marraskuu 26, 2020, 20:56:53 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Minbaarin hieman villi 1.kausi

Aloittaja Minbaari, marraskuu 26, 2009, 13:00:05 ip

« edellinen - seuraava »

Minbaari

Aloitetaanpas tämä päiväkirjan pitäminen, kun suunnitelmat tulevalle vuodelle on jotenkin päätetty. Chili-innostus itselläni alkoi "palamaan" tuossa viime kesällä ja tulikin kokeiltua siemenien idätystä vähän erilaisilla metodeilla(meditoimalla ne eivät kasvaneet). Taimia on tullut kidutettua sekä tapettua mutta minkäänlaista satoa ei ole vielä tullut saatua. Eikä yksikään oma kasvi ole kukkinut, tahi isoksi kasvanut. Toisin sanoen olen tässä muutaman kuukauden ajan hieman harjoitellut kasvattelua, ja nyt on aika ruveta tositoimiin.

Eilen 25.11.2009 laitoin ensimmäiset siemenet itämään.1. PI585273 2. Ylläri siemeniä fataliilta 3. Red peruvian rocoto 4. Ulupica, Large 5. Trinidad scorpion, morouga blend
6. Pink Habanero 7. 7 pot/pod 8. C. lanceolatum 9. C. Galapagoense

Myöhemmin ehkä ensi kuun lopulla laitetaan baccat tulille. Minultahan löytyy 3 talvehtimassa olevaa puskaa jotka sain Tepinkapsikuumilta. Ne ovat Tepin, Turbo Pube ja PI441551 f4, lisäksi taimina on tällä hetkellä 6kpl Lemon Drop, 6kpl Aji cristal ja 1 Naga Morich. Kuvia minun chilikornerista:
Turbo kypsyy.
#816

Minbaari

marraskuu 27, 2009, 16:57:21 ip #1 Viimeisin muokkaus: joulukuu 02, 2009, 23:34:29 ip käyttäjältä Minbaari
Hieman haasteelliseksi chilien kasvattamisen tekee tilanpuute, kun kerrostalo kaksiossa asuu. Tuon pienen nurkan joka näkyy tuossa yhdessä aikaisemmassa kuvassa, on käytössä. Valaistuksena on tällä hetkellä 1x30w 2700k, 1x50w 6400k eslit ja yksi 11w pienoisloisteputki. Toinen 50 wattinen esli odottaa vielä valaisinta itselleen.

Taimi valaistukseen ajattelin hyödyntää keittiössä olevaa 18 wattista loisteputkivalaisinta hyödyksi. Että eiköhän näillä eväillä kesään selvitä ja sitten pääseekin virittelemään parvekkeelle chilit. Ainiin ja missäkö kasvatan? No mullassapa hyvinkin. Mihinkään eppeihin ja hytroihin ei mielenkiintoni jaksa riittää, tai vaikka riittäisikin niin näissä olosuhteissa semmoiset vesiläträykset ei tule kysymykseen.

Tässä muuten pieni siemenien itävyystestaus. Kaikki isommat siemenet ovat kuivatuista Anchoista ja New Mexico chileistä. Pakko testava vielä ja saada noista varmuus. Mutta. Minkä lajikkeen siemeniä ovat nuo kaksi pientä itänyttä siementä boxin keskellä? Vinkki: Ne eivät ole chilin...

#816

jeQQ

Tomaatti? Aika paljon nestettä tuntuu olevan noilla, ehkä kuva vaan hämää.

Ja mullakin on kerrostalokaksiossa kasvamassa omat kasvit. :)

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: jeQQ - marraskuu 27, 2009, 17:05:36 ip
Tomaatti? Aika paljon nestettä tuntuu olevan noilla, ehkä kuva vaan hämää.Ei sinne päinkään.. Voipi muuten olla kyseinen kasvi kaukaista sukua chileille kuitenkin.
#816

jeQQ


Kimppu

Mieleen tuli ruusun siemenet mutta tuskin ovat...

Gojimarjan ehkä?
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

MasaT

Gojimarjalla on kyllä tuollaiset siemenet mutta veikkaan "Ananaskirsikka".

Minbaari

marraskuu 28, 2009, 05:05:51 ap #7 Viimeisin muokkaus: marraskuu 28, 2009, 05:13:55 ap käyttäjältä Minbaari
Lainaus käyttäjältä: Kimppu - marraskuu 27, 2009, 17:36:40 ip
Mieleen tuli ruusun siemenet mutta tuskin ovat...

Gojimarjan ehkä?

Napakymppi! Gojimarjanhan ne. Hyvin lähtivät itämään ja jostain kun saisi Himalajan ylänköjä muistuttavaa maa-ainesta, johon itäneet siemenet laittaisi niin avot.  ;D Käsittääkseni noiden kasvatus ei ole sieltä helpoimmasta päästä, eikä samoihin mineraalimääriin mitä nuo sisältävät ole kovin mahdollista päästä suomen olosuhteissa.

Mutta yrittänyttä ei laiteta! Onko muilla kokemuksia kyseisestä kasvista?
#816

biblo

Pitäisiköhän itsekin tuota gojia koittaa kun marjoja on kerran kaapissa...
"Minä yksinkertaistan itseäni.
Tasapainossa jossakin onnen ja surun täydellisessä keskipisteessä.
Koska alkueläimillä ei ole koskaan huono päivä." - Chuck Palahniuk

Kimppu

Tuli nuita keväällä idätettyä pari kappaletta, mutta olivat niin chilien varjossa etteivät selvinneet sirkkalehtiä pidemmälle... taidanpa kylvää muutaman... ;)
http://tulipaprika.blogspot.com

Lainaus käyttäjältä: KadotusMutta joo, kohta tulee Aji Inferno ja rankaisee poistamalla koko topicin, koska eihän tämä ole mahdollista.

Lainaus käyttäjältä: nicklas
kuinka voin kiertää tonne piratebayhin kun elisa on sen kerran plokannut....

Minbaari

Päivitystä kehiin! Tänään aamulla 1.12.2009 Ensimmäisistä itämään laitetuista chileistä, PI585273 ja Pink Habanero puskivat pienen valkoisen hännän esiin!  :D Allright eli niillä kesti 6 päivää itää. Mallisuoritus, ei muuta kun muita odotellessa.

Ainiin. Äsken tuli koettua se, mitä olen pitkään miettinyt. Kuinka paljon tai kuinka tulista pitää syödä, että oksentaa? Vastaus kohdallani että ei paljon. Maustoin puolisoni valmistamaa tuletonta lasagnea hieman Mega Death kastikkeella(roiskin vaan meneen ilman sen suurempia mittailuja), ja lautasen viereen otin yhden 7 potin josta olin melkein syönyt ne "miedoimmat" osat aikaisemmin pois. Eli jäljellä oli kanta, siemenkota, siemenet ja niiden kiinnikkeet. Lisäksi tuon kyseisen chilin sisälle oli kasvanut pienempi kaveri, eli semmoinen tuplachili oli kyseessä.

Söin lasagnea ilolla ja tuntui että eihän tää Mega nyt potki pahasti. Ei muuta kun lautasen puolivälissä 7 Podii naamariin, mutta ei vielä muuta kuin ne mehevimmät hedelmälihat. Poltetta? Kyllä! Saatanallista? Kyllä! Noin 7,5 minuutin kärsimisen jälkeen loppu 7 Pot+ruoka pimentoon ja odottamaan jälkiseurauksia. Mahapolte alkoikin melkein välittömästi ja nää perus: Hikoilu, paikkojen puutuminen yms, oireet jatkuivat n.10minuuttia.

Sitten iski se ihanuus. Vessaan oli mentävä sille isolle hädälle. No ei siinä mitään torttua vääntäessä, mahakipukin tuntui helpottavan. KUNNES. Mahakipu palasi ja entistä pahempana jonka seurauksena piti huutaa naikkoselleni että tuo jonkun muovipussin ja äkkiä. Lasagnet ja chilit ulos yläkautta nanosekunneissa jonka jälkeen elämä hymyili. Että sellaista tänään.
#816

Minbaari

joulukuu 02, 2009, 23:59:17 ip #11 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2009, 01:28:19 ap käyttäjältä Minbaari
Tänään oli pikku puuhapäivä. Tuli kasattua chilejä varten ikean hyllykkö ja lapsen tavaroita varten vetolaatikko. Chilit ja valot vähän vaihtelivat paikkaa ja tämmöinen korner saatiin aikaan:


Huomaa tiukat heijastimet. Sponsored by Paulig tumma presidentti.

Jotenkin tuo ei nyt vielä miellytä. Pitää vissiin huomenna ruuvata toi toiseksi ylimmäinen hylly pois, jotta saa valot kohdistettua paremmin. Tilanpuute ja ahtaus häiritsee harrastusta. Onneksi tuleva vaimo on sentään hieman leppynyt ajatukselle chiliviidakosta kotona. Hän itse ehdotti tuota hyllyä ostettavaksi jotta saisin ruukut paremmin mahtumaan.

Tepin jonka n.1kk sitten karsin pelkäksi kepiksi on ihan kivasti pukannut uutta versoa. Vasemmalla PI441551 F4 pistokas. 2.12.2009 multaan.

Pitäisikö tota Tepiniä jotenkin karsia, jotta saisi maksimoitua kasvun? Vai annanko rehottaa vapaasti?

Nagan taimi kasvaa todella hitaasti:
3 muuta taimea ovat Lemon droppeja, etummaisena Willeltä saatu PI585273 ja oikealla kermaviilipurkissa Gojimarja.

Tepin pistokas laitettiin tänään multaan:
#816

Minbaari

Tänään aamulla itämisen merkit havaittu Trinidad Scorpionissa ja Red peruvian rocotossa. Mutta kauden ensimmäinen itävyys vastoinkäyminen tapahtui. C.Galapagoensen siemen homehtui, joka oli tuossa kelluvalla lautalla nro.9.

Todella outoa, että vain se, koska muihin tuo home ei ole päässyt käsiksi. Onko muilla kyseinen lajike tehnyt samaa? Vai sattuko vain huono siemen kohdalle. Täytyy laittaa uusi itämään eri lautalle heti kun ehdin.
#816

Minbaari

joulukuu 08, 2009, 23:43:08 ip #13 Viimeisin muokkaus: joulukuu 08, 2009, 23:56:34 ip käyttäjältä Minbaari
Äsken laitoin uudet Galapagoenset itämään, toivottavasti paremmalla menestyksellä.

Tilanteita:
PI 585273 rocoto puskee kypärä taivasta kohti. Toivottavasti tajuaa tiputtaa sen ajoissa ettei käy kuten tälle yhdelle Aji Cristallille muutama kuukausi sitten:

Huomaa sirkkalehtien muoto.  :'(
Kuulin tän raukan laulavan tuolloin: "Mua ennen koulussa kiusattiin kun...." Leevi & Leavings. U know.  ;D
Joten ei olisi ekakerta kun chilini alkutaipaleet olisivat hieman vammaiset.

Tepin pistokas taistelee myös hengestään. Sen uloimmat varret tummuivat, joten leikkasin ne pois katsoakseni mahtaako siitä vielä elpyä. Toivo elää...
Chilirintamalta ei muuta uutta.

Gojimarja muuten puskee sirkkalehtiä esiin. On kovin pienet verrattuna chileihin. Goji "nauttii" olostaan kukkamullassa johon olen ripotellut Himalajan ruususuolaa. Varmaan auttaakin tosi paljon tuossa asiassa, mutta hölmöllä on halvat huvit kun näitä tällaisia miettii..
#816

Minbaari

Varmuuden vuoksi laitoin eilen niitä siemeniä itämään, jotka eivät ole vielä elonmerkkejä näyttäneet.
Edelleen kelluvalla lautalla. Jääkaapin päällä olevassa kaapissa.
2kpl "Ullatyys" siemeniä. 2kpl Ulupica, Large
5kpl 7 Pot/pod ja 5kpl C. Lanceolatum.

Aloitin vähän turhan varovaisesti, koska laitoin vain 1-2 siementä per/lajike itämään. Tosin olen hieman kärsimätönkin joten saatanpa olla pulassa jos ne kaikki laittamani siemenet itää.
Jos ei näistä saa tulosta aikaan, niin sitten alan kokeilemaan jotain eri idätysmetodeita.
#816

Minbaari

joulukuu 15, 2009, 01:14:02 ap #15 Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2009, 01:15:38 ap käyttäjältä Minbaari
No voi morjens sanon! 8pv sitten laitetut Galapagoensen siemenet eivät ole vielä itäneet ja kaiken huipuksi toinen niistä on TAAS homehtunut. En tajua, kun tuon kelluvan lautan vielä omasta mielestäni desinfioin niin hyvin, ettei hometta pitäisi helposti tulla. Onkohan sitä hometta ollut jo valmiiksi noissa siemenissä? Vai mitä teen väärin? Toivon kipinä elää kuitenkin siinä toisessa jossa hometta ei ole esiintynyt.

Ainiin ja tilanne päivitystä muiden chilien osalta. PI441551 F4 pistokas jonka olin siirtänyt multaan taitaa olla mennyttä. Pistokas rupes pukkaamaan lehtiä, mutta ei ollut tainnut saada riittävää juuristoa aikaan koska muuttui ruskeaksi. Tepin pistokas sen sijaan pukkaa myös uutta lehteä ja on vielä elossa. Itänyt Trinidad Scorpion nousee mullasta, Red Peruvian Rocotoa ei vielä näy.

PI585273 pitää kärkisijaa näissä itäneissä, taitaa kaveri käydä pukkaamaan kohta oikeaa lehtiparia...  :)
Kunhan noi villit nyt vaan itäisi, niin olisin kiitollinen.
#816

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - joulukuu 15, 2009, 01:14:02 ap... kaiken huipuksi toinen niistä on TAAS homehtunut. En tajua, kun tuon kelluvan lautan vielä omasta mielestäni desinfioin niin hyvin, ettei hometta pitäisi helposti tulla. Onkohan sitä hometta ollut jo valmiiksi noissa siemenissä?

Et ole aivan yksin ihmettelysi kanssa.

Syksyllä -07 sain Amerikasta erän siemeniä, jotka homehtuivat. Sama lajike aina samalla tavalla, toinen toisella tavalla. Hometta tuli kaikilla idätystavoilla, turpeessa, mullassa jopa hiekassa. Paperia en silloin vielä ollut keksinyt käyttää. Turpeen pinnalla sain sen näkymään selvemmin:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3937.msg38638#msg38638

Eivät sitä muut uskoneet silloin, tuskin uskovat nytkään. Siementen mukana kuitenkin kasvitauditkin matkaavat maasta toiseen, miksi ei sitten homeet?
Viime keväänä sitten sama toistui: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg58303;topicseen#msg58303

wille

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - joulukuu 15, 2009, 01:14:02 ap
No voi morjens sanon! 8pv sitten laitetut Galapagoensen siemenet eivät ole vielä itäneet ja kaiken huipuksi toinen niistä on TAAS homehtunut. En tajua, kun tuon kelluvan lautan vielä omasta mielestäni desinfioin niin hyvin, ettei hometta pitäisi helposti tulla. Onkohan sitä hometta ollut jo valmiiksi noissa siemenissä? Vai mitä teen väärin? Toivon kipinä elää kuitenkin siinä toisessa jossa hometta ei ole esiintynyt.

Ainiin ja tilanne päivitystä muiden chilien osalta. PI441551 F4 pistokas jonka olin siirtänyt multaan taitaa olla mennyttä. Pistokas rupes pukkaamaan lehtiä, mutta ei ollut tainnut saada riittävää juuristoa aikaan koska muuttui ruskeaksi. Tepin pistokas sen sijaan pukkaa myös uutta lehteä ja on vielä elossa. Itänyt Trinidad Scorpion nousee mullasta, Red Peruvian Rocotoa ei vielä näy.

PI585273 pitää kärkisijaa näissä itäneissä, taitaa kaveri käydä pukkaamaan kohta oikeaa lehtiparia...  :)
Kunhan noi villit nyt vaan itäisi, niin olisin kiitollinen.


Niissä mun antamissa galan siemenissä on vissiin jotain häikkää.. Mullakaan ei vielä ole kokeilut tuosta galasta onnistuneet. Viimeisistä kypsistä marjoista otetut siemenet pitäisi vielä testata. Niitä kun vaan ei hirveesti ole testailtavaksi...  ;) Jos löydän onnistuneen "erän", niin laitan sulle tietoa.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

OK! Eipä tuota huonoa itävyyttä ole voinut oikein ennustaa, Gala taitaa olla vaan "hieman" hankalampi tapaus idättää. Siirsin äsken kelluvat lautat pois jääkaapin päällä olevasta kaapista, olohuoneen patterin päälle. Lämmöt pitäisi tuolloin nousta jonkin verran ja toivottavasti tuottaisi tulosta.
Ainiin ja pitääkin tästä rientää postiin lähettämään kirje jollekulle, jossa taitaa sisällä olla joku tarra vai mikä se oli.. Ihan vähän myöhässä asian suhteen...  ;)
#816

Minbaari

Jahans! Se ois viikonlopun yli kestävän laivareissun aika huomenna. Josta johtuen chilit jäävät ekaa kertaa ilman minun hoitoa, vuorokautta pidemmäksi ajaksi. Kuinkahan chilit(minä) pärjää...  :'(

Suurin lemon droppini aloitti jonkin ihmeen kasvuspurtin viime yön aikana. Se oli lisännyt pituuttaan yli sentillä yhdessä yössä, joka tuntuu meikäläisen kasvatuksissa todella hassulta. 4.10.2009 kyseinen kasvi oli n.15cm pitkä ja nyt 17.12.2009 pituutta n.27cm. Tuosta huomaa etten ole antanut ravinteita juuri mitään aikaisemmin, vaan ajattelin lisätä lannoitusta keväämmällä. Järkeä? Ei varmaan mitään. Eikö se ollut niin että, jos kasvin alkutaipaleilla kohtelee kaltoin niitä, niin ne saattavat ottaa itseensä eivätkä teekkään satoa...?

Mulla on tossa noita taimia jotka olen itse idätellyt joskus Elo-syyskuussa ja yksikään ei ole tuota lemondroppia korkeampi. Tuolloin 4.10 kypäräänsä nostanut Naga on nyt huimat 5cm korkea ja noin 10cm leveä. Onko tämäntyyppinen kasvatus ajanhaaskausta? Alanko nakkelemaan noita taimia roskiin tietoisena, ettei niistä koskaan saa mitään satoa ja keskityn nyt sirkkalehdillä kehittyviin kavereihin...?
#816