lokakuu 22, 2019, 01:28:55 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Keskustelua kaupan chileistä.

Aloittaja Watt, huhtikuu 01, 2009, 22:00:33 ip

« edellinen - seuraava »

Watt

huhtikuu 01, 2009, 22:00:33 ip Viimeisin muokkaus: huhtikuu 01, 2009, 22:11:17 ip käyttäjältä Watt
Eli, kertokaa ne parhaimmat kaupassa myytävät tuoreet tai säilötyt kokonaiset chilit.

Fataliin "Get Fresh Chiles!" sivun innoittamana lähdin ajamaan päätäpahkaa Tampereentien Prismaan.
Odotukset korkealla kurvasin parkkipaikalle ja kipittelin vihannespuolelle paprikoiden välittömään läheisyyteen. Ei fataliin chilejä, ei sitten missään. Mietin jo että turhaan tulin tänne asti ajettua muutaman habaneron ja "tavallisten" vihreän ja punaisen chilin takia. Sitten silmiini osui pussillinen Jalapeñoja! En muista minkä firman tai maahantuojan chilejä olivat mutta Fatalii:n ne eivät olleet. Pussi tarttui mukaan, hintanaan 1.79€/9kpl jalapeñoja.

Kotiin päästyäni jännitys nostatti selkäkarvat pystyyn. Hiljaa mietin mielessäni että mahtaako nämä olla parempia kuin etikkalitkussa lojuneet Jalapeñot? Haukkasin yhtä ja hämmästyksekseni huomasin että nämä maistuvat AIVAN paprikalle, ei mitään tulisuutta eikä mitään erityistä makua. Illemmalla ajattelin sitten siinä takanloimussa makkaraa käristellessä lämmittää yhden jalapeñon, haukkasin puolet kun tuote oli hieman jäähtynyt. Poltetta oli todella paljon! Samalla jätti ikävän ja todella pistävän poltteen suuhun, aivan toista luokkaa kuin esim pain 100% soosia suoraan putelista, missä polte on tasainen ja leviää suuhun.

Mistä mahtaa johtua moinen tulisuusero aivan samanlaisissa ja samasta pussista syödyissä jalapeñoissa?
Kyllä nuo silti ihan hyviä olivatkin varsinkin silloin kun silppui ruoan joukkoon!
Nyt on itämässä ikkunalaudalla, auringon voimalla joitain Jalapeñon siemeniä, saa nähdä mitä tulee.

Marketti haboja on tullut käytettyä melkoisen paljon, todella maukkaita olleet, mutta tulisuus erot ovat olleet melko suuria.
Aika tuuri peliä vaikuttaisi olevan tuoreiden chilien ostaminen.



Siitä vähän väriä elämään.



Aivan kuin olisin nähnyt jossain topicin missä oli jotain asiaa sivuavaa, mutta ei löytynyt vaikka kuinka etsin joten päätin tehdä uuden.
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

naga morich

mulki kävi tollein ekan jalapenon ku söi nii ei ollu poltetta ollenkaan. sitku söin toisen nii en osannu varautua poltteeseen ja se oli sillein suht tulinen
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

JuhaS

Itse olen huomannut saman omissa jalapenoissa, jotka ovat kaupan chilistä kasvatettu.
Ensimmäinen pötkylä oli tulinen, kuten jalapenolta voi odottaa,
...mutta kaksi seuraavaa chiliä samasta kasvista olivat täysin tulettomia!  :'(
Onko tämä normaalia?
Toivottavasti seuraavat on tulisia, ettei tarvitse tyytyä Pirkka-chileihin. :)

Kaupan Fingro jalapenoista otettu siemenet,
minusta ihan hyvän makuisia toisin kuin muut kaupan chilit joita olen maistellut

 

Watt

huhtikuu 01, 2009, 23:59:12 ip #3 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 02, 2009, 00:01:23 ap käyttäjältä Watt
Nyt tarvitaan jonkun enemmänkin Jalapeñoja kasvattaneen mielipide asiasta, että riippuuko tuo sitten niin paljon kasvatus metodeista vaiko jostain muusta. Esim. onko samaa tulisuus vaihtelua ostetuista siemenistä kasvatetuista Jalapeñoista tai muissa chileissä. :o

Niin ja mainitkaa toki mitä lajikkeita on kaupoista löytynyt niin osaa vähän metsästää!  ;)
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 23:59:12 ip
Nyt tarvitaan jonkun enemmänkin Jalapeñoja kasvattaneen mielipide asiasta, että riippuuko tuo sitten niin paljon kasvatus metodeista vaiko jostain muusta. Esim. onko samaa tulisuus vaihtelua ostetuista siemenistä kasvatetuista Jalapeñoista tai muissa chileissä. :o

Niin ja mainitkaa toki mitä lajikkeita on kaupoista löytynyt niin osaa vähän metsästää!  ;)


Aito Jalapeño meksikosta on voimakkuudeltaan suht vakio, siinä 5000..10.000 SHU paikkeilla, eli suomalaiseen makuun kohtalaisen tulinen. Mutta kuten arvata saattaa, Jalapeñokin on terminä raiskattu useaan otteeseen kaupallisista syistä; esim. jenkit ja eurooppalaiset ovat halunneet siitä mietoja ja jopa täysin tulettomia versioita. Siitä, mitä suomalaisista marketeista tuolla nimellä saa, ei itse persepuupikaan ottane selvää. ;)  Suosittelen aitojen jallujen ja näiden erittäin maukkaiden, tulisempien lähisukulaisten, Serranojen siementen hankkimista esim. meksikosta, jos mahdollista. Siellä niitä ei saa lainkaan mukaan liikaa peukaloida. ;) 

Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön perusmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)

Watt

huhtikuu 02, 2009, 00:42:08 ap #5 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 02, 2009, 00:44:33 ap käyttäjältä Watt
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 23:59:12 ip
Nyt tarvitaan jonkun enemmänkin Jalapeñoja kasvattaneen mielipide asiasta, että riippuuko tuo sitten niin paljon kasvatus metodeista vaiko jostain muusta. Esim. onko samaa tulisuus vaihtelua ostetuista siemenistä kasvatetuista Jalapeñoista tai muissa chileissä. :o

Niin ja mainitkaa toki mitä lajikkeita on kaupoista löytynyt niin osaa vähän metsästää!  ;)


Aito Jalapeño meksikosta on voimakkuudeltaan suht vakio, siinä 5000..10.000 SHU paikkeilla, eli suomalaiseen makuun kohtalaisen tulinen. Mutta kuten arvata saattaa, Jalapeñokin on terminä raiskattu useaan otteeseen kaupallisista syistä; esim. jenkit ja eurooppalaiset ovat halunneet siitä mietoja ja jopa täysin tulettomia versioita. Siitä, mitä suomalaisista marketeista tuolla nimellä saa, ei itse persepuupikaan ottane selvää. ;)  Suosittelen aitojen jallujen ja näiden erittäin maukkaiden, tulisempien lähisukulaisten, Serranojen siementen hankkimista esim. meksikosta, jos mahdollista. Siellä niitä ei saa lainkaan mukaan liikaa peukaloida. ;) 

Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön persmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)


Hieno viesti! Hauskinta oli että tuo Jalapeño minkä popsin seuraavana (joka jäi syömättä) oli oikeasti aivan järkyttävän tulinen mikäli vertaa juuri esim, Mama African soosiin. Tuo olisi kyllä hienoa jos näitä 'oikeita' lajikkeita olisi saatavilla!

Minulle kyllä tarjonta on tällähetkellä etusijalla, vaikka kunnioitakin perinteisiä ja herkullisia lajikkeita.

westlandsin sivuilta bongailin kaiken näköistä...
http://www.westlandpeppers.com/images/mix1.jpg
http://www.westlandpeppers.com/images/habaneros%20en%20spaanse%20pepers%20in%20flowverpakking.jpg
http://www.westlandpeppers.com/images/Peper%20gemengd.jpg

Näitä kauppoihin odotellessa ;)

Tuollainenkin MIX pakkaus saisi ihmisiä kaupoissa tutustumaan erilaisiin chileihin ja makuihin. Eikä vain niin ett' "on punaisia ja vihreitä chilejä plus habanero"  :D
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 23:59:12 ip
Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön persmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)


Minulla sattuisi nyt olemaan näitä kasvatuksessa, mutta vaan eri nimillä. Esim chilacaa nimellä Holy Mole. Puya- pulla......

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 02, 2009, 00:43:20 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 23:59:12 ip
Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön persmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)


Minulla sattuisi nyt olemaan näitä kasvatuksessa, mutta vaan eri nimillä. Esim chilacaa nimellä Holy Mole. Puya- pulla......


Mistä kummasta olet niitä tuollaisilla nimillä löytänyt? :)  Ja oletko varma, että kyseessä on esim. juuri Chilaca? Sillä tämä kuuluu tietääkseni niihin meksikolaisiin "suojattuihin" chileihin, joita ei saane kasvattaa ja myydä toisilla nimillä... Toki Chilaca tunnetaan myös nimellä Pasilla, kuten Poblano tunnetaan mustana muotona nimellä Mulato ja välillä myös Anchona. Kerropa lisää kasvateistasi!

Chilicutter

Minuakin rupeaa pikkuhiljaa ärsyttämään tuo habojen ja muitten jalanaga jolokioitten kysyntä.
Olen vaihdellut siemeniä ympäriinsä,mutta yleensä kaikki haluaa vaan jotain supertulista tai sitten jonkun niistä sadasta habaversiosta :(
Hyvin vähän tarttuu mitään orginaalia noista vaihtareista matkaan.
Guajillon siemeniä on nyt omiksi tarpeiksi myöhemmin ehkä muillekin jaettavaksi.
Törmäsin johonkin meksikolaiseen siemenjuttuun joka myy pelkästään orginaaleja meksikolaisia lajeja.
Heinistä hedelmiin,mutta en nyt sitten muista sitä osoitetta enkä nimeä..yllätys.

No onneksi mulla on perisyntinä noitten koristeellisten chililajien keräys,niillä yleensä saa vaihdettua mitä vaan. ;)
Vielä kun willit kasvaa ja tuottaa satoa sitten vaihtokappa käy kuin siimaa.
Niin kai nuo brasilian murupit on jonkin sortin orginaaleja kanssa?Niitäkin on tulossa.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:50:54 ap
Lainaus käyttäjältä: MasaT - huhtikuu 02, 2009, 00:43:20 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Mistä kummasta olet niitä tuollaisilla nimillä löytänyt? :)  Ja oletko varma, että kyseessä on esim. juuri Chilaca? Sillä tämä kuuluu tietääkseni niihin meksikolaisiin "suojattuihin" chileihin, joita ei saane kasvattaa ja myydä toisilla nimillä... Toki Chilaca tunnetaan myös nimellä Pasilla, kuten Poblano tunnetaan mustana muotona nimellä Mulato ja välillä myös Anchona. Kerropa lisää kasvateistasi!

No tuo Holy mole on chilacasta jalostettumpi muoto ja puya tunnetaan myös nimellä "pulla- pepper".

MasaT

huhtikuu 02, 2009, 02:00:33 ap #10 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 02, 2009, 02:02:58 ap käyttäjältä MasaT
Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - huhtikuu 02, 2009, 01:51:58 ap
Minuakin rupeaa pikkuhiljaa ärsyttämään tuo habojen ja muitten jalanaga jolokioitten kysyntä.
Olen vaihdellut siemeniä ympäriinsä,mutta yleensä kaikki haluaa vaan jotain supertulista tai sitten jonkun niistä sadasta habaversiosta :(
Hyvin vähän tarttuu mitään orginaalia noista vaihtareista matkaan.
Guajillon siemeniä on nyt omiksi tarpeiksi myöhemmin ehkä muillekin jaettavaksi.
Törmäsin johonkin meksikolaiseen siemenjuttuun joka myy pelkästään orginaaleja meksikolaisia lajeja.
Heinistä hedelmiin,mutta en nyt sitten muista sitä osoitetta enkä nimeä..yllätys.

No onneksi mulla on perisyntinä noitten koristeellisten chililajien keräys,niillä yleensä saa vaihdettua mitä vaan. ;)
Vielä kun willit kasvaa ja tuottaa satoa sitten vaihtokappa käy kuin siimaa.
Niin kai nuo brasilian murupit on jonkin sortin orginaaleja kanssa?Niitäkin on tulossa.

Heps. Sattuu nyt olemaan sieltäkin siemeniä.,Lemonade-perry. Muut ei vfaan itänyt. Eikä ole yllätys näiden eksoottisempien kanssa. Boliwian- fuchsia sentään tuossa kasvaa.

Rince

Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - huhtikuu 02, 2009, 01:51:58 ap
Minuakin rupeaa pikkuhiljaa ärsyttämään tuo habojen ja muitten jalanaga jolokioitten kysyntä.
Olen vaihdellut siemeniä ympäriinsä,mutta yleensä kaikki haluaa vaan jotain supertulista tai sitten jonkun niistä sadasta habaversiosta :(

Pitäisikö perustaa siemenketjukirje jossa saisi levittää vain perinnelajikkeita ja PI-numeroituja lajikkeita?

Chilicutter

huhtikuu 02, 2009, 19:52:50 ip #12 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2009, 13:34:02 ip käyttäjältä Chilicutter
Lainaus käyttäjältä: Rince - huhtikuu 02, 2009, 10:55:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - huhtikuu 02, 2009, 01:51:58 ap
Minuakin rupeaa pikkuhiljaa ärsyttämään tuo habojen ja muitten jalanaga jolokioitten kysyntä.
Olen vaihdellut siemeniä ympäriinsä,mutta yleensä kaikki haluaa vaan jotain supertulista tai sitten jonkun niistä sadasta habaversiosta :(

Pitäisikö perustaa siemenketjukirje jossa saisi levittää vain perinnelajikkeita ja PI-numeroituja lajikkeita?

Ei kai se mitään auta niinkauan kun porukoilla ei ole sopivia siemeniä.
Vois olla aika köyhä siemenkirje alkuunsa(tai en tiedä)
Mutta voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Aji Inferno

Täytyy varmaan piruuttaan hommata noita...

naga morich

Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 22:00:33 ip
Eli, kertokaa ne parhaimmat kaupassa myytävät tuoreet tai säilötyt kokonaiset chilit.


säilötyist kokonaisist chileist on parasta mitä oon maistanu niin on piri piri.löytyy prismoita maksaa 1.3e ja on paljon niitä ku ne on aika pieniä. oli kai joku 45-50g piri piriä ja ne on tulisia
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Watt

Lainaus käyttäjältä: naga morich - huhtikuu 04, 2009, 16:20:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Watt - huhtikuu 01, 2009, 22:00:33 ip
Eli, kertokaa ne parhaimmat kaupassa myytävät tuoreet tai säilötyt kokonaiset chilit.


säilötyist kokonaisist chileist on parasta mitä oon maistanu niin on piri piri.löytyy prismoita maksaa 1.3e ja on paljon niitä ku ne on aika pieniä. oli kai joku 45-50g piri piriä ja ne on tulisia


Itsekin olen joskus ostanut kyseisiä chilejä, ihan hyviä esim. pienenä silppuna tomaattikastikkeeseen ja pizzan päälle.
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

naga morich

niin on ja niis ei maistu hirveesti etikka läpi,just sopivasti.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön persmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)


Hemmetti, noita kaikkia ei Fataliiltakaan näytä löytyvän. Cascabelia ja De Arbolia näyttäis sivujen mukaan olevan tarjolla. Jos joku noita yllä mainittuja lajikkeita hommaa, niin kyllä mie ne itämään tyrkkään. Ensi keväänä.

Watt

huhtikuu 06, 2009, 18:17:30 ip #18 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 06, 2009, 18:20:54 ip käyttäjältä Watt
Lainaus käyttäjältä: Noli Me Tangere - huhtikuu 06, 2009, 17:22:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - huhtikuu 02, 2009, 00:17:00 ap
Olisi kyllä enemmän kuin kulttuuriteko, jos joku ottaisi nyt asiakseen hankkia kaikkia aitoja meksikon perinneannuumeja tänne myytäväksi: Jalapeño, Serrano, Chilaca, eri Poblanot, Mirasol, Cascabel, De Arbol, Guajillo, ym ym. On suoranainen synti, että nämä suurherkut ovat suomen kasvattajilla käytännössä täysin tuntemattomia, eikä niiden siemeniäkään ole tarjolla.  :-\   Sanalla sanoen: helkkariin kaikki eksoottiset lajit ja PI-viritykset, niin kauan kuin esim. meksikolaisen keittiön persmausteet ja klassikkochilit ovat täällä meille tuntemattomia! :)


Hemmetti, noita kaikkia ei Fataliiltakaan näytä löytyvän. Cascabelia ja De Arbolia näyttäis sivujen mukaan olevan tarjolla. Jos joku noita yllä mainittuja lajikkeita hommaa, niin kyllä mie ne itämään tyrkkään. Ensi keväänä.


Pitää tilata seuraavaksi kaudeksi jostain hornantuutista kyseisiä lajikkeita ja pitää sitten kunnon Meksiko teeman!

Sitten maistelee mikä/mitkä ovat parhaita lajikkeita ja pistää kyseiset itämään eristyksiin niin että ei pääse tapahtumaan mitään järisyttäviä risteytyksiä niin saa jakaa puhtaita "The best of México" siemeniä muillekin.  ;) ...siis niistä tilatuista siemenistä.
Mainokset, grafiikka, suunnittelu, logot, bannerit, ulkoasuntoteutus...
watt@gmx.com

Aji Inferno

Teemat ovat kivoja! :)  Itse oon kasvatellut esim. maittain, kuten Infernosta näkyykin... Siinä huomasi miten esim. kaikilla Etelä-Amerikan mailla on ihan omat ominaispiirteensä chiliensä suhteen. Suosittelenkin siksi Meksiko-teemaa, Peru-teemaa, Ecuador-teemaa, Brasilia-teemaa... jne =)