..

Vuorikaskas

Jos katsot luupilla (suurennuslasilla) niin miltä mahtaisi näyttää?

Oiskohan joku muu laittanut niille jotain tietämättäsi.

Chilijamppa

maaliskuu 12, 2018, 11:56:23 ap #10457 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 12, 2018, 12:01:51 ip käyttäjältä Chilijamppa
Lainaus käyttäjältä: J.J Chili - maaliskuu 12, 2018, 11:32:32 ap
Tervehdys,

osaiskos joku auttaa tässä seuraavassa asiassa.. Eli mulla on 10 chiliä kasvamassa tällä hetkellä, 5 baccatumia ja 5 chinenseä,chinenset alkaa olemaan sellasia vajaa 20cm korkeita,ja baccatumit jonkin verran korkeampia. Ne kasvaa kekkilän kasvuturpeessa,enkä ole vielä niitä lannoittanut ollenkaan. Ja sitten ongelmaan: 2:ssa chinensessä(Hainan Yellow Lantern ja Jamaican Scotch Bonnet) lehdet ovat täynnä sellaista valkoista kidettä,näyttää aivan siltä kuin olisi ylilannoitettu ja reilusti,mutta kun en ole vielä lannoitetta käyttänyt yhtään.. Mistä tää voi johtua? Yhdessä Baccatumissa,(Peach Fantasy) on vähän samaa ongelmaa,mutta ei läheskään yhtä paljon kuin näissä kahdessa chinensessä..


Ylikastelu(edema) ja/tai sitten chilit huutaa lisää ravinteita/magnesiumia.

Ezmo

Noita kiteitä tulee helposti kosteissa olosuhteissa, jos kertakastelulla antaa paljon vettä.

J.J Chili

Ylikastelu ei pitäisi olla syynä,annan chilien välillä "nuupahtaa" ennen kuin annan lisää vettä. Enkä anna kerralla mitään suuria määriä. Pitää koittaa tota lannoitusta jos syynä Chilijampan veikkaama ravinteiden puute..