heinäkuu 15, 2020, 07:56:45 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Älä polta chilejäsi!

Aloittaja Chilivaari, huhtikuu 25, 2009, 14:04:34 ip

« edellinen - seuraava »

Kärsä Babar

Itsellä paloi lehtiä joka kasvista kasvihuoneeseen siirrossa viime kesänä vaikka oli tupla harso päällä.
Siinä vaiheessa kun huomaa palamisen niin on hieman liian myöhäistä korjata asiaa.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

masaiman

Mulla veti viime kesänä Nagasta osa lehdistä valkoiseksi kun vein kasvit ulos. Muut puskat riiputti vähän lehtiään pari päivää oltuaan suuren lumipallopensaan varjossa, jonka jälkeen alkoi hullu kukitus/sadotus. Ainoa joka ei tykännyt oli tuo naga. ensi- ja seuraavalla viikolla olisi tarkoitus alkaa totuttelemaan tämän hetken puskia ulkoilmaan, tällä kertaa hallaharson kera. Aluksi ajattelin kolminkertaista koska kasvit eivät ole koko tähänastisen elämänsä aikana saaneet luonnonvaloa.

Pale

Itsellä ollut pieniä taimia (4-5 lehtiparia) pihalla länsiseinustalla koko päivän viikon ajan, mutta ainoastaan tänään naga otti nokkiinsa käsittelystä ja heitti pari lehteä palaneen näköiseksi.

Eikö nagan pitäisi olla hyvinkin "valon janoinen"? (Ensimmäinen chinu kasvussa ja ymmärrys on että se tarvisi paljon valoa)

InkRose

Kyllähän se Naga, kuten muutkin Chinenset, runsaasta valosta tykkää. UV-vauriot eivät välttämättä näy edes saman päivän aikana kun vaurio on tullut, joten se voi olla saanut sopivasti paahtoa aikaisemminkin, vaikka oireet eilen vasta näkyivätkin. UV-kestoonhan vaikuttaa aika oleellisesti kasvin aiempi altistus, mikä taas on aika vähäistä sisätiloissa kasvaneilla ja sitä myöten koko lailla sattumaa kuka palaa kuka ei sitten kun on suoraan ison fikkarin alla.

Torspo

toukokuu 14, 2011, 15:03:52 ip #84 Viimeisin muokkaus: toukokuu 14, 2011, 15:06:00 ip käyttäjältä Torspo
Moroo,

eilen lähti harso teltta, ja tänään sai järjesteltyy noi 40 kpl. rehuja 5 neliön partsille.
Täytyy toivoo ettei noi ota itteensä niinkun viime vuonna. (kaikki kärähti enemmän tai vähemmän)
Foreca lupailee aika pilvistä säätä pitkälle ens viikkoon ja toi uv-indeksi http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/uvi tippu männä viikosta aika reippaasti.

nesvig

Kennolevyn pitäisi suodattaa UV-säteily 100% pois, mutta voiko suodatukseen luottaa oikeasti vai kannattaisiko kennolevykasvarissakin panna harsoa päälle aluksi, ihan vaan varmuuden vuoksi?

PP

Lainaus käyttäjältä: nesvig - toukokuu 24, 2011, 21:06:56 ip
Kennolevyn pitäisi suodattaa UV-säteily 100% pois, mutta voiko suodatukseen luottaa oikeasti vai kannattaisiko kennolevykasvarissakin panna harsoa päälle aluksi, ihan vaan varmuuden vuoksi?


Kennomiehet voi vahvistaa, mutta olen aika satavarma, että ei tarvi harsoa.

MadDog

Kyllä mulla on ainakin palanut osa chileistä,  vaikka onkin kennokasvari ja oli vielä yksi kerros hallaharsoakin....

PP

Lainaus käyttäjältä: MadDog - toukokuu 24, 2011, 21:14:21 ip
Kyllä mulla on ainakin palanut osa chileistä,  vaikka onkin kennokasvari ja oli vielä yksi kerros hallaharsoakin....


Outoa, Kivikangas väittää näin: "Kennopolykarbonaattilevy päästää läpi yli 80% näkyvästä päivänvalosta. Toisaalta se suojaa UV-säteilyltä suodattaen pois lähes kaikki UV-aallot, mistä syystä kennolevy on erinomainen katemateriaali suojaamalla haitalliselta säteilyltä."

Herpiili

toukokuu 24, 2011, 21:32:05 ip #89 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2011, 21:39:27 ip käyttäjältä Herpiili
Kennolevykasvari on itsellänikin käytössä ja kahden harsokerroksen altakin on lehdissä näkynyt palamista. Eli ei pelasta pelkkä tieto että on kennolevykasvari käytössä. Kennolevyjen uv-suojaushan tarkoittaa sitä että itse kennolevy kestää uv-säteilyä eikä rapise heti ekan kesän jälkeen kappaleiksi. Toki tässäkin saattaa olla eroa kennolevyjen laadun ja valmistajien suhteen.

Ilman harsoja tuossa kennolevykasvarissa olisi ilmaantunut valkoisilla lehdillä koristeltuja chilejä.

edit: niin, mainittakoon että ero uv-säteiden suodatuksessa on havaittavissa jo hinnasta - halvat kennolevykasvihuoneet eivät välttämättä kovin kaksisesti pärjää.

nesvig

Hyvä että tuli kysyttyä asiaa eikä vain uskottua sokeasti 100% uv-protection -tarraa. Moni asia toimii myyntiesitteessä, mutta ei käytännössä ja tämä taitaa olla taas yksi niistä. Täytyypä käydä taas harsokaupassa.

SK

Siirsin noin viikko sitten chilit kasvariin, jossa on 6mm kennolevy. Aiemmin chilit ei ollut nähnyt ollenkaan aurinkoa.
Osa lehdistä paloi auringon takia, lähinnä baccatumien isoimmat lehdet kärsi.
Uskosin että tokenevat siitä, enkä ole kovin huolissani.
Harsoja ei ole käytössä.

-mtk-

Ja tietysti on vielä huomattava, että koska kasvarin lämpötilanhallinan kannalta on välttämätöntä pitää luukkua ja/tai ovea auki, niin sieltähän se aurinko paistaa ihan suoraankin :)
Mutta kyllä kennokasvari ja yksinkertainen harso ilman suoraakin aurinkoa on tuottanut lieviä palojälkiä tänä(kin) keväänä.

wille

Lainaus käyttäjältä: -mtk- - toukokuu 25, 2011, 15:58:49 ip
Mutta kyllä kennokasvari ja yksinkertainen harso ilman suoraakin aurinkoa on tuottanut lieviä palojälkiä tänä(kin) keväänä.


Juurikin näin. Parempi pelata varman päälle ja vetää tuplaharsot pahimpien polttovioitusten välttämiseksi. Harso on halpaa ja käyttö helppoa.  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

SK

Niin ois kannattanut sittenkin laittaa ne harsot. Lehti vauriot taitaa tulla viiveellä esille.
Nyt on lähes joka kasvissa vaurioita havaittavissa, mutta onneks uusia lehtiä/kasvua tulee tilalle.

jenze

kesäkuu 02, 2011, 04:31:22 ap #95 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 02, 2011, 04:37:51 ap käyttäjältä jenze
Lisäksi ei kai se uv-säteily ole ainoa valon aallonpituus mikä sitä kärähtämistä aiheuttaa?
Auringon valo on varmasti muiltakin osin ihan omaa luokkaansa verrattuna perus kasvatusvaloihin...
Sitten kun sisältä siirtää kasvin auringon porotukseen niin kyllähän siinä tulee kasvilla kiire vahvistaa lehtiä ja siirtää riittävästi vettä haihdutettavaksi, on sitten uv-muovi edessä tai ei...

Itsellä on kylläkin raaka meininki, ulos vaan kun plussalla pysyy, kävi miten kävi, vahvimmat selviää :)
Pientä kärtsäämistä näkynyt mutta kasvu vastaavasti kiihtynyt.

Suurempi ongelma ollut kylmät yöt jotka ovat hidastanut kasvua.

Vile

Tunnin oli kokeeksi chili suorassa auringonpaiseessa. Lehdet käpristy ja roikkuvat aika pahasti.  :-\ Täytyy yrittää totuttaa harson alla tai pilvisenä päivänä.

sorrii

Mä latasin netistä jonkun merkkikasvarin asennusohjeen, jossa mainittiin erityisesti, että kennolevyissä on uv-suojaus vain toisella puolella, joka täytyy asentaa uslopäin: suojamuovissa on merkintä. "Tämä on erityisen tärkeää..." -todettiin.

Itse ostin halpiskasvarin K-raudasta, jossa ei moisesta mainita, mutta niissäkin kennolevyissä on toisella puolella valkoinen, toisella kirkas suojamuovi! Mietinpä nyt oiskohan tuolla joku merkitys!?

Tähän asti oon kasvatellut kasveja kotona 4-kertaisten ikkunoiden takana, sekä lasitetulla parvekkeella. En ole mitään palamisia huomannut siirrettyäni kasveja parvekkeelle; taitaa ne Lumonin parvekelasitkin UV-ta suodattaa jonkun verran. Toisaalta kurkuntaimet ei tunnu kestävän edes peräseinällä! Saas nähä ehtiikö vielä myöhäiskurkkija jos idättäisin uudet ....

Mökille vei muuten Inca Red Dropin ja Omnicolorin suoraan sisältä ulkoilmaan, ja ne vaan porskuttaa ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

SK

Tossa minunkin kasvarin kennomuoveissa oli toisella puolella valkea- ja toisella kirkaskalvo. Ei ohjetta kumpi puoli ulos päin.
Laitoin valkosenkalvon puolen ulos päin. Chilit kärsi hieman, mutta on hengissä hyvin. Kyllä se osan säteilystä suodatti, luulisin.

CyberDog

Toi uv suoja tarkoittaa sitä että se levy itsessään on suojattu uv:ta vastaan. Jos ne laittaa väärin päin niin hapertuvat. Sen takia sitä pidetään noissa merkkihuoneissa tärkeänä kun ne on tarkoitettu kestämään.