lokakuu 01, 2020, 22:55:50 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Talvivalaistus - Talvivalaistus

Aloittaja phantom, lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip

« edellinen - seuraava »

mitjo


Aji Inferno

Tuo valaistus ei ole chileille samanlainen kohtalonkysymys kuin ötököidentorjunta... Aina parempi jos se on kunnossa, muttei kannata vaipua epätoivoon jos käytössä on vain loisteputkia tai vast. säästölamppuja. Kyllä talvi niilläkin taittuu. Kasvit eivät kuole valonpuutteeseen, mutta saattavat kasvaa honteloiksi ja ylipitkiksi etsiessään valoa...

Janne

Totta puhut, Thietavu. Kyllä kasvit hengissä selviävät parilla loisteputkellakin, mutta itseä kiinnostaa kovasti ympärivuotinen sadonkorjuu :) Tuoretta chiliä kun ei mikään voita. :)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Garbonig

Hehee....ei voi olla ilmaisematta omaa valo tilannetta tällä hetkellä, on nimittäin aika hyvä tilanne. Pääosin valoa luo 400w suurpainenatriumvalo, sitten on energian säästölamppuja siihen lisäksi(irtos aika halvalla Hong Kongista, 21w lamppuja 4 kpl pyöreesti 17€, valoa irtoo 1200 lumenia á lamppu), ja sitten viellä taimille loisteputki valo, joka on lundia hyllyn alatasossa kiinni niin että sitä saa siirreltyä kohtalaisen kätevästi ylemmäs jos tarvis. Ainoo vika on tosta natikasta lähtevä hillitön hohde joka kantaa ulos asti kohtalaisen kirkkaana :cool: Kohtuullisen halpa systeemi saada hyvät valotehot on ostaa natikka jossa on sisäinen sytytin ja siihen kuristin, sitten ei tarttekkaan muuta kuin e27 kannan ja piuhaa. Tulee halvax ja saa tehoja valaistukseen.

Tyräkki

Tapasin sattumalta närpiöläisen kasvihuoneviljelijän kun olin tutkimuksissa Turussa. Keskusteltavaa luonnollisesti riitti, vaikka minä olenkin puhdas amatööri mitä kasvihuonekasvatukseen tulee. Eräs seikka joka hänen jutuistaan jäi erityisesti mieleeni, koski kasvivalojen käyttöä taimikasvatuksessa. Olettaisin hänen tarkoittaneen SPNa - valoja, sillä tuskinpa ammattilaiset muita käyttävät. Hän nimittäin kertoi, että kun taimet kasvatetaan pimeään vuodenaikaan keinovalossa, niin lamppuja täytyy pitää päivittäin päällä myös pitkähkön siirtymäajan sittenkin, kun auringon valo jo periaatteessa yksinkin riittäisi. Jos keinovalo äkillisesti lopetetaan päivän pidennyttyä riittävästi, niin kasvit lopettavat pitkäksi aikaa kasvunsa, ja saattavat ääritapauksessa jopa kuolla. Niinpä keinovalotus täytyykin kuulemma lopettaa vähitellen keinovalojaksoa lyhentämällä, jotta kasvit saavat hiljakseen tottua pelkkään auringon valoon.

Kiinnostava, joskin minulle aivan uusi väite. Onko kenelläkään täällä tietoa tuosta asiasta. Minä en ole törmännyt moiseen tietoon edes alan kirjallisuudessa, joten hiukan kyllä epäilyttää. Toisaalta kyllähän keinovalon spektri parhaimmillaankin tietysti poikkeaa huomattavasti luonnon valon spektristä. Mutta tarvitseeko kasvi tosiaankin jopa viikkojen ajan molempia valoja sopeutuakseen spektrinmuutokseen kasvun kärsimättä?

Pacsu

Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Tapasin sattumalta närpiöläisen kasvihuoneviljelijän kun olin tutkimuksissa Turussa. Keskusteltavaa luonnollisesti riitti, vaikka minä olenkin puhdas amatööri mitä kasvihuonekasvatukseen tulee. Eräs seikka joka hänen jutuistaan jäi erityisesti mieleeni, koski kasvivalojen käyttöä taimikasvatuksessa. Olettaisin hänen tarkoittaneen SPNa - valoja, sillä tuskinpa ammattilaiset muita käyttävät. Hän ...

toisaalta eikö spNa lamput ole kaikkein lähinpä auringon tarjoamaa spektriä? Sinänsä väite kuulostaa hassulta. Olisiko enemmän kyse aurinkon valon vähäisestä   tehosta näillä pituuspiireillä keväisin ja syksyisin?Ehkä joku aallonpituksin ja spektreihin vihkiintynyt tietää enemmän?
Computers are like air condition, when you open windows, it won't work.

Fatalii

Juu, onhan noita mahdollista ostaa polttimoita (SPNa) jotka soveltuvat nimenomaan taimikasvatukseen (kukituspolttimo on yleisempi näissä valaisimissa).
Jopa yhdistelmiä löytyy mutta näiden käyttö taimivalaisimena on vähän kyseenalainen... kukitusvaiheeseen tarkoitettu spektri tekee kasvista helposti "hontelon", ja omien kokemusten mukaan myös yhdistelmäpolttimot tekevät näin.

Lisäksi kannattaa muistaa että taimivaiheessa chilit eivät tarvitse LÄHESKÄÄN niin paljon valoa kuin kukkimisvaiheessa joten taimikasvattaminen SPNa valaisimella on yksityiskäytössä on erittäin epätaloudellista :)

Tosin natikan alla kukitettavien kasvien ei tarvitse olla niin säntillisiä puskia kuten loisteputkien alla...

Nuo muutamat baccatumit mitkä kasvatin "liian alusta" SPNa valolla joutavat kyllä ehdottomasti kasvihuoneeseen/parvekkeelle/ulos, sellasia "tilaihmeitä" ovat sanan huonossa merkityksessä ;)
Samat lajit kasvatettuna pidempään loisteputken alla säntillisesti - jonka jälkeen SPNa:n alle kukkimaan, ovat erittäin kompakteja kivoja pikku puskia, noita mahtuu useampikin pieneen tilaan... :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

kyris

Chilihyllyssäni on nyt vain yksi loisteputki (jokin perus 36W).

Ajattelin ruvata alempaan hyllyynkin lampun, ja samalla vaihtaa ylemmän putken parempaan.

Löysin joitain Aqua-lamppuja, jotka on periaatteessa akvaarioihin tarkoitettuja, mutta sopivat luulemma myös kasveille. Toisesta liikkeestä löysin lamppuaj joiden pitäisi vastata luonnon valoa.

Kumpiakohan kannattaisi ostaa? Taimet eivät vielä ole kukkimisasteella, eli kukittamiseen en niitä vielä tarvitse.

Vähän olen ajatellut pitää toisen tason taimille, ja laittaa isommat toiseen, eli kahdenlaisia lamppuja voisin hyvinkin käyttää.

Fatalii

Noihin loisteputkiin joita kutsutaan "kasvilampuiksi" ei kannata sijoittaa penniäkään.
Sama pätee aqua-loisteputkiin..
Ensinnäkin kasvu ja kukkimisvaiheeseen tarvitaan erilainen spektri, nuo voivat toimia kultaisena keskitienä, mutta eivät YHTÄÄN sen paremmin kuin esim bilteman halpisputket jotka ovat lähes ilmaisia noihin verrattuna.

Itse olen päässyt hyvin vertaamaan kun lamppuja löytyy kummankinlaisia, kasvavat aivan yhtä hyvin bilteman putkien alla.

Jos on valmis sijoittamaan noin järjettömiä summia loisteputkiin niin kannattaa samantien harkita voimakkaampia valoja. :)

Halpisputkiakin löytyy kahden tyyppisiä, coolia ja warmia, viileät spektrit sopivat taimi- ja kasvuvaiheeseen, lämpimät esikukitus- ja/tai kukitusvaiheeseen.
Tosin noissa kaupan cooleissa ja warmeissa saattaa olla kuitenkin varsin pieniäkin eroja.

Käytännössä yhdentyyppisillä putkilla pärjää kyllä alusta loppuun, mutta näiden lamppujen sekoitukset ovat toimineet varsin hyvin sadontuotossa....
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

kyris

Kiitos tiedoista,~€14 loisteputkesta tuntuikin hieman kalliilta verrattuna Bilteman €2,50 putkeen.... ???

Eli ostoslistalle menee näin alkuun noita cooleja lamppuja  :D

Säästyneille rahoillekin saattaa löytyä viikonloppuna jokin kohdekin...

Fatalii

Niinniin.... mullanhankinnat vk-lopun mullanvaihtoja varten ? ;) ;) ;)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around


JyriT

no hittolainen, nythän se selvisi miksi nuo mun puskat ovat tupanneet kukkimaan koko talven, vaikka pituutta piti tulla lisää.. Vääränlainen putki  :( noo, kunhan kesä tulee niin sitten vois aloittaa tupakkilakon (Lue lopettaa parvekkeella kessuttelun ja siirtyä etupihalle) ja tehdä partsista kasvarin. Osoittaa meinaan länteen, ja lasit on.
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

JaskaS

Tuli tänään haettua taimille 2 X 18W loisteputkivalaisin ja ruuvasin sen Lundiaan. Valaisin on kuitenkin sellaisella korkeudella että koneella istuessa putket loistaa suoraan silmiin ja tekisi mieli laittaa tuo suojakupu paikalleen mutta sillä lienee negatiivisia vaikutuksia valo/lämpötehoon? Onkohan hukka% ratkaisevaa luokkaa..? Lisäksi kasveille antaa valoa sivuttaissuunnassa 11W pöytävalaisin.

Mysö se askarruttaa että onko heikko päivänvalo (pilvipoutaa, länsi-ikkuna) parempi kuin tuo edellämainittu loistarivalaistus? Olen yleensä heittänyt taimet päiväksi ikkunalle, mutta siinä tuntuu olevan vähän vetoista ja tähän vuodenaikaan valokin on mitä on...

Mikko

Lainaus käyttäjältä: "JaskaS"Valaisin on kuitenkin sellaisella korkeudella että koneella istuessa putket loistaa suoraan silmiin ja tekisi mieli laittaa tuo suojakupu paikalleen mutta sillä lienee negatiivisia vaikutuksia valo/lämpötehoon? Onkohan hukka% ratkaisevaa luokkaa..?

Taiteile foliosta ja pahvista siihen häikäisysuoja (jos ulkonäkö ei ole ratkaiseva tekijä, tosin voi tuollasesta saada nätinki) joka heijastaa valoa kukille takas ja estää valon tulemista silmille.[/color]

JaskaS

Lainaus käyttäjältä: "Guest"Taiteile foliosta ja pahvista siihen häikäisysuoja (jos ulkonäkö ei ole ratkaiseva tekijä, tosin voi tuollasesta saada nätinki) joka heijastaa valoa kukille takas ja estää valon tulemista silmille.

Hmmm.. jotain tommosta suojaa pitää viritellä. Sen tosin pitää olla siisti koska muuten alkaa kuulua napinaa ja uhkailua paremman puoliskon suusta (jolta muuten aina kaikki kasvit tuppaa menehtymään :D )[/color]

Bermann_7

Pahvi-folio viritys on aina hyvä ratkaisu! Paikasta riippuen kannattaa ehkä miettiä, miten virityksestä saa sellaisen, että se on helposti irrotettavissa väliaikaisesti tai siirrettävissä...  :lol:

Itselläni lamput paistaisivat myös suoraan verkkokalvolle ilman pahvi-folio-kyhäelmää... kuitenkin kasteltaessa viritys pitää aina poistaa, joten koko "etuseinä" toimii kätevästi avattavana luukkuna. narulla ja koukulla kiinni yhden lampun varressa :  8)
So it goes.
-KV

Birdy75

Itse laitoin 2 kpl punaisia ja 2 kpl sinisiä teholed spotteja talvikasvatukseen ja erittäin hyvin toimii. Kasvit käyttävät valosta vain punaisen ja sinisen aallonpituuksia (heijastavat pois vihreän valon, joten näyttävät vihreiltä!), joten loisteputkissa ym. valkoisissa valoissa suuri osa tehosta menee kasvien osalta hukkaan.

Tämä on todistettu testeissäkin, jossa kasvatettiin kasvin taimia. Esim. 3W punaisella ledivalolla päästiin parempiin tuloksiin kuin 18W loisteputkella. Ledin valo ei myöskään sisällä UV valoa laisinkaan, joten se ei lämmitä kasvia vaikka kuinka läheltä valaistaan.

Jos haluatte kuvia kasvivalosta chilien kasvatuksessa niin laittakaa viestiä tulemaan.

cola

Joo laita ihmeessä kuvia tulemaan. Mistä olet muuten lamput ostanut ja paljonko maksoi?

Miten kun mietin että voiko noista palapeileistä tehdä jonkin laisen heijastimen kasveille? Noita peilejä olisi nimittäin todella paljon kellarissa???

Aji Ungreat

Mm/varsinkin juuri peilien käytössä tulee jotain ongelmia. Jostain aiheesta joskus luin, kun Fatalii oli yrittänyt, ja kasvit vain kituivat. Kun peilit otti pois, kasvien elinvoima sai uusia ulottuvuuksia. En muista mikä se juju oli mikä tekee niistä huonoja...
Jossei viina, sauna ja kitara auta, on tauti kuolemaksi.