heinäkuu 14, 2020, 04:35:27 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Talvivalaistus - Talvivalaistus

Aloittaja phantom, lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip

« edellinen - seuraava »

Hyvätuli

Moi kaikille, kun nyt uutena tässä ensimmäistä postausta tänne kirjoittelen. Nyt alkaa olla ensimmäinen kasvukausi itselläkin ehtoon puolella, ainakin luonnon valolla. Näinollen on nyt mietinnässä miten talven yli hommaa jatkaisi, kun ei kaikkia kasveja viitsisi hävittääkkään.

Onkohan jollain näistä kokemusta: https://m.ebay.com/itm/COB-LED-Grow-Light-Full-Spectrum-CREE-CXB3590-100W-12000LM-3500K-E27-Replace-HPS/283133859441?var=583540125281&hash=item41ec17d671:m:mtLClMKfa4vXThimWKZJMzw&varId=583540125281

Toisaalta aika kallis jos tuo ei kestä kuin talven tai kaksi. Tuossahan kun on tuo ajuri tuossa samassa rungossa niin siksi kestävyyttä epäilen.

Chilivaari

Eipä ole mitään kokemusta tuon tyyppisestä. Saattaa tosiaan kuumentua rungostaan, vaikka todellista tehoa onkin vain 65W ilmoituksenkin mukaan ja ne yleensä liioittelevat.
MUTTA: tuohan on jenkkijännitteelle 110V
JA mikä tärkeintä: Myyjä ei selvästikään ole luotettava. eBayssa pitää palautteen olla runsasta ja yli 99% positiivista ennen kuin uskaltaisin ostaa.

miiksuli

Jännä että tiedoissa on 65W joka on ihan perhanasti noinkin pienelle alueelle. Tietokoneiden passiiviet CPU jäähdyttimet on ihan jäätävän kokoisia jotka sitten oikeasti toimii käytännössä ja eikä osat sitten ylikuumene.  Tiedoissa lukee myös 240V. Kannattaa tosin myyjältä varmistaa ennen ostoa. Palautus tulee olee kallis jos tuleekin väärän tyyppinen.

Huru-ukko

Ei voida toimittaa Suomeen. Toki muitakin myyjiä on.


Vuorikaskas

syyskuu 10, 2018, 19:46:48 ip #304 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2018, 19:55:59 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Kannattaa hakea ebay.de ja ebay.uk osoitteista.  Sieltä myös huomata kokeilla europe ja worldwide osumat.

Äkkiseltään katsottuna imaisee 65W seinästä ja valo olisi valkoista jolloin lumenit on myös aika hyvin verrattavissa muihin valkoisiin. 13000lumenia lupaa mikä ei ole uskottavaa. Kun  on  yli 100lumen/w kannattaa olla jo epäileväinen.  Uusimmat keraamiset monimetallit (315W) yltävät sen yli ja vanhoilla muuntajilla toimivat 360W keraamiset sen pintaan (ja polttimot maksavat vain vähän perinteisiä enemmän). 

T'ämä on tietysti vain epäilykseni tuosta tuotteesta.  Ledejä paremmin tuntevat ehkä kertovat miksi noin ihmeelliset speksit. Onko noi COBit jo tuollaisia?

PP

Tuollaiseen myyjään ei missään tapauksessa kannata luottaa.

Pikavilkaisulla tuosta ledistä. JOS se on oikeasti Creen ledi, itse ledi voi antaa maksimissaan 10-12 tuhatta lm 86 W sähköteholla. Se tekee 130-14 lm/W, mikä on normaalia moderneille COB-ledeille. Valaisimeen asennettuna lumeineita häviää heijastimissa ja linsseissä ja todellinen ledille menevä sähköteho on kiinalampuissa aina iso kysymys.

Reptilian616

Itelle riitti säätäminen ja kikkailu satunnaisten lamppujen kanssa, joten ostin sitten kerralla valoa 600w natikan edestä. Nyt ihmettelenkin että mikäs lamppu talvilevolle tuuraajaksi, hiukan energiasyöppö toi spna polttaa satokauden ulkopuolella. Säätyvällä yksiköllä (250w-600w) niin mahtaisko olla tohon suoraan käypästä, ainakin joku e40 kantaan menevä ledi oli jossain myynnissä mutta että tohon lumii:n purkkiin käypä?
Kun ei vaan jaksa kikkailla :P
Tietty 250w tuikku ja muutaman tunnin valolla niin tuskin puskat kuukahtaa, ja kukkarokin kiittää.

chilldude

Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.

jvni

Lainaus käyttäjältä: chilldude - syyskuu 21, 2018, 15:34:04 ip
Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.
400w monimetallilla olen paria nagaa ylläpitänyt. Huoneessa 35 astetta valot päällä, joka on ilmeisesti liikaa... Enemmän on enemmän, mutta taimikasvatukseen riittää loistavasti loisteputki/esl, joka ei tuota lämpöä niin paljon ja voit pitää lähellä kasveja.


Lähetetty minun GT-I9506 laitteesta Tapatalkilla


miiksuli

syyskuu 25, 2018, 21:13:13 ip #309 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2018, 21:16:03 ip käyttäjältä miiksuli
Lainaus käyttäjältä: chilldude - syyskuu 21, 2018, 15:34:04 ip
Lukematta koko ketjua läpi kysyn että mikä valaistus muilla on naga moricheille? Chiliwikin mukaan ne on vaativia valaistuksen suhteen. Tarkoitus olisi laittaa siemenet itämään tässä lähipäivinä.

Kasvia kohden jotain 7-10W LED lamppu (oikeita watteja) riittäneen noin ekalle kuukaudella. Siitä sitten tuplaamaan joka kuukausi valoa. 7-30W kolmelle ekalle kuukaudelle, 50-100 cm etäisyydeltä. Tollein karkeasti. Kun vielä ihan mini taimi ekoilla sirkkallehdillä LED lamppu voi olla sen 10-15 cm päässä. Jos joku eteläikkuna niin sitten pienempi valaistus riittäneen myöhemmin kun valoa alkaa tulla tammikuussa enemmän. Ainakin mulla toiminu ihan hyvin. Aina parempi jos saa siihen yhdistettyä luonnonvaloa. Mulla kasvaa nyt erittäin tulinen C. chinense peach bleeder (BB9) pelkillä LEDeillä eikä ollenkaan luonnonvaloa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäisiä ja watteja LEDeissä vähän päälle 30W 100 cm etäisyydeltä. Muutama alin lehti nahistu pois mutta muuten ihan hyvin voi vielä. Muista vielä käyttää foliopeitettä niin kasvit saa valoa enemmän, varsinkin silloin kun kasvien etäisyys kasvaa lamppuihin.

MarLind77

lokakuu 10, 2018, 16:10:37 ip #310 Viimeisin muokkaus: lokakuu 10, 2018, 16:31:12 ip käyttäjältä MarLind77
Kasvia kohden jotain 7-10W LED lamppu (oikeita watteja) riittäneen noin ekalle kuukaudella. Siitä sitten tuplaamaan joka kuukausi valoa. 7-30W kolmelle ekalle kuukaudelle, 50-100 cm etäisyydeltä. Tollein karkeasti. Kun vielä ihan mini taimi ekoilla sirkkallehdillä LED lamppu voi olla sen 10-15 cm päässä. Jos joku eteläikkuna niin sitten pienempi valaistus riittäneen myöhemmin kun valoa alkaa tulla tammikuussa enemmän. Ainakin mulla toiminu ihan hyvin. Aina parempi jos saa siihen yhdistettyä luonnonvaloa. Mulla kasvaa nyt erittäin tulinen C. chinense peach bleeder (BB9) pelkillä LEDeillä eikä ollenkaan luonnonvaloa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäisiä ja watteja LEDeissä vähän päälle 30W 100 cm etäisyydeltä.

HEI!
Toimiiko tämä edellä ollut ohjesääntö taimilla kuin taimilla, vai onko lajikkeiden välillä isojakin eroja valon tarpeen suhteen? En ole aiemmin kasvattanut taimia talvikautena, ainoastaan keväällä luonnon valon voimin.
Tulisiko valon sävyn olla lähellä luonnonvaloa? Entä lampun lämmöntuotto, onko se hyödyksi vai haitaksi? Olisi kiva saada hieman kuvia teidän tee-se-itse "kasvatusteltoista". Itse harkitsin lainaavani Chilivaarin ideaa jossa iso pahvilaatikko vuorattu foliolla. Tuollainen ekologinen kierrätysmateriaalin hyödyntäminen houkuttaa, näprääminen osa homman hauskuutta :) Kiitos jo etukäteen fiksuista vastauksistanne.

kasvattaja

Folio on heijastaa valoa huonosti, joten unohda materiaalina se ja laita mustavalkomuovia. Valkoinen puoli näkyviin tai panosta parhaimpaan materiaaliin, mylariin.

Ehkä vaivattomin tapa saada iso pahvilaatikko valoa paremmin heijastavaksi on maalaus valkoisella matta spraymaalilla.
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä kurkiasko(at)gmail.com

Feint

Hoi!


Kevät lähestyy uhkaavasti ja olisi (taas) aika panostaa vähän tähän harrastukseen. Chilit ja muut hyötykasvit kaipaisivat valoa ja nyt olisikin hakusessa hieman pienempään budjettiin ja tarpeeseen soveltuvat vermeet. Aikaisemmin oli käytössä 2x55W loisteputkivalaisin(kutakuinkin tällainen https://pavunvarsi.fi/taimivalaisin-starlight-2x55w-leve-mpi-malli.html), joka tuotti loistavaa kasvua taimille ja jopa satoa useammalle chilille.

Nyt puntaroin tuon yllä linkatun valaisimen ja hieman tehokkaamman ESL:n välillä. Chilitarvikkeesta saisi tällaisen https://chilitarvike.fi/tuotteet/kasvilamput/lumii-maxii-heijastin-ja-e40-kanta/ heijastimen, johon ilmeisesti sopisi niinikään Chilitarvikkeesta saatava 300W ESL: https://chilitarvike.fi/tuotteet/kasvilamput/esl/street-light-esl-energiansaastolamppu-300w-2700-6400k-dual/

Hinnaltaan nuo pyörivät suunnilleen samoissa, mutta tehoa on ESL:ssä melkein triplana. Hyötyykö tuosta kukaan muu, kuin sähkönsiirtoyhtiö? Saako tuollaisella ESL setupilla valaistua tasaisesti useamman kasvin, vai jääkö valaistu alue pienemmäksi, kuin loisteputkilla? Tarkoitus olisi esikasvattaa mahdollisimman paljon tomaatteja, chilejä, mansikoita, yms kuin mahdollista, jotta toukokuun puolella saisi kasvihuoneen täyteen elinvoimaisia taimia. Sisällä taimet kasvaisivat siis n. 2-3kk ajan, eli valoa tullaan erityisesti loppuvaiheessa tarvitsemaan melkoisesti.

tjk-666

Täältäkin edelliseen liippaavaa kysymystä. Kuvassa (linkki alla) oma setup jonka askartelin kasaan Bilteman vermeistä, eikä ollu kalliit. 2 x 120 cm (54w) loisteputket joissa molemmissa yksi 6400k ja yksi 4000k putki. Ketjuilla katossa eli voi nostaa ja säätää. Kasvit kun kasvavat niin pitkät toiseen päähän ja lyhyet toiseen ja kulmaa voi säätää. Itseänikin askarruttanut tuo etäisyys kasveihin - onko niin että koko ajan mahdollisimman lähellä koko ajan (20-30 cm latvoista?). Vai pitäisikö nostaa kasvin kasvaessa tuolla kaavalla tuolta alta (haetaanko tässä vain sitä, että useampi kasvi mahtuu valokiilaan)? Kyllä käsittääkseni luxit menee aika pieneksi jos loisteputkella valaisee ja etäisyyttä tulee. Minulla on muuten täysin valoton tila eli luonnonvaloa ei tule mistään. 

https://www.dropbox.com/s/6aprpbk5c0tgfch/Photo%2019-02-2019%2C%2019.54.44.jpg?dl=0

Tommy66

Nyt kokeilussa 150 cm T8 led 4000K  loisteputki noin 10 cm päässä juuri nousseista taimista ja ihme kumma; aivan mieletön kasvupyrähdys kaikilla taimilla.
Sekunti on 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

Feint

Lainaus käyttäjältä: Tommy66 - helmikuu 23, 2019, 23:03:48 ip
Nyt kokeilussa 150 cm T8 led 4000K  loisteputki noin 10 cm päässä juuri nousseista taimista ja ihme kumma; aivan mieletön kasvupyrähdys kaikilla taimilla.


Onko sulla heijastin noin pitkille putkille? Loisteputket olisi kiinnostanut pituutensa puolesta, erityisesti taimille, mutta päädyin itse nyt heijastimeen ja ESLiin. Noilla kattanee n. 50-60cm pituudelta taimia.

Viliz03

helmikuu 24, 2019, 11:00:28 ap #316 Viimeisin muokkaus: helmikuu 24, 2019, 11:02:08 ap käyttäjältä Viliz03
Biltemassa olis aika tehokas LED putki myynnissä. Hyötysuhdekki on aika kova 30W ja 4500lm. https://www.biltema.fi/rakentaminen/valaisimet-ja-lamput/lamput-ja-polttimot/loisteputkilamput/led-loistelamppu-t8-4500-lm-2000040909

Eipä led putki ei heijastinta juuri kaipaile. Valoa kun lähtee vain yhteen suuntaan eikä 360°.

Tommy66

helmikuu 24, 2019, 19:36:25 ip #317 Viimeisin muokkaus: helmikuu 24, 2019, 20:30:25 ip käyttäjältä Tommy66
Mulla on tuollainen 150 cm tavallisen näköinen loisteputkivalaisin, johon nyt ostin tuon aiemmin mainitun putken. Siinä on heijastin lampun sisällä eli ei ole erillistä heijastina. Kasvu on ollut todella hienoa; pikkuisetkin taimet kasvaa nyt suoraan ylöspäin ja nopeasti, eikä tule ns hujoppeja. Suosittelen!

Mulla on yksi ylimääräinen 150 cm lamppu, jonka saa ilmaiseksi, kuka noutaa Vantaan Tammistosta. Lamppuun pitää ostaa siis loisteputki ja viritellä sähköjohto, neuvon haettaessa, ei vaikeaa.

Sekunti on 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

Tommy66

helmikuu 24, 2019, 19:52:37 ip #318 Viimeisin muokkaus: helmikuu 24, 2019, 21:31:13 ip käyttäjältä Tommy66
Sekunti on 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

nasuliisa

^ kiva viritys, harmi vain että itsellä ei riitä tila kämpässä moiselle  :P