tammikuu 27, 2020, 12:57:05 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Talvivalaistus - Talvivalaistus

Aloittaja phantom, lokakuu 14, 2002, 14:44:01 ip

« edellinen - seuraava »

phantom

Miten kannattaa järjestää chilien syksy-/talvivalaistus? Osa chileistä kukkii vielä. Olisi kiva saada niistä vielä satoa...

Kuinka voimakkaan valaistuksen chilit tarvitsevat jatkaakseen satokautta? Käykö tavalliset hehkulamput tai loisteputkivalaisimet vai tarvitaanko jotain erikoisvarusteita?

Chililajeina ovat Habanero, Scotch Bonnet sekä Thai Chili.

Thanks.

???

kyris

Itselläni on sama ongelma (ei tosin taimet kuki vielä). Thietavu suositeli tuolla foto-puolella mulle energiansäästölampuja.

Osaisiko joku opastaa mistä niitä kannattaisi etsiskellä pääkaupunkiseudulla? Eivät kuulemma ole halvimmasta päästä...

Tiedän, että kysymykseni on tyhmä, mutta sallittakoon aloittelijalle, eli onko kyseessä ihan vaan tälläinen? (Mutta tehokkaampi?

mitjo

moi...
kyllähän tuokin chileille paremmin käy kun hehkulamppu ja tuotahan thietavukin varmasti tarkoitti, mutta pöytävalaisimeksi tarkoitettu pienois loisteputki on vielä parempi.

kyris

Yhdessä vaiheessa ajattelin hankkia Bilteman roikkaloisteputkia, ja virittää foliosta heijastin ohjaamaan kaikki valo taimille.

Ovat meinaan halpoja=voi ostaa monta.

Pitänee ilmeisesti testata kumpikin.

Mulla on nimittäin pari tainta töissä, ja koska valot sammutetaan yöksi, niin saavat nyt vähemmän valoa kuin kotona=kasvavat todella hitaasti!

Eli jos laittain pienosloisteputken duuniin, ja energiansäästölampun himaan, niin vois testata, ja sitten päättää kummalla linjalla jatkaa  :p

kyris

Löysin 21W:n energiansäästölamppuja. Kyljessä sanottiin vastaavan 100W:n hehkulamppua.

Kysynkin taas tapanimukaan thmiä, mutta uskaltaako tommosen laitaa lamppuun jossasanotaan:Max 60W, tai jopa Max 40W.

Nurkassa lojuu pari Max 40  pöytälamppua, ja pari max 60W:n saisin varmaan helpostikin.

En kuitenkaan viittisi polttaa kämppää, eli jos viisaammat voisivat jeesata keltanokkaa  :;):

Tyräkki

21w energiansäästölampun teho on todellakin vain 21w, vaikka se paremman hyötysuhteensa ansiosta vastaakin valoteholtaan n.100w hehkulamppua. Lamppujen soveltuvuus valaisimiin siis riippuu vain tuosta wattimääräisestä tehosta, eikä lainkaan niiden valaisutehosta, eli tuosta "vastaa xx tehoista hehkulamppua" ilmoituksesta. :cool:

Nummis

No, niinkuin tuossa jo edellä tulikin ilmi 21w säästölamppu on todellakin vain 21w lamppu. Valoteho tuossa on varmastikin yli 1000 lumenia, kun 60w hehkulampun valoteho on jotain 700 lumenin paikkeilla. Ongelma hehkulampuissahan on se, että about 90% niiden tehosta katoaa lämpönä ilmaan ja vain 10% ilmenee valona. Itselläni on pienen farmini (muutama pienehkö yksilö) valaisimena Osramin Dulux säästövalaisin. Muistaakseni vain 18 wattinen (sen lupailtiin tuottavan valoa tuommoiset 1000 lumenia) . Kyllä sillä ainakin chilit hengissä pysyy, mutta valoa kait ei koskaan voi olla oikein liikaa. Tuota Duluxia saa muistaakseni ainakin 24 wattisena.
Itse pyrin ajattelemaan aina jonkin verran ekologisiakin seikkoja ja se tuki päätöstäni hankkia tuommoinen säästövalaisin. En halua, että chilifarmini takia pitää rakentaa kuudeskin ydinvoimala. Säästövalaisin on omiaan kasvilampuksi, koska käsittääkseni säästölamput hyvin käyttöön jossa valojakso on pitkä. Jatkuva sytyttely ja sammuttelu on niille haitallisempaa.

Tekla

LainausKyris Posted on Oct. 14 2002,19:56      
Yhdessä vaiheessa ajattelin hankkia Bilteman roikkaloisteputkia, ja virittää foliosta heijastin ohjaamaan kaikki valo taimille.


Kyris, tulin viime keväänä hankkineeksi pari roikkaloisteputkea, kun koetin päästä halvalla. Pettymys oli suuri, kun loisteputken valoteho oli aivan surkea: vähän sinertävää valon "kajastusta". Tavallinen 11W työpöytävalaisinkin valaisee paljon paremmin. Nuo halpis roikkaloisteputket ostin Tarjoustalosta, mutta vaikuttivat samanlaisilta kuin Bilteman mallit. Loisteputkea ei niihin voinut vaihtaa, joten ostos ei myöskään ollut kovin ekologinen. Bilteman roikkaputket voivat kyllä olla laadukkaampia kuin Tarjoustalon mallit, mutta kannatta varmaan tarkistaa asia.

Tämän talven kasvini koettavat sitkistellä verhovalon,  parin työpöytävalaisimen ja energiansäästölämpuilla varustettujen spottivalaisimien avulla. Keväällä virittämässäni taimihyllykössä on 3x60 w loisteputket, mutta talvehtivat kasvit eivät siihen enää mahdu. Valoa ei ole kasveilla kovin paljoa, mutta tavoitteenani on vain viedä ne talven yli. Talvisadosta en haaveile. Viime talvesta kaksi chiliä selvisi pelkän verhovalon (2x36 w loisteputki) alla ja alkoi kukkia jo tammikuussa.[/color]

kyris

Biltemalla on malli johon voi vaihtaa lampun, mutta olen päättänyt hankkia energiansäästölamppuja hoitamaan homma.

Vähän tyyriimpiä kyllä, mutta huomattavasti helpompia ainakin tässä vaiheessa.

Jahka taimet kasvavat jaan niitä hieman eri paikkoihin, eli energiansäästölamput ovat myös esteettisempiä kuin roikka lamput.

Leero

Hehkulamppua ei kannata käyttää, koska hyötysuhde on huono eli suurin osa tehosta menee lämmöksi ja chilien latvat voi palaa. Energiansäästölamppu on hyvä, jos sen saa vaan tarpeeksi lähelle chiliä. Kannattaa rakentaa jonkinlainen heijastin foliosta, että mahdollisimman paljon valoa saataisiin hyödynnettyä.

Loisteputki on hyvä ja edullinen vaihdoehto. Putki maksaa muutaman euron kappale ja valaisimia saa käytettynä joskus jopa ilmaiseksi. Uutena ne on yllättävän kalliita. Joku puhui ircissä #chili kanavalla, että helsingistä jostain halpakaupasta saa edullisesti myös valaisimia, mutta en nyt muista sen kaupan nimeä. Itselläni on 4x58w isoille chileille, 2x18w taimille ja yksi säästölamppu. Pitäisi ostaa lisää valaisimia, koska eihän nämä vielä riitä mihinkään ja taimetkin kasvavat nopeasti... Ensin pitäisi ostaa rimoja tai lautoja ja viritellä joku teline lampuille.
Ostetaan GSM puhelimia

mitjo

kotonamme romahti seinä-hylly ja kun sitä ei saanuit takaisin paikoilleen niin rakensin siitä chili\kasvi hyllyn pikku taimille ...
se kun oli seinään laitettavaa mallia niin siinä ei ollut takaseinää joten rakensin sen laudasta johon teippasin ja niittasin foliota ja sivu seinät rakensin pahvista johon myös teippasin foliota. sitten kävimme ostamassa loiste-putki valaisimen, kaksi loisteputkea toinen kasvi-putki (violetin värinen) ja toinen tavallinen putki ja johdon jonka asensimme kotona.
kustannukset: vähän päälle 29e

Strode

Itselläni on tuossa 2x36w taimille. Isommille kasveille on 3 x 36w-lamppua. Normaalit loisteputki on warm white, joka soveltuu paremmin kukitukseen. Näiden teho on 3000 K. Ostin cool white -putkia, jotka soveltuvat paremmin kasvuvaiheeseen. Teho 4000 K! Myös warm white putkia oli myynnissä, joiden valoteho on +25% parempi kuin normaalien. Hinta oli sama, kuin perusputkien.

Leeron mainitseman kaupan nimi on Bauhaus. Sieltä jokainen pääkaupunkiseutulainen chilinkasvattaja hamstraamaan valaisimia (+36w loisteputki) hintaan 6.70e. Töpselin ja johdon joutuu ostamaan erikseen.

Tyräkki

Itselläni juuri sisäänajossa kasvatus-/taimikaappi. Seinillä 8kpl/40w putkia ja kolmen siirrettävän hyllyn alapinnassa 2x40w kussakin. On kirkas, jopa niin, että vaimoke istuu aamuisin sen edessä ottamassa "kirkasvalohoitoa" :cool:

Tyräkki

Putket seinillä siis pystyasennossa :cool:

Strode

Eikö kannattaisi harkita jo vahvasti natikan hankkimista? ;)Valoteho on jo reilusti parempi. Jannehan voisi vähän kertoa valotehoista?

Tyräkki

"Natikka" olisi ilmanmuuta paras valaisin chileille(kin), mutta ei pärjää hintakilpailussa "köyhänmiehenvalaisinsarjassa", kun loisteputkia/valaisimia saa ilmaiseksi :)  Silti olisi toki mukava kuulla sen valotehosta yms. teknisistä ominaisuuksista.

mitjo


Janne

Itselläni ei (ainakaan vielä) suurpainenatriumlamppua ole, mutta tein jatkoa ajatellen pientä vertailevaa tutkimusta aiheesta.

Elikkäs, vertailussa eri valaisimet ja niiden tuottamat lumenit. Vertailukohtana 250 watin SPNA.

Loisteputki (nämä vaihtelevat hieman esim. valon värin mukaan)

36w  2800 lumenia

250 watin edestä 36 watin loisteputkia:    19500
250 watin spna                                        33000
250 wattinen MV *)                                 12700

*) elohopeahöyryvalaisin, joita saattaa löytää
kirppareilta. Mutta parempi jättää sinne... Tosin niihin saa korvaavia spna -polttimoita:

210 wattinen, joka sopii 250 wattiseen MV -lamppuun ja tuottaa 18000 lumenia eli 21430 lumenia per 250 wattia. Marginaalisesti enemmän kuin loisteputket ja lisäksi nämä ovat melko hintavia.

SPNA :n teho nousee varsin reippaasti watteja lisätessä, eli 400 wattinen antaakin jo kokonaiset 55 000 lumenia!
Lisäksi spnan ero loisteputkiin on sen tuottaman valon läpäisyvyys, siinä missä loisteputki on tehokas vain alle 10 sentin päähän, valaisee spna jo noin metrin päähän tehokkaasti.

Hinta onkin toinen juttu, 400w spna maksaa 55-150 euroa ja polttimot noin 25 eurosta 40 euroon. Ajan kanssa kyllä maksaa itseään takaisin johtuen huikeasti paremmasta hyötysuhteestaan.

:cool:  :cool:  :cool:  :cool:
Edited By Janne on 1035472055
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Janne

LainausStrode,Oct. 19 2002,13:53]Näiden teho on 3000 K. Ostin cool white -putkia, jotka soveltuvat paremmin kasvuvaiheeseen. Teho 4000 K!

Tuo ei ole teho vaan värilämpö, eli valon aallonpituus...[/color]
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Hessu

Värilämpötila tosiaan, eli tuohon lämpötilaan kuumennettu materiaali säteilee kyseisen väristä valoa. Aallonpituus vaikuttaa tietenkin väriin, mutta ei sitä tuosta suoraan näe. Näkyvän valon allonpituus oli kai jotain 400-700 nanometriä. Valkoisella valolla ei toisaalta ole yhtä aallonpituutta, koska se on kaikkien värien summa... Hohhoijaa, onpas tylsää   :p

Ai niin, mulla on 1x36W warm white putki pienemmille jonkin matkan päässä latvojen yläpuolella ja sitten verholistaan ruuvatut pari samanlaista isommille kukkasille. Tiukan määritelmän mukaan valaistusta ei siis ole järjestetty ollenkaan...