marraskuu 13, 2019, 22:01:59 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Talvivalaistus - Talvivalaistus

Aloittaja phantom, lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip

« edellinen - seuraava »

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"Mm/varsinkin juuri peilien käytössä tulee jotain ongelmia. Jostain aiheesta joskus luin, kun Fatalii oli yrittänyt, ja kasvit vain kituivat. Kun peilit otti pois, kasvien elinvoima sai uusia ulottuvuuksia. En muista mikä se juju oli mikä tekee niistä huonoja...
Ne oli varmaan anoreksiaa sairastavia ja piti itseään läskinä kun näkivät kuvansa peilissä...

Chilivaari

Jos maalaisajattelijan epätieteelliset mielipiteet täällä edistyneemmällä chilinkasvatusfoorumilla sallitaan, niin kyseessä saattaa olla niinkin yksinkertainen asia, että kasvit pyrkivät kasvamaan valoa kohti - ylöspäin. Jos valo tuleekin sivulta tai alhaalta, ne menevät sekaisin. Korjatkaa oi asiantuntijat, jos parempaa tietoa on tarjolla.

Lisäksi kasvien lehdet ovat sellaisia, että ne ottavat yläpinnallaan auringon säteilyn talteen. Jos valo tuleekin alhaalta, ne eivät ehkä osaa kääntää lehtiään ylösalaisin.

Ikkunalaudalla, jos kasveja ei välillä käännä, niistä tulee aika toispuoleisia. Valon puoli kehittyy voimakkaammin ja lehdet kääntyvät siihen suuntaan. Ne siis sopeutuvat vähitellen vain yhdestä suunnasta, mutta yläviistosta tulevaan valoon. Minä kyllä kääntelen niitä melko usein, jotta kehittyvät tasaisemmin.

Kärsä Babar

Joskus luin jostain että peileissä on se vika että ne "imee" valoa eikä suinkaan heijasta sitä kunnolla.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Mape

Kauankos yleensä talvi aikaan pidätte valoja päällä vuorokaudessa?
itse pidän 12h päällä ja 12h poissa.
onko liikaa vai liian vähän vai sopivasti?
---

Hombre

pannuhuoneessa 16/8. Autotallissa 12/12. Ikkunalaudalla 8/16 noin suurinpiirtein
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Patu

no onkos haittaa jos pitää valot koko ajan päällä paitsi viikonloppuisin???

Aji Ungreat

Kasvit tarvitsevat lepohetken. Valot 18 tuntia päällä päivässä alkaa tietääkseni olla aika maksimi.
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.

jumprahuitti

Sähköliikkeessä oli 4000K ja 5300K, itse valitsin kirkkaamman 4000K Philipsin loisteputken talvivalaistukseen chileille kun myyjä ei kasvatuksen puolesta osannut sanoa mitään.  Ajattelin kokeilla sitä fluoran tilalle, jotkut kerran ovat fluoraa haukkuneet.

Onko kellään järkevää (kokemusperäistä) sanottavaa  tuohon.
Onko merkillä väliä?

Kimppu

http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Kimppu

Tuli vain tässä mieleeni, että miten natikoita käyttävät kasvattajat kiinnittävät nuo lamput esimerkiksi kattoon? 600 wattiset näköjään painavat kaikki yli 10 kiloa.
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

hyeena

Eipa tuo 10kg vaadi viela mitaan erikoisempia kiinnityksia, sen painoisen paikallaan pysyvan kohteen uskaltaa vetaa kyprokkiinkin kinni..
Eli siis, kiinnitys riippuu hieman siita mita materiaalia se katto on ja valitaan sen mukaan (tasta syysta esim. ikean tuotteissa ei tule seina/katto ruuvveja ja proppuja mukana, toimivaa yleismallia ei oikein ole)..
Monessa paikaa nailonproput ja niihin sopivat ruuvvit ajavat asiansa.

Itsellani on edessa kattokiinnitys, pitais arvioida mika on riittavan jarea kiinnitys hyppykeinulle jossa pomppii talla hetkella 8kg ipana..

Raattori

Lainaus käyttäjältä: Kimppu - joulukuu 21, 2008, 21:00:48 ip
Tuli vain tässä mieleeni, että miten natikoita käyttävät kasvattajat kiinnittävät nuo lamput esimerkiksi kattoon? 600 wattiset näköjään painavat kaikki yli 10 kiloa.


jos ostat osa-sarjan etkä kokonaista valaisinta vois pitää muuntajan vaikka lattialla joten sitä ei tarvitse laittaa roikkumaan. itse polttimo ja heijastin nyt eivät paina juuri mitään.

Itse sain lainaksi kokeeksi 600w natikan ja mietin että kuinka kaukana pitäisi kasveja pitää?

Mitäs kokemuksia jos kasvia kasvattaa taimena kukitus käyttöön tarkoitetulla polttimolla ?

Huemac-

Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin, esim 250w SPNA polttimo tuottaa n. 32 000 lumenia ja 200w ESL polttimo n. 13500 lumenia eli SPNA reilusti yli kaksi kertaa enemmän kuin ESL. Ymmärrän toki että jotkut käyttävät 200w 6400k ESL kasvuvaiheeseen, mutta 200w 2700k ESL kukitusvaiheeseen minusta on hölmö valinta sillä se on SPNA polttimoita melkein kaksi kertaa kalliimpi :o

Yli 60cm loisteputkissa on myös huomattavan paljon parempi hyötysuhde verattuna energiansäästölamppuihin, sillä energiansäätölamputhan ovat vain pienikokoisia loisteputkia ja kuten tiedämme mitä pitempi loisteputki, sen parempi hyötysuhde. http://www.clasohlson.fi/Product/Category.aspx?id=251517&_path=251882;251433;251138;251517

Chilivaari

maaliskuu 14, 2009, 11:26:10 ap #53 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 14, 2009, 11:38:21 ap käyttäjältä Chilivaari
Olisit edes vertaillut saman kokoisia valaisimia. Olisi ollut reilumpaa. :-\

Totta kyllä on, että loisteputket ovat huomattavasti tehokkaampia kuin monelle mutkalle käännetyt pienoisloisteputket.  Tuon 200 W ESL:n tehot saisi pitkillä loisteputkilla reilulla sadalla watilla. Se on myös kirkkaasti halvin. Pitkiä putkia ei vain voi käyttää samalla tavalla johonkin paikkaan keskitettynä valona kuin ESL:ää.

Lainaus käyttäjältä: Huemac- - maaliskuu 14, 2009, 04:05:14 ap
Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin.


Kuulopuheiden perusteella (kun en itse ole natikoita harrastanut, nähnyt kyllä) osaisin sanoa muutaman syyn, miksi niitä ei käytetä.
- Valosaaste. Jos meidän pitäisi asua natikan kanssa samassa asunnossa, toinen saisi lähteä. Luulen, että se olisi natikka, vaikka sitten chilit kärsisivät.
- Äänisaaste
- Lämpö
- Sähkölasku

Viimeinen kohta ei kelpaa syyksi, jos tilalle tarvitaan yhtä iso ESL, sen myönnän. Minulla kaikkien chilien valoihin kuluu tällä hetkellä alle 100W. Enempään olisi kyllä keskitalvella tarvetta - tai tehokkaampiin valaisimiin.

MUUTEN:
200 W ESL:llä saa helposti yhtä paljon valoa chileille kuin tuolla 250 W SPNA:lla. Jos natikkaa pitää metrin päässä ja ESL:n tuo 60-70 cm päähän kasveista, molemmat valaisevat yhtä voimakkaasti. Etäisyys on tärkein tekijä valon voimakkuudessa ja ESL:n voi tuoda lähemmäksi. SPNA:lla taas valaisee suuremman pusikon.

Kärsä Babar

Natikat ovat äänettömiä paitsi käynnistyessään, jos natikka pitää ääntä niin joku osa väärässä asennossa.
Natikka tuskin lämmittää enempää kuin kuin saman verran eslejä. Jotkut ovat täällä sanoneet että kaikki energia muutttuu lämmöksi. Ledienkään ei pitäis lämmetä mut isommissa ledi lampuissa on tuulettimet. Valo saastekkin on niin suhteellista itse pystyisin elään huoneessa mitä natikka valaisee, varsinkin talvella. Mut jos ikkunoista vaan aurinko paistaa niin yleensä kesällä natikalle ei ole tarvetta.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

calm

Lainaus käyttäjältä: Huemac- - maaliskuu 14, 2009, 04:05:14 ap
Ihmettelen kyllä minkä takia noita energiansäästölamppuja käytetään niin paljon kun niissä on niin kertakaikkisen surkea hyötysuhde verrattuna SPNA valaisimiin, esim 250w SPNA polttimo tuottaa n. 32 000 lumenia ja 200w ESL polttimo n. 13500 lumenia


Parempi spektri kasveille -> hyötysuhdevertailu lumeneilla melkoisen turhaa.

Kärsä Babar

Vaikka isoissa esleissä onkin parempi hyötysuhde olevinaan niin mielummin silti yhden 400w natikan ku 2x200 esliä.
Eslit ei anna kovin laajalle eikä syvälle valoa. Lumeneitakin voi jossain määrin tuijottaa, paljon lumeneita, paljon tehoa. Ledejä ja natikkee ei ehkä lumeneilla kannata vertailla mutta eslejä kylläkin.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

pgrt

Minä suosittelen yli 3W ledielementeistä rakentamista. Yhteensä 66W sinisiä ja punaisia ledejä kasvattaa tällä hetkellä taimiani melkeen 2x nopeammin kuin vieressä olevia taimia n.100w ESL valoja. Välissä eristeenä alulmiinifoliolla pinnoitettu kovalevy. Pinta-ala ja etäisyys samat. Ledit ovat royal blue joka on kuitenkin vielä karvan liian "vaalea" kasveille, mutta tuntuvat silti tykkäävän ja punaiset taas vähän turhan tummia. Ja mitä noihin valomääriin tulee niin kummallakin järjestelmällä on jokainen kasvattamani chililaji(n.15kpl) kukkinut ja kasvattanut satoa.

Olen myös huomannut että 12h/vrk rupee omilla kasveillani olemaan jo melkeen liikaa valoa ja jos tuota monta päivää jatkaakin niin tuntuu että kasvu pysähtyy. Sitten kun sammuttaa valon vaikka vuorokaudeksi, kasvit ottavat hirveän kiskaisun joka suuntaan. Voi pienemmillä tehoilla ehkä pidempikin aika voi tehdä hyvää. Lamput ovat n. 20cm päässä latvoista.

Ledien hyötysuhteiden vertaaminen muihin kasvatusvaloihin on suhteellisen tuhraa puuhaa, mutta tuottamaansa valonväriä ne tekevät n. 50% hyötysuhteella. Tuotettu valo tosin on melkein(ellei jopa täysin) kasvin hyödynnettävissä, toisin kuin monilla muilla valoilla. Toki yhtälöstä puuttuu vielä muuntajan 15% hävikki mutta uskoisin tuon kuitenkin olevan ihan kilpailukykyinen kokoonpano. Tänä vuonna on taas tullut myös uusia ja parempia ledejä ja niitä tuossa syksyllä varmaan testailen iltojen pimetessä.
Experience is simply the name we give our mistakes.

Josid

LainausMinä suosittelen yli 3W ledielementeistä rakentamista.


Mistä ostit nuo ledielementit? Minulla olisi kiinnostusta vastaavanlaisen valaisimen rakenteluun.

TurboPuberteth

Onko kellään kokemusta tästä lampusta?http://www.tv-ora.fi/info/valaisimet/1.htm Sain ruinattua anopilta tuollaisen. Pikkusen sitä v.....i kun kerroin hinnan myöhemmin ;D