marraskuu 01, 2020, 00:00:30 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Älä polta chilejäsi!

Aloittaja Chilivaari, huhtikuu 25, 2009, 14:04:34 ip

« edellinen - seuraava »

Jani M

Mulla pubet oli 12 päivää harsojen alla, nyt päästin kaks kokeeksi naatiskelemaan auringosta. Pieniä uv-vaurioita oli lehdissä harsojenkin alla, mutta ei mitään vakavaa kuitenkaan.

Jalien

Vaan poltinpa sittenkin, Catarinan. En kovin pahoin, osa lehdistä on kellastunut, osa terveen vihreitä. Vähän turhan kauan sai olla aluksi lasitetulla parvekkeella, olisihan se pitänyt harsottaa, mutta kun ...
Saman kohtelun saaneet Hungarian Hot Wax ja Ancient Sweet eivät vaurioituneet lainkaan.

turaukko

Onko palamisherkkyydessä lajikohtaisia eroja? Minulla on kolme kasvia, jotka ovat lähes vuoden eläneet sisällä ja nähnyt aurinkoa ennen tätä vain ikkunan läpi. Nyt, kun olen totuttanut niitä ulos niin Jalapenossa ei ole mitään palovaurioita, mutta habaneroon ja aji fantasyyn näyttäisi tulevan aika herkästi pienia palovaurioita lehtiin.

Seppo

Minä laitoin ikkunalla kasvaneet taimet suojaamatta parvekkeelle lasien taakse toukokuun alussa. Muutaman (yht. kolmestatoista) chilin lehdistä jotkin yksittäiset lehdet paloivat, kaikkineen ehkä viitisen lehteä yhteensä. Kaikkineen lehtituhoja oli aivan marginaalisen vähän. Parveke on kaakkoissuuntainen, parhaissa kohdissa aurinkoa on auringonnoususta alkuiltapäivään asti. Eteläsuuntaisella parvekkeella olisi ollut parempi suojaus paikallaan.

Larski

Lainaus käyttäjältä: turaukko - toukokuu 21, 2013, 09:33:12 ap
Onko palamisherkkyydessä lajikohtaisia eroja?

On. Pubescenseilla ja monilla villeillä tuntuu olevan muita lajeja kovempi taipumus polttaa lehtensä. Esim. flexuista 2/4 poltti lehtensä moninkertaisten ikkunalasienkin läpi tänä keväänä. Huomattavan suuri merkitys lehtien palamiseen tuntuu kuitenkin olevan myös sattumalla ja monien asioiden summilla. Joskus lehdet palaa, joskus ei.

sorrii

Mulla parveke kuten Sepolla. Kaakkoon. [joka jonkun mielestä on itään]
Laitoin edellisviikolla sinne ebbiin White Waxin, Aji Cristalin ja Sugar Rush'in, samassa järjestyksessä, eli Sugar saa aurinkoa pisimpään.
White wax porskuttaa ja kasvattaa uusia versoja tyveen ja varteen; Aji C kärsii -hittu- punkeista taas, mutta näyttää aika hyvältä ja on täynnä raakileita; Surar Rush on ehkä polttanut alimmat isoimmat lehtensä, mutta näyttää niin vahvalta etten huolestu  8)

Nyt viime to-pe'sta asti on siellä ollut jallut Gaucho ja Jalastar, Homera ja wanha Ancho [sillä nimellä SKK2'ssa] Nuo annuumit vähän roikottelee lehtiään nyt aamupäivän mollikka-annosta nauttiessaan, mutta en näe palamisen aiheuttamia ongelmia. Ovat olleet kuitenkin jo kuuman viikonlopunkin yli. Ne ovat kaikki pääseet juuri isompiin ruukkuihin pienistä ruukuista jossa kasvoivat kookoksessa: varmaan juuret ovat vähän vajaat täyteen paahteeseen: Partsila on aika kuumakin, tiet ...

Siellä välissä luimuilee pikkuruukuissa mm. pari AC-pistokasta täydessä paahteessa ja sivummalla wanha alasleikattu Lanceolatum. Eivät kärsi kuinkaan.

Perjantaina muuten vein useita AC- ja Rocoto-pistokkaita sekä vanhan Lemondropin jo palstani sivuun marjapuskien eteen: Rocotot yhden harsokerroksen takana; AC't puolipäiväsuojassa saman harsoseinän päissä ja LD suorassa auringossa. Kaikki totutettu parvekkeella pari viikkoa ennen ulospääsyä, ja voivat varsin paksusti  :D

Mä uskon että tämä lasitettu kaakkoisparveke on oikein hyvä paikka totuttaa kasvit säteilyyn. Sanovathan että 50% UV'sta pääsee läpi. Lemondroppiin alan uskoa kuin ukkosenjumalaan: Se kun kesti viime kesänäkin paahteen, tuulen ja kylmänkin pidempään kuin edes rocotot... Sen vien joskus Alpeille  8) 8) 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

11-13

On lajeilla eroa. Kaikki chilini saivat saman käsittelyn, mutta ainoastaan Amarillot näytti, että pitää viedä kahden varjopäivän jälkeen viedä uudelleen varjoon. Suorassa auringossa alkoi lehdet mennä ohuemman ja voimattoman näköiseksi. Siirsin Amarillot varjoon vielä yhdeksi päiväksi ja nekin siitä sitten selvisi kun ajoissa tilanteen hoksasin.

Mököttivät muutaman päivän ja alkoivat pukkaan nekin uutta kasvua.

Puromutka

Kyllähän tuo normaali lasi jonkinverran suodattaa uv:ta... keväällä itämisen jälkeen jokainen taimi pääsi (etelänpuoleiselle) ikkunalaudalle, ja kasvun melkein näki silmissä, eikä palamisesta ollut tietoakaan, vettähän taimet tarvitsivat kuumimpina päivinä kahdesti, joskus kolmesti päivässä sumuttelun kera. Jännää ainetta tuo lasi.  8)

Kontti

Ensimmäistä kautta yritän chilejäni kasvatella.
Viime viikolla työmatkan takia chiliressukat oli huonolla hoidolla ja vedellä, jonka takia olivat ihan nuukahtaneita kotiin tultuani.
Koska huhtikuun lopun lauantai oli kirkas ja lämmin päivä, niin päätin hoivata chilejä kunnolla, ja vein ne auringon alle virkistymään. Ja oikein huolella vahdin, että ei varmasti kukaan ressukka jää varjoon hetkeksikään, vaan aina auringon liikkuessa siirtelin chilejä. Pidin chilejä ulkona noin klo 11-19 välisen ajan.

No sitten jostain illalla iski takaraivoon ajatus, ja kävinkin taas lukemassa, mitä chileistä ja ulkoilutuksesta olin joskus lukenut. Ja löysin tämän topicin.

Tässä sitä on nyt sitten 8 vuorokautta oltu löyhässä hirressä, ja odoteltu, että milloin poloiset kuolevat pois. Raaka peli. Yksi virhe, ja kaikki kuolevat ja 8 kuukauden kuluttua voi aloittaa uudestaan alusta kuukausien kasvatusrumban.

Useamman lähteen mukaan viikossa pitäisi vauriot olla jo esillä ja kuitenkin yleisilme chileillä mielestäni on kuitenkin aika hyvä vieläkin:


Toki pieniäkin vaurioita löytyy, tässä niistä ehkä pahimmatLisäksi yhteensä puolentusinaa pientä lehteä on tippunut 26 taimesta.

Joko uskallan huokaista helpotuksesta, että en tappanutkaan jok'ikistä taimea yhteen tyhmään virheeseen?

Jos näin on, niin mikä selittää, ettei kaikki kuolleetkaan vielä? Tätä olen yrittänyt pähkäillä, ja päätynyt vaihtoehtoihin:
a) Ei yksi kirkas UV-säteilytaso 3:n päivä vielä tapa, vaikka koko päivän pitäisikin suorassa auringossa (en usko tähän, lähteet ei tue tätä teoriaa)
b) taimet ovat ekan kuvan mukaisesti nautiskelleet etelä-ikkunoiden auringonvalosta heti kun sellaista alkoi olla tarjolla, siksi ovat jo sopeutuneet valoon.
c) kolmikerrosikkunat, joista kaksi on 50 vuotta vanhoja ja 1 kerros 30 vuotta vanha ei loppuen lopuksi estä UV-säteilyä niin paljon kuin modernit ikkunat
d) Taimet on kasvatettu täyden spektrin valoilla, liekkö siellä mukana UV valoakin?
e) kastelin puutarhaletkun sumutuksella lehtiä aurinkoa ottaessa, se lie suojannut lehtiä

Onko muita hyviä veikkauksia?

Tuon auringonottopäivän jälkeen kasvit ovat vielä olleet 2 kokonaista päivää pihalla, mutta nyt tiukasti varjossa ja harsolla suojattuna. Toivottavasti tästä episodista oppii, ja jää selkeä muistijälki lihasmuistiin.

PP

Lainaus käyttäjältä: Kontti - toukokuu 04, 2014, 23:51:57 ip
Tässä sitä on nyt sitten 8 vuorokautta oltu löyhässä hirressä, ja odoteltu, että milloin poloiset kuolevat pois. Raaka peli. Yksi virhe, ja kaikki kuolevat ja 8 kuukauden kuluttua voi aloittaa uudestaan alusta kuukausien kasvatusrumban.

Useamman lähteen mukaan viikossa pitäisi vauriot olla jo esillä ja kuitenkin yleisilme chileillä mielestäni on kuitenkin aika hyvä vieläkin:
Toki pieniäkin vaurioita löytyy, tässä niistä ehkä pahimmat
Lisäksi yhteensä puolentusinaa pientä lehteä on tippunut 26 taimesta.

Joko uskallan huokaista helpotuksesta, että en tappanutkaan jok'ikistä taimea yhteen tyhmään virheeseen?


Et tappanut eikä noissa ole edes paljon kasvua hidastavia vaurioita.

Ehdotuksista en usko muuhun kuin kohtaan a) koska niin kävi, mutta se oli varmasti monen tekijän ja tuurin yhdistelmä. Ehkä sinä päivänä oli vähän UV:ta ja ehkä kasvit oli tottuneet UV:hen vähän, vaikka sitä ei pitäisi tulla vanhojenkaan ikkunoiden läpi eikä lampuista tule mitään auringon suhteen merkitsevää määrää UV:ta.

Hyvä lopputulos, mutta vaarallinen kokeilu, josta sait onneksi oppia ilman tappioita.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Kontti - toukokuu 04, 2014, 23:51:57 ip
b) taimet ovat ekan kuvan mukaisesti nautiskelleet etelä-ikkunoiden auringonvalosta heti kun sellaista alkoi olla tarjolla, siksi ovat jo sopeutuneet valoon.
c) kolmikerrosikkunat, joista kaksi on 50 vuotta vanhoja ja 1 kerros 30 vuotta vanha ei loppuen lopuksi estä UV-säteilyä niin paljon kuin modernit ikkunat
d) Taimet on kasvatettu täyden spektrin valoilla, liekkö siellä mukana UV valoakin?

Minä veikkaisin kyllä, että ikkunoistasi on tullut säteilyä jo pohjalle ja chilit on tottuneet.
Mikä se täysspektrinen valo on? Loisteputkista tulee usein paljonkin UV:ta. Itse asiassa sitä on pyritty rajoittamaan vasta viime vuosikymmeninä. Muistan sellaisenkin keskustelun jostakin 70-luvulta, että kouluista pitäisi poistaa loisteputket, kun ne aiheuttavat lapsille vaarallisen määrän säteilyä. Se johti putkien loisteaineiden muutoksiin. Edelleen joissakin putkissa ja ESL-lampuissa on huomattava määrä UV-säteilyä, mutta sitä ei ilmoiteta missään. Jos Bolivian Rainbown lehdet tummuvat, se lienee selvä merkki.

Kontti

Täysspektrinen lamppu pyrkii antamaan mahdollisimman luonnollista auringonvalon kaltaista valoa, jossa on siis kaikki spektrit edustettuna.
Tämä ei siis liity mitenkään chileihin, vaan rempan yhteydessä vaihdoimme kaikki lamput täysspektrisiin lamppuihin. (Voi olla humpuukiakin, mutta itse olemme tykänneet. Lisätietoa: http://www.adlux.fi/public/tyo/tyoymparistoideoita.html)
Ja koska niitä oli käsillä, niin taimet keinovalaisin täysspektrisillä loisteputkilampuilla.
Tuota loisteputkilamppujen UV-säteilyä en tosiaan tiennytkään.

Bolivian Rainbow lehdet ovat kyllä jopa minunkin silmään tummempia kuin muut, tiedä sitten miten tummia niiden pitäisi olla.

Hyvä että tuuri kävi, ei kuitenkaan voi suositella muita kokeilemaan. Kasvien varman kuoleman odottelu oli aika ikävää :)

Jame

Lainaus käyttäjältä: Kontti - toukokuu 05, 2014, 10:58:29 ap
Bolivian Rainbow lehdet ovat kyllä jopa minunkin silmään tummempia kuin muut, tiedä sitten miten tummia niiden pitäisi olla.


Bollen lehdethän ovat sitä tummempia, mitä enemmän valoa ne saavat. Kesällä ulkona ovat sellaisia "mustanvihreitä".
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

sorrii

Voisikohan UV'n määrää mitata jollain kotikonstilla?!?

Mä olen miettinyt monena kesänä "onneani" kun ei ole chilit koskan palaneet, vaikka oon ollut aika varomaton. Itäisen ikkunan valosta [+iltapäivisin loisteputkien] siirsin taimiani suoraan kesäaurinkoon ekana ulkokasvatus-kesänäni eivätkä nuo kärsineet. Aji Fantasy otti muistaakseni nokkiinsa vähän, mutta luulin senkin lähinnä paleltuneen kun oli aika viileitä öitä ennenkuin sain kasvihuoneen lasitettua. Parikymmentä chiliä ja tomaattia odottelivat ulkona ja siirtelin niitä pitkin päivää aurinkoon paremminkin kuin varjoon puiden varjostamalla mökkitontilla. Osa kasveista on aina totutellut lasitetulla parvekkeella myös...

Tänä vuonna on aika monta taimea pelkällä keinovalolla. T-neonilla valaistuissa laatikoissa. Pubet nyt jo kuukauden lasiparvekkeella: Niitä suunnittelin siirtäväni ehkä ulos perjantaina kun lupailevat sään lämpenevän. Pitkissä ennusteissa ei ainakaan näy enää yöpakkasia ... Pakko lisi saada parvekkeelle tilaa  ;)
Aika arveluttavalta tuntuisi kaiken pelottelun jälkeen mennä istuttelemaan taimia suoraan umpilaatikon jälkeen ulos edes muovitunneleihin ..  ???
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Jame - toukokuu 05, 2014, 11:37:46 apBollen lehdethän ovat sitä tummempia, mitä enemmän valoa ne saavat. Kesällä ulkona ovat sellaisia "mustanvihreitä".

Minä olen ymmärtänyt, että ne tummuvat nimenomaan UV-säteilyltä suojautuakseen, siis vasta sitä saatuaan.
Jonkun pitäisi tehdä tutkimusta vaikkapa led-valolla, jossa ei ole UV-osastoa. Adluxin täysspektrinen minullakin on taimivalona ja siinä ilmeisesti on myös UV mukana.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 05, 2014, 13:22:32 ip
Minä olen ymmärtänyt, että ne tummuvat nimenomaan UV-säteilyltä suojautuakseen, siis vasta sitä saatuaan.
Jonkun pitäisi tehdä tutkimusta vaikkapa led-valolla, jossa ei ole UV-osastoa. Adluxin täysspektrinen minullakin on taimivalona ja siinä ilmeisesti on myös UV mukana.


Minulla saattaa olla viime vuodelta kuva bollesta, joka on ollut pari kk pelkästään valkoisen ledin valossa. Katson illalla, mitä löytyy. En muista, kuinka paljon lehdet tummeni.

PP


Oikealla pelkästään valkoista ledivaloa saanut Bolivian Rainbow.

Todistaako tuo nyt sitten, että tummuminen ei vaadi UV-säteilyä? Sitä ei pitäisi olla minun lamppuni Bridgelux-ledeissä.

Chilivaari

Eihän tuo kyllä kovin tumma ole, mutta sen verran kuitenkin, että ilmeisesti sitä ei voi pitää UV-säteilyn indikaattorina. Se olisikin ollut liian halpa mittari.

chipe

Mites jos siirrän chilini sisältä lamppujen alta ja toiset ikkunalta 6mm kennolevykasvariin, niin vaatiiko nuo minkämoista totuttelua auringon suhteen? Yöksi olisi tarkoitus palautella vielä sisälle joka tapauksessa.

PP

Lainaus käyttäjältä: chipe - toukokuu 15, 2014, 19:14:56 ip
Mites jos siirrän chilini sisältä lamppujen alta ja toiset ikkunalta 6mm kennolevykasvariin, niin vaatiiko nuo minkämoista totuttelua auringon suhteen? Yöksi olisi tarkoitus palautella vielä sisälle joka tapauksessa.


Väittäisin, ettei tarvi suojata, koska kennolevy poistaa UV:n ja myös osittain levittää suoran auringonpaisteen rakenteensa vuoksi. Myös kaksinkertainen 0,15-0,2 mm paksu kasvihuonemuovi näyttää riittävän suojaksi, mutta oma kasvarinpaikka ei ole optimaalinen eikä aika kasvien sisältä siirron jälkeen ollut kovin aurinkoinen.